€ 296,56 bij MediaMarkt Marketplace

Jabra Elite 10 Gen 1 (Titanium, Zwart) Review

10 oktober 2023, laatste update op 10 oktober 2023, 1.421 views Rapporteer
Testpanel +2

De Jabra Elite 10 is een degelijke draadloze headset met handige functies zoals Active Noise Cancellation (ANC) en HearThrough (transparantie modus). De geluidsweergave is van goede kwaliteit met een goed stereobeeld en fijne definitie in het hoog. Het koppelen en bedienen van de oordoppen is eenvoudig, maar de pasvorm kan oncomfortabel zijn bij langdurig gebruik. De ANC werkt soms een beetje raar waardoor gesprekken te makkelijk worden doorgevoerd, dat is over het algemeen storend, tenzij je in de bus zit. De bouwkwaliteit is over het algemeen goed, maar de case kan fragiel aanvoelen. Met een prijs van ongeveer 250 euro bevindt de Jabra Elite 10 zich in dezelfde prijsklasse als vergelijkbare headsets. Al met al is de Jabra Elite 10 een prima keuze met goede geluidskwaliteit en handige functies.

Pluspunten

• Oortjes zijn goed gebouwd
  • Gebruiksgemak
  • Goed geluidsbeeld
  • Zeer goede gesprekskwaliteit
  • Goede prijs/kwaliteits-verhouding
  • Extra EQ in de Jabra App
  • Batterijduur

Minpunten

• Case voelt enigszins fragiel
  • ANC is niet de beste
  • Ruimtelijke Audio klinkt blikkerig
  • Oordopjes oncomfortabel bij langdurig gebruik

3 van 5 sterren (Voldoende)

Testpanel Review Jabra Elite 10 (Titanium Zwart)

TL;DR
Kwaliteit geluidsweergave
De geluidsweergave van de Jabra Elite 10 is van goede kwaliteit, met een goed stereobeeld en fijne definitie in het hoog. De bas kan in sommige gevallen iets te sterk zijn, maar dit kan worden aangepast met de equalizer in de Jabra app.
Gebruiksgemak
Het koppelen van de Elite 10 gaat eenvoudig en de bediening via de knopjes op de oordoppen werkt goed. De functies zoals Active Noise Cancellation en HearThrough zijn handig, maar het kan even wennen zijn om de juiste pasvorm te vinden voor een optimale werking van deze functies.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit van de Jabra Elite 10 is over het algemeen goed, maar de case kan wat fragiel aanvoelen in vergelijking met andere vergelijkbare headsets. De oordoppen zelf voelen degelijk aan en de magnetische snap van de oortjes in de case is handig.
Prijs
Met een prijs van ongeveer 250 euro bevindt de Jabra Elite 10 zich in hetzelfde prijssegment als andere high-end draadloze headsets. Gezien de functies, batterijduur en kwaliteit is de prijs redelijk in lijn met de concurrentie.
LONG READ
Disclaimer vooraf: In deze test maak ik de grootste vergelijking met de AirPods Pro (1st gen) die ik in bezit heb.
Eerste indruk - spreekt voor zich
De Jabra Elite 10 zijn opgeborgen in een mooie verpakking die uiteraard is voorzien van het merklogo en product branding. Daarnaast valt de Dolby Atmos branding op, ik ben benieuwd hoe deze oortjes daarmee omgaan. Vanaf de buitenkant weet je direct wat er allemaal in de doos zit en de software waarmee de headset werkt.

Bij het openen zijn meteen download-, koppel- en gebruiksinstructies op de binnenflap zichtbaar. Het kan bijna niet missen dat je na het volgen van een paar stappen snel aan de slag kunt met deze headset.

Extra maten oortjes (S, L en XL) en een korte USB-C laadkabel netjes weggestopt in het doosje.
De case - voelt fragiel
Deze case en headset kwamen in de kleur Titanium Zwart, dat is in de praktijk vooral een mat zwart met lichtgrijs het Jabra logo erop gedrukt. De case komt erg plasticky over. Open- en dichtklikken voelt een beetje fragiel in vergelijking met de AirPods Pro Case. Bij elke keer openen en sluiten ben ik steeds bang dat er iets breekt. De matzwart-feel is wel prettig, deze geeft wat grip, waardoor ik minder bang ben dat de case uit mijn handen zal glijden.

De case ondersteunt draadloos laden, inmiddels toch wel een te verwachten standaard op dit type headsets. Hierdoor heb ik de case slechts 1x met de kabel op hoeven te laden, zodat ik deze daarna weer netjes kon opbergen. Ik heb al genoeg kabels rondslingeren in mijn studio, dus elke kabel minder is een zegen!
De headset - klein maar fijn.
Hoewel de case wat fragiel aanvoelt, voelen de oordoppen zelf bijzonder degelijk aan. Ze lijken met een lichte magnetische klik op hun plek te schuiven in de case. Dat voelt wel premium en verkeerd in de case stoppen is praktisch onmogelijk. De dopjes zelf zien er groter uit dan ze daadwerkelijk zijn, ze zijn juist lekker klein. Omdat er geen uitstekende onderdelen op zitten, zoals de steeltjes van de AirPods, zijn ze redelijk onopvallend als ze in je oren zitten.

Ieder dopje heeft een knopje dat in het logo zit verwerkt. Door hierop te klikken, te dubbelklikken, driemaal te klikken of langer ingedrukt te houden kun je de verschillende functies van de oordopjes aanroepen. Een paar voorbeelden:

- Eenmaal op links klikken schakelt tussen de Active Noise Cancellation of HearThrough, meer over mijn ervaring met deze functies volgen verderop.
- Eenmaal op rechts klikken pauzeert of speelt de muziek af. Tweemaal gaat naar de volgende track.
- Links lang ingedrukt houden zet het volume zachter, rechts zet het harder.
- Om een gesprek te beantwoorden kun je op dat moment elke knop indrukken. Om het gesprek te beëindigen dubbelklik je op links of rechts.

Dit werkt heel simpel en snel, maar is even wennen als je ze voor het eerst gebruikt. In de Jabra app kun je dit makkelijk instellen naar je eigen voorkeur.

De dopjes - passen altijd
Er zijn meerdere formaten meegeleverd. S, L en XL. M zit standaard al geïnstalleerd op de headset. Vervangen van de dopjes is eenvoudig en kan eigenlijk maar op één manier door de vorm die ze hebben. De linker en rechteroortjes wijken af van elkaar en je kunt ze dus niet omwisselen voor elkaar, dus je moet wel even goed kijken welk dopje voor links of voor rechts is. Gelukkig is er extra duidelijk aangegeven op de verpakking hoe ze op de headset horen te zitten.

Het vinden van de juiste pasvorm van de oortjes is even zoeken. In combinatie met het vinden hoe de buds zelf ook goed in je oor passen ben je toch even wat tijd kwijt. Zelfs als je het gevoel hebt dat de oortjes goed zitten, is dit niet altijd zo. Hierover later meer.
Het koppelen - fluitje van een cent
Het koppelen gaat redelijk eenvoudig, zodra je apparaat in pairing modus staat wordt de headset herkend en kun je meteen beginnen. Als ze nog niet eerder gepaired zijn, staan ze automatisch in deze modus. Wanneer je eerder al een apparaat gekoppeld hebt, moet je de knopjes op beide oortjes ingedrukt houden totdat er een geluidssignaal te horen is. Daarna volg je gewoon de stemgestuurde stappen om de oortjes te koppelen.

Ieder oortje speelt een zacht geluidje af wanneer ze gekoppeld worden en een stem zegt ook dat ze verbonden zijn. Vaak gaat dit zo snel dat je het eigenlijk niet echt hoort, omdat het geluid wordt afgespeeld zodra ze uit de case komen.

Wanneer je schakelt tussen de verschillende functies van de oordopjes, wordt dit ook door dezelfde stem aangekondigd.
Het geluid - geen stoorzenders?
ANC & HearThrough
De Jabra Elite 10's hebben een Active Noise Cancellation functie en daarnaast ook een HearThrough functie. Dat laatste zou moeten helpen om snel te schakelen tussen wat er in de wereld om je heen gebeurt, door al het geluid door te laten. Andere draadloze headsets in dezelfde prijsklasse hebben vergelijkbare functies, zoals de AirPods Pro met “Transparency”.

Voordat we het hebben over de Active Noise Cancellation (ANC) moet het volgende gezegd worden: Het is gauw te merken als de buds niet goed zitten, want dan lekken ze behoorlijk wat geluid en soms lijkt de ANC überhaupt niet te werken. Pas na flink draaien en zoeken, vindt je de juiste fit van de oortjes om ANC goed te laten werken. Na twee weken testen, moet ik zeggen dat het me in die tijd niet gelukt is om de oortjes ook maar een enkele keer in één keer goed in mijn oren geplaatst te krijgen, zonder toch een paar minuten te frunniken tot je ineens merkt dat de ANC werkt.

Voor het testen van ANC en HearThrough heb ik mezelf zowel met als zonder muziek ondergedompeld in alledaagse situaties. Naast kantoorwerk en thuiswerk heb ik de Jabra Elite’s ook getest als verkeersdeelnemer op de fiets, in de auto, als wandelaar en als OV-reiziger.

Kantoor- en Thuiswerk
Bij het typen van deze review merk ik dat ik met de ANC ingeschakeld het geklik van mijn toetstenbord gewoon hoor, terwijl dit bij mijn AirPods eigenlijk onhoorbaar is. Uiteraard kan ik muziek aanzetten en dan is het getik niet meer te horen.

Ook hoorde ik een aparte lage ruis als ik alleen gekoppeld ben en verder niets aan heb staan. Even twijfelde ik of het een geluid in mijn hoofd was. Ik heb tinnitus, maar dat zit op een redelijk hoge frequentie, dus dat kon het ook niet zijn. Zodra ik een call startte of de oordopjes uit deed, was deze ruis weg. Dit gold voor zowel met ANC als met HearThrough. Vooral als er geen muziek afspeelt op de achtergrond is dit erg vervelend.

Op kantoor viel eigenlijk meteen op dat juist kantoorgeluiden (vooral pratende collega's) niet goed gefilterd worden. Opnieuw twijfel ik of ik de oortjes wel goed in heb gedaan. Hoewel een deel van de ruis weg lijkt te vallen, blijft juist het rumoer van pratende mensen aanwezig. Ik kan de gesprekken zonder probleem volgen. Schakelen tussen ANC en HearThrough, maakt het alleen nog maar opvallender dat vooral gesprekken hetzelfde volume blijven, maar de overige ruis wel zachter wordt.

In het verkeer en de supermarkt
Op straat en in de supermarkt hoor ik nog steeds behoorlijk wat lawaai met ANC aan. Normaal is de supermarkt redelijk rustig met ANC aan, maar geratel van winkelwagens is zelfs met muziek aan nog goed te horen met de Jabra Elite 10's. Het valt op dat de supermarktgeluiden harder klinken met HearThrough ingeschakeld, dan wanneer ik de oordopjes daadwerkelijk uit mijn oren haal.

HearThrough lijkt het omgevingsgeluid actief te versterken. Waarbij het op de AirPods daadwerkelijk transparanter klinkt, voelt het hier alsof alles een boost krijgt. Ook op straat klinkt verkeer harder door HearThrough, dan wanneer je dopjes daadwerkelijk uitdoet.

Ik vind de transparantie-functie meestal fijn om even snel mijn omgeving mee te krijgen zoals deze is, dat de Elite 10's de omgeving juist versterken is voor mij een bijzonder onprettige ervaring.

Buiten op straat wordt meerdere keren een gesprek van iemand achter mij opgevangen en geboost. Dat is een vreemde gewaarwording. Ik probeer de oortjes weer aan te passen, want misschien zitten ze niet goed, maar het helpt niet. Dit is toch wel een rare functie van de ANC.

Hoewel een stuk zachter, blijft het geluid van de wind op de fiets toch wel duidelijk hoorbaar. In de (online) handleiding wordt duidelijk aangeven dat de ANC zich aanpast aan je situatie, ook in winderige situaties. In dit geval is de wind toch duidelijk hoorbaar de baas. To be fair: Dit blijkt toch voor veel oordopjes met ANC nog best een opgave. Ook AirPods Pro's hebben hier wat moeite mee en ik denk dat vooral over-ears met ANC het hier waarschijnlijk het beste doen.

In de auto gebruik ik eigenlijk nooit oordopjes, maar wilde het toch even testen. Hoewel ik een redelijk stille elektrische auto rijdt, is er op de meeste wegen toch nog wel wat geluid van de banden te horen als ruis in de cabine. Met de oortjes in valt die ruis weg en kan ik zonder problemen de stem van mijn navigatiesysteem opvolgen, terwijl deze wordt afgespeeld op de speakers van de auto. Dat is niet mogelijk met mijn AirPods Pro.

In het OV
Ik woon in Amsterdam en maak geregeld gebruik van zowel de metro, tram en bus, dus dat is sowieso gegarandeerd rumoer. Met mijn AirPod Pro’s creëer ik altijd mijn eigen kleine bubbel en sluit ik al het geluid uit. Heerlijk. Met de Jabra’s is deze ervaring toch totaal anders. In de metro en tram is het te rumoerig om de rust van ANC te ervaren en moet ik de muziek een stuk harder zetten dan normaal om het omgevingsgeluid weg te drukken. Maar tijdens mijn maandelijks busrit naar Haarlem blijkt in welke context deze ANC uitblinkt. Het motorgeluid van de bus verdwijnt bijna helemaal, zonder daarbij mijn muziek veel harder te hoeven zetten en hoor ik toch elke aankondiging van de haltes. Dat is best handig.
Dolby Atmos / Ruimtelijk geluid
De Jabra Elite 10 ondersteunt Ruimte Geluid met headtracking via iOS. Een leuke gimmick maar klinkt een beetje alsof alles tegen een metalen plaat weerkaatst in een kleine ruimte recht voor je. Ik ben er zelf niet zo over te spreken. In vergelijking met AirPods Pro voelt het ruimtelijke geluid van deze dopjes een beetje goedkoop. Snel weer uitzetten dus.
Muziek
Het is erg plezierig om met de Jabra Elite 10’s muziek te luisteren. Zonder ruimtelijk geluid ingeschakeld hebben ze een goed stereobeeld en over het algemeen fijne definitie in het hoog.

Zonder EQ merk je dat er ook al iets geboost is. Maar gelukkig is er een app om de EQ aan te passen. Dat is er dan weer niet voor de Airpods, tenzij je het in de apps voor Apple Music of Spotify zelf aanpast. Let op dat je hierbij zowel op de Jabra de EQ aanpast en mogelijk ook op je muziekapp. Dat zorgt voor nogal wat kleuring en komt de muziek niet altijd ten goede.

Afgezien van de kleuring die vanuit Jabra meekomt, waar in het laag toch een klein beetje geboost is, is de kwaliteit wel echt prima. Zowel akoestische gitaren van John Mayer als het wat ruigere werk van Queens of the Stone Age, komen goed uit de verf. Voor liefhebbers van EDM zou ik de EQ toch nog wat extra bas geven.
Spraak
Er zijn wat vreemde issues met mijn MacBook in combinatie met draadloze headsets en andere bluetooth apparaten, die vooral opvalt bij het gebruik van Teams, dus ik zal dit in verschillende andere scenario’s testen. Met bellen via de telefoon en meetings via de telefoon doet het probleem zich niet voor.

Van mijn gesprekspartners begrijp ik dat ik goed te verstaan ben en dat achtergrondruis ook niet te horen is voor hen. Er werd verbouwd in het complex waar ik woon, en ondanks dat ik hier zelf soms horendol van wordt, wordt dit wel uit mijn gesprekken gefilterd en hebben mijn gesprekspartners hier geen last van. (De ANC helpt wel met het verminderen van de bouwgeluiden, maar die waren dusdanig hard, dat eigenlijk niets echt helpt het geluid helemaal te elimineren)

Hoewel de bouwgeluiden ook niet bij de AirPods doorkomen laat vooral de verstaanbaarheid het bij AirPods meer dan eens te wensen over, dus dat is een groot pluspunt voor de Jabra Elite 10’s. Ook andersom kan ik mensen goed verstaan. Ik geloof ook dat dit is waar Jabra al jaren in uitblinkt.
Draagcomfort
De eerste paar uur zijn de oortjes goed te dragen, maar waar mijn AirPod Pro’s soms aanvoelen alsof er niets in je oor zit en je bang bent dat je ze zult verliezen, voelen de Jabra dopjes wel meer als traditionele in-ear dopjes. Dat wil zeggen dat je na een paar uur echt wel de druk in je oren voelt en ze eigenlijk niet heel veel langer meer wilt dragen. Ik denk dat dit deels komt, doordat je ze flink moet aandrukken om ze goed op hun plek te krijgen. Na een sessie van twee uur was ik er eigenlijk wel klaar mee en begonnen ze echt oncomfortabel te worden. Nogmaals, dit is typisch voor bijna alle in-ear koptelefoons, dus niet alleen voor de Jabra Elite 10.
Batterij
Hoewel ik geen super geijkte duurtest heb gedaan, viel me op dat ik moeiteloos (afgezien van het comfort) meer dan 3u muziek kon luisteren. Iets wat ik niet hoef te proberen met mijn AirPods.
Ik heb de case in twee weken slechts 1x met de kabel opgeladen en daarna eigenlijk niet onder de 40% zien komen (waarschijnlijk ook doordat ik de gewoonte heb de case op de draadloze lader te leggen zodra ik thuiskom). Ook de oortjes zijn in deze twee weken geen enkele keer helemaal leeg geraakt.
Sporten
Ik ga vaak samen met mijn vriendin hardlopen daarvoor maken we gebruik van de optie van AirPods om audio te delen, zodat ieder zijn eigen dopjes kan blijven gebruiken. Audio delen is een specifieke Apple functie, dus die werkt vanzelfsprekend niet in combinatie met de Jabra Elite en AirPods. Het zou tof zijn als hier in de toekomst een standaard voor zou worden gezocht zodat dit met meerdere draadloze koptelefoons zou werken. Maar hier reken ik Jabra niet op af.

Buiten dat kun je de Jabra Elite 10's prima gebruiken om ook te sporten. Ze zijn licht en ik sport meestal niet veel langer dan een uur, dus ook qua comfort is dat goed te doen. Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat ze uit mijn oren zouden vallen.
Voor de rest gelden wel alle andere punten die ik eerder besproken heb voor het gebruik in het verkeer en op straat.
Prijs
De prijs van de Jabra Elite 10 ligt op de Tweakers Pricewatch rond de 250 euro. Ter vergelijking de Apple AirPods Pro (2nd gen) en de Sony WF-1000XM4 zijn ongeveer even duur. Gezien de functies, batterijduur en de uiteindelijke kwaliteit is dat wel te verwachten voor deze headset.

Algemene beoordeling
De Jabra Elite 10 is een degelijke draadloze headset met handige functies zoals Active Noise Cancellation en HearThrough. De pasvorm kan wat oncomfortabel zijn bij langdurig gebruik, maar over het algemeen levert de Elite 10 een goede luisterervaring in veel verschillende omstandigheden. Wel vind ik de ANC erg bijzonder werken. Gesprekken worden te makkelijk doorgevoerd, wat in specifieke situaties juist handig kan zijn, maar over het algemeen vooral als storend wordt ervaren.

Heb jij ook een Jabra Elite 10 Gen 1 (Titanium, Zwart)?

Ik kan me niet vinden in de zoektocht naar de juiste fit. Bij mij zitten ze altijd direct goed met een goede afsluiting. Dat geeft aan hoe persoonlijk de fitting is. Ik had dit probleem met de Sennheiser Momentum 3 bijvoorbeeld.

Bij een goede fit, is ook de ANC heel erg goed, omdat deze actief dynamisch is. Wel de tip om geen muziek aan te zetten tot de anc zijn werk heeft gedaan. Een paar seconden is dat en ook goed te horen. Als je dat doet is het effect fenomenaal. Beter dan welke earbus ik heb gehad, waaronder de samsung buds 2 pro, sennheiser Momentum 3, Sony Linkbuds S (welke ook een erg goede ANC hebben trouwens).

Qua muziek kwaliteit hoor je direct dat deze buds grote 10mm drivers hebben. Wat een heerlijk geluid. Mooi hoog tot aan zeer diepe bassen en mooi in verhouding. Geen "boem boem" bassen, maar mooi gecontroleerd en aanwe,ig, maar in verhouding met de rest. Best neutraal. Het hoog is in standaard al goed en behoeft geen versterking.

Accuduur is langer dan dat ik ze meestal in heb.
Bellen is in hoge kwaliteit, voor zowel bellen als ontvanger. Met zeer veel instelmogelijkheden.
Al met al de beste ear buds welk ik ooit heb gehad.
Goed om te lezen dat jouw ervaring dus anders was dan die van mij. Het is precies zoals je zegt: dit is ontzettend persoonlijk. Ik denk ook dat het goed is om te beseffen dat er zeker in deze prijsrange voor iedereen wel een merk of model te vinden is dat bij je past!
Ik heb ze uitvoerig getest in een winkel en vergeleken met andere high end buds, en vond dat de Denom perl (pro) en B&W pi7 s2 toch wat ruimtelijker klinken. Daarnaast vond ik de hoge tonen in de Jabra elite 10 een beetje too much waardoor het geluid een soort schelheid bevat. De EQ in de app heeft niet genoeg sliders om aan de echt hoge tonen iets aan te passen.

Dus ik vraag me af, hoor jij dit ook? Zou je ze willen vergelijken en elke vind je ruimtelijker en mooier klinken?