€ 129,- bij Megekko

Cooler Master GA271 (met EU-stroomkabel) Zwart Review

SkoolieDie
21 oktober 2023, laatste update op 29 oktober 2023, 1.576 views Rapporteer Product gekocht

Cooler Master GA271 (met EU-stroomkabel) Zwart

Positief
1440p 100Hz monitor met VA paneel voor 169 euro!
Mooie zwarten en hoog contrast vgl. met een IPS paneel.
Bijzonder goed te calibreren.

Negatief
Goedkope kast zonder USB hub (maar ja, de prijs..) en matige voet.

Zie toelichting voor review en tips.

Pluspunten

• VA paneel - hoog contrast
  • 1440p, 100Hz, 27inch
  • dunne randen
  • mooie kleuren (na instellen)
  • 10 bit
  • Duidelijke OSD bediening met joystick
  • mat scherm zonder 'korrels'
  • PRIJS

Minpunten

• HDR
  • kale goedkope kast
  • matige voet
  • WB kan beter
  • externe voeding

/update na een paar dagen gebruik en calibratie
Vergeleken met mijn 24" 1080p IPS monitor is dit in alle opzichten een verbetering.
Als eerste de prijs, 169 euro.. Een paar goede reviews gelezen en omdat ik al lang een VA paneel wil testen de GA271 op de gok besteld bij Informatique. Met pixel garantie van maar 7 euro omdat de monitor zo goedkoop is.

De prijs zie je duidelijk terug in de behuizing en de voet. De voet gebruik ik niet. De GA271 heeft standaard VESA bevestiging aan de achterkant en hangt aan een monitor arm. De kast is zo licht en slap dat ik de stugge arm niet met de randen van de monitor durf te verstellen en maar direct aan het armgewricht draai.

Als die eenmaal hangt is het eigenlijk een strakke monitor met dunne randen en minimaal logo. Ze hebben de bolling van de achterkant heel slim ver van de rand af ontworpen zodat je er echt naast moet staan voordat je ziet dat die dikker dan een centimeter is.

Geen USB hub, externe adapter ingang, 2x HDMI 2.0, displayport 1.2 en OSD joystick. OSD is duidelijk en goed te bedienen met de joystick.

* met HDMI 1.4 bron is de max refresh rate op native resolutie 75Hz ipv 100Hz

100Hz, 27" en 1440p zijn heel fijn maar het VA paneel is het beste aan deze monitor.

Diepe zwarten en hoog contrast. Enorm verschil met het grijszwart van mijn (redelijk goede en gecalibreerde) IPS monitor. Kijkhoeken zijn goed, meer verkleuring/desaturatie vanuit een hoek gekeken vgl met IPS.
Wel een monitor waar je recht voor wil zitten.
* Als OSD > Picture > Black Stabilization niet op 0 staat worden zwart waardes grijs gemaakt, zelfde grijszwart als mijn oude IPS monitor...

De monitor heeft een uniform beeld zowel in helderheid als in kleur. Geen bleed langs de randen. Een beetje 'IPS glow' op zwart scherm in een donkere kamer. Niet OLED zwart maar groot verschil met een IPS monitor.
In 8-bit kleur is in al mijn test slides geen banding of dithering te zien, kleur en grayscale. Heel goed!

Default kleuren zijn correct maar vooral de witbalans kan beter. Er is iig de mogelijkheid om je RGB gains af te stellen wat niet vanzelfsprekend is in deze prijsklasse.

Met de OSD > picture > picture mode: user en OSD > color > color: temperature > user settings kun je alles aanpassen. Andere modes zitten op slot en neem ik verder niet mee in de review.

Ik gebruik het ICC kleur profiel uit de uitgebreide review van Displayninja.

* inmiddels heb ik mijn eigen profiel gemaakt

De monitor is gecalibreerd met een Spyder4 colorimeter van Datacolor en Displaycal calibratie software.

WHITE BALANCE EN CONTRAST RATIO

Native white point is 6600K, iets warmer dan de ~7000K die ik gewend ben maar nog aan de goede kant van warmwit.
De GA271 in Standard kleur setting is netjes gecalibreerd fabrieksaf. In principe is het genoeg om de white balance aan te passen en je hebt een goede monitor.

Mijn OSD settings voor 6600K,
OSD > picture > brightness 62 contrast 52
OSD > color > R Gain 52 G Gain 45 B Gain 42

Monitor OSD Gamma 2.2 en Color Space Standard. Alles uit behalve Overdive > normal en black stabilization > 0

GAMUT DEKKING EN VOLUME

Monitor heeft 75.6% AdobeRGB gamut dekking en 77.5% DCI P3 dekking.
De specs zeggen 95% dekking voor sRGB maar ik meet 97.4%. Een pure sRGB monitor dus.
Het gamut volume is 110% van sRGB en wordt niet 'geclamped' door de monitor, felle kleuren dus in alles dat niet kleur gemanaged is.

Met max 330 nits en een beperkt kleur volume is de monitor meer 'HDR ready' dan HDR. Het voordeel van HDR is dat de monitor 10bits - 8 bit plus FRC - ondersteund. .

CIE A*B* plot van GA271 gamut:

KLEUR EN GRAYSCALE CALIBRATIE RESULTAAT

Na calibratie laat de monitor een uitstekende gemiddelde kleur/monochrome afwijking zien van ΔE 0.67 en ΔE 0.68 voor de extended grijswaarden.
Een ΔE afwijking van 3.0 is gemiddeld de grens waaronder we geen verschil meer kunnen zien.

GAMMA EN CALIBRATIE CURVE

Dat het 'Standard' kleur model van de GA271 best goed is blijkt wel uit de strakke gamma tracking over het hele bereik en de bijna platte calibratie curve. (geholpen door op native 6600K white point te profileren)
Dit draagt bij aan het ontbreken van zichtbare banding of dithering bij 8 bit kleur.

UNIFORMITEIT

Tot slot de uniformiteit. Ook op dit punt een goede score. Alleen 100% wit verliest aan de onderkant van het scherm net zichtbaar aan helderheid. Cijfers lijken gunstiger aan de onderkant dan ze zijn omdat mijn colorimeter te groot is om er goed bij te kunnen..
De ΔE afwijking in kleur is niet waarneembaar, rand tot rand wit.

CONCLUSIE

Veel review voor een sRGB monitor van 169 euro? In dit geval de moeite waard.
Het VA paneel presteert binnen de SRGB ruimte goed en met wat werk uitstekend in een goedkope verpakking.
*zie hieronder voor afbeeldingen Displaycal settings

Heb jij ook een Cooler Master GA271 (met EU-stroomkabel) Zwart?

Mooie review en ineressant scherm, kan je iets vertellen over de pixel response? Zie je black trailing bij de ufo test?
In de UFO test valt het niet zo op dat het een VA scherm is, Overdrive op Normal
Zie ook deze UFO pic uit de review van Displayninja. Zij hebben ook de pixelresponse met hardware getest.

Ik zie het verschil met IPS wel bij het scrollen van witte tekst op een zwarte ondergrond en op de overgang van een breed stuk zwart naar wit. Storend is het niet voor mij maar het is er wel.

Met video geen issues, geen smearing waarneembaar.