Inleiding
Ik was al een tijdje aan het overwegen een MagSafe wallet aan te schaffen, omdat ik het fijn zou vinden om 2-3 pasjes mee te kunnen nemen zonder een grote kaarthouder mee te hoeven nemen. Apple besloot leer te verbannen uit hun accessoires en een nieuw materiaal te introduceren: FineWoven. Aangezien ik nog een verjaardagscadeau mocht uitkiezen dacht ik: laat ik de nieuwe Wallet een kans geven. In deze korte review heb ik wat bevindingen na de wallet zo’n 12 dagen in gebruik te hebben.
Materiaal
In reviews van de nieuwe FineWoven hoesjes en wallets kwam vooral naar voren dat het nieuwe materiaal niet zo luxe voelt als leer en dat het snel beschadigd raakt. Het eerste vind ik eigenlijk wel meevallen, het voelt eigenlijk een beetje als suede. Ik had verwacht dat de wallet vrij licht zou zijn, maar hij heeft precies genoeg gewicht om wat luxer aan te voelen.
Ik denk wel dat het materiaal inderdaad wat sneller beschadigd zal raken, zoals te zien is op de afbeelding hieronder was de wallet helaas een keer van mijn telefoon gevlogen nadat beide op de grond vielen en toen is er een krasje op gekomen. Gelukkig aan de achterkant, dus ik zie het nooit. Hier was uiteraard sprake van een ongelukje, maar ik verwacht wel dat de wallet minder goed mee zal gaan dan een leren variant.
Wat ook opvalt is dat het nieuwe materiaal meer stof aantrekt dan leer, vooral omdat het wat meer grip biedt. Ik vind dit persoonlijk niet erg omdat de extra grip een beter gevoel geeft in de hand. Ik heb ook de kleur zwart - in mijn ogen iets meer donker donker grijs - en dat helpt ook niet voor de zichtbaarheid van stof.
Veiligheid
Het materiaal geeft me ook de indruk dat pasjes goed zullen blijven zitten. Als ik met de telefoon/wallet zwaai vliegen de pasjes er niet uit, tenzij ik de telefoon/wallet op mijn hand sla met flink wat kracht (en zelfs dan schuiven ze alleen op, na een paar slagen vallen ze er pas echt uit).
De magneten zijn ook precies sterk genoeg: de wallet blijft mooi op zijn plek, maar is ook makkelijk genoeg los te halen voor als je bijvoorbeeld thuis bent en hem eraf wilt hebben. Ik gebruik de wallet in combinatie met een bosgroen leren hoesje van Apple en hierop blijft hij goed zitten.
Pasjes uit de wallet halen is even priegelen, maar niet onhaalbaar: je kunt aan de voorzijde je vingers aan beide kanten van een pasje zetten en dan duwen/trekken, of de wallet eraf halen en aan de achterzijde door het gat je pasje omhoog duwen.
Find My
De reden dat ik een MagSafe wallet van Apple wilde is dat deze ondersteuning heeft voor Find My / ”Zoek mijn”. Ik verwacht uiteraard niet dat ik de wallet kwijtraak, maar mocht het gebeuren dan vind ik het een fijn idee dat ik weet waar hij losgekoppeld is.
Je telefoon trilt even als de wallet losgekoppeld wordt en als deze 1 minuut losgekoppeld blijft krijg je hier een melding van. Het irritante is dat je - op moment van schrijven - geen “vertrouwde” locaties kunt instellen. Bij andere apparaten met Find My kan dit wel, en kun je bijvoorbeeld je huis als veilige locatie instellen, zodat je niet steeds een melding krijgt als je die apparaten thuis laat liggen. Ik haal de wallet graag los als ik thuis ben en krijg hier dus elke keer een melding van.
Ik wist van tevoren dat het niet mogelijk zou zijn, maar ik zou het toch graag zien in een volgende versie: je kunt de wallet niet “zoeken” zoals je dat wel kan met AirTags, via een ultra wide band connectie. Je ziet de locatie op een kaart maar kunt hem niet opsporen als hij bijvoorbeeld ergens in huis ligt te slingeren (of als hij onderweg kwijt zou raken moet je dus zelf gaan zoeken in het aangegeven gebied).
De tijd zal moeten uitwijzen of deze wallet 70 euro waard is, maar tot nu toe ben ik prima tevreden. De FineWoven stof voelt goed aan, ook al trekt die meer stof en vuiltjes aan dan leer. Er passen voor mij genoeg pasjes in en hij zit stevig vast aan mijn telefoon. Ik vind het een fijn idee dat ik kan zien waar de wallet is losgeraakt, maar een versie met ultrawideband ondersteuning zou nog beter zijn naar mijn mening. Daarom krijgt de wallet voor nu 4 sterren.
Update 30 April 2025
We zijn nu zo'n anderhalf jaar verder en ik moet zeggen dat de wallet het nog aardig uithoudt. Pasjes blijven nog steeds goed zitten en de portemonnee werkt goed met verschillende hoesjes (ik gebruik nu een plastic hardcase en ook daar blijft hij goed aan bevestigd).
Er zijn wel wat krasjes op gekomen en aan de zijkanten zat een randje wat op een gegeven moment losliet, maar zoals je op de foto's ziet valt dit eigenlijk niet op als je het randje er helemaal af trekt.
Ik gebruik mn telefoon denk ik redelijk normaal, ik ben er niet extreem zuinig op maar ik smijt hem ook niet in de rondte. Ik heb wel eens in de regen gelopen met een dunne jas en de wallet is toen ook nat geworden en ook dat heeft hij dus overleefd. Al met al nog steeds tevreden ermee, gebruik hem iedere dag.
Zo ziet de wallet er tegenwoordig uit: