Inleiding
Vanuit het Tweakers Testpanel kreeg ik spontaan de mogelijkheid om de Philips Evnia 34M2C8600 te mogen testen aangezien er iemand anders was afgevallen. Een kans die ik uiteraard graag aanneem.
In 2 weken tijd had ik de kans deze monitor eens goed aan de tand te voelen en te zien hoe hij presteert.
Aankomst
De monitor kwam binnen 1 nacht(!) aan bij mij thuis, verpakt in een heleboel zwarte tape zodat niemand kan zien wat erin zit.
Eventjes het mesje erbij pakken en wat uitpakwerk later staat er ineens een mooie doos met daarin de monitor.
:strip_exif()/m/351515/1QXNdtiDMeoLKkSKLKcez6H5IZcsgnDCqnp5lJcVJ9Va9KtP5E.jpeg?f=620xauto)
Uitpaktijd!
In de doos zit de monitor en alle accessoires, allemaal stevig verpakt in veel piepschuim. Er zit tevens een soort trekmechanisme om het piepschuim heen waaraan je de hele constructie uit de doos kan vissen. Handig, voorkom je dat je per ongeluk het piepschuim stuk trekt.
Zodra je alles eruit hebt gevist zie je meteen de voet en een stapeltje accessoires.
Uiteraard zitten de belangrijkste kabels erbij, zoals stroom, Displayport, USB-C naar USB-C, een USB-A kabel voor de USB hub en het nodige papierwerk.
Om te beginnen is er uiteraard de voet zelf.Deze komt in 2 delen welke je simpelweg in elkaar schuift en vast zet met een schroef onderop de voet. Deze schroef kan je met de hand vastdraaien dankzij een handig lipje.
Eenmaal rechtop valt me op dat de voet best mooi is. Een matzilveren afwerking gecombineerd met wit en blauwe spikkels welke subtiel zijn aangebracht.
Daarna is het tijd om de monitor op de voet te zetten, hier is ook over na gedacht. Je tilt simpelweg het bovenste stuk piepschuim op en de monitor ligt al klaar om te monteren.
Voor het geval je niet zeker weet hoe het moet zit er ook een quickstart guide bij.
De monitor klikt simpelweg vast in de voet en zit daarna stevig vast.
Eenmaal rechtop en ontdaan van zijn zachte jasje valt pas op hoe groot de monitor eigenlijk is.
Uiteraard zit er ook een kleine sticker op de rand waarop de belangrijkste specificaties in een overzichtje staan.
:strip_exif()/m/351515/1QXNdvCB2yk4UwLVlD5wcRzmSduDEb8WzoHw6jaTfOPFwdelx9.jpeg?f=620xauto)
Tijd om hem te parkeren!
Voordat ik deze monitor binnen kreeg was ik in het bezig van een triple curved setup met o.a. een Samsung Odyssey G7.
Deze moest helaas wel even het veld ruimen, want de Evnia is zodanig breed dat ik er geen scherm meer naast kon hangen.
Nadat ik alles had losgekoppeld en verwijderd was het tijd om de Evnia op zijn plek te zetten.
Je zou bijna zeggen dat die triple setup niet meer nodig is als je ziet hoe breed hij is in vergelijking.
De monitor staat superstevig op de voet, wiebelt nauwelijks en voelt ook erg luxe en premium afgewerkt qua bouwkwaliteit.
:strip_exif()/m/351515/1QXNdwXkmnYfyKwovEKvpJAXbbLZQgKhriWPAZPjfpCkzPNcCE.jpeg?f=620xauto)
De praktijk
De eerste keer dat je het scherm aanzet wordt je begroet met een knalblauw scherm met daarop het Philips logo. Uiteraard licht de kamer zelf ook in het blauw op dankzij de Ambiglow achterop.
Even later heb ik beeld, welke zo te zien nog even een kleine correctie nodig heeft qua resolutie. Deze staat duidelijk nog op de voormalige 1440p.
Echter, dit geeft wel gelijk een prachtig voorbeeld van een voordeel van (QD) OLED: Het contrast en dat zwart ook écht zwart is.
Er schijnt ook een fan in de monitor te zitten, deze heb ik echter totaal niet gehoord.
Een kleine correctie op het gebied van resolutie verder staat de monitor er gereed voor en is het tijd om hem eens aan de tand te gaan voelen.
De monitor ondersteunt een resolutie van 3440 bij 1440 pixels met een refreshrate van 175Hz.
Afkomende van 2560 bij 1440 pixels met een refreshrate van 240Hz is dit even wennen, maar prima te doen.
:strip_exif()/m/351515/1QXNdxtvNfGph3wyksS18BLeSWglC5QSEZR3xLvZmcgOWXVZ4R.jpeg?f=620xauto)
Websites, games, video's, oh my!
Aangezien dit scherm een ultrawide (UWQHD) is, zullen bepaalde zaken er wat anders uit zien dan je van een normale monitor gewend bent. Dit kan 2 kanten op gaan.
Aan de ene kant past er lekker veel naast elkaar. Aan de andere kant... Tja, een site als Tweakers krijgt al snel heel veel lege ruimte wat het er naar mijn mening niet mooier op maakt.
Wat betreft games is waar de monitor pas écht tot leven komt.
Zowel in lichte als in donkere omgevingen, het beeld spat eraf en de kleuren zijn werkelijk fenomenaal. Als ik zeg dat mijn mond open viel overdrijf ik niet.
De refreshrate van 175Hz zorgt er tevens voor dat het beeld lekker vloeiend en soepel is zonder tearing. Voeg daarbij toe dat (QD)-OLED ervoor zorgt dat het contrast in feite oneindig is en je hebt prachtige beelden. Het scherm kan ook stevig helder, met name in HDR.
Sommige schermen willen nog wel eens aan ghosting doen bij bepaalde snelle situaties in games, maar dit scherm heeft daar gelukkig geen last van.
Op de foto is het redelijk goed te zien hoe groot het contrast is en hoe mooi het licht weerkaatst wordt op de grond, maar in het echt is het eigenlijk nog veel mooier.
Ook in games met meer verlichting valt op hoe helder, duidelijk en contrastrijk het is.
Een klein nadeel is dat niet elk spel even goed met ultrawide om gaat, dus soms staan interface-elementen gewoon halverwege het scherm of worden ze uitgerekt. Hier kan het scherm zelf echter niks aan doen en is een effect van op ultrawide zitten.
In films ziet het beeld er tevens prachtig uit, maar met (naar mijn mening) een groot nadeel: Zwarte randen, heel veel zwarte randen...
Op zich logisch, aangezien films niet zijn opgenomen in 21:9 maar het is wel een beetje jammer dat vrijwel de helft van het scherm nu gewoon een zwart vlak is. Maar goed dat dit OLED is zodat het ook echt zwart is.
HDR
De monitor is gecertificeerd voor DisplayHDR + TrueBlack 400. Op zich lijkt dat niet veel, maar de uitwerking is beter dan welke monitor ik tot zover ooit heb gezien. Dankzij het feit dat dit (QD) OLED is werkt het HDR effect vele malen beter dan bij een TN, IPS of VA paneel. Bij mijn Odyssey G7 zorgde HDR voor een donker beeld met uitgewassen kleuren, maar bij dit scherm integendeel. Het scherm bleef mooi helder en de kleuren gingen er duidelijk op vooruit. Zowel in Windows zelf als in games/films. Het effect was prachtig en duidelijk goed zichtbaar. Vooral in spellen met veel contrast en donkere elementen zoals Star Citizen is het werkelijk jawdropping mooi. Een klein nadeel is dat de helderheid zodanig fel kan wezen in HDR modus dat het voor sommige mensen 'too much' kan wezen. Bijvoorbeeld een cockpit met felle schermen en tekst tegen een vrijwel geheel donkere achtergrond is best een uitspatter dankzij de helderheid en het contrast. Ik vond het zelf wel mooi.
Kijkhoeken, OSD en lampjes
Iets wat me al vrij snel op viel aan deze monitor waren de kijkhoeken.
Het maakt niet uit vanuit welke hoek je naar de monitor kijkt, ondanks de curve is het beeld vanuit elke hoek perfect helder en scherp.
Grappig genoeg leek het beeld (naar mijn idee) wel mooier als je vanaf de zijkant naar de monitor keek in plaats van wanneer je er recht voor zit.
De monitor is ook voorzien van Ambiglow, een soort broertje/zusje van Ambilight. Deze heeft diverse mogelijkheden. Vanzelfsprekend kan je het laten synchroniseren met wat er op het beeld staat, maar je kan hem ook laten reageren op geluid. Heb je daar geen zin in en wil je gewoon fancy lampjes, dan zijn er ook diverse opties variërend van een statische kleur tot een volledige regenboogkermis.
Helaas zijn de lampjes vrij zwak, dus valt het effect nauwelijks op. Ook zit er een merkbare vertraging van bijna een seconde tussen het beeld en de lampjes, dus ik heb het Ambiglow gedeelte al vrij snel uit gezet omdat het meer afleidend was dan een toevoeging.
In het OSD zitten heel veel opties, knopjes, mogelijkheden en finetuning.
Naast dat je hier de opties van bovengenoemde Ambiglow kan aanpassen is er ook de opties tot kleur/gameprofielen, een statische crosshair en zelfs een "sniper view" waarbij er een soort overlay in het midden van het scherm komt welke stevig ingezoomd is. Je zou het bijna valsspelen kunnen noemen.
:strip_exif()/m/351515/1QXOqibMBIqHbZ5OBcsnvG3FqaHQxOwceDddcoZ2srk1poFIjM.jpeg?f=620xauto)
Pixelrefreshing
1 van de grootste ergerpunten aan de monitor, hoe logisch deze ook is bij een OLED paneel om hem in goede staat te houden, is de pixel refresh.
Je krijgt na 4 uur gebruik een mededeling die amper 3 seconden blijft staan maar wel een muur van tekst bevat. Het komt er op neer dat hij elke 4 uur de pixels wil refreshen. In eerste instantie zou je denken van leef je uit, echter is de refresh niks anders dan "de monitor gaat 5 tot 10 minuten uit en je kan het niet afbreken".
De eerste keer dat me dit overkwam zat ik dus net midden in een competitief potje en voordat ik door had wat er gaande was mocht ik 8(!) minuten naar een blanco scherm staren voor ik verder kon. Gek genoeg gaat de monitor ook gewoon uit als hij klaar is, dus je moet hem ook nog eens weer aan zetten met de opstarttijd er dus nog eens boven op.
Er is een manier om dit een soort van te voorkomen. Je kan in het menu de waarschuwingen uit zetten waardoor hij het opschuift naar maximaal 16 uur gebruik. Na die 16 uur kan je het niet meer uitstellen en gaat hij gewoon op zwart.
Een grote sidenote hierbij is dat onder gebruik niet alleen de tijd dat het scherm aan staat telt, ook de standby telt mee! Ik heb het nu dus maar opgelost door de monitor niet uit te zetten en het zo te timen dat de 16-uur-mark ergens in de nacht valt. Kan ie mooi tijdens dat ik slaap refreshen.
Ben je echter iemand die, net als ik normaal ook, de monitoren spanningsloos maakt zodra de PC uit staat, dan telt hij niet door. Dit heeft tot gevolg dat je het risico loopt dat je scherm spontaan op zwart springt tijdens je werkzaamheden. Erg onhandig en een groot minpunt waar ik tegenaan ben gelopen.
Bonusfuncties
Gelukkig zitten er een hoop functies op die bovenstaande zure smaak weer een beetje doen vergeten. Eentje daarvan is de KVM switch. Je kan meerdere apparaten tegelijk aansluiten op de monitor, maar ook nog eens deze apparaten tegelijk gebruiken!
In het OSD kan je het scherm als het ware opsplitsen waardoor bijvoorbeeld links je PC en rechts je laptop staat. Beide vanaf een andere invoerbron. Je kan hem zelfs in 4 stukken hakken.
Met de joystick achterop de monitor switch je echter ook vrij rap naar een andere bron, dit gaat heel snel en vlekkeloos. Wat wel raar is, is dat bevestigen gebeurt met een tikje naar rechts. Indrukken schakelt de monitor doodleuk uit. Even wennen in het begin.
De USB-C verbinding op de monitor is in staat om beeld door te geven op 1440p120hz, en daarbij ook nog eens je apparaat op te laden.
Ik heb dit geprobeerd met mijn laptop en mijn smartphone, en beide apparaten kwamen keurig op het scherm alsof het een normale HDMI/Displayport was en werden ook op volle snelheid opgeladen.
Het scherm is ook voorzien van een speciale Playstation 5 modus. Zodra je dus een PS5 aansluit springt het scherm in deze modus (bevestigd door een korte popup in het scherm) en de PS5 herkent hem als een 4k scherm, ondanks dat de resolutie officieel geen 4k maar UWQHD is. Ook speelt hij keurig de beelden op 120Hz af. Helaas wel zonder VRR of low latency mode.
Dat laatste is waarschijnlijk omdat de HDMI poorten beperkt zijn tot HDMI 2.0, een bijzondere keuze voor een scherm als dit. Zeker aangezien de meeste moderne apparaten al HDMI 2.1 hebben.
Dan rest enkel nog een oordeel te vellen over deze monitor.
Het beeld is, zoals reeds gezegd, werkelijk fenomenaal. Mijn Odyssey G7 vond ik al prachtig beeld geven, maar voelde aan als een goedkoop TFT scherm toen dit scherm er voor in de plaats kwam.
Ik heb geen gekke dingen gemerkt zoals color fringing wat nog wel eens wil voorkomen bij OLED, dus dat is een pluspunt.
De monitor is snel in elkaar te zetten en staat stevig op de voet, welke overigens wel iets aan de grote kant is. De voet zelf vind ik persoonlijk 1 van de mooiere die ik heb gezien met een redelijk unieke afwerking.
Er zijn wat nadelige effecten te merken van het werken met ultrawide, zoals zwarte randen in films en bepaalde zaken in games die gek doen, maar dit reken ik de monitor niet persoonlijk aan en is gewoon een typisch ultrawide probleempje.
Gelukkig heeft mijn exemplaar geen last van zaken als ghosting of pixeldefecten en lijkt ie helemaal perfect qua paneel. Dit blijft natuurlijk soms een soort loterij, maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit een monitor gehad die last had van zulke zaken. Mazzel denk ik dan maar.
HDR is zeer goed uitgewerkt op deze monitor, en ik durf te beweren dat dit de eerste monitor is die ik heb gezien waarop HDR daadwerkelijk goed werkt en een voordeel is. Beelden zijn oogstrelend mooi zodra het aan staat, waar HDR op mijn eigen monitoren voor lelijkheid en donkerheid zorgde.
Alle bonusfuncties zoals de KVM switch, PD opladen van je laptop en dan ook nog eens beeld doorgeven, de PS5 modus en dergelijke werken erg goed en zijn super handig, vooral als je thuiswerkt.
Het Ambiglowgedeelte viel enorm tegen, met name door de zwakheid van de lampjes en het feit dat het flink achterliep op het beeld. Mogelijk dat dit nog (deels) op te lossen valt met een firmware update. Op het moment van schrijven was dit echter nog niet zo.
Tot slot is het grootste nadeel van deze monitor de pixelrefresh, welke je monitor gewoon minutenlang onbruikbaar maakt en als je niet op let hoe lang je hem al gebruikt dit doodleuk midden in je potje, film of webbrowsing doet. Het is logisch dat deze functie erop zit, maar de uitwerking had beter gemogen. Bijvoorbeeld alleen refreshen als hij standby is.
Vanwege het laatste deel van de conclusie gaat er voor mij 1 ster van de score af, maar daarbuiten is het werkelijk een pareltje van een monitor met een beeld die zalig is voor de ogen. Wat dat betreft is de monitor een aanrader.
Persoonlijk zou ik deze monitor ook zeker wel willen overwegen om te kopen, nu ik de pixelrefresh een beetje heb omzeild. Het beeld is zodanig mooi dat ik eigenlijk niet terug wil naar mijn eigen schermen na de 2 weken dat ik hem mag testen. Echter, de prijs (op het moment van schrijven €899) is voor mij aan de hoge kant voor wat ik aan een monitor zou willen spenderen. Het is wel een prijs die een stuk goedkoper ligt dan de concurrentie op het gebied van QD-OLED, wat hem dus weer aantrekkelijker maakt dan de concurrenten.