HP 14-em0750nd Review

13 augustus 2023, laatste update op 13 augustus 2023, 1.214 views Rapporteer
Testpanel +1

Over het algemeen ben ik tevreden over de HP 14-em0750nd. De behuizing is stevig gebouwd, er zit een mooi beeldscherm in, de batterijduur is goed en alhoewel ik geen grote fan ben van het toetsenbord geldt dat niet meteen voor iedereen. Toch vind ik het jammer dat in tegenstelling tot de rest van de laptop de trackpad erg goedkoop aanvoelt, en dat het geheugen gesoldeerd is zonder mogelijkheid tot uitbreiding. Als je toch van plan bent een muis te gebruiken en niet verwacht ooit meer geheugen te moeten hebben is deze laptop aan te raden.

Pluspunten

• Batterijduur
  • Mooi scherm
  • Stevige bouwkwaliteit

Minpunten

• Geheugen niet uitbreidbaar
  • Goedkoop voelende trackpad

Ik heb als gelukkige deelnemer van het Tweakers testpaneel de HP 14-em0750nd mogen testen en reviewen. Op het moment van schrijven is de laptop voor €569 beschikbaar in de pricewatch.

Meegeleverde software
De laptop kwam binnen met Windows 11 op versie 22H2, met alleen wat drivers die verouderd waren en door windows update bijgewerkt werden. Qua meegeleverde programma’s heb je een aantal die je zou verwachten van HP zelf, en McAfee en ExpressVPN die ik liever niet had gezien. Zeker McAfee met de frequente pop-ups over verlopende virusbescherming. Gelukkig waren deze programma’s wel snel en makkelijk te verwijderen.

Behuizing en scherm
Qua bouwkwaliteit voelt de behuizing (zeker in deze prijsklasse) zeer stabiel, met weinig flex als je hem probeert te verbuigen. Er zit wel een beetje buiging in de chassis als je deze hard indrukt bij het toetsenbord gedeelte, echter zal dit bij regulier gebruik niet merkbaar zijn. Hetzelfde geldt voor het scherm dat ook gebogen kan worden maar niet goedkoop aanvoelt. Over dat scherm gesproken, het gaat om een 14 inch 1080p IPS-paneel met goede kijkhoeken en kleurweergave. In de praktijk is het scherm meer dan helder genoeg voor gebruik binnen, echter op een zonnige zomerse dag had ik liever een hogere helderheid of een matte afwerking gezien. Het is verder helaas niet mogelijk om de laptop met één hand te openen. Qua speakers wordt de laptop meer dan luid genoeg, en is de geluidskwaliteit voldoende voor een YouTube filmpje o.i.d. kijken. Het totale gewicht van de laptop is met 1,4kg niet aan de zware kant.

Qua aansluitingen beschikt de HP aan de linkerkant over een usb-a én usb-c poort, een hdmi uitgang en een 3,5mm jack aansluiting. Rechts bevinden zich nog een usb-a poort en de barrel plug aansluiting voor de lader. Ondanks de aanwezigheid van een usb-c poort is het niet mogelijk om hiermee de laptop op te laden. De webcam beschikt wel over een fysiek privacy schuifje waardoor je de webcam uitzet én blokkeert.

Toetsenbord en trackpad
Ik ben over het algemeen positief over het toetsenbord, de layout is vrij normaal voor een laptop en de stabiliteit van de toetsen zorgt ervoor dat per ongeluk een toets indrukken niet snel gebeurt. Toch voelen de toetsen zelf wat zwaarder en mushy aan. Na een langere periode van gebruik kan je er waarschijnlijk aan wennen, maar na anderhalve week mis ik toch het toetsenbord van mijn reguliere laptop. Toch vonden sommige familieleden het een best prettig toetsenbord, dus zou ik aanraden bij een computerwinkel deze of een soortgelijke HP-laptop op te zoeken om te kijken of het toetsenbord bevalt.

De trackpad daarentegen ben ik niet tevreden over. De tracking, oftewel hoe accuraat de trackpad is, voelt goed. De bouwkwaliteit valt echter zwaar tegen. Als je licht indrukt op de trackpad veert deze mee, en een fysieke en software klik gebeuren pas als je iets verder duwt. Doordat de trackpad mee veert tijdens gebruik is deze niet prettig om te gebruiken, zeker tijdens scrollen met twee vingers.

Specificaties en accuduur
De laptop beschikt over een AMD 7520U quad core, 8GB geheugen en een 512GB ssd. Voor dagelijks gebruik met taken als office, browser en filmpjes kijken voldoet de laptop meer dan voldoende. Ook is 512GB voor meeste personen meer dan voldoende opslagruimte. De accuduur is, zeker voor een 41Wh batterij, ook aardig met iets minder dan 8 uur met licht gebruik. De laptop komt geleverd met een 45 watt barrel lader die er iets langer dan anderhalf uur over doet om de laptop van helemaal leeg naar helemaal vol te brengen.

Toch valt het 8GB aan geheugen wel tegen. Dit was het meest merkbaar met het gebruik van een programma genaamd ArcGIS Pro die ik voor mijn studie benut om kaarten te maken. Bij zwaardere berekeningen werd de volle 8GB aan geheugen benut met als gevolg dat de laptop en het programma extreem traag werden of dat het programma simpelweg de berekening niet kon uitvoeren, iets wat niet voorkomt bij laptops van mij en medestudenten met 16GB aan geheugen. Als we de vier Philips schroeven uit de onderkant halen kunnen we de laptop openen. Hier is te zien dat de netwerkkaart en de ssd te vervangen zijn, echter is het geheugen helaas gesoldeerd. Ik had graag gezien dat HP het geheugen upgrade baar had gemaakt. 8GB aan geheugen voldoet nu nog voor een huis en tuin pc, echter is een ram upgrade een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan over een paar jaar een nieuwe laptop kopen als deze tekort komt.

Heb jij ook een HP 14-em0750nd?