Bij aankoop van mijn woning was deze voorzien van twee rookmelders. Een in de hal en de ander op de eerste etage in de overloop. Deze waren destijds al toe aan een vervanging, maar ik ben hier nooit aan toegekomen. Toen 1 juli 2022 de nieuwe wetgeving in ging die het vereist dat op elke etage een rookmelder hangt, kocht ik een simpele rookmelder bij de plaatselijke bouwmarkt.
Nu zullen we in oktober ons eerste kindje verwelkomen en dit zorgde bij deze Tweaker er voor dat een zekere vorm van ouderinstinct in mij naar boven kwam; hoe bescherm ik dit leventje straks tegen gevaar?
Intro Frient Intelligent Smoke Alarm...
Verpakking
Het is even schrikken wanneer je deze rookmelders eenmaal in handen hebt; de doosjes zijn heel klein en vergeleken met mijn oude rookmelders een wereld van verschil! In de verpakking zit de handleiding (Engels en een meertalige), de rookmelder en een CR123A-batterij.
Uiterlijk
Zoals ik al zei, is deze rookmelder klein van formaat. De bevestigingsplaat is slechts 6,5 cm in doorsnede. Er zit een soort aluminium mesh (?) om de inlaat van de sensoren, dit geeft het geheel een wat mooiere uitstraling.
Aan de onderkant (wanneer tegen het plafond de bovenkant) zit de batterij en de knop om het apparaat te resetten. En aan de bovenkant (wanneer tegen het plafond geplaatst de onderkant) zit één grote testknop om de sirene te testen.
Installatie en verbinding
Ik heb deze drie rookmelders via Zigbee (ZHA) verbonden met Home Assistant. Dit ging erg makkelijk, na installatie van de batterij begon de elke rookmelder zich al aan te melden. Eenmaal verbinden met Home Assistant zag ik meerdere entiteiten De belangrijkste zijn:
- Sirene (button)
- Rook (sensor)
- Temperatuur (sensor)
- Batterij (sensor)
Koppelen met andere rookmelders
Mijn oude rookmelders waren met elkaar verbonden, wat een prettig gevoel is. Gelukkig is dit in Home Assistant ook te realiseren door via een automatisering de sirene van elke rookmelder te triggeren wanneer een van de drie rook detecteert.
Zelf heb ik ingesteld dat de rookmelder die de rook detecteert eerst af gaat en pas na 5 seconden de andere rookmelders inschakelt. Ik denk dat dit helpt bij het in paniek bepalen waar de brand zich ongeveer bevind.
Het voordeel is daarnaast dat ook een melding in te stellen is op de telefoon via de Home Assistant app. Maar dit is meer een voordeel dan Home Assistant dan van de rookmelders zelf...
Alarm
Wat wél een voordeel is is dat de sirene dus via een button beschikbaar is via Zigbee. Dit heb ik bij andere rookmelders die Zigbee gebruiken niet kunnen vinden. Hierdoor fungeren de rookmelders ook als sirene voor mijn thuisalarm.
Kortom
Ik ben erg blij met deze Frient Intelligent Smoke Alarms!