Lenovo Yoga Slim 6 14IAP8 (82WU008AMH) Review

peetgate Testpanel
22 augustus 2023, laatste update op 22 augustus 2023, 864 views Testpanel

Lenovo Yoga Slim 6 14IAP8 (82WU008AMH)

Dit is een zakelijke ogende laptop. De body is erg stevig en het toetsenbord en de touchpad werken erg fijn. Het OLED-scherm tovert prachtige kleuren op je scherm. Opvallend mooi! Wel is het scherm spiegelend en niet vlak, hierdoor kijk je naar een glimmende lachspiegel in lichte omstandigheden. Door de automatische helderheidsregeling in Windows uit te schakelen kun je de schermhelderheid wat hoger krijgen waardoor het probleem minder wordt. Dit is een mooie, stevige laptop waarvan ik het idee heb dat je er aardig wat jaren mee vooruit kunt!

Pluspunten

• prachtig OLED-scherm
  • Bouwkwaliteit
  • TOF-sensor
  • Toetsenbord

Minpunten

• Het scherm spiegelt enorm
  • 'lachspiegeleffect'
  • geen aparte home/end/pg up/pg dwn knoppen
  • schermhelderheid wisselt soms

Voor het bol.com back to school testpanel heb ik de Lenovo Yoga Slim 6 14IAP8 mogen testen.

Disclaimer: Na de test gaat de laptop weer netjes retour naar bol.com. Als dank voor de review krijg ik een cadeaubon van 100,-

Zelf heb ik een HP Spectre X360 ae-010nd uit 2017. Aangezien ik geen professionele reviewer ben zal ik de Yoga af en toe hier mee vergelijken. Ik zal vooral mijn gebruikerservaringen beschrijven. Voor benchmarks verwijs ik je graag naar andere reviews.

Featureset
Eerst kijken we naar de buitenkant van het apparaat. https://tweakers.net/i/rLuuE3DSM-t--BFc5OvjYrCrxNM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/287965/1Qysr6lxm6e5mBE8AVKu9EBVdX8EQSWvkyxqDOe33HlpfVaRsQ.jpeg?f=620xautoHet betreft een zakelijk ogende laptop. Het grootste gedeelte van de body is van metaal gemaakt. Alleen de lijst rondom het beeldscherm is gemaakt van matzwart plastic en ligt bovenop de rand van het beeldscherm. Dit geeft niet echt een premium gevoel, maar het stoort ook niet echt. https://tweakers.net/i/nbdwPTH6x4bXm9q8z6SPjsfte48=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/287965/1QyssGG5pfE0G7Mu6fjKMFu1Tiun8R75nnLUmbzhXkGNysiUh4.jpeg?f=620xauto Boven het scherm zit een balkje met een 1080p webcam met een privacy-schuifje, Windows Hello, een lichtsensor en een time of flight (TOF) sensor.
Aan de linkerkant van de laptop bevinden zich twee USB-C poorten met elk Thunderbolt 4. Ook is er een full-size HDMI-poort aanwezig, zeker voor zakelijke gebruikers is dit nog steeds een prettige feature. Aan de rechterkant vinden we de aan/uit-knop, een koptelefoonaansluiting en een USB-A-aansluiting met USB 3.2.

Ik was niet zo bekend met de Yoga-lijn van Lenovo als ik dacht, ik was in de veronderstelling dat alle Yoga's een omklapbaar scherm met touch-screen hadden, dit blijkt echter niet het geval. Het scharnier kan slechts 180 graden draaien (plat) en er is geen touch-screen aanwezig.

Beeldkwaliteit
De beeldverhouding van het scherm is 16:10 met een resolutie van 1920x1200 pixels. Het beeld is net wat hoger dan het geijkte 16:9. Ik ben hier wel fan van. Wanneer je stukken tekst leest, of aan het werk bent, dan is de extra hoogte erg prettig.
Het eerste wat opvalt als je de laptop aanzet is de enorme kleurenpracht van het OLED-scherm. In prachtig gesatureerde kleuren spat het YOGA-logo van het scherm. Helaas valt daarbij direct ook de extreme spiegeling van het scherm op. Het oppervlak van het scherm is daarnaast niet vlak, waardoor je een lachspiegeleffect krijgt. Het lijkt net alsof er nog een beschermlaag op het scherm zit die er nog af moet, maar helaas, deze is niet aanwezig.

Ondanks de hoge helderheid en goede beeldkwaliteit zorgt deze spiegeling ervoor dat het scherm praktisch onbruikbaar is in lichte omgevingen zoals buiten of in een zonnige kamer. Windows is trouwens standaard ingesteld op dark-mode. Dit geeft een fijne ervaring bij weinig licht, maar zorgt er ook weer voor dat de spiegeling van het scherm extra nadrukkelijk zichtbaar is. Ook valt op dat de schermhelderheid regelmatig en abrubt wijzigt. Dit brengt mij steeds uit mijn concentratie. Gelukkig is dit (deels) uit te zetten in de Windows-settings. In een zonnige omgeving doet hij echter nog steeds een boost van de schermhelderheid. Houd je je vinger op de lichtsensor? Dan neemt de helderheid toch ineens weer behoorlijk af. De boostfunctionaliteit is functioneel. De zichtbaarheid verbetert, maar ten koste van beeldkwaliteit. Kleuren zien er uitgebeten uit. Het is een beetje het effect wat je krijgt als je een oude TFT-monitor op een te hoge brightness zet. De kleuren kloppen niet meer. Ik vind het jammer dat er (voorzover ik kan vinden) geen mogelijkheid is om deze functie uit te zetten.

Ondanks de spiegeling is het scherm wel echt van topkwaliteit. Bij het aanschaffen van een laptop moet je je denk ik goed afvragen wat voor jou de prioriteit heeft; zit je vooral binnen en werk je niet vaak in een zonnige kamer? Dan is de mooie beeldkwaliteit van het beeldscherm wat mij betreft een enorme USP. Ben je echter veel onderweg of werk je wel eens buiten? Denk dan even een tweede keer na of dit voor jou de geschikte keuze is.

Ergonomie
Het toetsenbord heeft vlakke toetsen, maar er zitten wel duidelijke 'bultjes' op de f en j toetsen zodat je eenvoudig de plek op je toetsenbord kunt vinden. De toetsen hebben een fijne aanslag en het geluid is prettig. Wat minder geslaagd vind ik het ontbreken van een rij met navigatietoetsen zoals home, end, pgup en pgdn aan de rechterkant van het toetsenbord. Deze toetsen zitten op de Yoga als fn-functie onder de pijltjestoetsen waardoor je ze in de praktijk waarschijnlijk weinig zult gebruiken. https://tweakers.net/i/N7U3QKpf5qjXGngnxyiVCQzPM_U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/287965/1Qysr7heeVojSREdoo9SDRFQwGouUAIzI6KDjVa2mPkHfsnRvH.jpeg?f=620xautoHet touchpad is lekker groot en glad en werkt erg goed. Ik werk nu ondertussen een week met deze laptop en ik begin er echt wel aan te wennen! Helaas moet de laptop na de review weer terug :)

Mobiliteit en accuduur
De laptop is een stukje zwaarder dan mijn eigen laptop uit 2017, maar dit is niet storend. Sterker nog, door de robuuste body kun je met een vinger de laptop openen. Ook het typen lijkt door het extra gewicht een mooie diepe klank te krijgen. Verder is de footprint van deze laptop nauwelijks groter dan mijn 13" laptop, ondanks het grotere scherm. https://tweakers.net/i/_wiTED4Qfpo52YUR1Mpj5phecH8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/287965/1QyssGUTvEQO5IKYjs6bmPvOcpz1aOl01R2MuY9ozERQDXgtBv.jpeg?f=620xautoOok de accuduur is ruim voldoende. Voor kantoorwerk gaat de laptop bijna twee werkdagen mee. Dit is m.i. ruim voldoende voor de meeste toepassingen.

Prestaties
Aangezien ik niet ga benchmarken is dit een beetje een subjectief onderwerp, maar de laptop voelt lekker snappy aan. Ook het opstarten verloopt snel. Een leuke feature van de laptop is de TOF-sensor in combinatie met Windows Hello. Wanneer je bij de laptop wegloopt lockt ie vrij snel en bespaart hij energie door in slaapstand te gaan. Als je vervolgens weer terug komt bij de laptop zal hij dit herkennen met de TOF-sensor. Vervolgens ben je met Windows Hello ingelogd zodra je zit en kun je verder werken zonder dat je de laptop nog hebt aangeraakt. Heel soepel! In sleep-modus verbruikt de laptop bijna geen stroom. De meeste energie-oplossingen zet ik in Windows vaak direct weer uit omdat ze niet gebruiksvriendelijk zijn, maar deze functie is een blijvertje.

Warmte- en geluidsproductie
Tijdens normaal gebruik staan de ventilatoren de meeste tijd uit en is de laptop volledig stil. Bij het opladen of iets meer inspanning hoor je de ventilatoren wel. Ik vind dit echter weinig storend. De warmte wordt netjes over de metalen body verspreid en hij voelt nergens echt warm aan.

Prijs
Voor 1k vind ik dit wel een wat dure laptop. Buiten dat er een OLED-scherm op zit is het niet een erg bijzondere laptop. Hij is wat zwaar, het scherm spiegelt enorm en ik mis echt het touch-screen. De bouwkwaliteit is daarentegen uitmuntend. Het apparaat voelt erg stevig aaan en geeft een premium uitstraling.

Algemene beoordeling
Al met al is dit een erg mooie laptop. Je merkt dat hij goed in elkaar zit. Hij heeft een stevig scharnier, voelt solide, typt als een malle en het scherm is om je vingers bij af te likken. Toch ben ik ook kritisch; het scherm spiegelt mij echt te veel. Verder mis ik het touch-screen en de aparte navigatietoetsen aan de zijkant van het toetsenbord.

edit: spelfouten en pluspunten aangepast

Heb jij ook een Lenovo Yoga Slim 6 14IAP8 (82WU008AMH)?