€ 44,95 bij GameResource

Pikmin 4, Switch Review

Linksquest
23 oktober 2023, laatste update op 23 oktober 2023, 2.086 views Rapporteer Product gekocht

Pikmin 4, Switch

Pikmin 4 is het nieuwste game in de Pikmin reeks games. Als ik de remakes niet meetel, dan is dit de 5de game die uitgebracht is worden, 4 op de consoles en 1 op de Nintendo 3DS. Persoonlijk vind ik Pikmin 4 de leukste tot nu toe, hij is makkelijker dan zijn voorgangers, en speelt voor mijn gevoel daardoor ook beter weg. Dat hij makkelijker is, vind ik vooral voor mensen die niet zo goed zijn in dit soort spellen, een pluspunt, want dit vind ik persoonlijk een spel dat iedereen een keer gespeeld moet hebben. Lees hier mijn volledige review.

Pluspunten

• Pikmin blijven grappig plantjes
  • Simpel maar leuk verhaal
  • Grot missies zijn tof
  • Uitdagingsmissies lekker uitdagend
  • Terug in de tijd kunnen gaan

Minpunten

• Pikmin hebben soms een eigen willetje
  • Bepaalde gevechten zijn erg pittig

Pikmin is een game die begonnen is op de Nintendo GameCube, daar heeft hij maar liefst 2 games op gekregen, deze naderhand op de Nintendo Wii een New play versie gekregen heeft, en inmiddels ook een remake voor de Nintendo Switch. Deel 3, die oorspronkelijk op de Nintendo Wii U uitgekomen was, heeft een remake gekregen voor de Nintendo Switch. Pikmin 4 daarentegen is een compleet nieuwe game in de Pikmin serie, en in deze review vertel ik jullie daar graag wat over.

Voor ik begin, het is lastig om precies te zeggen, waar Pikmin 4 in de tijdlijn thuishoort, als er al een tijdlijn is. Want het verhaal van Pikmin 4 begint bij iets, wat voor mijn gevoel het einde van deel 1 of deel 2 kan zijn, en ook daar komt het niet helemaal mee overeen. Ik heb eens op internet lopen zoeken omdat ik dacht dat ik iets over het hoofd gezien had, maar blijkbaar hebben meer mensen dat, en kunnen de Pikmin games, ondanks dat Captain Olimar in alle games voorkomt, als losstaande games gezien worden. Of het ook daadwerkelijk zo is, laat ik even in het midden en vind ik persoonlijk ook niet zo heel belangrijk.

Maar goed, hoe is de game nu? Dat ga ik jullie zo meteen vertellen, eerst voor de mensen die niet weten wat Pikmin zijn, vertellen wat dat precies zijn. De Pikmin zijn een soort mengeling van plant en dier, waarin je veel verschillende soorten hebt. Ze hebben allemaal een lichaam, armen, benen, voetjes en handjes, en ja zelfs een soort geest variant. Het opmerkelijkste van deze wezentjes is dat ze een blad, een knop of een bloem hebben op hun hoofd. Dit geeft aan hoe ver gevorderd ze zijn, tevens heeft iedere Pikmin zijn eigen specialiteit, zo kunnen de geel kleurige bijvoorbeeld tegen stroom, en zijn de witte niet gevoelig voor giftplanten. Wat ze we allemaal gemeen hebben, is dat ze allemaal hard werken, en vooral gehoorzaam zijn.

Het verhaal begint, hoe kon het ook anders, met Captain Olimar. Deze is alweer eens gestrand op een planeet, en heeft een SOS uitgezonden. Tegelijkertijd probeert hij de laatste stukken van zijn schip bij elkaar te verzamelen. Er wordt een reddingsteam gestuurd, echter crashen ook die op deze zelfde planeet, waardoor ook hun een SOS moeten uitzenden. Jij bent de laatste hoop en het is aan jou om zowel Captain Olimar als het reddingsteam te vinden en hun veilig naar huis te krijgen. Tijdens je ontdekkingsreis blijken er nog veel meer mensen op de planeet gecrash te zijn, deze hadden de SOS van Captain Olimar opgevangen en waren nieuwsgierig naar de planneet, want in deze SOS had hij veel dingen die hij ontdekt had gedeeld. Het verhaal is dus eigenlijk simpel, jij speelt als jezelf en je moet iedereen die gestand is op deze planeet redden. Vrij simpel toch, maar gelukkig is de gameplay stukken uitgebreider dan alleen dat.

De kracht van Pikmin zit hem in de gameplay, en ik moet zeggen, deel 4 speelt erg lekker weg. De game is uitdagend, maar tegelijkertijd goed te doen, en dat komt voornamelijk omdat de tijddruk er minder in zit dan bijvoorbeeld in de eerste 2 games. Misschien moet ik dat even toelichten, want als je nog nooit een Pikmin game gespeeld hebt, dan weet je misschien helemaal niet wat ik bedoel. In de vorige games had je een dagdeel dat je speelde. Je begint je zoektocht in de ochtend en je eindigde als de zon onder ging, dat is nu ook nog zo. Pak ik even deel 1 weer in de vergelijking, daar had je 30 dagen om alle onderdelen van je schip te vinden, na deze 30 dagen ben je door je voeding heen en is het Game Over. In Pikmin 4 is dit gelukkig niet, en hierdoor kun je er zolang over doen als je zelf wilt. Dit geeft wat meer rust en maakt het voor mijn gevoel een stuk leuker.

Er zijn gelukkig ook genoeg nieuwe dingen, dingen waar ik heel erg blij van werd, en voor de mensen die het klassieke Pikmin gevoel willen, ook aan hen is gedacht. Er zijn namelijk verschillende dingen in het spel, naast je standaard overdag verken missies, heb je nu ook nachtmissies, en kun je ook nog een speciale Captain Olimar verhaal missie doen. Dus alles bij elkaar genomen, heb je 3 verschillende soorten dingen die je kunt doen, waarbij de overdag missies het hoogte punt van het spel is. Tijdens je zoektocht naar goederen, ja deze heb je nodig om je schip te repareren en te verbeteren, kom je ook genoeg grot missies tegen, en om niet al te veel te spoilen, zitten er ook leuke uitdagingsmissies bij, denk hierbij aan een soort van Battle of tijd opdracht.

Ik noemde al de nacht missies, in deze missies moet jij een nest beschermen, als je dat lukt, dan krijg je grondstof waarmee je medicijnen kunt maken, deze heb je weer nodig om sommige mensen die betoverd zijn te redden. Deze missies zijn soms wat pittig, maar goed te doen. En mocht je om een of andere reden toch falen, dan heb je altijd de optie om terug in de tijd te gaan, want ook dit bieden ze gelukkig aan. Terug in de tijd gaan is niet alleen bij nachtmissies, maar ook bij alle andere missies. Je hoeft er niet per se gebruik van te maken, maar de reden dat het kan is zeker een mooie toevoeging.

Ik noemde het al, er zit ook een traditionele mode in het spel, en dat is de Captain Olimar missie. In deze missie heb je 15 dagen de tijd om je onderdelen te vinden, beetje zoals bij de oude Pikmin games. Maar ook hier heb je de optie om terug in de tijd te gaan mocht je dat willen, dus ook dit is voor mensen die gewoon lekker van het spel willen genieten, goed te doen. Dus alles kort samengevat, het spel biedt genoeg afwisseling en houd het hierdoor leuk genoeg.

Ik kan nog veel dingen over het spel opnoemen, maar ik denk wel dat ik het belangrijkste genoemd hebt. De gameplay is erg goed, en voelt vloeiend aan, precies wat je van een Nintendo game kunt verwachten. Soms heb ik wel wat ruzie met de Pikmin zelf, omdat ze dan net op het moment dat ik ze het hardst nodig heb, net het tegenovergesteld doen van wat ik wil. Maar voor de rest werkt het prima. Je kunt je spullen en vaardigheden, van zowel jezelf als die van je hond versterken met upgrades, tegelijkertijd kun je jouw hond ook nieuwe dingen leren. Tussen de items wisselen of je hond een opdracht geven, werkt heel makkelijk. Allemaal prima.

Op grafisch gebied is Pikmin 4 een typische Nintendo game, en daar bedoel ik mee dat hij erg kleurrijk en grappig gemaakt is. Je zou het bijna kunnen omschrijven als een tekenfilm, want alles is kleurrijk en leuk gemaakt. Door deze stijl te gebruiken, voelt de game erg leuk aan, en heb je niet het idee dat je op een systeem speelt die grafisch toch wat achterligt, en dat hebben ze erg goed opgelost. Nergens in het spel heb ik het idee gehad dat hij verouderd uitzag of slecht liep, dus ook de frame rate was erg stabiel, zelfs met 100 pikmin tegelijk achter je aan. De game ziet er misschien voor mensen die op grafisch gebied het maximale willen zien, wat simpel uit, maar persoonlijk vind ik dat wel passen bij deze game.

Over de muziek kan ik snel en kort zijn, de muziek is leuk en past perfect bij Pikmin, vooral het intro deuntje klinkt erg leuk en rustgevend. De muziek in het spel past zich altijd goed aan, maar is vooral simpel en goed voor in de achtergrond. Het is misschien geen muziek dat je op een Vinyl zou kopen, maar het past gewoon goed in het spel.

Ik heb heel veel opgenoemd, en nog lang niet alles heb ik behandeld, maar te veel is ook nooit goed. Om toch bepaalde dingen, zoals de muziek en de speelmodus die er zijn, heb ik wat leuke fragmenten bij elkaar gepakt en daar een video van gemaakt. LET OP, de video kan misschien wat spoilers bevatten.

Dan de bekende vraag, heeft de game een replay waarde? Ik vind van wel, ik heb de game letterlijk 100% uitgespeeld en heb er ongeveer 40 uur over gedaan, maar zelfs dan vind ik de game nog altijd leuk genoeg om hem nog een keer opnieuw te spelen. Zelfs je dat niet zou willen, je kunt ook de missie uitdagingen proberen te verbeteren, dus ook daarvoor is het leuk genoeg om de game nog eens te spelen. Dus voor mij zeker een game met een replay waarde.

Pikmin 4 is het nieuwste game in de Pikmin reeks games. Als ik de remakes niet meetel, dan is dit de 5de game die uitgebracht is worden, 4 op de consoles en 1 op de Nintendo 3DS. Persoonlijk vind ik Pikmin 4 de leukste tot nu toe, hij is makkelijker dan zijn voorgangers, en speelt voor mijn gevoel daardoor ook beter weg. Dat hij makkelijker is, vind ik vooral voor mensen die niet zo goed zijn in dit soort spellen, een pluspunt, want dit vind ik persoonlijk een spel dat iedereen een keer gespeeld moet hebben. Ondanks dat hij makkelijker is, zitten er genoeg uitdagingen in om ook de fanatieke Pikmin speler zoet mee te houden. Ik kan niks anders zeggen dat het een geweldige Pikmin game is, eentje die het wachten waard was.

Heb jij ook een Pikmin 4, Switch?

Mooi geschreven. Vroeger deel 1 gespeeld, geweldig spel.
thnx, als je deel 1 geweldig vind, dan raad ik je deze ook wel aan.
Is mij iets te gortig om er speciaal een console voor te kopen ;)
A oke, wist niet dat je de console niet had 🙈