€ 656,- bij Belsimpel

Samsung Galaxy Z Flip5, 512GB Mint Review

16 augustus 2023, laatste update op 12 mei 2024, 702 views Rapporteer
Testpanel +1

Het toestel is goed, doet wat het moet doen en werkt prima. De Flip5 is een telefoon waarmee je goed voor de dag kunt komen, maar nog belangrijker – het werkt goed.
In mijn dagelijks leven is de telefoon een van de 3 gereedschapstukken waar ik mijn geld mee verdien en ook redelijk cruciaal gedurende de gehele dag. En ja, de Flip5 is hier wel het toestel wat in de achterliggende tijd heeft laten zien dat hij de S22 heel goed kan vervangen.

Pluspunten

• Beeldscherm reactiesnelheid en weergave
  • Afwerking en kwaliteit
  • Accuduur
  • Updates vanuit fabricant
  • Duidelijk 2e 'kleine' scherm

Minpunten

• Dikte wanneer opgevouwen
  • Kent geen "supersnel opladen".

Vorige week was het zover, de bezorger kwam langs en bezorgde de lang verwachte Flip5.
Het is een Flip5 in de kleur mint, met 8GB werkgeheugen en 512GB opslag capaciteit. De beschermcover van Dux Ducis Aimo Backcover had ik al eerder ontvangen. Ik gebruik geen telefoon zonder hoesje, dat heeft mij in het verleden teveel ellende opgeleverd.

In het elegante zwarte doosje tref je de telefoon, een USB-C <-> USB-C kabel, het bekende pinnetje voor het SIM slot en nog wat papieren.
Het opstarten en de eerste keer aanzetten is net als bij elke andere Samsung. Je doorloopt het proces, kiest ervoor om een kopie te maken via Smart Switch en je kunt beginnen. En daar liep ik al tegen het eerste issue aan, het lukte mij niet om een werkgedeelte te maken (daarvoor gebruik ik normaal Shelter). Ook het koppelen van mijn Esim wilde nog niet, maar dat gaan we komende tijd op een andere manier proberen. En ja, als je over het scherm wrijft, dan voel je de overgang – staat het scherm aan, dan zie je er niets van. Het zal meer een kwestie van wennen zijn, dan een ongemak.
Mijn eerste indruk is dat het een net toestel is – maar wel redelijk zwaar en nog best groot (zegt iemand die de afmetingen van een S22 eigenlijk al de max vind), maar of ik eraan kan wennen – dat gaan we de komende tijd meemaken.

De telefoon bevat 8GB geheugen met een uitbreiding (RAM plus) van nog eens 8GB. En dat is ruim voldoende voor het gebruik – maar ook voor games, iets waar de kinderen hem graag voor gebruiken. Er kan 1 simkaart in en het toestel is ook geschikt voor Esims, waardoor deze goed te gebruiken is – zowel zakelijk als privé. De opslag van 512GB klinkt mega groot en dat is het ook. Voor iemand zoals mij zelfs “oneindig”, veel verhuisd bij mij snel naar de cloud.

Het toestel beschikt over een 3700mAh accu, even groot als de S22. In het begin loopt de accu relatief snel leeg, iets wat na een paar dagen al beduidend minder is. Het toestel leert snel je patroon kennen en hierdoor ook slimmer om te gaan met energie. Ik gebruik de telefoon veel onderweg, waarbij opladen lang niet altijd voor handen is. Toch lukt het beter om de dag door te komen dan met de S22, de efficiëntie van het energieverbruik ervaar ik als beter dan dit van de S22.
Het opladen kan op verschillende manieren, zowel aan de stekker als draadloos. Daarbij kent het toestel de optie om te beperken op 85% en snelladen. Wanneer de accu nog zo’n 15% is, dan duurt het ongeveer 50 minuten om op te laden tot 85%. De accu gaat makkelijk de gehele dag mee, wanneer het moet zullen zelfs 2 dagen mogelijk zijn. Het 2e kleine scherm is hier in het voordeel, je zet minder het grote scherm aan – een grotere energieverbruiker. Al met al kan ik goed leven met de accuduur van dit high-end toestel.

Het beeld van het grote scherm is goed. De weergave is duidelijk, de helderheid past zich prima aan. Wel is het wennen aan de vouw in het midden, al moet ik eerlijk zeggen dat dit snel went. Je voelt de oneffenheid (soort van gleuf) als je er overheen scrolt. En je ziet het als je de telefoon onder een hoek bekijkt. Het ziet er dan uit als een donkere schaduw. Nu klinkt dat erger dan het is, na een paar dagen gebruiken valt het al niet meer op en ben je eraan gewend.
Het scherm reageert goed op aanrakingen en laat ook een scherp beeld zien. Bij het scrollen is duidelijk de 120Hz een voordeel, maar ook zeker bij het spelen van spellen. Hierbij is reactietijd belangrijk en mijn kinderen vinden het helemaal geweldig.
In het begin wist ik niet zo goed wat ik van het kleine scherm moest vinden. En de grote vraag was -> welke meerwaarde heeft het voor mij? Het voelde onwennig aan, het leek trager te reageren en alles is – logischerwijs – ook kleiner. Maar ook dat went snel, even snel info raadplegen (agenda, weer, klok, berichten). Is het scherm echt geschikt om ook een reactie te versturen, ik vind van niet. Daarvoor vind ik het te klein – of zijn mijn vingers te groot. Daarom gebruik ik het vooral om informatie te bekijken. Het is wel nuttig dat je in de opgevouwen toestand toch foto’s kunt maken – de afbeelding verschijnt dan op het kleine scherm. Al met al ben ik tevreden met het kleine scherm, maar ook niet meer dan dat. Het enige appje wat ik waardeer is Google Maps, dat is wel lekker klein als je aan het wandelen bent. De rest ‘daar heb ik niet zoveel mee’.

De kwaliteit omschrijf ik als ‘subliem’, in 1 woord. Het voelt solide, de kwaliteit is uitstekend – net als de details. Zo kent de telefoon op de hoekjes kleine nopjes waardoor het scherm niet tegen elkaar komt bij het opvouwen. Net als de opstaande bezel, super gedaan. De knoppen voelen stevig aan en laten zich ook zo bedienen. Het toestel kent 1 poort, een USB-C. Je merkt echt dat er op details is gelet. De powerknop is tevens de vingerafdruk sensor, deze werkt goed. Het toestel wordt geleverd met een beschermfolie over het scherm (welke er reeds op zit), iets waar ik wel blij van wordt.
En dan het belangrijkste -> het vouwmechanisme. Iets waar ik een beetje huiverig voor was. Zit het wel strak? Beweegt het niet te veel? Kan er snel rommel tussen? Eerlijk gezegd ben ik positief verrast, het hele mechanisme voelt snaar strak aan en laat zich ook zo bedienen. Het openen en sluiten gaat super soepel en de kleine opstaande randjes verhinderen dat er vuil in het scharnier komt. Daar is men absoluut niet over 1 nacht ijs gegaan. Zodra de telefoon of helemaal open is, of helemaal gesloten voel je dat hij een soort van ‘klik’ geeft – hierdoor blijft de stand makkelijker behouden. Maar ook in alles tussen de 0 en 180 graden blijft de telefoon netjes staan, een huzarenstukje.

De camera’s en de daaruit voortvloeiende foto’s zijn goed, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik ervaar dat de S22 een hogere kwaliteit foto’s maakt. Het is prima, maar als je echt een fanatieke fotograaf bent en hoge kwaliteit foto’s wilt hebben – dan zou ik toch een deurtje verder kijken. De verwerkingssnelheid van de foto’s is prima. De beide camera’s liggen ‘op het toestel’, zoals we dat inmiddels al kennen van andere toestellen. Maar omdat ik een hoesje gebruik, is dat niet hinderlijk en valt het ook niet op. De selfiecamera doet het ook prima, al gebruik ik die zelf praktisch nooit. Volgens mijn kinderen doet tie het ‘hartstikke’ goed, en deze zijn best kritisch 😐

Dit lijkt toch wat minder, al kan ik er de vinger nog niet helemaal achter krijgen. Dat geldt zowel voor de WIFI ontvangst, als 5G en 4G. En met minder bedoel ik dan – het is maar een klein beetje. Wanneer ik er niet op zou letten, dan valt het niet eens op. Is het hinderlijk? Nee voor mij niet. Ik ben zo veel onderweg, dat ik nergens meer van opkijk en ook niet direct een punt ervan maakt als het ‘ietsje’ minder is. Al met al is het bereik doorgaans prima.

Het gebruiksgemak is zeer goed en gelijk aan mijn S22. Het toestel doet waarvoor het is gemaakt, handelt snel, schakelt snel en ligt fijn in je hand. Zonder hoesje voelt het wat glad aan, maar met hoesje is het prima te doen. De functies zitten op een logische plaats en voor mij was er weinig verschil met mijn voorgaande telefoons. Het doet wat het moet doen, alles zit logisch. Ook het veelvuldig openen, kleine scherm, dual scherm werken goed.

Het toestel heeft een luxe uitstraling, maar gelukkig niet “over de top”. Alles is netjes afgewerkt, de randen zijn mooi strak. Wat ik persoonlijk wel een minpunt vind, is dat het toestel relatief dik is wanneer het is opgevouwen en wat zwaarder (mijn S22 als uitgangspunt), hierdoor voelt het ongemakkelijker aan in mijn broekzak. En het ziet er wat ‘slordiger’ uit als je zo’n “pakje peuken” in je broekzak hebt zitten. Nee, in dat geval heeft opvouwen voor mij geen meerwaarde. Wel betrapte ik mijzelf erop dat ik na een paar dagen de telefoon verhuisde naar mijn computer tas of bekerhouder in de auto. En dan is de dikte ineens ‘een minder issue’.

De Flip5 werkt goed, in de tijd dat ik hem nu heb zijn er geen vastlopers of andere rare dingen geweest. Een klein puntje van aandacht is er wel, als de kinderen games spelen – dan wordt de kant waar de beide schermen zitten soms wel wat warm, je voelt verschil met de andere kant waar maar 1 scherm zit. Zelf heb ik dit niet zo ervaren, ik speel ook geen spelletje.
De telefoon ervaar ik als een goede reisgezel. Hij is betrouwbaar, iets wat voor mij zeer belangrijk is.

En dan kom je altijd bij de hamvraag: “wat kost zoiets nu?” en de tweede vraag “zou je dat er voor over hebben?”
Het toestel is relatief duur en ja je krijgt daarvoor best een subliem apparaat, wat het goed doet. De prijs past zeker bij het toestel. En zeker als je van nieuw en innovatief houd, dan kun je soms zeggen dat een hobby geld kost. Op dit moment echter is het voor mij een prijs die ik te hoog vind voor het doel waarvoor ik ze gebruik. Voor de helft van de prijs heb je ook een S22 – welke bijna net zo high-end is – en dan spreekt toch mijn hart en portemonnee. Helaas Samsung, ik wacht doorgaans een jaartje en dan is de ‘kop er wel af’.

Update

In de achterliggende weken gaf het toestel storingen met het onderste deel van het beeldscherm. De kleurstelling was veranderd en ook flikkerde het scherm onregelmatig. Onder garantie is dit defect gerepareerd en nu werkt alles weer zoals het behoord.

[update mei 2024]
Inmiddels is het toestel 8 maanden in gebruik en gisteren heb ik de oplaadpoort schoongemaakt.
Dat bleek ook wel nodig, want er zat vuil in en opladen wilde niet altijd even goed.
Verder werkt het toestel zoals je het verwacht, het vouwen gaat goed, er zijn geen rare dingen en zelfs de orginele schermbeschermer zit er nog 100% op.
In eerste instantie was een 'vouwer' een no-go voor mij, maar inmiddels is die mening wel bijgesteld.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Flip5, 512GB Mint?