Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500WDMH) Review
Een razendsnelle laptop die klaar is voor de zware taken zoals photoshop! Een aanrader met aardige prijs, maar wel voorbereid op de toekomst dankzij de goede specs. De accu kan het prima aan, al merk je echt terugloop bij zwaardere taken, maar met simpele taken hou je het zeker 4-5 uur uit. Ook lijkt de laptop lekker robuust en kan die tegen een stootje zonder meteen krassen of butsen te krijgen.
Pluspunten
- goede accu
- zeer goede en snelle prestaties
- klaar voor het zware werk
Minpunten
- Geen usb-c oplader
- geen vingerafdrukscanner
- wordt warm bij zwaar gebruik
Woordje vooraf:
Deze review is geschreven naar aanleiding van twee weken testen van de laptop. De laptop is beschikbaar gesteld door bol.com via het tweakers back to school - laptoptestpanel. Na deze twee weken zal ik de laptop moeten terugsturen. De ervaring is dus opgedaan in een korte periode en gebruikt naast mijn privé-laptop. Hij is dus niet voor school, werk of studie gerelateerde zaken gebruikt, maar ik heb dit geprobeerd zoveel mogelijk na te bootsen op mijn vrije avonden. Ik heb geen grote stresstesten of testsoftware gebruikt, maar heb hem gebruikt als ‘normale’ gebruiker. Dit is dan ook terug te zien in mijn review.
Unboxing en installatie
De laptop uitpakken is eigenlijk niet heel spannend. Behalve de laptop zit er een adapter en snoer in. Wat me meteen opvalt is dat de adapter geen usb-c adapter is. Iets wat mijn eigen laptop wel heeft en best handig is, omdat de oplaadpoort dan ook voor andere dingen te gebruiken is. De installatie is, zoals altijd bij Windows, veel wachten, doorklikken, wachten, opnieuw opstarten. Hierna de noodzakelijke updates, en natuurlijk het instellen van een gebruikersprofiel. En dan nog meer updates. Vooral de laptop af en toe wegzetten en andere dingen doen, is mijn strategie om hierdoor te komen. Naast een pusherige proefversie van Office 365 en McAfee zit er weinig software extra op vanuit de doos. Iets wat ik wel weer kan waarderen.
Design, ergonomie en beeldkwaliteit:
De laptop ziet er gelikt uit en heeft een mooie mat-zilveren kleur waar geen vingers op achterblijven. De klep gaat soepel open en dicht, en het toetsenbord is lekker om op te typen. De toetsen zijn goed bereikbaar en de snelfuncties op de f-toetsen zijn met logische icoontjes goed herkenbaar. Natuurlijk ook de (voor mij) onmisbare numerieke toetsen ernaast, iets waar ik eigenlijk niet meer zonder kan. Daarnaast kun je de toetsen verlichten met behulp van Fn+spatie. Een combinatie die voor mij even wennen is. Het mousepad is 1 mooi vlak waar je makkelijk op kan muizen, al heb ik het liefst een externe muis, al is dat niet altijd mogelijk. Het beeldscherm is goed af te lezen en kan redelijk fel. Ook buiten in de schaduw of een klein zonnetje is het scherm nogsteeds leesbaar, dus ook buiten kun je deze laptop prima gebruiken!
Featureset en prestaties
De specs van deze laptop zijn natuurlijk dik op orde! 32gb werkgeheugen, 1TB SSD, Nvidia RTX videochip en natuurlijk een razendsnelle processor. Voor deze prijs (1200 euro) en met dit onder de motorkap verwacht je een snelle laptop, die wat specs betreft wel wat jaren meekan. Ook heeft de laptop wifi 6. iets wat ik nu eindelijk eens goed kan uitproberen gezien ik recent een access point met deze functionaliteit in huis heb. De laptop reageert natuurlijk razendsnel en heeft geen moeite met het afspelen van film/series, bewerken van foto’s, en ook zwaardere games trekt hij prima zonder veel merkbare vertraging, al merk je dan wel wat warmteproductie die bij basic activiteiten (browsen, tekstverwerken, etc.) niet merkbaar is. De WiFi is megasnel, met name ook door mijn thuissituatie met wifi 6 en glasvezel. Ook het multitasken is geen enkel probleem en hij schakelt met gemak tussen verschillende (zwaardere) taken. Een klein detail wat ik mis is een vingerafdruksensor, omdat ik dit gewend ben op mijn eigen laptop.
Mobiliteit en robuustheid
De laptop is zeker niet de meest lichte laptop, maar zwaar kan ik hem zeker niet noemen. Hij past prima in een rugtas en is niet dik, waardoor er genoeg ruimte overblijft voor andere dingen in je tas. De laptop voelt erg stevig aan, en kleine stootjes in de afgelopen twee weken hebben niet tot zichtbare schade geleid. Echter heb ik hem niet dagelijks meegenomen op pad, dus hoe op lange termijn de krasbestendigheid is kan ik geen goed oordeel over geven.
Accuduur en warmte- en geluidsproductie
De accu is bij lichte taken prima voor 4-5 uur gebruik. Ga je echter over tot zware taken, zoals gamen, fotobewerken of een serie/film kijken dan merk je de accu achteruit gaat en produceert de laptop een hoop warmte. Met name midden-boven is dit voelbaar. Het is gelukkig niet zo dat je het niet kan aanraken, maar bij lichte taken is dit zeker niet aanwezig. Bij zware taken ben je na zo’n 2 uur dan ook zo goed als leeg. Geluidsproductie is dan niet hoorbaar en is mij nooit echt opgevallen. Ik durf deze laptop dan ook bij lichte en zware taken stil te noemen.
Algemene conclusie
Ik mis eigenlijk 2 dingen bij deze laptop. Een vingerscanner en een usb-c-oplader. Beide relatief kleine dingetjes die je snel vergeet nadat je de laptop echt in gebruik hebt, en die je niet mist als je ze niet eerder had. USB-C opladen wordt trouwens wel gewoon ondersteund, dus als je over een usb-c dock beschikt dan werkt dit prima! Ik vind het wel een flinke bak geld voor een laptop, maar als je een laptop wilt met goede prestaties, die echt goed kan multitasken, klaar is voor het zware werk en dan niet te vergeten de grote hoeveelheid opslag op de SSD, dan zou ik deze zeker kunnen aanraden!