€ 279,- bij bol Plaza België

Linksys Velop Pro 6E, 3-pack Review

8 november 2023, laatste update op 11 november 2023, 384 views Rapporteer
Testpanel +2

De Linksys heb ik gekregen van Tweakers om te testen, dank daarvoor.
Dat zeggende laten we toelichten.
Het ziet er mooi, strak uit, maar of het goed werkt zullen we vanzelf ontdekken. De installatie gaat redelijk vlot binnen 15 minuten was ik klaar met de installatie echter zou ik wel aanraden een andere SSID te gebruiken anders kan je resetten en overnieuw beginnen want dat vindt de Linksys minder leuk. De app ziet er mooi uit echter zou ik wel meer functionaliteit willen in de app en de web interface. Het bereik is meer dan voldoende. En de handover gaat snel tussen de nodes.

Pluspunten

• Ziet er mooi uit
  • Snel verbinding tussen de nodes
  • Documentatie op orde
  • Bereik is meer dan voldoende
  • Sterk signaal
  • fysieke reset button
  • Toekomstbestendig Wifi 6
  • Fysieke aan en uit knop

Minpunten

• Bridged modus weinig opties
  • Geen AP modus knop
  • Onoverzichtelijk menu
  • Geen VLAN
  • Haalt niet het maximale snelheid.
  • Lampjes alleen op nachtmodus in te stellen en niet op tijd

3 van 5 sterren (Voldoende)

We beginnen bij de specificaties:

Bron: https://www.linksys.com/m...system-3-pack/MX6203.html

Doos
In de doos kan je het volgende vinden (zie foto's)
  • Linksys Velop® Pro 6E (3)
  • Power Adapter (3)
  • Quick Start Guide
  • Ethernet Cable
  • Regulatory Insert and Warranty Documentation (as applicable)

Eerste poging installatie van de Linksys

Let wel: Gebruik NIET dezelfde SSID voor de bestaande wifi
Dit is dus wat ik wel gedaan had, dit vond de Linksys verwarrend waardoor de eerste poging om te Linksys in te stellen in de soep liep (na 30 minuten proberen in te stellen)en gedwongen werd om het voor de later moment weer verder op te pakken.

Tweede poging

Ging gelukkig een stuk sneller, binnen 15 minuten was ik klaar met de installatie van de Linksys via de Android App van Linksys. De app ziet er mooi uit met visuele effecten om te laten zien dat het systeem bezig is om in te stellen. Dit ziet er strak uit en luxe waardoor je dus enthousiast wordt, goed teken dus.
Linksys Android app
Menu bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Dashboard
  • Ouderlijk Toezicht*
  • Prioriteit*
  • Meldingen
  • Netwerkbeheer
  • Geavanceerde instellingen (internet instellingen, Poortinstellingen*, Wi-Fi MAC filters*, Lokale netwerkinstellingen*)
  • Mijn Account
  • Help
  • Een nieuw product installeren
  • Linksys Store
Menu onderwerpen die * hebben kunnen niet gebruikt worden in Brug modus
Dashboard
  • Als je in de app van Linksys komt zie je gelijk de dashboard.
  • Je ziet gelijk een belangrijke update die geïnstalleerd moet worden.
  • De naam van de ingestelde SSID. de Modus waar het zich in bevind.
  • Hoeveel Nodes er zijn in dit geval 3 dus.
  • Wifi met geavanceerde WI-FI instellingen en een apparaat verbinden met WPS
  • Gasttoegang
  • De modus waar het in staat (nogmaals weergegeven maar dan als tekst)
  • Ouderlijk Toezicht N.V.T. in Brug Modus

Apparaten

Je kan dus zien:
  • Aan welke node het verbonden het is
  • Prioriteit per apparaat
  • Ouderlijk toezicht
  • IP Adres (kan je DHCP reserveren als je erop klikt en weer verwijderen)
  • MAC-Adressen
  • Fabrikant van het apparaat
  • Model
  • Besturingssysteem

Veilig Surfen (Bèta)

Fortinet Security (gratis)
Als je dit instelt moet je router opnieuw opstarten.
Zie meer informatie hierover: https://www.linksys.com/f...-enterprise-solution.html

Als ik dan naar seksueel getinte website zou gaan kan dat dus niet, maar ik kan het wel googelen, zodra je erop klikt dan gebeurd er niets. Je kan wel blind staren naar de logo's van de seksueel getinte website maar of dat je helpt...
OpenDNS

• Beveiligingstype
  • Wifi Modus
  • Channel Finder
  • Dynamic Frequency Selection
Daarbij kan je meer informatie opvragen aan de onderkant van het scherm (i)
Dan wordt er uitgelegd wat het allemaal is en hoe je kan instellen.

Echter moet ik wel zeggen op de eerste 2 kan je niet zoveel instellen dan wat er staat..

Bij WPS (Wifi Protected Setup) kan je dit via een schuifje instellen.
Deze functie is bedoeld om de procedure van het verbinden met een beveiligd draadloos netwerk vanaf een computer of een ander apparaat te vergemakkelijken.

Meer informatie: https://www.linksys.com/support-article?articleNum=203478

Gasttoegang

Natuurlijk kan je ook de gast wifi aanzetten, dit gaat vrij snel moet ik zetten.
Je kan helaas niet zien wie er verbonden is aan de gasttoegang.

Speedtest

Voor de duidelijkheid ik heb een verbinding van 1 GB down en 100 up

De speedtest via de Linksys zelf is schijnbaar wat trager:
dan via deethernet kabel op mijn laptop en dan speedtest testen:

Op mijn laptop via TPlink M4 Deco router haal ik het volgende:

De speedtest via de interface van de mobiele app is dus niet erg betrouwbaar imo.
Je kan beter een directe Ethernet kabel op je laptop of pc aansluiten om te weten wat de snelheid is, wel jammer want het is wel nuttig.

Als iemand tips heeft om dit wellicht te verbeteren, zet het in de reacties.

Ouderlijk toezicht

Dit is het overzicht van Ouderlijk toezicht. Je kan 4 dingen instellen:
  • Internettoegang ontbreken
  • Een onderbreking plannen
  • Bepaalde websites blokkeren
  • Verwijderen uit ouderlijk toezicht
Het werkt erg simpel Internet ontbreken wordt meteen internet uitgezet op dat apparaat:

Dit is handig voor als de kinderen bijvoorbeeld iets moeten doen, eten, tanden poetsen of verzin het maar.
Bepaalde websites blokkeren werkt super, zet de link van de website erin en de toegang is geblokkeerd:

Bijvoorbeeld seksuele getinte websites. Handig voor als je niet wil dat er in huis op dat soort websites wordt gekeken of andere lugubere dingen.

Daarnaast kan je het apparaat met 1 druk op de knop verwijderen uit ouderlijk toezicht.

Prioriteit

Je kan apparaten toevoegen die voorrang krijgen op het netwerk. Bijvoorbeeld met vergadering of downloaden, uploaden of wat dan ook. Werkt vrij simpel, je voegt het apparaat toe en krijgt dan voorrang op het netwerk.

Je kan er maximaal 3 toevoegen.

Meldingen

Je kan een melding instellen op het volgende:
  • Er is geen internet verbinding (Bèta)
  • Er is een secundaire Node offline
  • Er zijn belangrijke updates van Linksys (bijvoorbeeld firmware)
Je kan het aan of uit zetten met een schuifje.
Als je aan hebt krijg je een push bericht via je mobiel.

Netwerkbeheer

Bestaat uit:

Hoeveel Nodes er aangesloten zijn, als je erop klikt krijg je een visuele overzicht hoe de Nodes zijn aangesloten.

Automatische Firmware Update kan je aan of uit zetten met schuifje.
Router Wachtwoord en hint wijzigen spreekt voor zich
Tijdzone, is wel bijzonder, normaal staat het op Amsterdam maar je kan alleen kiezen voor onze tijd op Frankrijk, Duitsland en Italie GMT+01:00

IP gegevens en Diagnose die je dan kan verzenden naar Linksys of uit zetten via schuifje

Geavanceerde Wi-Fi instellingen

Bestaat uit:
internet instellingen
Poortinstellingen*
Wi-Fi MAC filters*
Lokale netwerkinstellingen*
We beginnen bij internet instellingen

Je kan dus de verbindingstype wijzigen:
Brug Modus
De functionaliteit wordt zeer beperkt. Logisch want het is een extensie van je bestaande netwerk.
Zodra je de Bridge Modus aanzet veranderen er een paar dingen:
De netwerk instellingen worden aangepast naar die van je eigen bestaande netwerk. De login IP adres om in te loggen op de Linksys is dan ook meteen veranderd. Het menu wordt beperkt. Het bereik van je netwerk wordt natuurlijk wel groter. De omzetting duurde niet meer dan 10 minuten.

Met Home Assistant kon ik de Linksys niet in Router Modus toevoegen vanwege een andere VLAN. Echter in Brug Modus werkt het wel en ziet het gelijk. Dus dat is wel leuk. Helaas heb ik geen VLAN switch of netwerk adapter om verder hiermee aan de haal te gaan.

Als je nog meer wilt weten over de geadvanceerde wi-FI instellingen dan is hier de perfecte link:

Mijn Account

Spreekt voor zicht, email, wachtwoord.
Je kan 2factor authenticatie aanzetten wat ik wel goed vind, helaas ook sms erbij dit zouden ze moeten veranderen in een 2factor app of een fysieke token imo. Echter is het wel goed dat het in ieder geval erin zit. Daarnaast kan je nog opgeven voor de nieuwsbrief.

Ook kan je uitloggen en als het account niet meer nodig is kan je het nog sluiten.

Help

Bij Help staan er verschillende links naar FAQ's van het onderwerp.

Een nieuw product installeren

Hier kan je nieuwe Nodes toevoegen.
Ik heb er 2 dus die gaan we toevoegen.
Zorg dat de lampjes continue blauw branden.

Je kan dus een node toevoegen aan het bestaande netwerk of een nieuw netwerk aanmaken.
Als het nodig kan je de bestaande (hoofd)Node vervangen.

Het proces is simpel en duurt een paar minuten om de Nodes toe te laten voegen.
Nadat de Nodes toegevoegd zijn branden de lampjes continue wit en kunnen ze verplaatst worden in het huis. De Mesh systeem is dan ingesteld.

https://tweakers.net/i/tfTzcINJ1zVjkTbbNc7kGQqi3IA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/344853/1R1OwDYk5G9CfAseeSYEqzXSTACZL6QSa6VHndWR9X3SetledU.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/PSRllh7Z-FEP2h5yscuolUWClIw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/344853/1R1OwDngcQQs9i6ISs7FNYuspkQa6Gs20exKyeOusfwXhXvWYi.jpeg?f=620xauto

Mocht je de router omzetten naar Brug modus, geldt dit ook voor de bijbehorende Nodes.
Dus op een gegeven moment had ik Wi-Fi overload in mijn huis.

Als je nog vragen hebt, hier een uitgebreide link met een boel informatie over Linksys FAQ:

Linksys heeft wel een aantal verbeterpunten:
  • De Android app mag veel sneller, beter en stabieler
  • Instellen van Lampjes kan ook beter (tijd aanpassen)
  • Mist VLAN instellingen.
  • Web interface moet beter en sneller vindbaar zijn
  • Brug modus zeer beperkt
  • Speedtest moet meer accuraat zijn.
Bedankt voor het lezen en hopelijk was dit een nuttige review.

Heb jij ook een Linksys Velop Pro 6E, 3-pack?