Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH) Review

12 augustus 2023, laatste update op 12 augustus 2023, 186 views Rapporteer
Testpanel +2

Een Chromebook dat doet wat het moet doen: gamen via de cloud. Stevig gebouw, voldoende aansluitingen, top kwaliteit scherm, en toch een lichtgewicht met ~1.8kg. De grootste kracht ligt in het stil en koel zijn tijdens een intensieve gamingsessie die tot wel 7 a 8 uur kan duren zonder dat je hoeft op te laden.

Het is dus een prima laptop. Wel is het nog steeds een ontwikkelende markt, dus niet alles werkt even vlekkeloos als bij een Windows laptop of een Macbook.

Pluspunten

• Uitstekend scherm
  • Robuust gebouwd
  • Soepele interface response
  • Vrij stil en koel tijdens heavy load

Minpunten

• Ontbreekt ethernetpoort
  • Internet afhankelijk
  • Afhankelijk van andere betaalde diensten

3 van 5 sterren (Voldoende)
DISCLAIMER: Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Tweakers. Zij hebben mij deze Chromebook voor circa 2 weken ter beschikken gesteld om deze te testen en te beoordelen.

Achtergrond

Deze Chromebook draait om een specifieke core-concept: gaming. Het zit immers al in de naam. Bij normale laptops worden de spellen eerst gedownload op het systeem en start je vanuit het apparaat zelf je spel op. Echter, bij een Chromebook speel je de spellen niet vanaf je apparaat, maar wordt het gestreamd vanuit de cloud. Je hoeft daarbij dan niet meer eerst de spellen te downloaden en installeren. Bovendien vraagt deze manier van gamen nauwelijks processorkracht noch grafische kracht van je systeem. Het maakt dan ook niet veel uit wat de exacte specificaties zijn. Er is dan ook gericht gefocust op het hele cloudgaming aspect.

Quick specs overzicht
• RGB toetsenbord met 4 zones, een numpad en anti-ghosting
• 71 Wh accu, goed voor tussen de 7 en 8 uur accuduur
• 45 watt USB-C power adapter

De specificaties

De geteste Chromebook bevat een 12e generatie Intel Core i3-1215U processor. Deze processor heeft een interne Intel UHD Graphics. De Chromebook heeft dus géén discrete grafische kaart. Verder is er 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagruimte op een m.2 SSD. Het gebruik van lagere componenten is vrij logisch gezien de Chromebook vooral leunt op werken en spelen in de cloud. Dit zorgt met name voor lage warmteproductie en lage energieverbruik. Het nadeel is wel dat lokaal spellen spelen niet goed werkt. Daarentegen is de geluidsproductie ook lager, zelfs op hoge belasting. Qua aansluitingen zijn er 2 USB 3.2 type-C én 2 USB 3.2 poorten. Via beide USB type-C poorten kun je de Chromebook opladen en/of een externe beeldscherm koppelen. Aan de linkerkant is er ook een 3.5mm koptelefoon aansluiting en een Micro-SD kaartlezer. Hierbij wil ik ook vermelden dat het opvallend is dat een ethernetpoort geheel ontbreekt. Ik zie niet in waarom deze ontbreekt, want er zijn dunnere laptops met zo’n poort.

Het scherm is 16” IPS met een resolutie van 2560x1600, zonder touchscreen, en variabele verversingsnelheid van 144Hz. Tevens zit er een mat/anti-glans coating overheen.
Het toetsenbord heeft een volledige indeling met extra numeriek toetsenbord. Het wijkt wel een klein beetje af van een standaard toetsenbord doordat de CAPS-knop nu een soort chrome-knop is waardoor je naar de geïnstalleerde applicaties gaat. Dit toetsenbord bevat RGB-verlichting, maar wel over 4 zones. Uiteraard is er ook een trackpad met een goede klikkende knoppen. Het typen voelt goed aan, doch niet op het niveau van een Lenovo Thinkpad. Wel is het een vergelijkbaar met andere consumer Lenovo-modellen. Onder het toetsenbord is er natuurlijk ook een trackpad. Wel zit deze iets meer naar links dan bij een standaard laptop.

De bouw van het apparaat is vrij stevig. De bovenkant is van metaal, maar de onderkant is van plastic. Desondanks is er nauwelijks buiging in het toetsenbord wanneer dit ingedrukt wordt, en kleine flex in het scherm. Echter, de onderkant is wel vrij buigbaar, het drukt makkelijk in. Wel merk ik een klein krakend geluidje op de linkerhoek bij de pols. Deze kant kon lichtelijk ingedrukt worden alleen al door de pols. Bij de andere kant was dit niet mogelijk en verder geheel prima. Het systeem in het geheel weegt bij elkaar nog geen 2kg. Qua uiterlijk heeft het een blauwgrijze kleur.

Het gebruik

Dit is de eerste Chromebook die ik daadwerkelijk heb kunnen gebruiken en testen. Deze nieuwe ervaring heeft mij positief verrast. Mijn indruk van de beeldkwaliteit is dat het een goed scherm is. Met het matte/anti-glans scherm kon ik ook op zonnige dagen goed de details zien. Anders dan typische laptops die draaien op bijv. Windows, draait een Chromebook op ChromeOS. Dit is een zeer lichtgewicht operation system op basis van Linux. Doordat het zo weinig vraagt van de processor, draait het OS ook heel soepel. Het reageert zeer snel bij openen van applicaties. Net als bij Windows, waarbij je inlogt via je microsoft-account, gebruikt ChromeOS het account wan de uitgever: Google. Met een simpele inlog van je bestaande Google account. Ik vermoed dat er op deze manier ook een makkelijke integratie hebt als je wisselt van Chromebook.

Doorgaans speel ik spelletjes op mijn gewone PC of mijn andere laptop. Beiden worden merkbaar warm en hoor je de ventilatoren ‘opstijgen’. In de vele uurtjes die ik heb doorgebracht op dit systeem is dit nauwelijks voorgekomen. Op z’n best een beetje warm toetsenbord, maar geen warme luchtstroom. Een greep van de spellen die ik op dit systeempje heb gespeeld is Age of Empires IV, Europa Universalis IV, Hitman, en Minecraft.

Via een GeForce Now of Xbox Game Pass abonnement kun je dan deze spellen spelen. Gezien ik geen Xbox Game Pass had, maar via de installatie van de Chromebook een GeForce Now Ultimate abonnement kreeg voor 3 maanden, koos ik om alles te testen via de Geforce Now applicatie. Hierbij kun je onder andere een Ubisoft, Epic Games, of Steam account koppelen waardoor je de spellen in deze gamebibliotheken kunt spelen. Deze moet je dus wel zelf aangeschaft hebben. Bij het Ultimate abonnement speelde ik via een server met minimaal een GeForce RTX 3080 systeem. De grafische kwaliteit was dan ook uitstekend.

De algemene ervaring van het spelen op deze manier was vrij soepel. Eenmaal opgestart krijg je de keuze uit verschillende spellen uit je library. Voor het testen heb ik gekozen voor de volgende spellen:
• Europa Universalis IV
• Age of Empires IV
• F1 2021
• Hitman
• Far Cry Primal
• Call of Duty WWII
Met deze mix hoop ik een goede diversiteit aan genres met verschillende eisen te pakken.

Bij het spelen van al deze spellen voelt het bijna aan alsof ik een spel gewoon lokaal aan het spelen was. Bijna. Zo nu en dan merk ik toch wel een beetje vertraging. Ook merkte ik dat de afhankelijkheid op enkel de internetverbinding niet altijd even fijn was. Door ook mijn hoofdsysteem en laptop erbij te pakken en op alle drie hetzelfde spel, met elkaar, te spelen viel het mij op dat de verbinding af en toe kortstondig wegviel op de Chromebook terwijl mijn andere twee systemen geen problemen hadden. Je bent ook echt gewezen op die internetverbinding om iets te kunnen doen met de Chromebook

Tijdens het spelen van de spellen kwam ik wel enkele kleine vervelende dingen tegen. Zo blijkt dat de ctrl-key soms blijft hangen wat impact heeft in bijv. Age of Empires IV bij het selecteren van units, of dat Minecraft gewoon alle lopende input negeert bij een specifieke combinatie. Nu weet ik niet zeker of dit een probleem is van Chromebooks in het algemeen of van deze specifieke unit.

Grafisch ware alle spellen heel goed. Dat mag ik ook wel verwachten, want ik speel via de GeForce Now Ultimate pakket op een 3080. Desondanks was de resolutie 1x erg laag gezet doordat ik de verbinden had verloren. In-game kreeg ik dit niet opgelost, waardoor ik de game moest afsluiten, in de client de resolutie moest aanpassen, dan de game opnieuw opstarten en ik kon weer op hoge instellingen spelen. Daarbij moest ik wel een paar minuten wachten, want de server was nog bezig de game instantie af te sluiten, voordat ik opnieuw kon inloggen op de GeForce server. Dat is wel een bummer.

Afgezien van die hiccups speelde het wel lekker en was ik zo een halve dag kwijt, zonder dat ik aan de oplader zat. Zelfs dan kon ik nog met gemakt een halve dag door. Op 1 lading kon ik zo’n 7 a 8 uur spelen. Wel wil ik daarbij vermelden dat voor de wat fast-paced spelled zoals F1 2021, en Call of Duty WWII er een merkbare vertraging is tussen wat je doet, en wat er gebeurd op het scherm. Het is dus niet aan te raden om competitievere spellen te spelen. Ondanks de lange speelsessies, blijft de Chromebook vrij stil en wordt het ook niet zo heel warm.

Naast gaming, kan deze Chromebook natuurlijk ook gebruikt worden om films te kijken via Netflix of Youtube. Hierbij wil ik wel aangeven dat ik slechthorend ben en dus geen weet heb van wat eventueel echt goed klinkt of niet. Toch klinkt de luidspreker best goed, want de verstaanbaarheid bij films en series is hoog. Er is weinig vervorming op hogere geluidsvolume en het kan vrij luid.

Het toetsenbord tikte wel lekker weg, maar de trackpad was in eerste instantie niet fijn om te gebruiken. Deze was ingesteld op precies de tegenovergestelde manier dat ik gewend was met o.a. mijn andere laptop en telefoon. Als ik bijvoorbeeld naar beneden wilde scrollen op een pagina, dan moest ik naar beneden bewegen in plaats van naar boven. Gelukkig is dit aan te passen in de instellingen.

De prijs op het moment van schrijven is €649,99. Wat je daarvoor krijgt is een mooi uitziend stevige Chromebook, met een RGB-toetsenbord. Doet deze Chromebook wat het moet dan? Ja, en dat doet deze goed.

Is het dus een aanrader? Zoals altijd: it depends. Wil je een lichtgewicht systeem waarbij je relaxend wat spellen wilt spelen of media consumeren? Dan zou dit wel een optie kunnen zijn. Daarbij ben je wel altijd afhankelijk van een internetverbinding.

Zelf zit ik net het kostenplaatje in de maag. Het is zeker geen goedkoop systeem met €649, en dan komen de abonnementskosten er nog bovenop zoals een Xbox Game Pass of GeForce Now. Voor de XGP is het €10 per maand. De GFN is wel gratis mogelijk, maar heb je een mindere grafische rig waaraan je dan gekoppeld bent, en kortere sessies. Kies je voor de GFN Ultimate, dan kost dat €20 per maand of €100 voor 6 maanden. Er zijn laptops voor dezelfde prijs als de Chromebook waarbij je prima spellen mee kunt spelen. Weliswaar niet op het niveau van een RTX 3080, maar ook op die laptops kun je kiezen om een service programma te gebruiken. Echter, ik vraag mij ook af waarom ik specifiek voor deze Chromebook zou kiezen. Het grote marketingpunt dat dit gericht is op gaming gaat voor mij een beetje verloren door de afhankelijkheid van internet. Als je verbinding weg valt kun je dus niet spelen. Met een gewone laptop heb je dat probleem geheel niet.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH)?