Deze laptop heb ik in samenwerking tussen Tweakers en Bol.com voor een periode van 2 weken mogen uitproberen, om een zo goed mogelijke indruk te verkrijgen en deze met jullie te mogen delen.
Algemene beoordeling & Eerste indruk
Mijn eerste indruk is positief, al tijdens het uitpakken werd ik positief verrast.
Er is gekozen voor een mileuvriendelijke verpakking (op de bedrukking na) er zijn geen plastic zakjes of piepschuim bescherming in de doos te vinden, enkel een doos van gerecycled karton en een op maat gemaakte inlay van karton waar de laptop precies in past. De laptop zit verpakt in een zachte beschermhoes.

Wat zit er in de doos
De laptop voelt solide aan, mede door de grotendeels aluminium behuizing.
De bezels rondom het scherm zijn smal wat ik zelf erg mooi vindt i.p.v. van die dikke randen.
Tijdens de eerste opstartbeurt direct vanuit de doos dien je hem nog te installeren.
Je doorloopt een lijst met instellingen om Windows 11 home te installeren. (denk aan taal, toetsenbord, WiFi, gebruikersaccount, en herstelmogelijkheden, etc) Helaas dien je een Microsoft account op te geven tijdens de installatie, anders kun je niet verder. Mogelijk dat je dit kunt voorkomen door de laptop tijdens installatie nog niet te verbinden met internet.
In het verleden kon je dit Microsoft account nog overslaan door met een Offline account te werken.
Dit blijkt tijdens mijn installatie helaas niet meer mogelijk.
Er is best veel bloatware vanuit HP en Microsoft geïnstalleerd +/- 20 items waarvan de meeste van HP zijn (12 stuks) gelukkig kun je dit wel weer verwijderen, al had ik liever de keuze gehad om vooraf te bepalen wat ik er op wil hebben i.p.v. dat dit standaard is geïnstalleerd vanuit HP / Microsoft.
De virusscanner binnen Windows (Microsoft Defender) is prima voor mij, ik hoef geen Mcafee Livesafe of iets dergelijks) Mcafee is wel standaard geïnstalleerd als demo versie.
Featureset - specificaties
CPU: | Intel Core i7-12700H 14 Core 20 Threads - Klok: 2,4 GHz max 5Ghz (In SoC) |
Werkgeheugen: | DDR4 -Snelheid: 3.200MT/s - 2x 8 GB modules totaal (16GB) - 2x SO-DIMM |
Scherm: | 17,3'' - 1920x1080P - IPS - 16:9 - sRGB: 100% - 300cd/m2 - 127ppi - Edge-lit |
Opslag: | SSD Capaciteit: 1TB - M.2 PCIe 4.0 x4 - Type: Samsung NVMe MZ-VL41T00 |
Aansluitingen: | Video uit HDMI, 2x Thunderbolt 4
Video uit (via Thunderbolt) USB type-c naar DP 1.4/HDMI 2.0
Hoogste HDMI versie HDMI 2.1
Hoogste DisplayPort versie DisplayPort 1.4
Aansluitingen (USB/FW) 3x USB 3.2 (Gen2, 10Gb/s)
Aansluiting (overige) 2x Thunderbolt 4
Extra's: 3.5mm aansluiting, Cardreader, Webcam 5MP met IR. |
Draadloze verbindingen: | Wifi-controller Intel Wi-Fi 6E AX211(NGW)
Radio chains 2x2
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax), Wi-Fi 6E (802.11ax)
Wi-Fi band 2,4GHz, 5GHz (band 1), 6GHz
Bluetooth: Bluetooth 5.3 |
Besturingssysteem: | Windows 11 Home |
Grafisch: | Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs |
Accu en lader: | Capaciteit 55Wh - Vermogen AC-adapter 90W - USB Type-C - Accuduur +/- 7 uur |
Afmetingen etc.: | 258,6 x 396 x 19,6mm (LxBxD) - 2,49 kg - Garantie: 1 Jaar Carry In. |
Beeldkwaliteit
Deze HP Envy laptop is voorzien van een 17,3″ inch IPS 1920x1080p Full HD met een beeldverhouding van 16:9 en brede inkijkhoeken van maar liefst 178° en is voorzien van 100% sRGB, waardoor je levensechte kleuren waarneemt. Dankzij de helderheid van 300cd/m2 is het scherm binnen goed afleesbaar. Buiten is het aflezen van het scherm matig. Je bent hiervoor afhankelijk van een beschutte plek zonder direct zonlicht. Wil je er regelmatig mee buiten werken, dan zou ik adviseren om een andere laptop met een hogere helderheid (vanaf 500cd/m2) uit te zoeken. Zodat het scherm ook bij veel zonlicht nog goed afleesbaar blijft.
Al met al ben ik tevreden over de beeldkwaliteit.
Ergonomie
De laptop heeft een prima toetsenbord. Fijne toetsen met prima backlight zodat je in het donker ook nog kunt zien wat je intoetst (al typen de meeste blind) mooi groot trackpad welke erg fijn werkt.
Zelf gebruik ik het trackpad enkel onderweg (in de trein, of bij kort gebruik) ik gebruik liever een externe muis, vooral omdat ik dit net iets prettiger vindt mede om RSI klachten te voorkomen.
Mobiliteit en accuduur
De laptop is makkelijk mee te nemen, hij is slechts 2 cm dik waardoor hij niet al te veel ruimte in neemt in mijn rugzak. Ik gebruik geen laptoptas enkel een beschermhoes zodat hij toch enigszins is beschermd tegen lichte schokken tijdens het vervoer in mijn rugzak.
Deze laptop is wel wat zwaarder dan de gemiddelde laptop, al vind ik 2,49 kg nog wel meevallen.
Ik heb zwaardere studieboeken die ik wel eens meeneem.
De accuduur is helaas wat beperkt en gaat +/- 7 uur mee bij lichte taken zoals tekstverwerking, word, excel pdf lezen etc. Maak je veel gebruik van Internet en dan met name videostreaming (Youtube) etc. dan haal je gemiddeld maar 4 uur met een volledig opgeladen accu, en de helderheid op max 75%.
Gelukkig is de laptop binnen 30 minuten voor 50% op te laden, en in +/- 70 minuten weer helemaal vol.
Prestaties & Geluidskwaliteit
De laptop is voorzien van een Intel i7 processor (i7-12700H) van de 12e generatie.
Een Samsung NVMe 1TB SSD (M.2 PCIe 4.0 x4) wat meer dan voldoende zal zijn voor gemiddeld gebruik. En met 16GB aan wekgeheugen zou dit voor de meeste toepassingen voldoende moeten zijn. Het is geen probleem om in mindere mate gebruik te maken van foto en videobewerkingsprogramma’s al is de videochip hier officieel niet voor bedoeld, maar kan dit gelukkig wel verwerken.
Prestaties van de Samsung SSD via CrystalDiskMark 8.0.4
Prestatie test Cinebench 23 (op accu)

Wat betreft de geluidskwaliteit
HP heeft gekozen om bij deze Envy laptop de speakers van Bang en Olufsen toe te passen.
De speakers zijn aan de onderzijde van de laptop geplaatst, aan beide zijden (links en rechts)
Het geluid wordt weerkaatst tegen het bureau wat ik zelf jammer vindt. Zelf til ik de laptop heel iets op om zo een nog betere geluidservaring te krijgen.
Het zijn voor een laptop prima speakers, uiteraard kun je deze niet vergelijken met een losse setup.
Voor het formaat van de speakers komt er prima geluid uit, zelfs lichte bas tonen zijn waarneembaar.
Bouwkwaliteit en robuustheid
De laptop ziet er erg mooi uit. De behuizing lijkt grotendeels uit aluminium te bestaan, al is de verwijderbare onder klep wel van kunststof gemaakt. De bouwkwaliteit lijkt mij in orde, al is de laptop wel iets of wat te buigen doordat deze zo dun is, dit zie je gelukkig niet terug.
Hopelijk zul je van de garantie geen gebruik hoeven maken, deze is zeer beperkt en maar 1 jaar volgens de specificaties van HP. Ik had liever een laptop met een wat langere garantietermijn zoals 2 jaar, wat toch wel het minimale zou moeten zijn voor dit soort producten.
Warmte- en geluidsproductie
Bij normaal (licht) gebruik van de laptop zoals het schrijven van een textdocument (Word, Excel, internet, etc.) zul je de laptop niet horen. Heb je echter wat zwaardere taken zoals het kijken naar 4K video's, videobewerking, of enkele zwaardere games op hoge resolutie dan zul je laptop duidelijk kunnen horen. Tijdens het draaien van Cinebench klinkt het na enkele minuten alsof er een vliegtuig aan het opstijgen is. Gelukkig is dit bij de meeste lichte taken niet waarneembaar waardoor de geluidsproductie voor mij prima in orde is.
Vervangbaarheid / Upgrade
Wat voor mij een belangrijk punt is waar ik mede een laptop op uitzoek is de mogelijkheid om te upgraden / onderdelen te vervangen.
Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat je het RAM geheugen kunt uitbreiden, opslag kunt uitbreiden of dat je de accu eenvoudig kunt wisselen. Vaak zit bij de nieuwere laptops het RAM gesoldeerd op het moederbord. Gelukkig is dit bij deze laptop niet het geval.
Het is bij deze laptop mogelijk om het ram geheugen uit te breiden, de SSD te vervangen of uit te breiden, net zoals bij de WIFI module en accu. Dit zijn allemaal losse onderdelen welke NIET zijn gesoldeerd, en dus eenvoudig zijn te wisselen. (enkel een kwestie van enkele schroefjes losdraaien)

Prijs
Op het moment van schrijven is deze laptop bij bol.com te koop voor: € 1259,-
Zelf vind ik de prijs iets aan de hoge kant. Er zijn diverse andere laptops met dezelfde of betere specificaties zoals de (Lenovo IdeaPad 5 Pro) verkrijgbaar met een betere prijs/kwaliteitsverhouding.
Al is dat natuurlijk mijn mening, ieder heeft zo zijn of haar voorkeur.
Zelf zou ik voor deze HP Envy maximaal: € 1200,- euro over hebben, dan is dit voor mij een prima laptop.