Gekocht bij het faillissement van BCC voor 249,95€ en kon ik daarmee niet laten liggen. Hiervoor hadden wij een Netgear RBK-23 Mesh Wifi set die ook altijd probleemloos functioneerde.
Installatie
Ik wilde de set eerst voor configureren bij ingebruikname, maar hij wil perse de internet provider ook aangesloten hebben. Ik probeerde de installatie via de ethernet poort uit te voeren, hierbij werken de eerste stappen, maar daarna sloeg de interface op een bepaald punt vast en kwam ik onmogelijk verder. Bij een herstart ging de RBS-750 updaten nadat daarom gevraagd was, maar het probleem van het niet verder komen bleef. Na ongeveer vier keer de Router herstart te hebben door deze aan en uit te schakelen leek het probleem uiteindelijk opgelost en was de web-interface bereikbaar en is dit niet meer voorgekomen.
Er lijkt een vervelende omissie in de web-interface te zitten, als men met verkeerde credentials aanmeld komt men meteen in een vraag en antwoordspel terecht om het beheers account te restten, en na de reset gaat dit eindeloos door. Alleen met lang wachten of een herstart lost dit zich op.
Tweede wat ik altijd instel zijn de meest logische kanalen voor 2.4 en 5 Ghz, door even te kijken wie er allemaal zijn en de best beschikbare te gebruiken. Let op, deze Wifi router beschikt alleen over kanaal 36 tot 48 op 5 GHz. (band 1)
Netgear Orbi App
Mogelijk dat de installatie problemen er niet waren geweest als ik meteen de app had gebuikt, maar ik had geen zin om mijn account gegevens op te speuren. Bij de RBK-23 gebruik ik hem ook nooit omdat het wachtwoord steeds verloren ging. Met de huidige app lijkt dat niet meer zo te zijn.
In de app zit een handigheid dat je ook buitenshuis de toestand van het Wifi netwerk kunt controleren via veilige verbinding waar Netgear tussen zit en daarvoor geen VPN hoeft te gebruiken. Deze functie is via de app uit te schakelen, ook kun je alleen in de app instellen of je analytische data met Netgear wilt delen zodat zij het product kunnen verbeteren.
Problemen
Het enige probleem wat zich manifesteerde was de dochter met een iPhone die last had van verbrekende connecties. Eerst op haar telefoon het wisselende mac-addres uitgezet. Na verder onderzoek las ik meer over deze issues. Naar aanleiding hiervan in Advanced Wireless Settings de waarde CTS/RTS Threshold (1-2347) op 2347 gezet, deze stond op 64 wat tegenwoordig standaard lijkt te zijn bij Netgear. Er is weinig interferentie van andere netwerken, dus dit zou goed moeten kunnen. Hierna ook geen problemen meer gehad. Er is een
gebruiker die in een drukke wifi netwerk omgeving van Netgear het advies kreeg om deze waarde op 2304 te zetten en de Preamble op Long.
Nadat alles goed werkt en werken blijft de set in AP mode gezet achter een Fortigate firewall (soms ook een Sophos XG Home) en het netwerk loopt als een zonnetje.
Algemene bevindingen
Het bereik is sterk verbeterd, eigenlijk zouden twee stations in ons huis (145m2) voldoende kunnen zijn. Het bereik is vergroot, en ook buiten huis prima. Wat ook opvalt is dat devices sneller connecteren, dat duurt niet meer dan een tel. Enkele Wifi devices laten een indrukwekkende connectie snelheid van 1200mbps zien, ook als dit achter een tweede hub in het netwerk is. In totaal zijn er in huis 25 tot 30 devices die Wifi gebruiken.
De interface is veel vlotter dan bij de RBK20 en reageert zoals je eigenlijk mag verwachten. De snelheid met internet (250mbps) wordt nu overal in huis gehaald. De latency die ik regelmatig test met de app Ping Tools is gemiddeld 3 ms korter en de jitter ligt 25-50 procent lager dan bij de RBK-23.
Een opvallend verschil is dat je niet meer de topologie (daisy chain) van het netwerk in kunt stellen zoals dat bij de RBK-23 wel kon. De installatie bepaald nu zelf de meest gunstige topologie en lijkt dat ook prima te doen. De topologie is in de Orbi app te controleren.
Extra's
Buiten een gastnetwerk heeft deze Wifi router ook een IoT Wifi netwerk om oudere devices te ondersteunen zodat je met de nieuwste standaarden kunt connecteren zoals via WPA3.
Wifi v6 met zich mee dat twee keer zoveel devices tegelijkertijd bediend kunnen worden ten opzichte van Wifi v5. De router ondersteunt tevens IPv6.
Firmware
Op dit moment van schrijven (22-10-2023) is er al even een firmware update die handmatig geïnstalleerd moet worden, hierin zit ook de update naar IoT WiFi. Het is een flinke versie update naar
V7.2.6.21. Het advies van Netgear is om eerst de satellieten bij te werken en daarna de router zelf. Met deze versie tot nu toe geen problemen ervaren.
Ik lees regelmatig dat mensen vaak problemen hebben met Firmware updates van Netgear, maar daar is hier in meer dan 20 jaar gebruik van hun spullen een keer een probleem mee geweest met de Nighthawk R1700 waarbij ik een rollback heb uitgevoerd.
Al met al blij met deze aankoop, zeker gezien de prijs :-)
(04-02-2024 vijf sterren omdat het systeem al drie maanden zonder een enkele onderbreking of verstoring actief is gewest.)