Gulikit KingKong 2 Pro Controller Zwart Review

nilzatron
3 oktober 2023, laatste update op 3 oktober 2023, 2.892 views Product gekocht

Gulikit KingKong 2 Pro Controller Zwart

Voor de prijs van first party controllers de kwaliteit van een premium controller met native support voor meerdere platforms (Switch, PC, Android, en D-input voor oudere games) via Bluetooth.

De hall effect sensors zijn supersmooth, knoppen responsive. Triggers wat licht naar mijn smaak, maar reageren wel heel precies.

Geen software nodig. Alle settings zijn met toetsencombinaties te wijzigen.

2.4GHz dongle moet wel apart aangeschaft worden. Ik heb een 3rd party dongle gekocht via Amazon, omdat de originele niet lokaal te vinden was, maar werkt prima.

De controller voelt rubberized aan, maar het is puur de textuur van het plastic. Op zich goed nieuws, want rubber voelt wel lekker grippy, maar gaat over het algemeen minder lang mee.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit, voelt solide aan
  • Ingebouwde support voor meerdere platforms
  • Hall sensor joysticks (en triggers)
  • Geen software vereist

Minpunten

• 2.4GHz dongle moet je apart aanschaffen

Omdat ik mij enorm ergerde aan de versleten sticks en stick drift van mijn oude Xbox 360 controller, zeker in games waar ik regelmatig switch tussen controller en MKB, ging ik op zoek naar een nieuwe controller.

Zo kwam ik bij deze uit, in eerste instantie vanwege de hall sensor sticks, die veel langer mee moeten gaan.

In de doos vind je de controller in een plastic doosje. Die is redelijk stevig. Het stuk plastic wat als scharnier moet dienen lijkt niet iets wat lang mee zal gaan helaas, maar toch leuk. En het is goed om te zien dat er verder geen wegwerp plastic in de verpakking zit. Verder een platte USB kabel die fatsoenlijk, maar niet bijzonder aanvoelt, de gebruiksaanwijzing, en de gebruikelijke andere papiertjes die direct in de prullenbak gaan :) De gebruiksaanwijzing niet weggooien, want die bevat nuttige informatie!

Controller ligt lekker in de hand. Is een fractie kleiner dan een standaard Xbox controller en iets platter aan de zijkanten, maar ligt vrijwel hetzelfde in de hand. Hij is merkbaar lichter dan de Xbox controller, voelt solide aan, geen kraakjes en nagenoeg geen flex.

De sticks voelen heel smooth aan, ook langs de randen. Triggers zijn wat licht, met meer travel dan de Xbox controller. Knop layout is Switch (dus XY en AB omgewisseld ten opzichte van Xbox), met ook de + en - switch knoppen, een screenshot en home knop. Extra zijn een Settings knop en een knop om een input sequence tot 10 minuten mee terug te halen. Voor de ABXY knoppen zijn mechanische switches gebruikt, net als voor de LR shoulder buttons. Sticks en triggers maken gebruik van hall sensor techniek.

De hele body heeft een soort rubberized textuur en feel, maar is bij nadere inspectie gewoon plastic! Heel nice, want zo heb je wel de grippy en comfortabele feel van rubber, met de slijtvastheid van ABS.

Op de achterkant vind je de aan/uit knop, waarmee je tevens de modus selecteert en een pairing knop met 4 LEDs om het controller nummer aan te geven.

Out of the box support voor Switch, Android, en PC (via Bluetooth), en een D-Input modus voor oudere games die niet met X-Input werken. Xbox support mogelijk via een 2.4GHz USB dongle.

Voor gebruik met de PC heb ik toch een 2.4GHz dongle aangeschaft, omdat dit nou eenmaal beter en sneller werkt dan Bluetooth. De originele Gulikit dongle kon ik niet in de EU vinden, dus ik heb via Amazon.nl een third party kopie aangeschaft (wel licensed door Gulikit). Pairing werkt prima, toen ik eenmaal door had dat er een knopje op de dongle zit om deze in pairing mode te zetten :)

Heb hem nu een week lang gebruikt en tot nu toe geen klachten. De sticks zijn heel soepel en precies (dit was even wennen), de triggers reageren heel precies, geen issues met de andere knoppen. Controller ligt lekker in de hand en is ook na meerdere uren nog comfortabel. In het doosje is onder de controller nog een compartimentje met ruimte voor een kabel of dongle, wat nice is voor mijn wekelijkse LAN sessie bij een vriend thuis.

Enige nadeel is dat deze controller geen back buttons heeft, maar dat is een feature die je normaal alleen vind op veel duurdere premium controllers. Gulikit maakt ook stick caps in 3 verschillende lengtes, en een ABXY setje in Xbox config.

Er is een versie 3 aangekondigd met RGB ringen rond de sticks en 4 replaceable back buttons in verschillende formats, maar geen idee wat die moet gaan kosten.

Overall heel tevreden met deze aankoop.

Heb jij ook een Gulikit KingKong 2 Pro Controller Zwart?