€ 549,- bij Mobiel.nl

Fairphone 5, 8GB ram, 256GB opslag Zwart Review

24 september 2023, laatste update op 3 oktober 2023, 3.717 views Rapporteer

Weer een grote stap vooruit naar een competitief alternatief van Fairphone. Natuurlijk, ten opzichte van bijv. een Samsung Galaxy of Google Pixel verlies je ook wat. Maar als je de balans op maakt is er voor mij geen twijfel meer; deze smartphone lijn is al ruimschoots volgroeit tot een werkbaar alternatief voor 99% van de consumenten, en kent zelfs al veel van de luxes die we van het establishment kennen.

Kijk jij naar de oneerlijkheid, vervuiling en klimaatverandering in de wereld en denk je "Waarom doen die bedrijven daar niets aan!?" terwijl je een vlieg vakantie kan veroorloven? Dan ligt (denk ik) de oplossing bij ons - de welvarende elite van de wereld - om aan het groot kapitaal te demonstreren dat een beter business model ook rendeert. Wij kunnen het veroorloven om voor deze transitie te stemmen met onze portemonnee. Niemand anders gaat het voor ons doen!

Pluspunten

• Een stem met je portemonee
  • Behoudt het design success van de Fairphone 4 (build quality, fingerprint reader, radio ontvangst, back cover)
  • Eindelijk adequate SoC performance
  • Verbeterde camera software & hardware
  • OLED scherm
  • Vergrootte accu
  • Goedkoop en makkelijk repareerbaar (+ veel open source hardware en software)
  • Schone Android

Minpunten

• Had graag nog grotere accu upgrade gezien
  • Ultrawide camera lens mist sharpness in hoeken
  • Camera software kan nog wat bijschaven gebruiken
  • In afwezigheid van wetten die vervuilen en exploiteren belasten, blijft het een afschrikkende prijs voor de consument die alleen naar euroknaller / luxe smartphones kijken

Ik zal in deze review niet veel op de specs in gaan (dat laat ik aan de specs tab), of dit vergelijking met flagship telefoons, of de prijs van telefoons bij andere fabrikanten. Waarom? Dat is enerzijds niet wat met de huidige markt kan (waarbij vervuiling en exploitatie niet belast wordt), of iets wat in mijn mening (en ik denk die van Fairphone) iets is dat we moeten willen. Als je dat mist, dan vermoed ik dat je het niet eens zult zijn met de propositie van het ontdekken of betalen van "de echte prijs" van producten, en een telefoon die voor dagelijks gebruik "voldoende" is voor de meesten mensen, ipv de snelst mogelijke sportwagen onder de smartphones.

Ik bezat hiervoor een Fairphone 4 (die ik in gebruik behoud bij iemand anders). Net als met veel eerlijke/duurzame alternatieven was er met Fairphone ook een begin periode waarin je toegegeven toch wel een hoog deugdneus gehalte moest hebben om de tekortkomingen te incasseren.

De Fairphone 4 was denk ik al het tippingpoint waarbij de productlijn en het bedrijf voldoende volgroeid was tot een prima werkbaar alternatief begon te worden voor de massa. En hier ben ik het wel eens met veel kritiek op typische alternatieven onder deugdneuzen; een oplossing moet kunnen schalen! Je kan niet alles verliezen, om enkel duurzaamheid/eerlijkheid te winnen. Net als met EV autos moet het nog steeds wel werkbaar/aantrekkelijk zijn.

Toegegeven, een Fairphone 5 is misschien nog niet niveau Tesla sexy als alternatief. Maar laten we ook eerlijk zijn, de 99% huis-tuin-en-keuken-consument heeft geen goldplated iPhone 15 nodig met 4K displays, 120Hz display refreshrates en andere decadente specs. Die zijn helemaal niet noodzakelijk voor de middenmoot. Dat is simpelweg luxe. En iedere aankoop dient een verhouding noodzaak en luxe moeten we toegeven. Bij deze volgroeide smartphone markt heft dat al jaren overduidelijk naar luxe.

Een Tweaker is misschien uitzonderlijk dier in dat die van bepaalde extreme specs daadwerkelijk wel gebruik maakt / of wel tot de diepgang kan van genieten, maar voor je zus, opa of moeder gaan Fairphone 5 specs prima volstaan.

Fairphone 4 deed al veel goed vond ik. Ontvangst was altijd top. Waterbestendigheid vaak (onbedoeld) uitbundig getest. Erg stevig kwa bouw, met bij vallen vaak slechts wat krasjes op de metalen behuizing. Fingerprint reader locatie valt natuurlijk en werkt ondanks relatief kleine oppervlak betrouwbaar. Het is een telefoon die makkelijk te flashen valt en met veel software en hardware zelfs open source, zie je op conferenties zoals CCC er heel veel mee rond lopen. Een schode Android doet denk ik ook veel in het simpel houden voor de minder digitaal geletterden. Geen misleidende branded apps. Alle gemakken van Google direct beschikbaar, maar wel met de vrijheid er van af te stappen.

Toegegeven, bij de Fairphone 4 bleven nog maar een handjevol tekortkomingen over, die slechts een beetje frustreerde. De performance van de FP4 SoC was bij launch eigenlijk gelijk al matig, en wordt bij de intensieve gebruiker denk ik al gauw een bron van frictie. Er waren ghost touches op het touchscreen als je grote handen hebt. De OS stabiliteit en camera software was regelmatig een frustratie (al kon je dat laatste met GCam prima oplossen, maar het idee is juist dat niet iedereen een tweaker zou moeten zijn voor een duurzame keus). En de batterij was slechts voldoende voor net 1 dag intensief gebruik (veel videobellen en hotspot gebruik voor mobiel werken).

Die tekortkomingen heeft Fairphone denk ik heel mooi opgepakt, precies waar denk ik de prioriteiten lagen. Bij de batterij was het mooi geweest als die nog wat groter is, maar met repareerbaarheid is dat vast een lastige opgave om die ruimte vrij te maken. De scherpte in de wide angle camera is een van de weinige aspecten die er beetje uit steken. Ik had gehoopt dat dit (eigenlijk simpelweg glaswerk) wel op te pakken waren in de supplychain tegen deze prijs, met duurzaamheid en eerlijkheid. Maargoed, wie weet is een kwalitatief sterke wide angle camera module wel prima verkrijgbaar tegen een goede prijs, maar is er geen enkele speler die met Fairphone wil spelen om hun supply en productie grondig te veranderen. Wat ik er van begrijp, is het erg moeilijk dat soort bedrijven te vinden, of zo ver te krijgen door de kleine bargaining power van een underdog als Fairphone.

Wat blijft dan over? Ik denk wezenlijk luxe specs voor competitiveness met de high-end markt. Als we over onze verwendheid met flagship smartphones heen kunnen stappen, en gedag kunnen zeggen aan features zoals draadloos opladen, of fingerprint reader in het scherm, is dit al in al een prima afgerond product. Met dat soort features heb je denk ik wezenlijk over kleine UX hits.

Het prijskaartje zal vermoedelijk bij veel blijven staan. En daar verwacht ik voorlopig geen daling gezien dit een nuchter Nederlands bedrijf is waar geen topsalarissen of grote winstmarges te schrappen vallen. Die prijs zal juist stijgen met de introductie van luxe specs. Dus dan moet ik toch een appeal doen op verantwoordelijkheidsgevoel:

We kunnen roepen dat de overheid de wereld duurzaam, schoon en eerlijk moet maken. Of bedrijven dat voor ons moeten doen. Ik geloof daar niet in.

De verantwoordelijkheid ligt bij ons, het individu. Wij verkiezen die overheid met onze stem. Wij verkiezen de beweging van het grootkapitaal met onze consumenten stem (onze portemonnee), door businessmodellen rendabel te maken. De verantwoordelijkheid ligt bij ons - welvarende burgers van democratie - om deze transitie te stimuleren, want wij zijn de enige die het kunnen veroorloven. Wij behoren tot die elite die het moet gaan doen. Niemand anders gaat het voor ons doen!

Heb jij ook een Fairphone 5, 8GB ram, 256GB opslag Zwart?

Wat een verhaal.... Heeft de telefoon een vega keurmerk ? Of een XR goedkeuring ? Sorry maar de review is inhoudelijk echt bagger. De wereld verbeteren met de keuze voor een bepaald merk mobiele telefoon is echt het slechtste argument om zo'n duur ding aan te schaffen. Voor dat geld heb je een prima Iphone met veel betere specs .
Wat vond je inhoudelijk bagger?

To be clear, mijn doel met deze review was niet op de nitty gritty van de specs in te gaan want ik zie dat niet als waardevol terwijl je dat elders beter kan vinden. Wel of deze specs adequaat zijn voor een gemiddelde consument (wat ze denk ik zijn).

Vergelijkingen making over prijzing van andere telefoons is denk ik ook niet nuttig als je wat weet van economics en hoe unpriced externalities werken. Als we meer telefoons op de markt gaan zien als Fairphone die concurreren met de externalities wel ingeprijst, dan gaan we ontdekken of dit daadwerkelijk de prijs is van onze luxes, of dat Fairphone wellicht een inefficient bedrijf blijkt te zijn en anderen laten zien dat dit veel goedkoper kan.

Tot die tijd kunnen we denk ik geen oordeel veilen over of dit product goedkoop of duur is. Only way to find out is door bedrijven als Fairphone (en ook concurrenten in de toekomst) te stimuleren, zodat die markt ontwikkeld en marktwerking dat antwoord gaat bieden.
Je laatste zin geeft precies aan dat Felix gelijk heeft. ;)
Het zal allemaal wel maar als ik naar de jaarcijfers van het bedrijf kijk zie ik een tweede Van Moof.
Of een 2e Tesla.

Van moof was het nooit te doen om duurzaam te zijn
Ik mis in de review nog een bespreking van de telefoon zelf, die wel in de pluspunten terug komt. Ik zit te overwegen om deze te kopen, maar wat meer praktische info is wel nuttig.
Zijn er bepaalde praktische aspecten die je mist? Dan zal ik daar natuurlijk graag nog op in gaan!

Het klopt dat ik niet op de exacte specs in ben gegaan, maar dat leek mij ook niet waardevol gezien ik dan slechts in herhaling zou treden van wat Tweakers of menig andere smartphone websites beter doen.

Of bijv. display resolutie, performance, battery life, camera megapixels volstaat voor jou, is een functie van of je daar uitzonderlijke prioriteiten hebt. Maar voor zover die uit balans liggen van wat - naar mijn inzicht - een gemiddelde gebruiker wezenlijk nodig heeft, dan heb ik die hopelijk in de plus/min-punten geadresseerd.
Ik denk dat voor veel mensen de camera het belangrijkste punt zal zijn. De meeste mensen hebben snelheid minder nodig dan ze denken, maar als de camera niet tenminste hetzelfde performed als de meeste midrange toestellen nu, dan blijft het een lastige keuze.
Wat zou jij missen in de camera?

Als ik kritisch kijk naar de camera's en vergelijk met midrange dan heeft de ultrawide camera inderdaad wel wat tekortkomingen. Er is goede portie loss of sharpness in de hoeken, en de overgang tussen ultrawide en portrait camera is ook best merkbaar. Er is een klein beetje jump in perspectief, maar vooral dat de kleuren/whitebalance (nog?) niet goed softwarematig uitgelijnd worden bij overgang.

Dat is zeker jammer, maar ik heb het idee dat de reviews ook wel wat harsh zijn op de camera. En denk ik ook: vroeger hadden we niet eens een ultawide, en miste we dat zo? Google Pixel heeft notabenen ontzettend lang maar 1 main sensor gehad.

Alle "essentials" als hoge resolutie, portrait mode, filters, goede video stabilisatie, 4K video, zitten er op. Ik bezit een DSLR en hou erg van fotografie, dus het is niet dat beeldkwaliteit me niet boeit. Maar toch heb ik al jaren zelden meer dat ik naderhand baal van smartphone beeldkwaliteit. Als men zekerheid wil van beeldkwaliteit, blijft men ook bij flagship phones nog steeds wel een losse/dedicated camera bij pakken.
Ik denk de softwarematige nabewerking. Met name in de wat moeilijkere omstandigheden.

Ik realiseer me ook dat er altijd verschil zal zijn (dat zie je ook nog tussen de flagships). En het verschil zie je alleen als je fotos naast elkaar legt.
Maar ik denk dat men afhaakt als de vakantiefoto van vorig jaar op de tv er een stuk scherper uitzien dan die van volgend jaar.
Ik had even snel opgezocht, de SoC in de Fairphone 5 is qua power ongeveer gelijk aan de SoC in mijn huidige Sony Xperia 5 II, de Snapdragon 865, en volgens deze site is de grafische chip zelfs nog wat sneller in de Fairphone 5, en het mooi is dat de SoC van de Fairphone de helft van de stroom verbruikt, 5 watt vs 10 watt! En langere security updates van de chpmaker zelf blijkbaar wat ook echt belangrijk is

Source: https://chipguider.com/?p...alcomm-snapdragon-865-cv2
Heb hem zojuist gekocht, grappig, foto's boeien mij dan weer totaal niet, maar ik weet ook dat ik niet de maat der dingen ben. Bij foto's van mijn telefoon vind ik ze nu al enorm scherp/groot, en vakantiefoto's van vorig jaar? The horror :). Ik ben blij dat er een fairphone bestaat. Het is naast biologisch koken een van de weinige dingen die je kunt doen. (vliegen vond ik al stom en een auto heb ik niet). Sorry als ik opschepperig over kom, ik weet ook dat met een gezin met kinderen zonder auto leven haast ondoenlijk is, ik heb in die zin makkelijk praten.
Ik ben ook zeker niet de maatstaf. Fotokwaliteit is voor mij persoonlijk ook niet het allerbelangrijkste (hoewel ik wel duidelijk het verschil tussen mijn motorola edge 30 en de iphone 14 van mn dochter).

Ik zelf vind Foss het meest belangrijk, dus geen google of apple die allerlei data over mij verzamelt. Nu FP5 ook LineageOS ondersteunt, is het een optie als toekomstige vervanger.

En voor mij zou het opschepperig overkomen als je anderen daarnaast zou veroordelen. Aangezien je dat niet doet vind ik het wel meevallen.
Ik probeer ook bewuste keuzes te maken en soms lukt dat beter dan andere keren.
<verplaatst naar reactie :)>

[Reactie gewijzigd door FelixAkk op 23 juli 2024 03:32]

Mooi verhaal en 100% eens met je laatste alinea, +3 van mij. Ik zit met smart te wachten op mijn blauwe uitvoering....
Dank :) hoop dat die bevalt!
Misschien dat ik over 2 jaar een Fairphone probeer, hopelijk komt de audiojack weer terug.
Het blijft voor mij een pijn punt dat ze het hebben verwijderd opladen en muziek luisteren via mijn oordopjes of koptelefoon is fijn.
Vraagje, zou de camera niet beter presteren met bijvoorbeeld de software van Open Camera of Google's eigen Camera PX? IK heb daar in het verleden soms al heel aardige verbeteringen mee behaald, o.a. op mijn huidige telefoon, de OnePlus Nord.
Zekers! Dat werkt top. Ik draaide ook op m'n oude FP4 de community GCam camera app, ook op deze nieuwe. Heel fijn voor bijv. low-light.

[Reactie gewijzigd door FelixAkk op 23 juli 2024 03:32]

Top. Dat is goed te weten.

Ik was recent al eens aan het inlezen en kwam er achter dat de Fairphone 5 Dx0mark score qua foto's eigenlijk dicht bij (of eigenlijk zelfs marginaal beter dan) een andere kandidaat ligt: de Samsung Galaxy A54 5G
Is er aanzienlijk merkbare verbetering in foto's genomen met de camera van de Fairphone 5 t.o.v. 4?
Ik gebruik momenteel de FP4 en hoopte dat er een verbeterde camera module zou uitkomen als upgrade. Dat is het enige waar ik niet tevreden over ben. Vooral in wat donkere omstandigheden ben ik jaloers op gebruikers van bijv. goedkope Xiaomi toestellen of iPhones van 5 jaar oud.
Is dit nog steeds zo bij de FP5?
Hey, ik heb hem nét een dag en tot nu toe ( komende van een Sony XZ2 compact, loopt ie wel lekker.
Massas groot, maar dat went wel.

Waar ik helaas problemen mee heb ik dat NCF niet werkt met m'n Ubikey. Misschien nog kinderziektes, heb dit moeten oplossen met een USB-C -> A adapter.

Weet je per toeval ook of deze te grbuiken valt als Desktop? Had er graag m'n USB-C dock op aangesloten en kunnen genieten van een goede desktop environment en bedraad netwerk. Kan nu helaas nog niet experimenteren.

Tot zover wel leuk toestelletje, zeker omdat ik hem deels heb kunnen bestalen met Eco-Cheques!
Kostte me €450, wat het een erg goeie deal maakt ^^
Goed om te weten over de Ubikey! Over de desktop-in-je-broekzak-droom: goede vraag, maar weet ik niet. Voordeel van Fairphone is dat ze over algemeen goed ondersteuning bieden voor alt-OS's, dus wellicht goede kans? Op Fairphone Forum heb je denk ik goede kans ervaringen daarover te vinden

Hoe werkt dat Eco-Cheques eigenlijk?
Omtrent Eco-Cheques: weet niet of dit systeem over de Belgische grenzen gebruikt wordt.
Het gaat over een vorm van verloning waar je werkgever minder of geen belasting op hoeft te betalen maar de cheques zijn enkel inwisselbaar voor 'bewezen' eco producten die worden opgelijst door de overheid.
De Fairphone was daar gelukkig nét bij. Maar andere zaken zijn bvb ecologische bouwmaterialen, elektro/a met energielabel A, planten, bomen en struiken uit een tuincentra, zo'n zaken.

De cheques zijn uiteraard elektronisch en staan op de zelfde kaart waar je van je werkgever je maaltijdcheques op vindt.
Dank voor uitleg. En maaltijdcheques hebben we ook al niet hier in nl :(