HomeWizard Wi-Fi P1 Meter Review
P1 meter gekocht nadat ik eerder al een stroommeter heb gekocht voor het meten van een groep, de groep waar de zonnepanelen op zit. De app werkt bij mij feilloos en geeft een goed beeld van het stroomverbruik. Ook is het monitoren van het stroomverbruik sneller, lijkt meerdere keren per seconde een uitlezing te geven. Ik heb het gratis abonnement en kan door het gebruik van de extra meter in de groepenkast goed overzicht krijgen van de verbruikte energie en relatie tot de zonnepanelen.
Pluspunten
- Makkelijk te installeren
- Snelle uitlezing van de stroommeter
- veel extra gegevens via homeassistant
- voor nieuwere slimme meters geen voeding nodig
De app is overzichtelijk en snel, er wordt duidelijk in grafiekjes van de diverse thema's een overzicht gegeven, je kunt een live beeld krijgen van het stroom verbruik, per dag, per week, per maand en per jaar.
De dongle zelf is mooi afgewerkt en werkt met een overzichtelijke led die aangeeft of hij in pair stand staat en of hij verbonden is. Er is in veel gevallen geen voeding nodig omdat hij de voeding krijgt van de meter zelf (in sommige gevallen is een micro-usb voeding nodig, dit hangt af van de meter en is aangegeven op de internetsite). Nadeel is het korte kabeltje aan de dongle waardoor mijn klepje op de slimmemeter niet meer dicht kan.
Installatie de installatie is makkelijk, de app loodst je snel door de installatie heen. Eerst wordt er via wifi contact gemaakt met de dongle. Wanneer contact met de dongle, vul je de inloggegevens in voor je wifi en is het even wachten op een groene led en dan is de installatie voltooid.
HOME ASSISTANT voor de gebruikers van home assistant is deze dongle een aan te raden product en beter dan een P1 meter kabel. De installatie in home assistant gaat volledig automatisch en de dongle wordt meteen herkend. Voor je energie dashboard moet je even de goeie waardes koppelen en je hebt een goed functionerend energie dashboard. MAAR dat is niet het enige. Door het aansluiten van de P1 meter kunnen opeens veel meer waardes uitgelezen worden. Op de foto is een overzicht gegeven. Met name het uitlezen van de spanning kan heel veel inzicht bieden in het spanningsverloop tijdens zonnige dagen. Door een te hoge spanning slaat je omvormer uit en lever je geen stroom meer. Zo kun je beslissen of je zonnepanelen op een andere fase moet die niet te veel oploopt.
Ook kun je gerichter kijken bij een 3 fasemeter hoe het energiegebruik is van bepaalde groepen.