Apple Mac Mini 2020 M1, 16GB ram, 256GB ssd Review

loesoe_30D7
18 september 2023, laatste update op 18 september 2023, 419 views Product gekocht

Apple Mac Mini 2020 M1, 16GB ram, 256GB ssd

Mensen haten op Apple maar kunnen weinig tegen Silicon beginnen in de workflow en edititing. Heeft de IT werled op de schop gebracht wat ik alleen maar kan waarderen. (Ik heb de Mac 2e hands gekocht met een satechi hub (geen SSD). Zat ook optie voor magic mouse en keyboard bij maar muis had ik al (en Ninjutso, Xtrfy, Endgame Gear, Lamzu muizen) en ik heb zelf een custom Keychron Q2 wat 1000000000000000X beter is dan de hedendaagse magic keyboards (de wired keyboards van Apple waren hun laatste goede)

Pluspunten

• Silicon performance
  • meeste Apple Pk’s per euro
  • draait geen 50+ graden zelfs tijdens editing
  • Apple ecosysteem integratie
  • makkelijk plaatsbaar als je al Mac mini runde
  • IPad continuïteit + als 2e scherm kunne gebruiken

Minpunten

• verlies aantal poorten T.O.V. Mac Mini 2014-2018
  • Zelfde design als een 10+ jaar oude Mac Mini (de leek ziet het verschil echt niet snel)

Ik weet nog de dag dat Apple de Silicon M1 chip introduceerde aan de wereld, iedereen had wel een mening erover zoals vaker met Apple producten. De laatste keer dat dit gebeurde was in de jaren 90 toen Apple van bijna over de kop naar marktleider aan het knokken was met o.a. de PowerMac.

Persoonlijk ben ik hartstikke blij met de Silicon chip aangezien dit niet alleen effect heeft gehad op de gehele performance maar ook op de chipset vormfactor (proces hiervan) over de algehele markt op ze kop te zetten (kijkt naar O.A AMD Ryzen). Maar nog meer omdat Apple deze doorbraak nodig had om zijn computing weer in de hoogste versnelling te krijgen.

Intel chips in Apple PC was natuurlijk niet bevorderend voor de totaalprestaties van de Mac(Books) en voor optimalisatie was dit natuurlijk ook verre van ideaal, veel Apple computing producten blijven gemiddeld 2 productjaren ongewijzigd op de markt en dat was met intel hardware op sommige momenten voor bepaalde devices zoals de Mac Mini een ramp. De Mac Mini heeft bijvoorbeeld 4 jaar ongewijzigd op Intel Haswell architectuur gezeten voordat in 2018 de interne onderdelen van de Mac mini werden geüpdatet.

De Mac Mini is altijd de instapper geweest onder het Apple computing line-up, een beetje zoals de standaard IPad dat voor de tabletmarkt is en de SE voor smartphone markt (MacBook Air voor laptop). De Mac Mini loopt eigenlijk sinds de komst van de aluminium MacBook Air in 2008 paralel aan deze laptop qua specificaties (Mijn voorbeeld hiervan is mijn 2014 Mac Mini en 2015 MacBook Air, zelfde architectuur van Haswell en chipset kloksnelheden etc). De Mac Mini draait zelf sinds 2006 mee en qua vormfactor is er in die 17 jaar niet veel aan veranderd, maar aan afwerking, zelf kunnen upgraden/ repareren en hardware des te meer.

Een instap Mac Mini haal je voor tussen 700-800 euro, dit is eigenlijk altijd al zo geweest omdat de MacBook Air met 11 inch altijd op 900 starte en 13 inch op zo'n 1100-1200. Met de M1 betekent dat dat je CPU hoge performance hebt, snelle RAM en geïntegreerde GPU hebt op zowel RAM als CPU kracht binnen deze structuur. Het idee is hetzelfde als Intel integrated graphics maar een stuk krachtiger. Voorheen had je een ondergemotriseerde Mac mini voor dat geld. Mijn Mini is de 16/256 model. Ik vond de RAM upgrade gewoon nodig voor de continue ontwikkeling binnen IT/ communicatie (Teams vreet 8GB RAM wees wijs). en omdat ik deze upgrade goed kan gebruiken voor editing en workflow. 256GB is niet veel en helaas kan je dit ook niet op een efficiënte manier in je Mac upgraden (kan wel maar is een hele hoop gedoe, link onderin review naar de video hierover). Gelukkig bestaan er PC hubs waar je ook een extra opslagschijf in kwijt kan (mijne heeft dat niet die erbij zat) of kan je externe T7 SSD van Samsung halen voor 80 euro. daarbij is het lijp dat je met een 800euro PC 2K 4K 144HZ schermen probleemloos kan aansturen (heb ik helaas nog niet).

Heeft Silicon ook nadelen? In het begin van M1 wel een aantal 'zorgen', maar anno 2023 zijn de meeste 'zorgen' uitgefaseerd. Er zijn ook blijvende nadelen. De eerste is geen Boot Camp meer omdat Silicon ARM gebaseerd is, dus geen Windows 7/8 meer op jouw schijf als opstart partitie meer, ook moeten bepaalde apps zoals HP-smart (de enige voor mij) via Apple Rosetta draaien wat in een kleine performance verlies kan lijden maar zoals eerder genoemd was dit in 2020 een groter probleem dan anno 2023. Je kan je draaiende delen nu helemaal niet meer upgraden of vervangen wat problematisch is. Maar er is niks wat niet opgelost kan worden met bijvoorbeeld Paralells desktop.

Ik heb geen enkele probleem ervaren met de Mac Mini in dagelijks gebruik tot aan editen van video's, foto's en het spelen van een aantal spellen via Steam. Het is voor mij een dag/nacht verschil aangezien ik van een 2014 Mac Mini afkom waar ik een SSD upgrade aan had gedaan. Ik kan zeker nog wel 5 jaar minstens uit deze Mac halen en als je zoals mij al goede randappratuur hebt maar alleen nog je scherm moet upgraden is dit beter dan een IMac of alles via een MacBook te doen (dat deed ik eerst). Tevens is continuniteit met mijn Ipad Mini 6 Feilloos zelfs al staat de IPad op mijn 5G hotspot en de Mac op mijn netwerk draadloos verbonden (werkt als 2e scherm + aparte IPadOS besturing via randappratuur wat op de Mac is aangesloten. Heel erg lijp vind ik dat zelf zeker I.C.M Center staging in Teams van de IPad Mini 6). Er zitten alleen naar mijn smaak te weinig USB-A poorten op de Mac maar met een hub is dat opgelost. Ik gebruik voor thuis de Mac Mini en voor onderweg een IPad Mini 6 en dit werkt bijna feilloos (alleen iCloud sync is soms traag maar dat ligt aan internet niet aan de hardware).

voor 95% van de Mac gebruikers is een Mac Mini meer dan voldoende, verspil niet onnodig je zuurverdiende geld aan opties en PK's die je nooit gaat gebruiken. voor zo'n 1200euro kan je I.C.M. een Mac Mini een zeer goede werkplek maken.

Heb jij ook een Apple Mac Mini 2020 M1, 16GB ram, 256GB ssd?