Bij het uitpakken van de Quest 3 was ik verrast door de looks en "feel" van het apparaat. Het ziet er gelikt uit. Mijn gebruikservaring is echter niet zo positief.
Het koppelen en instellen van de Quest verliep prima. Geen rare dingen tegengekomen.
Wel reageerde de rechter controller al anders dan de linker.
Vooral beeldkwaliteit vind ik tegen vallen terwijl iedereen daar juist over roept.
Maar..... de "pret" was sowieso van korte duur.
Na ca 2 keer een kleine 45 minuten gebruik de volgende problemen:
Passthrough blijft hangen en is niet meer uit te schakelen.
De rechter controller is onbruikbaar. De pointer blijft maar bewegen waardoor iets aanklikken onmogelijk is (andere batterij, kalibratie en fabriek reset losten problemen niet op).
Apparaat retour gestuurd en in afwachting van nieuwe. Wellicht dat ik mijn review aanpas mocht de ervaring met een vervangend exemplaar significant beter zijn.
Al met al erg teleurstellend. Zeker ook omdat ik een paar honderd euro heb uitgegeven aan accessoires (Case, elite strap en link cable).
Koppelen aan mijn PC is er niet meer van gekomen.
UPDATE:
Inmiddels een nieuw exemplaar ontvangen. Nog geen tijd gehad om deze uitvoerig uit te proberen.
Wel vermoed ik dat de problemen met de passthrough aan mij lagen en niet aan het apparaat. De problemen die ik ondervond met de rechter controller van de eerste set heb ik niet ondervonden met de tweede set. Van 1 * naar ***
UPDATE 2
Naar aanleiding van een vraag via DM:
Hoi ik las je review over de Quest 3. Ik ben ook aan het aarzelen om er 1 aan te schaffen maar mijn grootste probleem is de beeldkwaliteit.
Nou zie ik regelmatig filmpjes voorbij komen waar alles haarscherp wordt weergegeven, maar ander formaat natuurlijk dan als je de bril op hebt. Nou heb ik wel gelezen dat de kwaliteit significant verbeterd als je 'm verbind met je PC..Had je dat inmiddels al geprobeerd ?
Ik ben nogal op graphics
Waar zal ik beginnen .....
"Oculus software" gedownload en op PC en een Laptops geïnstalleerd. Vervolgens via Steam "Virtual Desktop" gedownload en geïnstalleerd.
(In de PC heb ik een RTX 4070 ti.
Laptop heeft een RTX 3070)
Quest 3 ondertussen opgeladen.
Link kabel zonder oplaad mogelijkheid aangesloten op Quest en PC
maar omdat de accu van de Quest al snel een veel lager percentage aangaf heb ik een Link kabel aangesloten waar ik ook tijdens gebruik de lader van de Quest op aan kan sluiten.
Allebei de Link kabels zijn dus niet origineel Meta/Quest en dat kan mogelijk invloed hebben gehad op mijn ervaring. De "oplaad" link kabel zorgt ervoor dat de batterij status stabiel blijft maar echt opladen doet hij de Quest niet (dit had ik ook al ondervonden met een powerbank).
Een noemenswaardig verschil tussen PC en Laptop heb ik niet ondervonden.
Wat mij echter verbaasde is dat het weergegeven beeld niet merkbaar verbeterde t.o.v. standalone gebruik.
Ik kon kiezen uit drie verschillende refreshrates waarvan ik enkel de laagste 70 en hoogste 90Hz heb geprobeerd.
Bij het weergeven van de Desktop op de Quest was er een storend witte trillende rand onderaan de desktop weergave. Ook de raster lijntjes bleven zichtbaar maar niet in alle situaties even nadrukkelijk.
Sommige filmpjes/demo's zagen er aanmerkelijk strakker uit dan andere.
Al met al is het maar een korte test geweest en heb ik lang niet alle opties en mogelijkheden geprobeerd of zelfs maar ontdekt.
Voor mijzelf kan ik nu wel al concluderen dat ik de headset maar sporadisch zal gaan gebruiken (het was dan ook een impulsaankoop).
Als jij echt wil opgaan in een VR wereld met heel hoge grafische eisen of verwachtingen dan betwijfel ik of een Quest 3 een goede investering voor je zal zijn.
Tijdens het testen heb ik snel even een YouTube video gekeken waar het e.e.a. werd uitgelegd over de grafische instellingen en verbinden van de Quest met je PC.
https://www.youtube.com/w...pmkTgvEk&list=WL&index=41 hierover is ongetwijfeld nog veel meer te vinden.
Mocht je iemand in je omgeving hebben die een Quest 3 heeft dan mag je misschien een keer komen uitproberen.
Tot slot heb ik voor de grap Battlefield 2142 geprobeerd te runnen op de Quest maar die viel op zwart toen ik een map geselecteerd had.
Ik hoop dat je hier iets mee kan maar besef ook dat het maar een korte beperkte test is geweest die ik gedaan heb en zeker nog lang niet alle opties geprobeerd of gevonden heb .....
Groeten,