FS XGS-ONU-25-20NI Review

robertwebbe
14 augustus 2023, laatste update op 22 augustus 2024, 1.423 views Product gekocht

FS XGS-ONU-25-20NI

Als je op zoek bent naar de snelst mogelijke verbinding met je Delta / Caiway XGS-PON verbinding, dan is dit de SFP die je nodig hebt.

Pluspunten

• Werkt prima met Delta XGS-PON
  • snelste ONT

Minpunten

• niet goedkoop

Sinds ik een 8 Gbps glasvezelaansluiting heb, had ik de wens om de glasvezel direct op mijn UDM-P router aan te sluiten. Dus niet via de standaard meegeleverde router van Delta of een losse ONT met ethernetpoort maar direct. Het heeft even geduurd maar nu is het zover, het werkt! Gezien eerder een ONT met 10GbE het enige alternatief was, heb ik hier ook mee geëxperimenteerd. In vergelijking hiermee haal ik met deze SFP+ hogere down- en upload snelheden, een lagere latency (ping) en daarnaast bespaart het rond de 10 Watt aan energie (t.o.v. een losse ONT of router).

Ik heb ook andere merken SPF+ getest. De meeste worden enorm heet, bij deze FS valt het mee, rond de 50 graden. Ook heb vele iPerf3 testen gedaan, dan haal ik snelheden tussen de 4 en 6,5 Gbps, afhankelijk van het tijdstip (en drukte op het netwerk).

Edit 08/08/2024: met een UDM Pro Max en dankzij een backbone upgrade bij DFN haal ik nu maximale snelheden tussen de 6 en 7,5 Gbps.

Heb jij ook een FS XGS-ONU-25-20NI?

Vraag & Aanbod

Duidelijk review Fijn dat het werkt met Delta.

Enkel jammer van de prijs van ruim €250, das een beste investering bovenop een geschikte SPF router.
Ik vroeg mij af, is de FS XGS-SFP-25-20N2 ook geschikt voor Delta? deze kost maar +- €85 wat nogal een verschil maakt in prijs.
Nee, die zal niet werken want daar zit geen ONU/ONT in.
Dankjewel voor je reactie, Jammer.
Deze zal wél werken denk ik. Ik ben nu aan het kijken voor een module in mijn pfSense bak namelijk. Deze tickt wel alle boxes voor zover ik kan zien:

XGS-SFP-25-201 (https://www.fs.com/de-en/...ttribute=91492&id=3568753)
Laat je nog even je ervaring weten als je hem hebt?
Will do, zal nog wel even duren denk ik. Ergens in 2024 nog wel verwacht ik.
Bericht van de accountmanager bij FS als ik vraag om de telnet login:
Dear Richard,

Thank you for your reply.

Please note that XGSPON ONU SFP+ modules do not support telnet login. Based on your feedback, do you require the SPON ONU STICK modules?
This stick module can be used on other devices and replace the ONT and ONU devices. It requires the SN and password to log in.

Here is the link to our XSPON ONU STICK module: https://www.fs.com/de-en/products/185594.html.
Zoals ik al vermoedde, de goedkopere heeft geen ONU/ONT waardoor die niet gaat werken.
Inderdaad.

Imiddels is hij binnen en volgens Freedom Internet/KPN is de SFP+ netjes aangemeld en is de verbinding stabiel. Er komt alleen geen data over de lijn. Feest. Nu uitzoeken wat er speelt.

Als je nog tips hebt, let me know.
Yes. Eigenlijk gewoon de interface veranderd van de interne RJ45 10Gbe poort naar de SFP+. Dus het VLAN is meeverhuisd en de PPPoE en MTU waarden ook. Daarna nog even alles gewist en de instellingen handmatig opnieuw gedaan, zelfde resultaat.
Hoe ben je aan het PON/ID gekomen?
Deze staat bij mij niet op de stikker...
Dat kun je bij FS aanvragen bij degene die je order heeft afgehandeld. Het best vraag je naar de Telnet login credentials, de user name is de PON-ID.
Wat is je use-case? Ik neem aan dat je dit niet thuis in de meterkast hebt hangen...?
Toch wel. Ik geef training over techniek waaronder wifi en vind het dan leuk om praktijkervaring op te doen.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 28 augustus 2024 22:09]

Ah oke, dat verklaart 't.
Dan heb je van je huisgenoten vast geen klachten als er een nieuwe game gedownload moet worden :) :)
Ik ga binnenkort verhuizen en dat is een goede gelegenheid om van een 100m/1g netwerk met 100mbps glas over te gaan naar een 10g/2.5g netwerk met ik denk 4gbps of 8gbps glas.

Ik was al begonnen de 1e van m'n drie home lab (proxmox) servers te vervangen door minisforum ms01 mini PCs met twee SPF+ poorten (die nu nog niet in gebruik is), en wilde als ik de 2e MS01 koop, binnenkort ook een switch aanschaffen zodat ik over kan van 1G naar 10G, in ieder geval tussen de nodes.

Als ik straks verhuis en glas internet van Delta neem, gaat dit apparaat dan zo in een SPF+ port van een switch? Of zou ik een proxmox node een dubbele functie als router moeten geven en het in een van de SPF+ porten van een MS01 moeten doen?

Sorry als dit een domme vraag is, maar is me niet duidelijk of het nou een volledige router met NAT en port forwarding enzo is, of een soort protocol bridge die in een router hoort uit te komen.
Daar heb ik helaas geen kennis van, ik heb zelf allemaal Ubiquiti apparatuur. In dit topic is dit volgens mij wel besproken, dus zoek hier even: forumtopic: [Delta glasvezel] Ervaringen & Discussie