Makita DHG181ZK 18 V Heteluchtpistool, zonder accu`s en lader, in kunststof koffer met diverse opzetstukken Review

cj1
13 oktober 2023, laatste update op 14 september 2024, 699 views Product gekocht

In het veld wil ik stootverbinders en losse krimpkousen krimpen. Normaal rol ik 150 meter aan verlengkabel uit. Zo'n heteluchtpistool zonder snoer is dus een uitkomst. Die stootverbinders hebben een hogere temperatuur nodig dan krimpkousen. Op de Skill8004 met snoer kies ik 200ºC. Met de DHG181ZK lukt diezelfde stootverbinder krimpen op stand 5 bij ventilatorstand 1. Met een volle minstens 5 jaar oude 5Ah accu is de looptijd 21½ minuut. Die looptijd is ruim voldoende. Irritant is dat het LED-licht niet verder verzonken is in de body zodat naast de werkplek ook je ogen worden aangestraald. Vervelend is de vergrendeling tegen onbedoeld starten in de "trigger" knop. Gelukkig kan na het starten de knop vergrendeld worden zodat met de handen vrij de hete lucht blijft blazen. Waardeloos is dat de reflectiemond anders is gebouwd dan de drie andere opzetstukken, daardoor nauwelijks klemt en te snel van het pistool valt.

Pluspunten

• traploze temperatuur regeling
  • 2 ventilatorstanden
  • looptijd 21½ minuut op 5/1 bij 5Ah accu
  • snel open klikbare beugel
  • kan hete lucht blazen met de handen vrij
  • Makita is telefonisch bereikbaar en klantvriendelijk

Minpunten

• reflector klemt veel minder dan de andere opzetstukken
  • LED-verlichting straalt in je ogen, niet diep genoeg verzonken
  • onhandige vergrendeling tegen onbedoeld starten
  • maximaal 285ºC (geen 550ºC)

2 van 5 sterren (Slecht)
Bij een belletje naar de Makita klantenservice lijkt de oplossing voor het minder klemmende reflectieopzetstuk om deze via de wederverkoper om te ruilen. Uiteindelijk heb ik het complete heteluchtpistool teruggestuurt naar de leverancier. Bijna 1 jaar later heb ik de DHG181ZK nog eens gekocht bij een andere webwinkel. Nu klemt de reflectiemond PR00000030 iets beter. Desondanks vindt ik de reflectiemond van mijn Skil, met gesloten ring, beter klemmen. Helaas is die Skil reflectiemond qua diameter iets kleiner en past dus niet op de Makita.

Daarnaast heb ik bij de tweede aankoop de uitblaastemperaturen getest: er komt maximaal 285ºC en geen zoals door Makita gesuggereerde 550ºC hete lucht uit bij 25ºC omgevingstemperatuur. Dit bij gebruik van een Makita 5.0Ah accu. Voor een meer realistische test is de accu niet helemaal vol geladen: 3 rode LED's op de accu branden.

Stand 1: +0ºC = 25ºC omgevingstemperatuur
Stand 2: +25ºC boven omgevingstemperatuur (=50ºC)
Stand 3: circa 90ºC boven omgevingstemperatuur (=115ºC)
Stand 4: circa 150ºC boven omgevingstemperatuur (=175ºC)
Stand 5: circa 235ºC boven omgevingstemperatuur (=255ºC)
Stand 6: circa 210ºC boven omgevingstemperatuur (=235ºC)
Stand 6 + ventilator 2: circa 253ºC boven omgevingstemperatuur (=280ºC)

Vreemd is dat in stand 6 de temperatuur zo'n 20ºC lager meet dan in stand 5.

PS Na de test gaan op de Makita accu nog 2 rode LED's aan. Dus getest ongeveer in het midden van de capaciteit van de accu.

De meeste krimpkousen hebben iets van 100-160ºC nodig, dus krimpen lukt wel. Het soldeersel in krimpsoldeerverbindingen heeft soms 300ºC nodig. Dus zo'n krimpsoldeerverbinding gaat niet altijd goed solderen met de maar 280ºC hete lucht.

Heb jij ook een Makita DHG181ZK 18 V Heteluchtpistool, zonder accu`s en lader, in kunststof koffer met diverse opzetstukken?