Algemene beoordeling
Ondanks een aantal minpunten is dit een prettige laptop door het compacte formaat en het lichte gewicht.
Kwaliteit geluidsweergave
Het geluid is goed en kan erg hard voor het formaat van de laptop. Wel vond ik dat het wat fletser begon te klinken als het volume harder stond dan 70 in windows. Maar dit geeft al een hoger volume dan ik van andere laptops gewend ben. Ook de naar opzij geplaatste luidsprekers zorgen voor een behoorlijk stereobeeld voor dit formaat.
Bouwkwaliteit, afwerking en robuustheid
De laptop is licht (1045 gram volgens mijn keukenweegschaal) maar voelt erg stevig aan. Het toetsenborddeel valt nauwelijks te torderen, wel zit er wat flex in als je harder op de toetsen drukt. Ook is er wat flex bij het touchpad, wat ook al zichtbaar is als je de klik gebruikt van het touchpad.
De bovenkant van de klep ziet er erg mooi uit en voelt ook goed, de witte strepen liggen iets dieper in het oppervlak en dit geeft een mooi effect.
Gebruiksgemak
De laptop heeft een prettig ruim toetsenbord met een erg ruim touchpad. Het toetsenbord is voorzien van de gebruikelijke fn toetsen, met wel enkele opvallende:
microfoon en camera aan/ uit. Als je bang bent dat je camera gehackt word zou ik liever een fysiek schuifje dan een fn knop. Ook brand er een ledje als je de camera of microfoon hebt uitgeschakeld, wat ik persoonlijk vrij irritant vind.
MyAsus knop. Ik vind het jammer dat er een function knop wordt gebruikt om een bloatware programma te starten.
De laptop kan ontgrendeld worden met behulp van windows hello. Je ziet twee rode lampjes knipperen naast de camera en binnen enkele seconden ben je ingelogd.
Featureset
Er zitten niet heel veel aansluitingen op de laptop. Maar aangezien deze laptop als 13 incher voornamelijk bedoeld is om mobiel te zijn vind ik de aansluitingen voldoende.
Er zitten 2 usb-c aansluitingen aan de linkerkant en 1 usb-a aan de rechterkant. Ik had liever gezien dat er ook rechts een USB-C aansluiting had gezeten zodat je flexibeler bent met opladen.
Ook zitten er aan de linkerkant nog een HDMI aansluiting en aan de rechterkant een koptelefoon aansluiting.
Zoals gezegd voor de mobiele gebruiker lijkt me dit voldoende. Op de vaste werkplek staat een docking met utp, want dat heeft deze laptop niet. En voor tijdens een meeting kun je een scherm, een muis en de oplader aansluiten.
Beeldkwaliteit
Deze laptop heeft een oled scherm met een hoge resolutie voor het formaat. Ik heb hem getest met Netflix HDR en dat zag er goed uit.
Het scherm heeft een 16:10 verhouding en dit zorgt ervoor dat je wat extra horizontale ruimte hebt. Hij heeft zelfs nog meer hoogte dan mijn eigen 14 inch chromebook.
Standaard staat de schaling in windows op 200% en dit geeft zelfs met de hoge resolutie nog steeds vrij grote letters en weinig schermruimte.
Ergonomie
Het scharnier van de laptop zorgt ervoor dat hij schuin komt te staan als je de laptop openklapt. Dit zorgt ervoor dat de koeling wat beter kan werken.
Ook zorgt dit ervoor dat het toetsenbord wat schuin komt te staan. Voor mij is dit niet echt nodig, maar ergonomisch is het wellicht beter.
Mobiliteit en accuduur
Met een 13 inch scherm en dus een klein formaat en een gewicht van een kilo is dit een laptop dit je erg makkelijk meeneemt. Qua accuduur is een werkdag zeker haalbaar, zeker als je hem niet de hele tijd voluit gebruikt.
Er is een sleeve meegeleverd, hier past hij erg ruim in en hij is denk ik bedoeld voor een 14 inch laptop. Dit doet het kleine formaat van de laptop dan weer enigszins teniet
Prestaties
De laptop voelt erg vlot aan. Het grootste nadeel is dat bij enige belasting de ventilatoren aangaan en die blazen behoorlijk. Dat niet alleen maar bij mijn exemplaar zat er een hele irritante fluit in de ventilatoren. Wat dat betreft is het goed dat de speakers hard kunnen zodat je het nog enigszins kan maskeren.
Prijs
De adviesprijs van 1700 euro vind ik erg hoog. Hij is nu te koop voor 1450 euro, wat al iets schappelijker is. Persoonlijk zou ik dit er nog niet voor over hebben. Wellicht als je wel een krachtige laptop zoekt maar wel erg mobiel wilt zijn zou dit een goede keuze kunnen zijn. Ikzelf zou voor hetzelfde geld liever een iets groter scherm en dan maar iets meer gewicht.