Inleiding
Het is een hele tijd geleden dat ik oordopjes heb gebruikt, dit betroffen bedrade oordopjes die je vroeger nog bij telefoons erbij kreeg. Vaak gebruikte ik ze niet: ze bleven bij mij nooit goed zitten en de geluidskwaliteit was vaak niet super. Ik gebruik dan ook voornamelijk on- of over-the-ear hoofdtelefoons en headsets en heb nooit de aanschaf van draadloze oordoppen overwogen. Via het Tweakers Test Panel kreeg ik recent de mogelijkheid om een setje draadloze oordoppen te testen: de Jabra Elite 8 Active. Ik was dus ook erg nieuwsgierig of de nadelen die ik ervaarde bij de bedrade oordopjes ook van toepassing zijn op deze doppen en hoe de geluidskwaliteit en draagcomfort zich verhoudt tot mijn Bose QuietComfort 35 hoofdtelefoon.
Beschrijving
De Jabra Elite 8 Active oordoppen zijn gericht op sportieve activiteiten. Dit komt terug in de IP68 rating, wat betekent dat ze water- en stofdicht zijn. In theorie zou je er dus zelfs mee kunnen zwemmen, al weet ik niet of er mensen zijn die dat doen. Over zweet, regen en zand hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, dus dat is in ieder geval fijn. De case waar de oordoppen in opgeborgen en opgeladen worden, heeft een iets lagere rating van IP54, wat inhoudt dat deze alsnog spatwaterdicht en stofbestendig zou moeten zijn.
De oordoppen zijn voorzien van diverse geluidsfuncties, waaronder Active Noise Cancellation, Dolby Spatial Sound en de gebruikelijke equalizer settings. Iedere oordop beschikt over één knop, waarbij een enkele, dubbele of drievoudige druk een bepaalde actie uitvoert. Deze actie is in te stellen in de app voor beide oordoppen afzonderlijk. Ook in te schakelen is “spotify tap”, waarbij een dubbele druk op de linker oordop de Spotify app begint met spelen ook al had je de app niet openstaan.
:strip_exif()/m/14459/1QMTVXUfTBPbhh2UvxZ2DKvhgnKmUNqHkAcj98yK04QPRdcZ3M.jpeg?f=620xauto)
Draagcomfort & bouwkwaliteit
Mijn ervaring met oordoppen was nooit heel positief, maar om eerlijk te zijn heb ik nooit ‘high-end’ oordoppen gehad, alleen degenen die ‘gratis’ geleverd werden met een telefoon of (in een ver verleden) bij een walkman, discman of minidiskspeler (dit zegt iets over mijn leeftijd denk ik 😉). Die oordoppen bleven bij mij nooit echt goed zitten en geluidskwaliteit was vaak niet meer dan ‘ok’.
Gelijk uit de doos maken de Jabra Elite 8 Active oordoppen een veel betere indruk: ze zitten gelijk als gegoten. Er worden 3 maten ‘eargels’ meegeleverd, de ‘medium’ past mij prima. Je voelt de oordoppen uiteraard zitten, maar het draagcomfort is goed en ze blijven goed zitten, wat belangrijk is omdat ze gericht zijn op sportieve activiteiten. Nu ben ik niet de meest sportieve persoon, maar ik wandel regelmatig en vindt het erg fijn om muziek te luisteren, waar ik voorheen vaak mijn Bose QC35 hoofdtelefoon voor gebruikte. Nadeel van de Bose is dat je best gaat zweten als je stevig aan het wandelen bent, zeker op warmere dagen. De Jabra oordoppen lossen dit probleem op en ik had nooit het idee dat ze los zaten of uit zouden vallen: ze blijven stevig zitten en ook na een uur of twee zaten ze nog lekker. Alleen al om deze reden heb ik nu al de voorkeur voor deze oordoppen boven mijn Bose QC35, in ieder geval tijdens wandelingen.
De oordoppen voelen bovendien degelijk aan: ze zijn deels van plastic en deels van een rubber-achtige behuizing (waar de knop onder zit). De ‘eargels’ zijn eenvoudig te wisselen, mocht je liever een maat kleiner of groter gebruiken dan de standaard gemonteerde ‘mediums’.
:strip_exif()/m/14459/1QMTVYe96Oq5pKwlwV2jBsmcM5wZwm07Bs4peAA5AqVA7WAOmo.jpeg?f=620xauto)
Gebruiksgemak
De oordoppen beschikken over Google Fast Pair, wat betekent dat de doppen automatisch herkend worden als je ze voor het eerst inschakelt in de buurt van een Android telefoon, zonder eerst discovery aan te hoeven zetten. Dit maakt het pairen zeer eenvoudig, maar uiteraard kun je ook ‘gewoon’ pairen op iOS of andere devices. Als je later een ander device wilt ‘pairen’, dan kun je beide oordoppen tegelijk indrukken om Bluetooth discovery aan te zetten.
De Jabra Sound+ app begeleidt je vervolgens door de basisinstellingen. De oordoppen zijn dan ook snel klaar voor gebruik. Na configuratie kun je, indien gewenst, nog meer instellingen doen, zoals auto-answer, standby settings en in-ear detection. Ik zag geen reden om dit aan te passen, maar het is fijn dat het kan. De app regelt ook de firmware updates, welke uitgevoerd worden terwijl de doppen in de case zitten.
De in-ear detection zorgt ervoor dat de oordoppen automatisch de verbinding met de telefoon verbreken als je ze uit je oren haalt. Muziek zal pauzeren als je beide oordoppen uit je oren haalt, maar als je er één uit haalt, speelt de muziek alleen op dat de andere oordop door. Dit werkt erg goed vond ik en zorgt ervoor dat je de oordoppen niet zelf steeds aan- of uit hoeft te zetten. Overigens gaan ze ook uit als je ze in de case stopt, ook als je de in-ear detection uitgeschakeld hebt in de app.
Het aannemen van gesprekken kan op verschillende manieren: als je de oordoppen niet in hebt, kun je automatisch opnemen door één of beide oordoppen in te doen. Heb je de oordoppen al in, dan is een enkele druk op één van de oordoppen genoeg om op te nemen. Een dubbele druk verwerpt het gesprek. Als je tijdens een gesprek de oordoppen uit doet, worden de microfoons ‘gemute’, wat erg handig is als je even ruggenspraak wil hebben met iemand naast je. Als je de oordoppen terug in doet, worden de microfoons weer ingeschakeld. Ook een enkele druk op de knop van één van de oordoppen zal het gesprek muten/unmuten. Dit alles werkt allemaal intuïtief, maar je kunt deze knopinstellingen aanpassen voor zowel de linker als rechter oordop afzonderlijk.
Opladen gebeurt in de meegeleverde case. De case zelf is via een USB-C kabel te laden, een korte USB-A naar USB-C kabel is meegeleverd.
:strip_exif()/m/14459/1QMTVYQM40UwIrbvOlSP2fz29njWtrdpi6OZq62uH8kj2VhTsE.jpeg?f=620xauto)
Geluidsweergave
De kernfunctionaliteit van de oordoppen is natuurlijk het weergeven van geluid. Ik gebruik ze voor zowel muziekweergave als telefonie en Teams gesprekken.
Over de gesprekskwaliteit tijdens telefoongesprekken en Teams calls kan ik kort zijn: dit is prima in orde. De andere partij was altijd duidelijk te verstaan en zij gaven aan mij ook altijd goed te verstaan. Overigens heb ik niet kunnen testen in een lawaaierige omgeving, dus daar kan ik niks over zeggen.
Belangrijker vind ik de weergave van muziek: ik was vooral nieuwsgierig hoe dit zou verhouden ten opzichte van mijn Bose QC35. De speakers in de oordopjes zijn natuurlijk een stuk kleiner, maar merk je dat nu heel erg in de geluidskwaliteit? Nu ben ik geen audiofiel en luister ik vooral naar dance en trance, maar ook hier ben ik positief verrast: de geluidskwaliteit doet in mijn beleving echt niet onder voor de Bose hoofdtelefoon. Vooral de bassweergave is beter dan ik verwacht had. De kleine speakertjes weten dit voor mij overtuigend weer te geven. De overige tonen klinken ook prima en helder. In de app kan het geluid via een 5-bands-equalizer aangepast worden, waarbij 6 presets worden geboden. Als je een preset zelf aanpast, kun je je eigen preset bovendien opslaan onder een zelf te kiezen naam.
De oordopjes zijn ook voorzien van Dolby Spatial Sound, wat het geluid ‘ruimtelijker’ moet laten klinken. Daar slaagt het op zich ook wel in: het klinkt alsof je in een wat holle ruimte staat met de muziek wat meer om je heen, maar mooier wordt het er in mijn mening niet op. Gelukkig kun je het uitschakelen.
Geluidsonderdrukking
De oordopjes zijn voorzien van geluidsonderdrukking, welke 3 standen kent: Active Noise Cancellation (ANC), HearThrough en Off. Met ANC ingeschakeld worden vooral constante achtergrondgeluiden goed weggefilterd, denk aan geluid in een auto, bus of vliegtuig. Vergeleken met de Bose QC35 doen de oordoppen het prima. Wel kan de Bose de ANC in 2 standen gebruiken (hoog of laag), terwijl deze bij de oordoppen aan of uit staat. De stand HearThrough doet namelijk het tegenovergestelde: het versterkt omgevingsgeluid juist. Dit kan erg fijn zijn als je bijvoorbeeld op kantoor muziek wilt luisteren tijdens het werken maar nog wel de gesprekken wilt horen van je collega’s. Dit werkt best goed, zolang je de muziek niet te hard zet natuurlijk: omgevingsgeluid is duidelijk beter hoorbaar dan in de stand ‘Off’. Gesprekken zijn goed te volgen terwijl je muziek luistert op een lager volume.
Prijs
Om een goede prijsvergelijking te doen,
filteren we de Pricewatch op actieve noise-cancellation en een IP68 rating: dat zijn de grootste ‘selling points’ van de Jabra Elite Active 8 in mijn ogen. Er blijven slechts 3 setjes over (in verschillende kleuren) van 3 merken en de Jabra lijkt zich tussen de 2 andere setjes te positioneren. Voor iets meer dan de helft heb je een set JBL Reflect Flow PRO, maar voor een kleine 70 euro meer heb je de Logitech Zone True Wireless. De prijsverschillen zijn dus fors te noemen, maar omdat ik de andere setjes niet heb getest, kan ik ook niet oordelen of deze prijsverschillen terecht zijn. Goedkoop kan ik de Jabra set echter niet noemen.
Het is lastig kritisch te zijn op een product wat gelijk uit de doos een positieve indruk maakt en deze indruk doorzet op alle geteste vlakken. Draagcomfort, bouwkwaliteit en geluidsweergave zijn allemaal prima in orde en door de IP68 rating zijn de oordoppen zeer geschikt voor wie tijdens sportieve activiteiten muziek wil luisteren. Zowel de Active Noise Cancellation als de HearThrough functies werken goed. De adviesprijs van net geen 200 euro vind ik aan de stevige kant, maar ik vind het ook te ver gaan om daar een volledige ster aftrek voor te geven.