Sinds 2018 zorgt de RockRobo v1 al 8 jaar voor een schone vloer en daarmee ook minder stof in huis.
Dit merk je direct doordat er minder stof op meubels ligt.
Aug 2023: Cleaning history: 5,5 jaar | 825h | 52k m2 | 1101 cleanings.
Na 5,5 jaar begint de accu op z'n einde te komen na een run van 60 m2 in 1 uur, 3 dagen in de week.
Met een vlakke vloer is de turbo en max stand niet (vaak) nodig. De zuigkracht liep meestal op standaard.
In oktober 2023 was de batterij op en vervangen.
Als referentie heb ik het identificatienr gebruikt: BRR-2P4S-5200D en gekeken naar de capaciteit 74.88Wh
Maart 2026: Cleaning history: 8 jaar | 1108h | 68k m2 | 1514 cleanings.
Na 2,5 jaar op de vervangende accupack, geeft de RoboRock een algemene "error" melding via de app.
De led vooraan knippert rood en het batterij laadpercentage loopt terug.
Na opnieuw de vaccuumbot van en naar het dock te bewegen, laad deze opnieuw op.
Ik verwacht dat er een cel in het accupack defect is.
Voor 3,50 per maand is dit model prijs / functionaliteit zeker een aanrader!
Naast deze basis versie zijn er nieuwe versies uitgekomen met betere map/zone features, een dwijl functie en een zelf-cleaning dock. Toch zou ik deze niet afschrijven en mogelijk weer aankopen.
De borstels slijten op onze vloer niet en daarom nooit vervangen.
De deksel / klep lijkt van een ander materiaal en is nu iets vergeeld tov de rest.
Met een 3D printer is een lagere lip gemaakt en gemonteerd aan de voorzijde.
Hiermee liep deze vacuum nauwelijks nog omhoog langs zeer lage en schuin oplopende pootjes.
Een magneetstrip ligt op de grond voor het loopvlak van een schuifdeur.
Dit waren kleine aanpassingen, zodat de vacuum zit autonoom door het huis vrij kon bewegen en zelden hulp nodig had om de vacuum te helpen als deze zich vast reed.
De integratie met Home-Assistant is ideaal.
Zodra iedereen uit huis is, zorgt de vacuum er zelf voor dat er om de dag wordt schoongemaakt.
Een override / bevestiging / feedback helpt als er tijdelijk obstakels op de grond liggen.
Er zijn plugins voor home-assistant om maps te genereren, al hebben die bij mij nooit gebruikt.
Soms wordt een map door de vacuum met 90 tot 180 graden gerouteerd, terwijl de vacuum altijd op dezelfde plek staat.
Het automatische programma werkt gelukkig altijd en moet je eventueel zone gebruik manueel doen.
Onderhoud:
- 1x in de week het vuilbakje uitkloppen
- om de paar maanden de filter eens goed schoonblazen met lucht
- de haren uit de borstel knippen.
Afgerond op 8 jaar, geen usd/eur conversie meegenomen zijn de kosten als volgt:
| Aankoop 2018-01 | $ 275,- |
| Batterij vervanging | E 38,- |
| Totaal | 313,- |
De afschrijving zonder vervangende accupack:
| Kosten per jaar: 275 / 5.5 | E 50,- |
| Kosten per maand | E 4,16 |
De afschrijving met de eerste vervangende accupack:
| Kosten per jaar: 313 / 8 | E 40,- |
| Kosten per maand | E 3,25 |
Een mogelijk volgende afschrijving met nogmaals een vervangende accupack.
| Kosten per jaar: 355 / 10,5 | E 33,80 |
| Kosten per maand | E 2,80 |