Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500VKMH) Review
25 oktober 2023, laatste update op 25 oktober 2023, 672 views
Rapporteer
Product gekocht
Voor 750 Euro (aanbieding) echt een geweldige laptop. De specificaties spreken voor zich. De afwerking voelt premium aan met de aluminium behuizing, gedetailleerd scherm en verlichte toetsen.
Pluspunten
- Aluminium behuizing
- Scherm met iets hogere resolutie
- vrij dun
- groot schermoppervlak
- Num-pad
Minpunten
- Geen RJ45 poort
- Geen USB-C lader
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Slechts één SSD te plaatsen.
Voor 750 Euro (aanbieding) echt een geweldige laptop. De specificaties spreken voor zich. De afwerking voelt premium aan met de aluminium behuizing.
De toetsen typen prettig en er paste zelfs nog een numpad op, dus makkelijk cijfertjes inkloppen. De toetsen zijn donkerder grijs dan de laptop zelf. Dat is prettig omdat zo de letters nog te lezen zijn. De toetsen zijn wit verlicht, maar dat staat na opstarten altijd uit. Via Fn+Spatie zijn twee helderheden in te stellen.
Een ethernetpoort ontbreekt, dus je bent volledig aangewezen op wifi. De USB-A poorten zitten beiden rechts, dus een usb-stick zit (voor rechtshandigen) precies aan de kant van de muis. Links zit nog een USB-C poort waarvan ik gelezen had dat deze Power Delivery heeft. Dat zou betekenen dat een geschikte USB-C lader te gebruiken is. Er zit echter een Lenovo-eigen lader bij met een rechthoekige stekker die op het eerste gezicht erg lijkt op een usb-A stekker. Deze wordt aan de linkerkant achteraan aangesloten. Verder zijn een cardreader, hdmi poort en audiojack aanwezig.
Er zit een flinke accu in, dat voel je wel aan het gewicht. De laptop voelt verder stevig aan en opent en sluit goed met één hand.
Door de grote accu is er geen ruimte voor een tweede schijf. Bij meer opslagbehoefte zal de 1TB SSD vervangen moeten worden door een 2TB of wellicht 4TB. Een enkelzijdige SSD wordt aanbevolen.
Het werkgeheugen is een vastgesoldeerde 16GB dus daar zal het altijd bij blijven. Er is daarvan zo'n 14GB beschikbaar vanwege het delen van geheugen met de IGP.
Het scherm heeft een 16:10 verhouding wat net wat meer ruimte geeft. De resolutie is wat hoger dan de standaard 1920x1080 dus net een wat scherper beeld. De helderheid is prima, maar het is nu herfst dus gemiddeld een wat donkerdere omgeving. De kijkhoeken zijn ook vrij ruim.
Er zit geen knopje op om de trackpad uit te schakelen, ik zoek nog een makkelijke manier om die uit te zetten.
Qua koeling heb ik hem nog niet echt gehoord bij normaal licht gebruik.
Wat mij betreft zeker een aanrader ondanks de "vorige generatie" aan hardware. Ik had er een voor familie gekocht, maar heb een tweede besteld voor onszelf.