Ik bestelde de Nighthawk MR1100 via een bekende tussenhandel, maar achteraf bleek een directe aanschaf via de Netgear website juist goedkoper. Dit scheelde zo'n 15 piek, maar verduidelijk dat de adviesprijzen niet overal worden nageleefd. Als ik met één tip kan beginnen, dan is het deze...
Voorafgaand aan de aanschaf van deze Mifi router deed ik wat onderzoek naar de specificaties. Welke producten zijn er in de markt, welke functies bieden deze, en waren de handleidingen begrijpelijk geschreven? Tegen mijn verwachtingen in, bestaat hier toch een wereld van verschil.
Zelfs voor de specifieke productcategorie 'Mifi routers' tref je een hoop goedkope rommel, kloppen beschrijvingen van websites vaak niet en zijn de handleidingen soms ronduit slecht te noemen. Dat mag wat kritisch overkomen, maar voor een product waar ik tijdens zakenreizen en vakanties van afhankelijk ben, wilde ik toch graag de juiste beslissing nemen.
Omdat de Nighthawk MR1100 een wat ouder apparaat is, met een marktintroductie van begin 2018, twijfelde ik over de beveiliging. Ik las ook in diverse forums dat de webinterface enkel HTTP en geen HTTPS ondersteunt. Doordat de interface ook te bereiken is via een kabel leek dit niet het grootste bezwaar, maar het beïnvloedt wel het veiligheidsgevoel.
Toch scoort de Nighthawk op dit terrein geen minpunten. Er is voor de MR1100 namelijk geen extra app nodig, wat bij alternatieve Mifi routers wel het geval blijkt en naar mijn idee enkel het attack surface vergroot zonder werkelijk voordeel voor de gebruiker. Omdat de Nighthawk zelfs als betaalbaar instapmodel een prettige gebruikerservaring biedt, ben ik erg benieuwd naar de duurdere modellen.
Voorlopig is mijn grootste zorg (het gebruik van publieke wifi) alvast weggenomen, maar de standaard instellingen zijn duidelijk gericht op een plug-and-play gebruiker en vragen wat aangepaste configuratie. Tijdens opstarten lijkt het beginscherm even te bevriezen, maar dat gaat snel voorbij. Over de batterijduur kan ik op dit moment nog weinig zeggen. Met de bijgeleverde USB-C kabel verwacht ik hier echter weinig tegenslag.
Praktische bezwaren op de Nighthawk heb ik iets minder. Wel zou een beschermhoesje voor onderweg wat extra comfort bieden. De verschillende poorten worden nu blootgesteld aan binnendringend stof en kans op fysieke schade. Als tussenoplossing heb ik een USB portblocker (met wat zwarte stift) in de USB ingang gestopt. De ethernet aansluiting zal het met een plakbandje moeten doen.
De firmware van de MR1100 is een nieuwere versie dan beschikbaar via de Netgear
website (
https://kb.netgear.com/00...mware-Version-12-06-11-00). Dat is positief, maar gaf mij ook het gevoel dat de Netgear support niet overal tijdig wordt geüpdatet. Als klant kun je dus mogelijk lang op ondersteuning wachten wanneer je dat nodig hebt. Ook vraag ik me door deze ervaring af hoe het kan dat een product welke al enige tijd op de schappen ligt, over een nieuwere firmware beschikt dan de website beschikbaar heeft.
Voorafgaand aan de ontvangst van mijn simcard kon ik al wat met de settings knutselen. Ook had ik enige tijd mijn dagelijkse dataverbruik genoteerd zodat ik goed zicht had op het gewenste abonnement. Mijn sim-only data-abonnement van 20G biedt voldoende ruimte voor webcalls, webinars en 9-to-5 werkzaamheden. Ik BEN daarmee nu erg tevreden voor een prima prijs (^_^)
Omdat ik de MR1100 heb ingesteld op een waarschuwingsplafond van 70% verwacht ik weinig verrassingen met mijn dataverbruik. De grootste bottleneck zal zich afspelen wanneer mijn collega's doorkrijgen dat ik dit toffe apparaat in mijn broekzak heb en om wifi toegang vragen. Nogmaals, een passend hoesje biedt daarom echt meerdere voordelen.