Inleiding
Mijn eerste review hier op tweakers.net. Ik ben geen schrijver van nature, beschrijven wat ik denk vind ik soms iet wat lastig, maar wou jullie mijn ervaringen met de HTC HD7 niet ontnemen.
Ik kom van de HTC HD2 af, ben dus wel redelijk verwent qua specs en performance van een toestel. Voor de HD2 was ik ook één van de vele ROM chefs. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik het gewend ben om het maximum uit mijn telefoon te willen halen.
Algemene beoordeling
De telefoon maandag besteld bij redcoon, woensdag gekregen. Eenmaal het pakketje geopend, komt er net zoals toendertijd bij mijn HD2 een klein pakketje uit die iets groter is dan het toestel wat er in gestopt is.
In de doos:
- Telefoon (duh)
- Headset
- Oplader/datakabel
- Boekjes
Het toestel voelt erg stevig aan en één van de dingen waar ik bij de HD2 een probleem mee had was de gladde achterkant, de batterij cover was van metaal gemaakt waardoor door de breedte van het toestel je niet echt een goede grip kon krijgen op het toestel.
Bij de HD7 heeft HTC dit opgelost door de backcover te maken van een rubberachtig plastic, voelt prettig aan en de grip is stukken beter.
Featureset
Windows Phone 7 biedt een hoop integratie met andere diensten van MS, die in eerste instantie niet beschikbaar zijn voor NL gebruikers. Om die reden heb ik ook getwijfeld of ik uberhaupt wel een Windows Phone 7 toestel in het begin aan moest schaffen.
Tot ik mij realiseerde dat ik ooit in een donker verleden mijn hotmail account (wat ik ook gebruik voor xbox live etc) een adres in de VS heb gegeven om binnen hotmail een grotere mailbox te krijgen.
Met dat in mijn achterhoofd en de vernieuwingen die Windows Phone 7 meebracht, vooral qua interface, stabiliteit en het mogelijk toch beschikbaar zijn van de integraties van de diensten heb ik besloten om over te gaan tot de koop van een Windows Phone 7 toestel.
Ik ben voor de HD7 gegaan vanwege het grote scherm, wat mij ook al van de HD2 erg goed beviel. Heb nog een tijd getwijfeld tussen de Omnia7 en de HD7, maar het scherm en beschikbaarheid van de HD7 is voor mij doorslaggevend geweest.
Bereik
Ik maak gebruik van het KPN netwerk, met dit toestel voor wat ik nu gezien heb een beter bereik dan met de HD2, wat natuurlijk radio rom afhankelijk kan zijn, echter weet ik niet hoe dat zit op Windows Phone 7. Met mijn HD2 had ik op mijn werkplek in ieder geval alleen G dekking, nu heb ik zelfs 3 streepjes 3G.
Voor wat betreft bereik voor GSM ben ik ook erg goed te spreken over het toestel.
Accuduur
Kan ik nog niet zoveel overzeggen, vanwege de nieuwwaarde factor speel ik veel met het toestel. Batterij is na een dag veel gebruik, wifi aan, integratie met xbox live, marketplace, windows live, exchange en het vele spelen met de telefoon pas voor de helft leeg.
Voor een smartphone met zoveel connectiviteit met de buitenwereld valt de accuduur mij nu al reuze mee, ben benieuwd hoe dit is na een aantal recharge cycles.
Gebruiksgemak
Qua gebruiksgemak en vingervriendelijkheid is het OS echt super. Ik heb de zune HD in mijn bezit die een soort gelijke interface heeft. In het begin is het even wennen aan de interface, maar zodra je er aan gewend bent is de interface niet meer dan inventief.
De tiles op het start scherm brengen je direct naar de applicatie die je wil gebruiken, waardoor je minder met je neus in je telefoon zit en meer tijd kan steken in de "echte" wereld, wat de slogan is van MS voor Windows Phone 7.
De people tile brengt je naar je contact personen en updates vanuit verschillende sociale netwerken, zoals windows live en facebook.
Mijn hotmail account heb ik echt al jaren, daardoor stonden er nogal wat contact personen in mijn contact lijst in het account. Bij instellen van de telefoon kan je je hotmail account opgeven om mee te synchroniseren. Dit had als resultaat dat al mijn contacten van hotmail in mijn telefoon staan. Dit wou ik dus niet. Heb ik opgelost door alle contacten uit hotmail weg te gooien (dus ook al mijn msn contacts kwijt

) Maar goed, ik gebruik msn niet veel (alleen zakelijk eigenlijk) en hotmail eigenlijk alleen als spam mailbox en voor Xbox live.
De integratie voor facebook, exchange en windows live heb ik aanstaan, er komen een hele hoop contacts op deze manier in je people lijst te staan, wat misschien het overzicht niet ten goede komt.
De contacts worden overigens per dienst opgeslagen, je contacten bestand wordt niet één groot bestand.
Overigens is het nu met Windows Phone 7 mogelijk om meerdere Exchange accounts te syncen met je telefoon. Erg handig, ik heb nu mijn werk en privé exchange gesynchroniseerd met mijn telefoon.
Het onscreen toetsenbord van Windows Phone 7 is erg prettig in gebruik. Het komt bij mij niet meer voor dat ik op een verkeerde letter druk bij het typen van mail en smsjes. Het typen gaat veel sneller dan op Windows Mobile toestellen. Ik mis een fysiek qwerty toetsenbord totaal niet.
De meegeleverde HTC software is niet iets om over naar huis te schrijven. de HTC Hub hadden ze wat mij betreft weg mogen laten.
Het grote scherm heeft een mooie kleur contrast, erg scherp en helder.
Design, Bouwkwaliteit en afwerking
Het ontwerp van het toestel is echt niets mis mee. Het grote scherm dat van rand naar rand loopt zonder onderbroken te worden door hardware knoppen is prachtig om naar te kijken.
De metale kickstand voelt stevig aan en het toestel is netjes afgewerkt.
Kortom niets op het design aan te merken.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Windows Phone 7 doet wat het moet doen, het werkt stabiel tot nu toe geen enkel probleem gehad met de functies die ik wou gebruiken.
Windows Phone 7 op deze hardware vliegt gewoon, het is goed te merken dat het MS er alles aan gelegen is dat Windows Phone slaagt op de markt. Ik kan echt zeggen, het toestel is snel, reageert goed op wat ik doe.
Prijs
Voor het losse toestel €575,- betaald, prijs is nu aan het dalen zie ik

voor een high-end toestel vind ik dit een goede prijs.