Jabra Elite 10 Gen 1 (Titanium, Zwart) Review
28 september 2023, laatste update op 4 oktober 2023, 333 views
Rapporteer
Testpanel
Mooie goed klinkende oordoppen die een fijn en gebalanceerd geluid met genoeg bass geven.
Echter laat de ANC buiten in de wind wel wat te wensen over in mijn ogen, zeker als ik dit vergelijk met de gesloten Jabra Elite active 75t oordoppen die ik thuis heb en waar ik ze mee vergeleken heb, verder is de accuduur na wat langer gebruik te weinig, ik zou zo'n 4 uur kunnen doen met de oordoppen, vandaar op 04-10 de review score aangepast van 4 naar 3 sterren
Pluspunten
- Geluid: Vol en ruimtelijk geluid en beter dan mijn ‘oude’ oordoppen : de Jabra elite active 75t
- Comfort: Lichte oordoppen en doordat ze niet strak in je gehoorgang zitten voel je ze minder zitten dan de elite active 75t die je gehoorgang helemaal afsluiten.
- HearThrough : Goede HearThrough modus, deze klinkt heel natuurlijk en zonder ruis
- Bediening : Functie van de knoppen zijn naar wens aan te passen.
- Opladen : Je kan de houder draadloos opladen (nog niet zelf geprobeerd)
Minpunten
- Geluid buiten : Toch wel aardig veel last van windgeruis als de wind recht van voren komt, komt hij van opzij of van achteren dan hoor je er niks van
- Accu duur : Na aantal keren op de fitness gebruikt te hebben ben ik gemiddeld in 1 uur en 20 minuten zo’n 30 % van de accu kwijt op gemiddeld volume en met ANC aan.
3 van 5 sterren (Voldoende)
• Kwaliteit geluidsweergave
Vond het geluid mooi en warm bij eerste keer gebruik, alleen miste ik wel een beetje de bass. De bass is gelukkig via de jabra sound+ app eenvoudig bij te stellen en je kan de instellingen van de equaliser opslaan.
Dolby Spatial sound : ik ben er nog niet helemaal achter of dit voor elk nummer wat toevoegt.
Ik merk met name als deze optie aan staat dat de zang wat zachter wordt en dat je eigenlijk om het goed te laten klinken het volume wat op moet krikken. Geluid komt dan inderdaad wat meer van alle kanten, met namen bij instrumenten voegt dit wel wat toe.
Bellen : Om tijdens het bellen (met ANC aan) in de wind op bijvoorbeeld de fiets goed verstaanbaar te zijn moet je iets harder praten, tijdens het bellen hadden ik en de persoon waar ik mee belde geen last van het wind geruis in tegenstelling tot wanneer ik muziek luister met ANC aan.
Als ik de oordoppen vergelijk met mijn ‘oude’ Jabra elite active 75t dan merk ik dat ik tijdens het fietsen en wandelen met ANC aan echt een stuk meer wind geruis hoor. Af en toe lijkt hij dat weg te schakelen maar het komt daarna ook elke keer weer terug. Dit is wel een achteruitgang t.o.v. de Jabra elite active 75t. vind het na een paar wandelingen en fietstochten eigenlijk wel een beetje storend als de wind van voren komt en je het windgeruis hoort! Bij wind van opzij of van achteren heb je hier geen last van.
Het rare is als ik de ANC uit doe en HearThrough aan gaat, dan hoor ik een seconde of 3 de wind heel hard tijdens het fietsen en daarna gooit de elite 10 er een filter over heen waardoor het windgeruis eigenlijk beter is dan met ANC aan…
(Heb ergens gelezen dat HearThrough ook ruisonderdrukking doet, waarschijnlijk is dit de reden dat ik na ongeveer die 3 seconden opeens het geruis van de wind hoor wegvallen.)
• Gebruiksgemak
Juiste pasform vinden: ik heb alle 4 de bijgesloten dopjes (‘ear gels’ noemt jabra ze) moeten proberen om vast te stellen welke het fijnst zaten. In tegenstelling tot mijn ‘oude’ Jabra elite active 75t sluiten deze oordoppen niet helemaal je gehoorgang af waardoor ik wat vaker de verschillende dopjes moest wisselen voor ik de juiste pasvorm had. In eerste instantie had ik constant het gevoel dat ze los zaten en bij bijvoorbeeld het sporten uit zouden kunnen vallen.
Tijdens de eerste keer fitness (crosstrainer en krachttraining) heb ik ze geen enkele keer het gevoel had dat ze los zaten.
Tijdens het hardlopen van een half uur eigenlijk geen last gehad dat ze te los dreigde te raken.
Het geluid blijft op het windgeruis na ook heerlijk stabiel. Met mijn oude oordoppen had ik nog wel eens dat tijdens elke stap die je op de grond lande dat met name de hihat heel iets vervormde.
ANC tijdens het luisteren in de sportschool werkt wel erg goed, hoor praktisch niks van mensen om mijn heen. Moet ook zeggen dat dat ik ze na 1,5 uur dragen ook minder voel zitten dan mijn oude oordoppen doordat ze half open zijn, het comfort van de Elite 10 is erg goed.
• Accuduur
Eerste sessie in de sportschool van 1,5 uur gebruikt en de batterij ging terug van 60% naar 40& links / 35% rechts, daarmee zou ik op zo'n 6 uur gebruik komen met ANC aan en alleen mijn telefoon verbonden.
Vandaag tijdens het werk de oordoppen vol geladen uit de case gehaald en ook gekoppeld aan mijn laptop (gelijktijdig was hij verbonden met telefoon en laptop) maar na 3,5 uur Teams aaneengesloten was ik compleet door mijn accu heen van de oortjes, dit komt niet eens in de buurt van de 6 - 8 uur wat ik lees in de specs.
Weet niet of het aan de combi ligt van gelijktijdig 2 apparaten verbonden, maar dit valt me eigenlijk wel vies tegen! Raar vond ik ook dat elke keer de rechter oordop sneller leeg gaat dan de linker scheelt toch 10% acculading
• Bouwkwaliteit en afwerking
o 10mm driver bij de Elite 10 t.o.v. de 6mm driver van de Elite active 75t
o Mooie nette afgewerkte oordoppen
o IP57 stof en dompeldicht deze zou dus net als de Elite active 75t een regenbui tijdens het
hardlopen moeten aankunnen.
• Prijs
Prijs is wel een beetje in lijn met de andere oordoppen op de markt.
Na het testen van deze doppen ben ik er wel achter dat als je ze veel voor outdoor sport, fietsen, wandelen etc zou gebruiken dat gesloten oordoppen misschien een betere keus zijn.
Gebruik je ze met name binnen dan is het geluid erg prettig en vind ik ze voor de prijs erg comfortabel en bruikbaar