Inleiding:
Komende van een lange tijd die hard ASUS fanboy te zijn, begonnen met een ASUS N55SF-S1366V als laptop, Daarna zelfbouw pc met een i7 3770K, Asus Sabertooth Z77, Asus GTX770 DIRECT CUII en dan 3x een ASUS VN247H als beeldscherm en dan later nog de Asus ROG Strix GL503VD-FY127T laptop (Welke ik later heb teruggestuurd, maar daar kom ik nog op terug) Was ik toevallig wel benieuwd waar Asus nu mee op de markt kwam. Voor langere tijd was ik wel een beetje aan het kijken naar een game laptop van ~€800 euro(Prijs bij ontvangen product €749) , Maar is dat nog wel mogelijk?
Het pakket:
Nadat de bezorger de doos voor de deur gemikt had en al bijna weer in de bus zat voor ik de deur open deed, heb ik het pakket naar binnen gehaald.
De doos van de laptop ziet er simpel uit. Karton met daarop in zwart het “TUF” logo gedrukt en “F15” van de serie.
De laptop zit vrij minimalistisch verpakt. Zelf zat er een hoes omheen tegen beschadigingen en in de doos zelf zit amper plastic, alleen links en rechts van de laptop wat piepschuim als bescherming. De binnenkant is verder met opgevouwen karton opgevuld bevat niets meer dan de laptop, gebruikershandleiding, warranty card en de oplader.
De oplader is in tegenstelling tot veel van de enorme blokken in mijn opzicht nog aardig plat. Dit maakt het inpakken en meenemen een stuk makkelijker.
De laptop:
De laptop zelf ziet er ook heel strak uit. Ooit was er een trend dat objecten er zo blits mogelijk uit moesten zien, dat is bij deze laptop niet volledig het geval. Er is duidelijk te zien dat het geen standaard laptop is waarop alleen tekst verwerkt wordt, maar toch is het design netjes genoeg om er de dagelijkse dingen mee te doen. De achterkant is een combinatie van een geborsteld kunststof met een daarnaast een dimple patroon. (Achteraf bleek deze toch erg vingerafdruk gevoelig)
De bouwkwaliteit ben ik ook over te spreken. Het scherm is aan een hoek te openen, Beeld daarbij in dat de buiging tussen de linker- en rechterhoek bij het 15,6” scherm zo’n 15mm is.
Het scherm voelt zeker niet zwak en het chassis is geen beweging in te krijgen. Zo stevig als de carrosserie van een Volvo ook is. Het toetsenbord veert niet in bij normaal gebruik, met net iets harder op een knop duwen buigt deze een klein beetje.
Qua gewicht is het ook goed te doen. Het is niet de lichtste ultra thin laptop, maar door het formaat makkelijk mee te nemen.
Eerste indruk:
Tot zover bevalt de laptop mij wel, voelt stevig gebouwd en ziet er netjes uit. Ik heb de oplader erin gestoken en aangezet. Dit duurde wel even, omdat het de eerste keer was.
Op de laptop is Windows 11 al geïnstalleerd. Het enige jammere was dat je verplicht wordt in te loggen met een Windows (outlook / Hotmail) account. Dit was met even googlen gelukkig te omzeilen met een OOBE commando in het commando prompt.
Tijdens de eerste keer opstarten was de laptop even bezig met alle nieuwe updates installeren en was hij even druk met warme lucht rond te blazen in mijn woonkamer om de processor te koelen.
Gebruik:
De I/O is ongeveer wat je verwacht van een huidige laptop. Aan de linkerkant zit van achter naar voor: De oplaadpoort, LAN poort, HDMI, 2x USB, USB C en een koptelefoon/microfoon jack. Aan de rechterkant zit een enkele USB A poort. Voor een rechtshandig persoon in orde, voor een linkshandige iets minder.
Het toetsenbord is voor een laptop toetsenbord fijn, naar mijn mening typt het toetsenbord lekker, geen mechanische klikklak switches maar het voelt ook niet alsof je op een siliconen mat aan het duwen bent. Wat ook fijn is, is dat er voor ongeveer 75% formaat pijltjestoetsen is gekozen en niet zo’n halve pijl omhoog en omlaag.
Wat ik wel mis zijn mediatoetsen. Hoewel deze misschien niet vaak gebruikt worden, is het wel gewoon hartstikke handig om tijdens het werken naar het volgende nummer te kunnen met een druk op de knop.
Deze laptop is bedoeld om te gamen, er zit immers een 144hz scherm op.
De eerste games die ik erop heb gezet:
- BeamNG.Drive, Een softbody physics simulator, komt dichtbij realiteit.
- BattleBit Remastered, een betere versie van Battlefield 2042
- Warzone II, een typiche Call of Duty
- Oldschool Runescape, Mijn jeugd sentiment
- Enlisted, een WW2 shooter
- Homefront The Revolution, een oorlog wereld waar jij een guerilla vechter bent tegen Koreanen
BeamNG
leunt zwaar op de CPU als het om meerdere voertuigen gaat. Er zijn bijvoorbeeld scenario’s waarbij je een achtervolging heb, het is dan het doel om de andere auto van de weg te duwen. Hierbij zweet mijn computer thuis (I5 7600K met RTX 2060 super op 34” 1440p) en loopt het niet altijd lekker. De eerste keer een wereld laden duurt altijd even bij BeamNG, maar nadat deze geladen was draaide het spel altijd ~70+ fps en bij kleinere gebieden hoger. Dit spel is dus goed speelbaar op de laptop.
BattleBit
zat altijd steevast op 144fps, geen twijfel mogelijk dit is goed gamen en ervan genieten.
Warzone
was echter toch wel merkbaar zwaarder met de standaard instellingen. Bij het over een groot gebied kijken zie je toch wel dat de FPS wegzakt, maar op de standaard instellingen heb ik hem niet onder de 50 zien zakken. Dit spel is redelijk speelbaar, dit wordt goed als je zelf de instellingen terugbrengt.
Oldschool RuneScape
gaat feilloos. nu is het ook niet het grafisch het meest indrukwekkende spel, maar met de RuneLite client en unlocked FPS + Animation smoothing plugin is het toch een heel fijn spel om ernaast te hebben.
Enlisted
is in 2021 uitgebracht en daarmee toch een vrij recent spel. Toch is het goed speelbaar met de laptop. Je zal op medium geen 100+fps halen, maar je kan zeker plezier hebben.
HomeFront
ging iets minder soepel, hoewel de fps altijd tussen de 60 en 100 zat was microstutter meer te merken dan acceptabel is. Maar dit spel is ook niet helemaal goed geoptimaliseerd.
Dan is er nog de vraag, hoe heet wordt de laptop tijdens het gamen?
Het antwoord is ja.
Een gros van de koel uitgangen staat naar achter gericht, eentje zit aan de rechterkant. Dus die blaast richting je hand en dat is meer te merken dan ik wil toe te geven. In de winter is het wellicht iets minder erg, maar als het al 25C+ in de woonkamer is, is het toch iets minder gewenst.
Het scherm is wel een pluspunt van de laptop. De helderheid in Nits weet ik niet. Met de gordijnen open en de het scherm niet op de zon gericht is alles goed te zien. De kleuren zijn mooi helder en ondanks dat het Full-HD is, is 144hz fijn om naar te kijken.
Het punt waarop ik terug zou komen is waarom ik mijn andere ASUS laptop had teruggestuurd. Bij een blauw scherm leek het net alsof je door een hor naar het scherm keek. Ook wel het “Screen-door effect” genoemd. Dit is bij de F15 niet het geval, elke kleur ziet er helder en strak uit.
De accuduur daarentegen is iets minder. Van een gamelaptop is eigenlijk ook niet te verwachten dat je heel lang met een accu doet, dat is mijn ervaring ook altijd al geweest. Verwacht met een beetje youtuben op volle accu met hoge helderheid zo’n 3 uur accutijd.
Gamen op de accu zou ik niet kunnen aanraden met een moderne titel. De instellingen moeten flink omlaag om nog rond de 60fps te kunnen zitten. De accutijd wordt zeer beperkt.
De speakers van de laptop zijn tussen matig en goed, het geluid is helder en vervormt niet als je het harder zet. Wat wel mist is bass. Mocht je een shooter aan het spelen zijn en iemand blaast een gebouw op, heb je niet het idee dat je staat te schudden op zijn grondvesten. De speakers staan naar beneden gericht en kunnen daardoor door de ondergrond gedempt worden. Voor casual gamen is het prima, voor de ervaring kan je toch beter een koptelefoon opdoen.
Prijs:
Toen ik deze laptop ontving was hij €749 op de pricewatch, het bedrag waarvoor ik wel een laptop zou kopen. Rond de €700 euro zou ik ook een prima prijs vinden voor deze laptop. Moderne titels zijn goed te spelen. Misschien niet op 144fps, maar wel boven de 60+ en dat is zeker merkbaar.
Volgens de pricewatch is deze nu te verkrijgen voor €999. Voor dat geld is het wellicht beter om verder te kijken of er iets krachtigers op de markt is.
Conclusie:
Ik heb genoten van de laptop. Oudere spellen gaan geheid richting de 144 fps en voelen daarmee zeer vloeiend aan. De nieuwere en zwaardere spellen komen tussen de 60-80 fps, niet het allerhoogst of soepelst, maar zeker goed speelbaar.
Komt deze laptop weer tevoorschijn voor zo’n €700. Overweeg dan om deze laptop een keer te proberen.