€ 299,- bij bol

Pioneer SPH-DA360DAB Review

Arjan A
11 september 2023, laatste update op 30 september 2024, 6.545 views Product gekocht

Pioneer SPH-DA360DAB

Een prima autoradio voor een hele nette prijs, gezien de features en uitbreidingsmogelijkheden. Apple Carplay en Android Auto kunnen draadloos gebruikt worden, waardoor bij het starten van de auto niet allerlei handelingen hoeven te worden verricht.
De radio start snel op en schakelt ook snel door naar Android Auto. De Bluetooth-verbinding met de telefoon is ook snel gemaakt.
Het geluid is standaard al goed, maar met de equalizer functionaliteit kan dit nog worden geoptimaliseerd.
De installatie is van de radio zelf is vrij makkelijk, maar voor het netjes doorvoeren van de kabels voor DAB+, GPS en de microfoon heb je toch wat meer tijd nodig.

Al met al een goed product dat inuitief werkt en een goede prestatie levert.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit
  • DAB+ radio
  • Wireless Android Auto / Carplay
  • Spotify app
  • Mogelijkheid achteruitrijcamera
  • Logische bediening
  • Inclusief DAB+ antenne

Minpunten

• Geen fysieke volumeknop
  • Android Auto kan een batterydrain zijn

De Pioneer SPH-DA360DAB stelt absoluut niet teleur. De audiokwaliteit die je gewend bent van Pioneer was voor mij de reden om wederom een audiosysteem van dit merk te kiezen. Omdat ik een 2-DIN opening had, heb ik gekozen voor een audiosysteem met scherm. Dat scheelt weer een houder aan het raam en de bijbehorende kabelspaghetti. Pioneer biedt meerdere 2-DIN systemen met Apple Carplay en/of Android Auto, maar de SPH-DA360DAB was voor zover ik kon zien het enige car-audiosysteem met draadloze verbindingen voor een hele redelijke prijs.

Apple Carplay / Android Auto
Pioneer levert nog wel een USB-kabel mee met dit product, maar in de praktijk kan je je telefoon meteen al draadloos koppelen voor het gebruik van Carplay of Android Auto. Het systeem schakelt vervolgens over op wifi voor de communicatie met je telefoon. Een efficiente manier om intensief tussen beide apparaten te communiceren. Mijn Android telefoon was snel gekoppeld en na elk volgend gebruik van de auto schakelt het systeem vlot door naar Android Auto. Google Maps is een van de voorgeinstalleerde apps, en deze is meteen gepersonaliseerd m.b.t. historie en bestemmingen. Het geheel voelt dan ook bekend aan, alsof je niet beter gewend was.

Radio
Het systeem heeft traditionele FM-radio, maar ook het digitale DAB+ aan boord. Voor DAB+ is een aparte antenne vereist. De meeste webwinkels leveren dit standaard mee, maar let er bij het kopen op dat het vermeld is. Het installeren van de DAB-antenne kan een lastig klusje zijn als je het zelf wil doen.
De eerste ontvangst van de lijst met DAB-zenders gaat vlot, waarna je je zenders kan uitkiezen en inprogrammeren. Dat laatste gaat overigens heel makkelijk: houd de gewenste voorkeuzeknop wat langer ingedrukt en het huidige station staat erin geprogrammeerd. Het enige minpuntje is wanneer het lijstje vol (zes knoppen) is en je wil naar de volgende lijst met zes knoppen switchen om daar je zender in te programmeren, de huidige zender verdwijnt. Die moet je dus weer opnieuw zoeken.
De ontvangstkwaliteit van zowel DAB+ als de FM-zenders is overigens prima, het geluid komt kraakhelder binnen.

Instellingen
Er is een overzichtelijk menu met veel instellingsmogelijkheden en de onderwerpen staan ook onder de logische kopjes. Er is een Nederlandse taal beschikbaar, waardoor je gewoon in je eigen taal de radio kan gebruiken. Verder zijn er instellingen voor de GPS-antenne, de achteruitrijcamera (apart te koop), audio, verlichting en kleurtjes/achtergrondafbeelding.

Installatie
De installatie gaat vrij vlot als je in je auto al ISO-stekkers aanwezig hebt. De autoradio is niet superdiep naar achteren, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de kabelbrij in de verdrukking duwt als je het systeem erin schuift.
Enkele aansluitingen verdienen toch wat aandacht. Zo is er een kabel voor de snelheidspuls beschikbaar. Hiermee kan de navigatie heel precies meten hoe hard je rijdt. Het is even zoeken hoe je dit in je eigen auto moet aansluiten.
Er is een kabel die op de handrem moet worden aangesloten, zodat het systeem weet dat je stilstaat. Anders kan je bepaalde functies niet optimaal benutten. Dit vereist ook even een zoekwerkje in je eigen auto.
Het plakken van de DAB-antenne naast de A-stijl is een secuur werkje, waarbij je waarschijnlijk meerdere interieurdelen moet losmaken. De meegeleverde antenne moet ook geaard worden aan de stijl. Als de antenne eenmaal is geplaatst, valt deze nauwelijks op. Er zijn echter ook antennes los te koop die geen aarding vereisen. Die kunnen bijvoorbeeld uit het zicht achter de binnenspiegel gemonteerd worden.
Ook de microfoon en de GPS wil je netjes wegwerken, neem de tijd daarvoor.

De Pioneer SPH-DA360DAB is een prima autoradio voor een hele nette prijs, gezien de features en uitbreidingsmogelijkheden. Apple Carplay en Android Auto kunnen draadloos gebruikt worden, waardoor bij het starten van de auto niet allerlei handelingen hoeven te worden verricht.

Al met al een goed product dat inuitief werkt en een goede prestatie levert.

Update 30 september 2024
Na een jaar gebruik te maken van dit systeem ben ik nog altijd zeer tevreden over de werking. De DAB+ ontvanger kan automatisch overschakelen naar een andere zendmast zonder dat je het door hebt. Zo kan je het hele land door rijden zonder dat je je zender verliest (iets dat met FM ook wel kan, maar in de praktijk toch minder vloeiend werkt).

Wel echt een tegenvaller is dat de batterij van de gekoppelde Android telefoon bij langere ritten flink leegloopt als je draadloos met Android Auto bent gekoppeld. Beter gebruik je dan toch de USB-kabel, zodat je bij aankomst nog wat aan je telefoon hebt. Helaas betekent dit dus dat ik toch nog wat USB-kabels bij het dashboard heb.

Heb jij ook een Pioneer SPH-DA360DAB?

Hoe werkt dat tegenwoordig eigenlijk? In veel auto's (waaronder die van mij) zit een 2-DIN autoradio die ook gebruikt wordt voor de besturing van de auto zelf. Raak je dan al die functionaliteit kwijt? Heb je daar een alternatief voor? Of heb jij toevallig een auto waarbij de 2-DIN echt alleen voor radio functionaliteit gebruikt werd? In het geval van mijn auto twijfel ik zelfs of de airco nog wel werkt als ik de radio zou vervangen, ondanks dat het scherm niet zoveel nuttigs toevoegt. Mijn auto heeft ook al een achteruitrijcamera, die natuurlijk ook gebruikt maakt van het standaard scherm. Is dat op enige manier bruikbaar?

En als dat allemaal niet kan, is zo'n radio dan nog wel bruikbaar in een moderne auto?
Goeie vraag. Ik gebruik zelf een wat oudere auto, dus de 2-DIN ruimte is enkel voor de car-audio. In het menu zitten ook geen (extra) opties voor de bediening van andere onderdelen zoals airco. Alleen een optie voor electrische rijders (waarschijnlijk voor routebepaling icm batterijpercentage) en eventueel een achteruitrijcamera.
Volgens mij zijn er wel after-market systemen, die specifiek voor een bepaald merk of model worden gemaakt met daarin de door jou gewenste functionaliteit. Omdat dat op mij niet van toepassing is, heb ik die dingen niet verder onderzocht.
Ik heb een vraag over de Pioneer SPH-DA360DAB. Onlangs heb ik dit apparaat laten inbouwen. Alles werkt prima incl. stuurbediening voor volume en zenderkeuze (Honda Insight 2012).

Echter de pulsesnelheidsindicatie blijft op 0 tijdens het rijden. Is dit een installatiefout of is die kabel voor de pulsesnelheid optioneel en dus niet standaard meegeleverd?

Volgens de leverancier is een bug in de Pioneersoftware het meest aannemelijk. Advies is wachten op update hiervan.
Ik heb die snelheidspulsdraad wel aangesloten en het werkt bij mij wel (in het menu gecontroleerd tijdens het rijden toen mijn vrouw achter het stuur zat).
De draad zit vaak niet in de standaard kabelboom die naar de autoradio gaat, dus het kan zijn dat je hem ergens moet aftappen. Details staan in het garagehandboek van je auto, daar kan ik je verder helaas ook niet mee helpen.
Een firmware-update was in ieder geval niet nodig om het werkend te krijgen.
Mijn dank voor je antwoord! Ik laat het in januari a.s. uitzoeken door de autotechnicus die de inbouw heeft verricht.
Ik heb 7 jaar op de onderdelen balie gewerkt voor dit soort artikelen (tuning en audio). Deze vraag was een van de meest gestelde, maar ligt heel erg aan specifieke auto en dan ook nog wel model en dan ook nog welke vorm van connectie er gebruikt wordt. Ga even langs een inbouw centrum zoals acr reijnders, sas autoshow enz. De kabels die extra nodig zijn om de meeste functionaliteit terug te geven zijn soms net zo duur als de radio.

Achteruitrij camera is geen probleem., deze zit op het signaal van de achteruit van de auto gekoppeld, deze heeft een standaard uitgang in de iso stekker zitten en kan daar op de kabel aangesloten worden, zet je de auto in de achteruit en het scherm springt om naar de camera. Airco of andere core bediening in het scherm wordt veel lastiger
deze week de Pioneer SPH-DA360DAB aangeschaft, zat geen DAB antenne bij, op de site van Pioneer staat dat deze los te verkrijgen is en dus niet in de doos zit.

Werkt DAB ook zonder de antenne? Ga dat eerst proberen...

Is natuurlijk vreemd dat dit onderdeel ontbreekt terwijl ik hier lees dat de antenne erbij zou zitten.
Alvast dank,

Marco
Hoi Marco, de antenne heb je echt wel nodig, maar daar ben je denk ik al achter.
Als je de hele review had gelezen, kon je zien dat de antenne niet altijd meegeleverd wordt en dat je daar wel op moet letten. Voordeel is nu wel dat je kan kiezen welk type antenne je wil gaan gebruiken.