€ 299,90 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (6GB intern, 128GB opslag) Zwart Review

loesoe_30D7
20 augustus 2023, laatste update op 27 augustus 2023, 120 views Product gekocht

Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (6GB intern, 128GB opslag) Zwart

Voor mij in 2018 de enige Android die ik zou aanbevelen, anno 2023 zou ik zelf naar de Nothing Phone gaan maar toen bestonden de helft van die merken niet of niet op de Europese markt toegelaten.

Pluspunten

• OLED paneel
  • Camerakwaliteit
  • Goede batterijduur de 1e jaar
  • S-Pen Functies
  • 512GB SD ondersteund (run ik dus ook)
  • Dual Speakers
  • Always On Display opties

Minpunten

• Speakers niet luider dan een IPhone 7
  • Bixby
  • Samsung skin op Android (gelukkig is het geen Touchwiz)
  • Samsung Chip lag na jaar
  • Trager dan US market model (Snapdragon)
  • Zwak frame (gespleten na 2M val in Tech21 hoes)

Ik heb de Samsung Galaxy Note 9 als day one in gebruik gehad voor 2 jaar voltijd en daarna als backup telefoon, vandaag de dag doet de Note 9 het nog steeds alleen is de standaard Android niet up to date (Android 10) en heb je ook na 3-4 jaar geen beveiligingsupdates meer, je kan natuurlijk zelf de Note 9 rooten om er een frisse Android op te draaien maar of dat nut heeft met Exynos chip ik betwijfel het (een maat van mij heeft dit met de VS Snapdragon versie gedaan).

Toen de Note 9 nieuw was was het een van de snellere smartphones op de markt, mijn uitvoering is de 6GB/128GB in het zwart (runde ook een Samsung 512GB SD), echter had ik na 12maanden al problemen met het trager worden van de telefoon tot het punt dat je de Note 9 niet meer normaal kon gebruiken (Exynos chip). Dat slaat natuurlijk nergens op als je voor de telefoon €1000+ hebt betaald (Mijn IPhone 7 was nieuw €969 en die heeft 5 jaar snel gewerkt voordat die op IOS 15 trager werd). Ook vind ik het raar dat je maar 1 Android upgrade vanuit Samsung kreeg van 9 naar 10. Terwijl de S8 bijvoorbeeld van Android 8 naar 10 kon door Samsung intern.

In het verleden heb ik Samsung’s gehad met Touchwiz wat pas echt een drama was om mee te werken, de huidige software is een stuk beter mee te leven maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering, Bixby had samsung nooit aan moeten beginnen. Bixby weet bijna niks en je kan de Bixby knop niet remappen naar iets wat veel nuttiger is (Gebruikte Google Assistant op de Note 9). Gelukkig was de systeemsoftware wel duidelijk en redelijk makkelijk te bedienen dus wat dat betreft heeft Samsung zijn zaken op orde.

De belangrijkste reden waarom ik in 2018 een Note 9 heb gekocht is omdat ik vanaf de 1e Note al fan ben van het model met de S-pen (mijn docent heeft mij eerst met zijn note 3 laten spelen in 2015 toen ik een S3 mini had en een Lumia 630). Het design van de Note 9 is strak genoeg in mijn opinie al had het frame dikker gemogen (kom ik later op terug).

Naast de S-pen heeft de Note 9 meer te bieden: een curved 4K paneel, Scherpe selfie cam, dubbele cameralens achter (die zeer scherp is ook voor 2023), stereo sound, AUX, Draadloos opladen en veel meer. De curved paneel had voor mij persoonlijk weinig problemen in gebruik. Alleen na een paar jaar zie je op de curve vol met krassen zitten en niet in het midden van het display (ik vind persoonlijk vlakke panelen fijner door dat).

Het frame had van mij dikker gemogen, ik had de Note 9 een kleine 18 maanden toen ik tijdens het telefoneren buiten de Note uit mijn handen liet glippen (had een Tech21 hoes) en deze van 2M op beton viel, hierdoor spleet het frame t.h.v. de S-pen terwijl ik wel een hoes er omheen had zitten ook!!. Deze klap sloopte mijn frame, achterpaneel gescheurd en achter camera OIS kapot (stabiliseert niet meer goed). Schade zou mij €700 hebben gekost voor reparatie (kon ik een andere telefoon voor halen dus dat deed ik toen ook). Terwijl ik verschillende IPhones heb gehad ook met Tech21 hoes die van 3 hoog naar beneden zijn gestuiterd in trappenhuizen en daar had ik niet eens een krasje op mijn telefoon!.

Ikzelf zit te diep in het Apple ecosysteem om als 1e telefoon (of 2e zelfs) geen IPhone te gebruiken maar in de periode dat ik de Note 9 heb gebruikt miste ik niet heel veel van de IPhone qua apps, emoji’s en hoe de OS eruit ziet is een ander verhaal. Ik heb genoten van de Always On Display die een van de meest aanpasbare is op de markt en de S-pen functionaliteiten. Ik gebruikte deze alleen te weinig om doorslaggevend te zijn voor vaste telefoonkeus. Voor een Kennis van mij was het wel een ideale telefoon omdat zij niet met Apple overweg kan dus ik ben blij dat zij wel de perfecte Android kon vinden. Als Samsung wereldwijd de Sanpdragon had gebruikt had ik hem ondanks de zwakke frame 5sterren gegeven.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (6GB intern, 128GB opslag) Zwart?