Introductie
Jabra is al vele jaren een speler op de videoconferencing markt. Sinds enkele jaren richten zij zich meer op consumer producten zoals bluetooth headsets en headphones. Op verschillende tech review sites is te zien dat de producten van Jabra zeker geen kattenpis zijn en het prima doen in het middle en upper-middle segment.
Gezien ik eerder eens heb nagedacht om voor een Jabra setje te kiezen leek het mij erg interessant om te zien hoe dit merk zich verhoudt tot de wat bekendere merken.
Jabra noemt deze earbuds op de verpakking "The worlds toughest earbuds". Een behoorlijke claim als je het aan mij vraagt. Op haar website
toont Jabra aan met een onderzoek dat deze earbuds tougher zijn dan andere earbuds die dezelfde claim maken. De test autoriteit waar Jabra de earbuds heeft laten testen heeft ze beloond met een IP68 certificering. Dit betekent dat ze stof en waterdicht zijn. De charging case met een IP54 certificering is beschermd tegen stof en ook wat spetters water kan verdragen. Dat is natuurlijk erg indrukwekkend, maar komt er ook nog leuk geluid uit en werken de geadverteerde features zoals de adaptive noise canceling naar behoren? Dat ga ik bespreken in deze review.
Kwaliteit geluidsweergave
Het eerste wat mij opviel toen ik de earbuds ben gaan gebruiken is dat ze voor het formaat vrij hard kunnen. Erg indrukwekkend wat er uit deze earbuds kan komen. Ik ben zelf geen audiofiel, dus ik heb om de geluidskwaliteit te beoordelen vergeleken met de earbuds die ik normaal als daily driver gebruik. Daarbij heb ik bij mijn huidige earbuds en de Jabra Elite 8 Active zonder equalizer aan geluisterd naar
Ik luister zelf voornamelijk drum and bass en EDM waarbij een goede bas gewenst is. Op dit vlak doen ze het erg goed. Helaas klinkt daarom wat minder gebalanceerd en warm dan bij mijn daily driver. Mocht je nu net van muziek houden met een goede bas, dan zit je bij Jabra goed.
Er zijn twee audio-codecs die ondersteund worden. Dit zijn AAC en SBC. Deze codecs zijn een stuk minder geavanceerd dan de aptX en LDAC en spelen daardoor de audio met een lage bitrate. De doelgroep van deze earbuds is niet de audiofiel, dus het is in mijn ogen geen groot gemis.
Gebruiksgemak
Ik heb de earbuds voornamelijk gebruikt in combinatie met mijn Samsung Galaxy S22 Ultra. Daarnaast heb ik de earbuds ook gebruikt met mijn werklaptop voor enkele online meetings. De earbuds ondersteunen Google Fast Pair waardoor ik snel aan de slag was. Ook is er ondersteuning voor Bluetooth pairing waarbij meerdere apparaten tegelijk verbonden kunnen zijn met de earbuds. Tijdens gebruik van zowel mijn telefoon als mijn werklaptop schakelde deze binnen korte tijd over naar mijn andere device wanneer ik deze begon te gebruiken. Soms werkte dit wel iets te goed wanneer ik op mijn telefoon gebeld werd en mijn call op mijn laptop niet meer te horen was
Middels de Jabra Sound+ app zijn verschillende dingen aan te passen. Denk hierbij aan de verschillende Sound Modes, een toggle voor Dolby ondersteuning, en een equalizer. Daarnaast kan je de earbuds configureren om bijvoorbeeld muziek uit te zetten wanneer je de earbuds uit doet, of een bepaalde voice assistant wilt gebruiken. Ook zijn de acties van de knoppen op de earbuds hier aan te passen.
Een goede toevoeging van de Sound+ app is dat er een notification drawer widget beschikbaar is waarin je makkelijk de Active Noise Canceling of HearThrough en de Dolby spatial sound aan en uit kan zetten. Ik vind dit een groot pluspunt.
Jabra claimt dat de earbuds in combinatie met de charging case 32 uur mee moeten kunnen gaan. Ik heb de charging case ter proef een week niet opgeladen en zat na een vrij intensieve week van gebruik met ANC aan nog op 100% batterij in beide earbuds en 30% batterij in de case.
Functionaliteiten
De earbuds maken gebruik van Adaptive Hybrid ANC. Hierbij zijn er twee opties beschikbaar, de HearThrough en Active Noise Canceling.
Met de active noise canceling aan hoor ik nog redelijk wat windruis. Jabra zegt zelf op haar website echter dat de gebruikte technologie dit juist tegenhoudt.
Ik heb de earbuds tijdens een vlucht gebruikt en vond toch wel dat er nog vrij veel achtergrond geluid te horen was wanneer ik de earbuds op een gemiddeld volume had staan.
Het is helaas niet mogelijk om deze twee modus enigszins te tweaken met een bepaald percentage wat je door wilt laten. Dit was erg fijn geweest voor tijdens het hardlopen waarbij de HearThrough erg veel doorlaat en de Active Noise Canceling te weinig doorlaat wat soms op een kantoor of in het OV niet handig is. Het was het ook prettig zijn om automatisch naar HearThrough te gaan wanneer iemand tegen je praat. Iets wat bijvoorbeeld wel ondersteund wordt in sommige andere setjes van concurrenten.
Gezien de earbuds ook niet al te groot zijn en er wellicht ruimte gebrek is voor een geavanceerde chip, is het ook niet heel realistisch om zulke geavanceerde noise canceling te ondersteunen. Wellicht weet Jabra toch softwarematig iets voor elkaar te kunnen krijgen en er net wat meer uit te kunnen halen.
Een leuke bijkomstigheid is dat de earbuds de Dolby Spatial Audio ondersteunen. Dit kan bij sommige muziek en ondersteunde video's erg leuk zijn. Maar ik heb ook gemerkt dat muziek met deze functie ook dof kan klinken. Het is gelukkig slechts een kleine moeite om dit middels de Jabra Sound+ widget uit te zetten.
Ik heb ook een kleine test gedaan met mijn TV. Zodra ik de earbuds connect met mijn Phillips Android TV zie ik op Netflix ook staan welke films en series spatial audio ondersteunen. Ik moet bekennen dat ik hier meer van had verwacht, daarom denk ik dit niet meer te gaan gebruiken.
Bouwkwaliteit en afwerking
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/IuOBgtiHsSNN19xNeTQcgfd6.jpg?f=user_large)
In de verpakking vind je de charging case met daarin de earbuds en een USB to USB-C kabel. Er worden 2 setjes extra eartips bijgeleverd. Een kleiner en een groter dan de default siliconen tips die al op de earbuds gezet zijn. De gemiddelde maat tips zitten prima in mijn nogal grote oren. Tijdens de periode waarin ik de buds heb getest heb ik geen gevoel van irritatie ervaren. Zelfs wanneer ik deze meerdere uren aaneengesloten heb gedragen.
De charging case is mooi gevormd. Hij gaat gemakkelijk open maar voelt solide aan. Hij weegt 56g inclusief de earbuds. Aan de onderkant van de case bevindt zich de USB-C poort. Door deze positionering kan de case niet recht opstaan wat ik zelf niet zo prettig vind. De earbuds zelf wegen ongeveer 5g per stuk en zijn zeer compact waardoor ze erg zullen uitsteken en daardoor niet erg opvallen.
Waarbij andere fabrikanten soms kiezen voor touch sensors, heeft Jabra gekozen om deze earbuds fysieke knoppen te geven. Dit is een logische keuze gezien deze earbuds ook gebruikt moeten kunnen worden in omgevingen waar het nat en vies kan zijn. De knoppen zijn responsief en doen wat ze moeten doen.
Prijs
De earbuds kosten op moment van schrijven (4-10-2023) € 199,95. Dit is geen lage prijs voor earbuds, maar zit nog wel een segment onder de high-end toppers van
Sony en
Bose. Voor een lagere prijs met ook een prima stof en spatwaterdichtheid (IP54) kan je ook uitkomen op deze set van
Sennheiser voor € 109. Deze mist noise canceling, maar ondersteund wel meer audiocodecs. Een andere optie is de
voorganger van het geteste setje met een IP57 rating. Deze gaat momenteel voor de helft (€ 100) over de virtuele toonbank.
Jabra onderscheidt zich met deze earbuds vooral door de IP-rating en de aanwezigheid van hybrid adaptive noise canceling, ondersteuning voor multipoint bluetooth verbinding, en Dolby spatial audio. Ik vind dat Jabra met deze earbuds een goede balans heeft weten te creëren die de prijs rechtvaardigt als je ook daadwerkelijk veel waarde hecht aan de IP-rating.
Algemene beoordeling
Jabra heeft met de Elite 8 Active een interessant product neergezet. Aan de ene kant kunnen deze earbuds gebruikt worden in vele weersomstandigheden en sport/outdooractiviteiten. Maar aan de andere kant zijn ze ook goed te gebruiken in bijvoorbeeld een business call of tijdens het consumeren van media. Je moet hierbij helaas wel inleveren op gebied van audiokwaliteit en sommige slimme functies op het gebied van noise canceling die concurrenten soms leveren in dit segment.
Al met al een prima koop voor deze doelgroep.