Op zoek naar een nieuwe beamer
Ik was op zoek naar een beamer van ongeveer €1000 met laser- of led-technologie om mijn 32-inch tv te vervangen. In feite wilde ik alleen 3LCD-beamers overwegen, omdat ik bezorgd was over de regenboogeffecten die bij DLP-beamers kunnen optreden, zoals ik had gelezen in recensies en had gehoord van persoonlijke aanbevelingen van vrienden.
Oorsprokelijk wou ik de Epson EF-11 (een 3LCD-beamer met laserlichtbron, 1000 lumen, short-throw-mogelijkheden) nemen vanwege de specificaties en de goede reputatie van het merk. Maar opeens kwam ik een aanbieding tegen voor deze Dangbei Mars-beamer (€800) en toen besloot ik om deze kans te grijpen en een kans te geven aan deze nieuwe Chinese fabrikant.
Twijfels en eerste indruk van de Mars-beamer
In het begin was ik behoorlijk sceptisch over het onbekende merk, het Linux-gebaseerd besturingssysteem (met 1GB ram) en, voor mij het belangrijkste, het regenboogeffect vanwege de DLP-chip. Wat blijkt, is dat het regenboogeffect bijna niet merkbaar is. Onlangs heb ik met vrienden naar 'Drive to Survive' gekeken. Het bood levendige beelden en de video verliep soepel, echt 'smooth'
(Zie foto). Verbazingwekkend genoeg heeft niemand ook maar iets gemerkt van het regenboogeffect. Het komt af en toe voor bij de ondertiteling, maar het is niet storend, zoals ik had gedacht dat het zou zijn.
Beamer en plaatsing
Met bijna 5 kilo is de beamer wel wat aan de zware kant, maar de solide constructie geeft een gevoel van stevigheid zonder enige wiebel. Hij oogt heel strak en past moeiteloos in elk interieur. Op dit moment heb ik hem achter mijn bank op een Ikea kastje (77 cm hoog) geplaatst, en op een afstand van ongeveer 3 meter heb ik een beeld van circa 270 cm, oftewel 106 inch. Bovendien is er nog 29 cm ruimte tussen de bovenste grens van het beeld en mijn plafond. Nu loop ik inderdaad voor het beeld als ik aan de andere kant van de bank wil gaan zitten, maar later zal ik hem aan het plafond bevestigen en is deze probleem er niet meer. De beamer maakt weinig geluid, alleen tijdens het opstarten en de Keystone-correctie kun je wat mechanisch geluid horen. Daarover later meer.
Set up aanpassingen
Deze projector, voorzien van ToF- en CMOS-sensoren, levert een geavanceerde 4-in-1 beeld correctie (Auto Focus, six-way Auto Keystone Correction, Intelligent Screen Fit, and Obstacle Avoidance). Er is geen optische zoom beschikbaar, maar er is wel digitale zoom, wat het beeld digitaal verkleint. De autofocus werkt prima, waardoor het echt een kwestie is van aansluiten en direct gebruiken. Ik hebt ook de horizontale Keystone-correctie getest door de beamer links van mijn bank te plaatsen. Een positief kenmerk is dat de ingestelde parameters worden onthouden, dus wanneer je de beamer uit- en weer aanzet, blijft het beeld zoals jij het hebt ingesteld. Keystone-correctie corrigeert de schuine positie van de projector en maakt het beeld weer rechthoekig, maar dit resulteert in een iets kleiner beeld met een licht belicht resterend deel. Het werkt dus prima, maar als je het 100% perfect wilt hebben, is het raadzaam om de beamer loodrecht op de muur te plaatsen.
Dankzij de twee HDMI-poorten kun je tegelijkertijd bijvoorbeeld je Chromecast (die ik gebruik om Disney Plus te kijken) en je console aansluiten.De ingebouwde luidspreker van de beamer is luid en voldoende voor korte termijn gebruik, maar voor een thuisbioscoopervaring schiet het tekort. Daarom heb ik het via een SPDIF (Toslink) aangesloten op mijn surround-systeem, en het werkt zonder enige problemen.
Beeldkwaliteit
Het beeld is kleurrijk en qua lichtopbrengst presteert de Dangbei Mars goed. De kwaliteit van het beeld heeft me positief verrast. In eerste instantie overwoog ik om te sparen voor een 4K-beamer, maar dit is al meer dan voldoende. Ook al is mijn beeld groter dan 2 meter, het is een helder beeld zonder zichtbare korrels of pixels. De geïntegreerde Netflix, Prime en YouTube apps leveren mooie beelden op. Het contrast is ook op het gewenste niveau en details in donkere scènes zijn goed zichtbaar. Met 10 helderheidsniveaus kun je 's nachts het lichtoutput aanpassen zonder je buren te laten denken dat er een buitenaardse invasie plaatsvindt.
Alternatief voor TV
Vanwege de relatief hoge lichtopbrengst kan ik nu mijn 32 inch tv vervangen en het als een volwaardig alternatief gebruiken. Dit was een van mijn vereisten, want ik wil geen tv en beamer tegelijkertijd in de woonkamer hebben. Zelfs overdag en zelfs bij zijlicht, is het beeld goed zichtbaar (wel gordijnen dicht). Het op Linux gebaseerde besturingssysteem van deze Mars werkt heel soepel, ik zou zelfs durven zeggen soepeler dan dat van Chromecast. Er zijn geen vertragingen, vastlopers of lange wachttijden bij het opstarten van apps of bij het invoeren van zoekopdrachten in YouTube. Behalve de YouTube/Netflix/Prime Video-apps, zijn er een paar buitenlandse apps, Mirrorcast-mogelijkheid, een browser en een Bluetooth-speakermodus. Hoewel niemand waarschijnlijk de laatste optie zal gebruiken, werkt het naar behoren, alleen tijdens het afspelen van een liedje krijg je een afspeelmenu balk te zien die doet denken aan Windows Media Player uit de jaren 2000. De afstandsbediening is ook handig in gebruik, omdat het knoppen heeft voor alle drie geïnstalleerde apps, en aangezien het via Bluetooth is verbonden met de beamer (in plaats van infrarood zoals bij sommige tv's), hoef je het niet op de projector te richten.
Gamen
Ik heb er verschillende games op gedraaid. Mijn conclusie is dat de inputvertraging acceptabel is voor alle spellen, behalve voor first-person shooters. Bijvoorbeeld in Cyberpunk kun je makkelijk auto rijden en andere acties uitvoeren, maar richten met een geweer en schieten is lastig. Het is mogelijk, maar ik zou het niet aanraden. Voor de rest kun je allerlei andere spellen wel spelen. Bijvoorbeeld World of Warships (dat er overigens prachtig uitziet op een groot scherm), Trackmania en Rocket League (niet competitief), zijn prima speelbaar.
Nadelen
Er zijn enkele minpunten te noemen, hoewel voor mij geen ervan cruciaal is. Desondanks vind ik dat deze recensie onvolledig zou zijn zonder deze nadelen te vermelden.
• Elke keer dat de beamer aan gaat, voert deze automatisch Keystone-correctie uit, wat gepaard gaat met mechanisch geluid dat ongeveer 10 seconden duurt. Dit is niet kritisch, maar bij een tv heb je dit niet.
• Er is geen app-store, dus je moet tevreden zijn met Netflix, Prime en YouTube. Anders moet je een tv-stick, zoals Chromecast, of je console gebruiken. Er is een browser en een paar vooraf geïnstalleerde buitenlandse apps, maar daar kun je weinig mee, net zoals met al die 50 televisiezenders in het tv-pakket die niemand bekijkt.
• Ik heb een paar keer ervaren dat de beamer 's nachts automatisch aangaat voor 5-10 minuten en daarna weer uitgaat. Ik weet niet welke bug er in het besturingssysteem zit, maar als dit de prijs is die ik moet betalen voor mijn thuisbioscoop, dan accepteer ik het. De eerste keer schrok ik me wel bijna dood toen ik om 3 uur 's nachts naar de wc liep en opeens de hele woonkamer vol licht was (ja, die 2100 lumens zijn behoorlijk fel).
• Geen locale Dangbei winkel, kantoor of website en daaruit voortvloeiende nadelen (ondersteuning, klantenservice, etc)
• Er is geen AUX-aansluiting. Het grote broermodel, de 4k Mars Pro, heeft deze wel, dus ik denk dat ze er bewust voor hebben gekozen om deze functie uit dit model weg te laten, wat natuurlijk jammer is voor een beamer die bijna duizend euro kost.
• Er is wel een oogbeschermingsfunctie die het licht dimt telkens wanneer je je hand in de buurt van het licht houdt of wanneer je er langs loopt, maar de ene keer werkt het en de andere keer niet.
Er is nog iets belangrijks om te vermelden dat niet per se een nadeel is, maar wel handig om te weten. Volgens de fabrikant kun je de beamer op verschillende afstanden plaatsen. Echter, voor de beste kijkervaring wordt er aanbevolen om de beamer op een afstand van rond 2.8 meter van de muur te plaatsen, wat resulteert in een 100-inch projectie.Toen ik de beamer op 2.3 meter had gezet, was er een kleine 'halo-effect' zichtbaar, waarbij boven het geprojecteerde beeld een soort extra verlicht gebied te zien is. Het lijkt dus alleen op te treden als de beamer relatief dicht bij de muur staat en je in een menu zit.
Conclusie en tevredenheid
Over het algemeen ben ik zeer tevreden met deze Mars "laser tv". Ondanks mijn oorspronkelijke scepsis over deze onbekende beamer, is hij stevig gebouwd, heeft hij een soepel besturingssysteem en het regenboogeffect is niet storend en komt zelden voor. De resolutie van deze beamer is misschien niet 4K, maar het biedt nog steeds een prachtig beeld, zelfs op een witte muur (zonder scherm) van bijna 3 meter groot. Ik neem aan dat het gebruik van ALPD lasertechnologie daar een handje bij helpt (zie laatste alinea). Hoewel het misschien als een marketingtruc klinkt, ben ik persoonlijk zeer tevreden.
Je zou kunnen denken: "Wacht even, je hebt enkele nadelen genoemd en toch krijgt het 5 sterren. Hoe zit dat?" Dat klopt. De beamer vervult zijn functie uitstekend. De nadelen die er zijn, wegen voor mij niet zwaar. Binnen de wereld van beamers is de prijs-kwaliteitverhouding zeer competitief, evenals de moeiteloze plug & play functionaliteit, ondanks dat het een onbekend Chinees merk betreft. In een markt met beperkte reviews over dit specifieke product vond ik het essentieel alle aspecten te belichten, zelfs als ze voor mij minder van belang zijn, zodat jij een weloverwogen aankoopbeslissing kunt maken.
Natuurlijk is het mogelijk om voor €800 een UHD 4K OLED-tv krijgen met betere kleuren, contrast, en een input lag van 8 seconden of minder, enzovoort. Dat kan, maar als je een indrukwekkend beeld wilt dat niet alleen je hele muur vult maar ook je woonkamer transformeert in een cinematografisch paradijs, zonder dat het een rib uit je lijf kost, dan zou je kunnen overwegen om dit model te kopen. Een tv presenteert, maar een beamer betovert. Met dit model haal je meer dan een scherm in huis, je haalt een ervaring, en als de genoemde nadelen voor jou ook niet cruciaal zijn, dan is dit Marsje zeker de overweging waard.
De tijd zal leren hoe de kwaliteit op lange termijn is. Nu is het genoeg geweest met deze recensie, ik ga lekker genieten van mijn "Pathe Thuis" ervaring 😉. Als je nog vragen hebt, sta ik open om ze te beantwoorden.
Over ALPD technologie:
"
'Advanced Laser Phosphor Display is een laserfluorescentietechnologie die wordt gebruikt om beelden weer te geven op basis van door laser opgewekte fluorescerende materialen en meerkleurige laserlijnen. Het is de nieuwste generatie laserdisplaytechnologie van Appotronics.
In 2007 heeft Appotronics zeldzame aardmetalen op creatieve wijze geëxciteerd met blauwe lasers om kosteneffectief rood en groen licht te verkrijgen, waarmee de tekortkomingen van traditionele lasers worden overwonnen. ALPD 2.0 en ALPD 3.0 waren gericht op het verbeteren van belangrijke weergave-indicatoren zoals lichtefficiëntie, kleurengamma en helderheid, waardoor deze originele technologie op grote schaal kon worden gebruikt op laser-tv's en lasertheaters thuis. Het resultaat is een vlekvrij en levendig gekleurd scherm dat gemakkelijker te vergelijken is met een tv dan met een gewone projector.""