OpenSuse Review
openSUSE LEAP 15.5 KDE Wayland werkt bij een standaard verse installatie heerlijk. Wayland sessie is nog niet de standaard (dat is X.org nog) maar is al goed voor regulier kantoorwerk (Libreoffice, Kontact, Firefox, Jitsi meet, Scribus, en VLC player).
Pluspunten
- Geweldige Plasma integratie
- Yast maakt alles mogelijk
- Firewall standaard aan
- Automatische Online updates
Minpunten
- KDE Connect niet standaard geïnstalleerd
Op 17 juni 2023 is versie 15.5 van openSUSE LEAP vrijgegeven. Wegens privé omstandigheden wilde ik al een tijd wisselen van distributie (ik gebruikte altijd openSUSE Tumbleweed), en de verse 15.5 uitgave was het moment om te gaan wisselen.
Tijdens de installatie kan je gelijk softwarebronnen activeren en eventuele extra bronnen aanzetten (packman). De installatie is recht toe recht aan, maar de interface is enigszins gedateerd naar mijn mening.
Bij het partitioneren heb ik gelijk gekozen voor Btrfs als bestandssysteem met een separate /home partitie om bij een onoverkoombaar probleem zo min mogelijk data te verliezen. Btrfs heeft als ultieme tool bij openSUSE natuurlijk de Snapper tool. Hiermee maak je automatische back ups van de / partitie voor en na het installeren van updates. Dit zorgt ervoor dat updates die fout gaan makkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden.
Direct na het voltooien van de installatie van openSUSE 15.5 heb ik de yast2-online-update pakketten geïnstalleerd. Hiermee kun je, na configuratie, automatisch updates binnenhalen en eventueel zelfs al installeren (wel even aanvinken dat je altijd met licenties akkoord gaat).
Het installeren van een netwerk printer (Brother mfcj-6920dw) ging zonder problemen. Alleen wel jammer dat de 32 bits bibliotheken om de printer werkend te krijgen niet standaard meer worden meegetrokken door de installer die van de site van Brother gehaald kan worden.
De KDE suite die wordt meegeleverd is 22.12, met Plasma desktop 5.27 (LTS versie).
Zelf gebruik ik de Wayland sessie, welke nog niet de standaard is. Bij regulier kantoor gebruik merk ik hier niets van instabiliteit. Ik moet hier wel bij opmerken dat ik geen nVidia of AMD driver heb maar gewoon de standaard drivers gebruik die vers van de installatie kwamen (ik gebruik de Intel 630 grafische kaart, niet de Geforce kaart die er ook in zit).
Mijn draadloze toetsenbord en muis combinatie van Logitech werkten gelijk na het insteken van de dongel in mijn notebook.
De setup die ik gebruik bestaat uit 2 schermen op 1080p, waar ik nog geen grafische glitches op heb gezien in de 2 maanden die ik LEAP 15.5 nu gebruik.