Featureset
De Flip 5 bevindt zich in het high end segment van smartphoneland en daar horen dito features bij, toestel is oa voorzien van;
*6.7inch Amoled scherm met 2640x1080 pixels, 425ppi binnenscherm, 120hz. Buiten(Flex)scherm 720x748 pixels, 306ppi, 60hz
*Snapdragon 8 Gen2 cpu
*8gb geheugen, 512gb opslag
*Ipx8 waterbestendig (niet stof bestendig)
*Android 13 OS met One UI 5.1.1 skin van Samsung
*Ultrawide en wide camera, ieder 12mp, frontcam 10mp, alle cameras hebben de mogelijkheid tot 4k 60fps video opnemen
*3700mAh batterij, 25w bedraad & 15w draadloos laden
*5g compatibel, eSim ondersteuning, wifi 6e, bluetooth 5.3
*Powerknop met ingebouwde vingerprintscanner
*Stereo speakers
Unboxing
Voor een toestel van ruim 1200eur is de unboxing ervaring ronduit karig te noemen. Het is een vrij luxe product en daar mag je best een leuke/speciale unboxing ervaring bij verwachten, niets is minder waar.
In de doos, het toestel zelf uiteraard, wat papierwerk, een pin voor de simtray en een usb-c kabel.. yep that's it..
Ik snap dat je als fabrikant zijnde tegenwoordig mee moet in de trend van besparingen e.d. maar bij menig toestel van enkele honderden euro's krijg je al meer, oa een oplader en andere speciale goodies.
Ja, de oplader is al langer niet meer inbegrepen bij de grootste merken maar dat wil niet zeggen dat dit een goede trend is of de algehele ervaring ten goede komt.
Bouwkwaliteit en afwerking, zero gap design
Dan de Flip zelf! Hier beginnen we met de positievere punten
Toestel is zeer solide gebouwd, voelt zowel ingeklapt als uitgeklapt goed in de hand. De glazen achterkant heeft gorilla glass victus 2 bescherming, frame zelf is van aluminium.
Knoppen zijn goed clicky en het vouwmechanisme is uitmuntend, hij klapt erg goed open en dicht, je kan hem zo'n beetje in elke stand/hoek open klappen en het blijft goed stand houden.
Afwerking is zeer goed, geen gekke spelingen oid, details als de kleine lips om het zo te noemen (onderaan het scherm links en rechts) waar het toestel op klapt is over nagedacht en netjes gedaan.
De zero gapless design is ook erg mooi, geen gekke opening zodra je hem dichtklapt. De schermen sluiten precies op elkaar aan.
Bij voorgaande versies had je een opening wat het makkelijker maakt voor stof ophoping of iets wat er tussen kan komen.
In mijn gebruik heb ik geen last gehad van beide zaken, top!
Design
Een boxy design met afgeronde hoeken, persoonlijk vind ik het er mooi uitzien. Zowel uitgeklapt als dichtgeklapt voelt het toestel hoogwaardig en stevig aan.
Wel is de standaard kleur keuze wat matig, beschikbare kleuren via meeste (web)winkels zijn; mint, crème, grafiet en paars, alhoewel ik dit meer roze vind (zie foto's)
Via de Samsung website heb je wel weer exclusievere kleuren met een matte aluminium afwerking, dat ziet er veel beter uit.
Gebruiksgemak
Het openklappen vergt wat oefenen maar je bent er binnen kortste keren aan gewend. Zodra je het toestel open klapt is het net zoals elk ander smartphone.
Hij is wel wat minder breed merk ik (tov een iphone 13 pro max bijv) dit heeft overigens geen invloed op het typen, dit gaat prima en laat zich zelfs wat makkelijker vasthouden.
De fingerprint scanner aan de zijkant is subliem, werkt altijd.
Betalen met de telefoon werkt overigens ook goed, hiervoor hoef je de telefoon niet perse open te klappen. Bij afronden van betaling voel je een korte trilling.
Camera's
3 in totaal.
Je hebt de beschikking over een wide en ultra wide camera, beide 12mp. De selfie camera is 10mp. Hier mee kan je tot 4k/30fps filmen. Met de hoofd cameras tot max 4k/60fps.
Videos zien er goed en vloeiend uit, niet veel op aan te merken.
Overdag schiet het mooie maar in mijn opinie iets te felle foto's. Het is allemaal net te veel kleur, verzadigd? Je hebt wel de mogelijkheid tot andere filters maar out of the box is het niet helemaal mijn ding.
In de avond bij voldoende licht schiet het ook nog degelijk plaatjes maar ga je naar een scenario waar weinig licht is komt het niet goed uit de voeten, er is ontzettend veel ruis aanwezig en je hebt praktisch onbruikbare foto's.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Het toestel is in mijn 2 weken gebruik ontzettend stabiel gebleken. Heb geen gekke vastlopers oid gehad.
Verder is hij zeer snel in dagelijkse handelingen, alle apps openen direct en alles gaat zeer vloeiend vanwege het 120hz paneel.
Vanwege de snelle cpu/gpu kan je ook prima gamen op de Flip, zo heb ik kort Asphalt 9 en Arena Breakout geprobeerd, liepen beide vlekkeloos, wel werd het toestel ietsjes warm.
App optimalisatie heeft nog wel een kleine streepje voor op ios heb ik het idee.
Met de Flip 5 had ik wat merkwaardigheden in bepaalde apps, bijv een lage resolutie app icoon, of binnen tiktok, donkere modus aan en dan is het bekijken van videos wel in donkere modus maar reacties weer in het wit. Foutje?
Binnen de ios app is het algeheel donker namelijk.
Het update beleid van Samsung ziet er overigens goed uit, je krijgt 4/5 jaar lang software updates dus dat zit wel snor.
Pocketability
De Flip is lekker handzaam, doordat dat je hem kan open en dicht klappen past het makkelijk in de broekzak, mijn jeans is vaak ruim genoeg, loose fit ofzo dat het heet, geen skinny jeans iig.
Wel is het wat dikker, dat merk je maar is verder niet storend.
Een hoes en extra screenprotector is wel raadzaam, toestel is namelijk vrij glad van zijn eigen.
Het binnen scherm is voorzien van een screenprotector maar Flex scherm zelf niet.
Scherm (+ Flex window!)
Het binnenscherm van de Flip 5 is met 6.7i zoals je dat kent van een grote(re) smartphone. Met 2640x1080 pixels, 425ppi lekker scherp en dankzij de 120hz refresh rate zeer smooth.
De kleuren spatten van het scherm, vooral bij het kijken van video's. De hoge piek helderheid is ook een plus waardoor je buiten met gemak het scherm kunt aflezen.
Bij elke opening verbaas ik mij weer over het scherm, web browsen of even een youtube filmpje kijken is een genot hierop.
De stereo speakers gaan hierbij voldoende hard en produceren een aangenaam geluid.
Dan scherm numero 2, of misschien wel 1, afhankelijk van gebruiker en voorkeur

Samsung noemt het heel cool de Flex window.
Met 3.4i en bijna 720p resolutie is hij goed bruikbaar en afleesbaar. Even snel je mail lezen, weer checken, berichtje antwoorden, zo gedaan zonder de telefoon open te klappen.
Out the box zijn niet alle apps op het scherm te gebruiken helaas. Samsung geeft je namelijk enkel toegang tot apps als berichten, google maps, netflix, youtube en whatsapp.
Wil je toegang tot alle apps? Is mogelijk, moet je even de app Good lock installeren via de Galaxy store en toegang geven tot het Flex scherm.
Je zult gauw merken dat het niet altijd even optimaal werkt, een app als tiktok of instagram bijv werkt het best op een volledig scherm dus je klapt hem dan toch snel open.
Voor kort gebruik of snelle info check (weer, gmail, agenda) is het zeker een handige feature, voor langdurig gebruik of specifieke apps ga je snel over naar het binnen scherm.
Je kunt de Flex window ook snel inzetten voor een selfie (power knop 2x indrukken) of ergens neerleggen met het scherm open geklapt voor het opnemen van een foto/video.
Samsung heeft nagedacht over enkele scenarios.
Zodra open geklapt en neergelegd en je neemt een foto bijv door je palm omhoog te houden fungeert het onderste gedeelte van je scherm als touchpad, je ziet je gemaakte foto dan op het bovenste gedeelte en onderaan kan je in- en uitzoomen of door de gemaakte foto's scrollen.
Of je het veelvuldig gaat gebruiken weet ik niet maar een leuke en geinige feature is het zeker!
Accuduur
De Flip 5 is voorzien van een 3700mAh batterij. Dat is voor huidige standaarden niet erg veel, de vorige flip had dit ook maar met de nieuwe zuinigere cpu zou deze Flip langer mee moeten gaan.
Verschillende tests wijzen dit inmiddels ook uit, kijk ik naar mijn eigen gebruik kwam ik de dag redelijk goed door.
Gemiddeld had ik zo'n 3,5u Sot. In de ochtend van de lader (8.00) en in de avond weer aan de
(draadloze) lader voor het slapen gaan (~23.00) met zo'n 18% resterend.
Laat ik voorop stellen dat het geen batterij kampioen is maar de meeste onder ons zullen met gemiddeld gebruik de dag wel halen.
Ben je een heavy user moet de Flip eerder op de avond aan de lader ben ik bang.
Bereik
Bellen doen we ook nog tegenwoordig met de smartphone en dat gaat prima, bereik was nergens een issue en gesprekken zijn helder.
Telefoon opnemen zonder open te klappen ook erg handig!
Prijs
Op moment van schrijven is de Flip 5 beschikbaar vanaf 1199eur (Samsung website)
Samsung is vaak erg gul met acties en kortingen gedurende het jaar maar vooral bij release.
Icm inruilkorting kan je hem snel goedkoper aanschaffen. Mijn advies, indien er geen actie loopt even wachten op een vervolg actie/korting en dan aanschaffen.
De vrije hoge aanschafprijs is oa te danken aan de noviteit van de schermen en unieke flip functionaliteit.
Voor dezelfde prijs kan je ook een s23 Ultra aanschaffen, deze heeft een grotere batterij, betere cameras met oa zoomlens en is volledig stof/water bestendig.
Is de Flip 5 zijn prijs dan waard? Als de genoemde minpunten niet zo zwaar wegen voor eigen scenario, absoluut.
Tov vorig jaar lijken de upgrades klein maar die vergelijking heb ik niet direct kunnen maken gezien dit mijn eerste foldable smartphone is, de Flip 5 heb ik dan ook beoordeeld op zijn totale kunnen en technologie anno nu.
De batterij is voldoende bij gemiddeld gebruik, in mijn geval beetje scrollen door social media (instagram, tiktok) browsen (chrome) video kijken (netflix, youtube) redelijk wat open en dicht klappen voor berichten bekijken en typen (whatsapp, gmail) haalde ik in totaal zo'n ~3,5u Sot. Dit overigens met wisselend wifi en mobiel data gebruik, bt en locatie continu aan.
Vermoed dat velen een volledige dag zullen uithouden maar een batterij champ is het zeker niet.
Qua pockatability is het een erg fijn apparaat, hij is ingeklapt klein en past daardoor makkelijk in de broekzak.
Over de schermen niets dan lof; erg contrastrijk en helder, een genot om filmpjes op te kijken (binnen scherm)
De vouw is aanwezig als je er naar kijkt of zoekt maar je bent het snel vergeten in dagelijks gebruik.
Of hij sneller krast? Je leest er her en der wat over.. geen idee, dat gevoel had ik eigenlijk niet, sterker nog omdat je hem dicht klapt en in je broekzak doet zal dat minder snel gebeuren lijkt mij.
De Flex window geeft je de mogelijkheid de smartphone te gebruiken zonder uit te klappen, in praktijk erg gaaf en handig, je kan snel, mocht je het willen op berichten reageren of een filmpje kijken maar echt lang zal je dit niet doen omdat 3,4inch toch te klein is voor langdurig gebruik heb ik gemerkt.
Is het dan een goed alternatief of vervanger van de 'reguliere' smartphone ?
Absoluut, kijk even naar de opgenoemde plus en minpunten en zie onder welke groep jij je schaart.
De Flip is in dagelijks gebruik net zoals elk ander smartphone eigenlijk maar dan met het voordeel dat je hem open en dicht kan klappen.
Overall, een solide 7,5 van mij.
Het is een cool en compleet toestel met zo zijn eigen voor -nadelen en doet alles wat je van een smartphone bent gewend maar dan in geheel eigen Flip style