Inleiding
Ik ben een van de tweakers die de Philips Evnia 34M2C8600 als QD-oled monitor hebben mogen testen gedurende twee weken. In deze review neem ik je mee langs de specificaties, laat ik weten wat er out of the box bijgeleverd wordt, komt de bouw/beeldkwaliteit aan orde. Tot slot geef ik mijn mening over het design en eindconclusie. Zou ik met mijn eigen portemonnee op zak ook kiezen voor de Philips Evnia of niet? Lees vooral door en je komt het antwoord tegen. Maar eerst...
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/HWaeqeOX4wAkockIfUr3jc7S.jpg?f=user_large)
Out of the box
Of zal ik eerst starten met de box zelf? De monitor wordt in een anonieme verpakking aan huis bezorgd. Of dit de manier is om voor het Tweakers testpaneel producten neutraal thuisbezorgd te krijgen zonder gluurburen weet ik niet. Eenmaal ontdaan van de zwarte folie heb je al snel door waarmee je te maken hebt:
Het is een QD-oled monitor designed for gaming. En mocht je niet meer weten welke specificaties van toepassing zijn dan helpt de verpakking je er in een notendop aan herinneren. En op de bovenkant van de verpakking tref je een korte how-to hoe krijg je het beste de monitor heelhuids uit de verpakking op zijn voet:
De monitor zit stevig in twee piepschuimlagen verpakt. De piepschuimlagen zijn dan weer met een spanband vastgezet zodat er nul bewegingsruimte is. Hoe zien de bijbehorende onderdelen er uit, want hoe ga je een QD-oled monitor netjes op zijn plek houden?
Je hebt twee keuzes. Of met de bijbehorende twee deelonderdelen die de voet compleet maken met duimschroef op de achterkant van de monitor. Of je benut de vesa 100 mount mocht je hem aan een monitor arm willen bevestigen. Zelf heb ik uit gemak de voet in elkaar gezet, eerst bevestig je het onderdeel die het mogelijk maakt om de monitor in hoogte te verstellen. Dit deel schuif je in de panklare uitsnede aan de achterzijde, het spreekt voor zich.
Vervolgens pak je de V formaat voet en die schroef je met een duimschroef vast aan het eerste deel. En voor je het weet kun je de monitor op zijn plek zetten. Je ziet ook meteen de uitsparing waarin je de stroomkabel, display port kabel, HDMI kabel, USB-C kabel zou moeten kunnen wegwerken. Veel meer dan een klem is het niet en het voelt goedkoop aan. Nu ben ik geen Tweaker die last heeft van OCD neigingen als de kabels niet netjes zijn weggewerkt dus ik heb deze optie overgeslagen.
Eenmaal uitgerust met een bijbehorende voet merk je hoeveel ruimte die voet inneemt. Niet heel gek gezien het gewicht (8,7kg met voet) van de monitor en je wilt alles behalve het oledpaneel paneel eerst naar voren zien overhellen en kapot vallen. Voor de goede orde: de monitor zelf is 81cm breed en 55cm hoog. Het dressoir tafeltje is 1m breed en 80cm lang. Geen kleine jongen dus maar wat wil je met een 34 inch curved QD-oled. Toch kan ik me situaties indenken dat het formaat bureaublad het niet toestaat om de voet op kwijt te kunnen. Vandaar dat ik het als 'minpunt' heb genoteerd, dit minpunt is verholpen door een monitorarm en de vesa 100 mount te gebruiken.
Zit er verder dan nog iets in de verpakking wat mee komt ouf of the box? Uiteraard het verplichte setje: handleiding, stroomkabel, HDMI kabel, USB-C kabel. De handleiding is leuk maar negeren we, de kabels heeft een beetje Tweaker zelf allang in huis. Wat me opviel is dat het testexemplaar wat ik ontving uitgeleverd werd met een Engelse / UK plug. Nu hanteren fabrikanten wel vaker een Europees model, Benelux model soms zelfs. Het is meer een FYI want ik hoefde maar even te zoeken in mijn eigen kabelverzameling om hem als nog aan te kunnen sluiten met euro plug. Goed de Evnia is outside of the box. Tijd om kort door te nemen wat ik van de bouwkwaliteit vind.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/D9Towew7O2GUilsS2lNawqgx.jpg?f=user_large)
Bouwkwaliteit
De meegeleverde voet oogt wellicht goedkoop maar eenmaal in elkaar gezet en bevestigt aan het scherm is die stevig genoeg om het scherm op zijn plek te houden. De witte behuizing en rand rondom het oledpaneel heeft niet mijn voorkeur omdat ik veel zwart in en rondom de woonkamer en pc plek heb. Zwart meubel, zwarte gamepc case, zwarte toetsenbord/muis. Een witte omlijsting en voet springt er daarbij uit en ademt voor een 900 euro prijskaartje geen luxe of kwaliteit uit. Bovendien is het jammer dat de klem die achter kabels bij elkaar kan houden goedkoop uitgevoerd. Ik krijg niet de indruk dat de kunststoffen klem veel kracht kan hebben en als vorm van kabelgoot had het anders toegepast kunnen worden. Nu is dit mijn eigen mening en ik koop geen monitor met de verwachting om een rugged exemplaar te ontvangen. Die tijd van oude CRT beeldbuizen ligt al even achter ons. Wat vooral van belang is wat je nu eigenlijk in huis haalt qua specificaties.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/nx4urYsqbBUBdsKTOSqh9pPM.jpg?f=user_large)
Features
Nu kan ik het heel kort houden. Zie pricewatch /stop de tijd. Zie tabblad kenmerken /mand. Voor de goede orde: wat haal je nu in huis met de Philips Evnia?
Verkorte specs
- Een 34 inch wide curved monitor met oledpaneel
- Dus met resolutie 3440 x 1440
- Waarmee je tot 175hz kan gamen via de display/usb poort
- Voorzien van RGB: Philips noemt het Ambiglow
- Met ingebouwde keyboard, video en mouse switch
- En 65 watt power delivery: handig voor als je je laptop aansluit
Nu zijn met name de laatste twee zaken die niet op elke monitor tot de standaard uitrusting behoren. Je hoeft maar te zoeken op QD-oled panelen met minimaal 34 inch om genoeg andere merken te zien in de pricewatch. Voor zover ik weet beschikken concurrenten Samsung Odyssey G8, Alienware AW3423DWF of MSI MEG 342C wel over dezelfde setup: QD-oled met rgb en hogere verversingssnelheid. De Philips Evnia is op dit punt niet anders als zijn alternatieven. Ze zijn uitgerust met hetzelfde type oledpaneel en vergelijkbaar qua specs. De toevoeging van KVM switch en power delivery geeft de Philips handige extra's als je ze goed kunt gebruiken. Laten we de testresultaten uit het Tweakers testlab eens op een rij zetten:
Tweakers testlab: Philips Evnia versus de directe alternatieven
Op zaken als maximale helderheid SDR, HDR kan Philips goed meekomen met de duurdere Samsung. Philips weet met de Evnia een groter kleurbereik te halen qua REC709/2020, DCI P3. Er is sprake van een kleinere afwijking qua kleurtemperatuur wit in kelvin. Wel ligt de inputlag op 10,1ms in vergelijking tot 8,6 ms bij de Alienware/MSI of 9 ms bij Samsung. En wat opvalt is dat het energieverbruik bij lage helderheid op 51 watt ligt. Dit verbruik is hoger dan bij de alternatieven (varierend van 30 watt tot 32-33 watt)
Beeldkwaliteit
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/NbUeGoFpOY5HxL7851Jl9OgJ.jpg?f=user_large)
Oké, we kennen de specificaties. QD-oled met curved paneel. Leuk: hoe zit het met de beeldkwaliteit ofwel contrast, helderheid en kleurweergave? Allereerst als de monitor uitstaat valt meteen het kenmerkende aan oled op: de paarse gloed. De curved eigenschap valt ook op. Zelf heb ik nooit eerder achter een curved monitor mogen werken, ik werk met twee rechte ips monitoren naast elkaar. Verder heb ik een LG OLED 65 inch C2 tv staan dus ben ik benieuwd of het voor een monitor ook fijn uitpakt of niet.
OIed vs burn in
Loop je met oled als monitor niet al snel aan tegen mogelijke burn in? Dat statische tekst en logo's zich permanent in het beeldpaneel tonen (denk aan de breaking news balk van CNN, het voorheen irritante rode NPO of oranje RTL logo) Door een actieve pixel refresh die standaard na 4 uur gebruik wordt dit tegengegaan. Tegelijkertijd toont Ratings.tv aan dat oled en burn-in nog steeds iets is om rekening mee te houden. Naast oled televisies worden nu ook
qd-oled monitoren meegenomen waaronder de Alienware, LG en Samsung Odyssey G8.
Niet alleen via pixel refresh wordt voorkomen dat een statisch beeld op het paneel blijft staan. Via pixel shift wordt een beeld kortstondig verschoven om hiermee burn in / retention tegen te gaan. Tot slot schakelt een stand-by stand zichzelf in na een korte tijd van inactiviteit.
Voordelen oled
Een voordeel van oled heeft als eigenschap dat pixels individueel aan en uit te zetten zijn. Uit en de pixel is zwart, waarbij zwart echt zwart is *insert Robijn commercial. Hierdoor scoort oled als beeldpaneel zeer goed op contrast. De kleuren spatten er vanaf en bij gedimd omgevingslicht merk je het sterke verschil tussen belichte delen en de zwarte achtergrond wat compleet wegvalt goed.
Voor films en series blijft een oledpaneel voor mij te verkiezen boven een lcd paneel. Sony kan met hun lcd paneel een hogere helderheid behalen maar lcd legt het af tegen oled gezien zwart niet volledig zwart is, je meer last hebt van kijkhoeken. Gezien de Evnia een curved scherm is geeft dit een extra immersive geheel en voelen racegames en/of sim flights beter aan dan wanneer je het op een non curved scherm speelt.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/VNaYcVsbmHXy169iJs0k9b5f.jpg?f=user_large)
QD curved oled yay or nay
Voor andere type games: RTS, action-adventure, RPG blijft oled een goede meerwaarde bieden maar zie ik niet de toegevoegde waarde van een curved paneel. Via de display poort kun je gebruik maken van Freesync en tot 175Hz beeldverversing inschakelen. Ideaal tijdens shooters en racegames. Een minpunt vind ik de uitrusting van HDMI 2.0. Dit betekent dat als je een Playstation 5 of XBOX one X aansluit geen gebruik kunt maken van de 175Hz beeldverversing omdat hiervoor HDMI 2.1 benodigd is. Je blijft dan zitten met een maximale cap van 100Hz. Beter dan 60Hz maar 120 Hz of 175 Hz inschakelen kan dan niet. Alternatieven MSI MEG en Samsung Odyssey G8 beschikken wel over HDMI 2.1. Voor QD-oled monitoren anno 2023 vind ik multi inzetbaarheid voor dit bedrag iets wat je mag verwachten. PC master race gaming ftw of niet, naast een gamepc heb ik ook een Playstation 5. Ik vind het gek om een dergelijke monitor dan uit te rusten met maar HDMI 2.0 terwijl HDMI 2.1 qua aansluiting al even uit is.
Nu is het haast zonde om een QD-oled monitor enkel in te zetten voor doorsnee officewerk. Het maakt het hebben van twee losse monitorschermen overbodig gezien je meerdere vensters naast elkaar open kunt houden en gebruiken. Handig toch: potje Call of Duty, Fortnite, Minecraft doen terwijl je Teams of Slack in de gaten blijft houden. Gezien ik met regelmaat rapportages uitwerk in Excel en Word heb ik me afgevraagd of een oledpaneel wel zo fijn is in gebruik voor dit type werk. Ja er loopt een pixel refresh op de achtergrond mee. Na 4 uur wordt deze ingeschakeld, het in stand-by zetten van de monitor brengt de pixel refresh niet op hol.
Sub-pixel indeling en color fringing
Waar ik mee zit is de subpixel indeling van het oledpaneel. Standaard gebruik is de rode, groene en blauwe pixel naast elkaar. Bij QD-oled en dus ook deze Evnia zit de groene subpixel boven de rode en blauwe subpixel in een vorm van driehoek. Hierdoor krijg je groene/paarse kartelrandjes ofwel color fringing bij regels tekst. Gevalletje je merkt het niet op, totdat je het ziet en niet meer kan wegdenken.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/6vAlNAys3nUGWhDlT2jw87JR.jpg?f=user_large)
Design
Voor wat betreft het design van de Evnia monitor: het is geen typische gamer monitor. De keuze voor wit heeft niet mijn voorkeur omdat je nu duidelijk het onderscheid tussen de rand/bezel en het scherm zelf kunt zien. Het oogt ook goedkoop en een zwarte rand laat de overgang van het oledpaneel wat uit zichzelf ook zwart is naadloos overgaan. In de textuur van de voet hebben ze grijze dots weggewerkt wat het effect meegeeft alsof het van gerecycled materiaal is.
De kromming van het scherm is gelijk aan die van anderen: 1800R. Het ontwerp is verder rustig te noemen. Er is 1 knop achterop voor de aan/uit knop, om de OSD op te roepen zodat je instellingen kunt aanpassen. Philips zelf is bekend van hun Ambilight techniek die men in televisies heeft geimplementeerd. Binnen deze Evnia monitor heet het Ambiglow. In de achterzijde zijn 14 spots gemaakt waarin de Ambiglow terug komt. Verder loopt er in het midden waarin je de monitor bevestigt aan de voet een balk / streep waarin de Ambiglow naar voren komt.
Ambiglow: in before RGB kermis
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/q5zEjbpyMdSpuaaob5YxG3M5.jpg?f=user_large)
Fabrieks af aan staat Ambiglow ingesteld om de gehele RGB scala langs te laten komen. Je kunt Ambiglow uit zetten of laten aanpassen/synchroon laten lopen met audio of video. De voorkeur voor een bepaalde kleur kan ingesteld worden. Zelf heb ik de preset Ambiglow follow audio en video geprobeerd. Een statische kleur is saai en het synchroon inschakelen van Ambiglow op geluid of video zou een uitkomst zijn. Bij het bekijken van series op Netflix, Disney merk ik dat Ambiglow niet snel genoeg synchroon loopt met de audio of snel opvolgende beelden. Het is voor mij ook geen must om RGB functionaliteit aan boord te hebben. Wel geeft het bij een weerkaatsing naar de muur een vorm van backlight zodat je toetsenbord in elk geval genoeg verlicht wordt. Voor de tweaker die wel graag naar hartelust zelf de Ambiglow wil tweaken is er in het OSD genoeg mogelijkheid toe.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/oLNxJ1vnj4efM5gJp9d58nUv.jpg?f=user_large)
Eindconclusie
Het is tijd voor een eindoordeel van deze Evnia monitor. Design wise heeft een Alienware, MSI en Samsung mijn voorkeur boven de Philips. Pricewise heeft de Evnia enkel de Alienware te dulden, de MSI en Samsung kosten meer dan 899 euro. Bovendien stunt Bol.com of Coolblue er soms mee, ik heb prijzen van 799 euro al gezien. Voor dit bedrag krijg je een QD-oled paneel met Ambiglow, alle vinkjes behorend bij een ultra wide monitor zijn af te vinken.
Toch zou ik de Philips zelf niet overwegen wegens het gebrek aan HDMI 2.1, de witte uitvoering en omdat ik voor de meeste games de toevoeging van een curved scherm niet zie. Het is handig in een niche: bij racegames of simflights. Mocht je een leuke sim racing setup hebben staan dan voelt een curved monitor meer immersive aan. Bovendien heb ik al een 65 inch oled thuis staan dus voor hetzelfde geld zou mijn voorkeur uitgaan naar een LG oled C2 42 inch voor erbij. UHD resolutie is weliswaar zwaarder in games en vereist een dikkere videokaart dan ultra wide 1440p. Voor het leeuwendeel van mijn werk en type games ben ik meer dan tevreden met een recht oledpaneel met UHD resolutie dan te kiezen voor de niche van ultra wide oled.
Kortom: de Philips Evnia 34M2C8600 is een aanrader:
- Voor wie HDMI 2.0 geen issue is want via display port en via usb-c kun je wel de volle 175Hz unlocken
- een witte of zwarte monitor niet uitmaakt zolang er maar sprake is van QD-oled
- een ingebouwde KVM switch en PD een must is
Diegene heeft aan de Philips Evnia een goedkoper alternatief dan de gevestigde merken.
Getest met:
# | Category | Product | Prijs | Subtotaal |