/m/511704/1QvEe4lUEHD3A7eFTxrwRVLJAbM4jZwqMWqvA7yxJbUJhQv2O0.png?f=620xauto)
Meer keuze
Ik heb ondertussen een aantal toetsenborden van Akko onder handen mogen nemen. Tot nu toe waren dit allemaal ANSI modellen. Akko is echter sinds kort ook begonnen met het uitbrengen van toetsenborden met een ISO layout. Er zijn namelijk ook aardig wat mensen in Europa maar ook in ons eigen land die deze layout kunnen waarderen. Dit is voor mij een eerste ervaring sinds lange tijd met deze layout en graag deel ik mijn ervaringen met deze layout alsmede het toetsenbord zelf natuurlijk.
ISO vs ANSI
Oké, ISO en ANSI dus, leuk al die termen, maar wat is nou het verschil?
Het verschil dat als eerste opvalt is de vorm van de
Enter toets. Bij een ANSI toetenbord is deze lang en dun terwijl deze bij een ISO toetsenbord een stuk groter is en de ruimte van de backslash toets mee pakt, bijna als een omgekeerde L.
De
Backslash wordt bij een ISO toetsenbord verplaatst naar links naast de
shift toets aan deze kant. Deze laatste is dan ook kleiner op deze layout. Bij een ANSI toetsenbord is deze net zo breed als de Enter toets.
Bij een ISO toetsenbord is de rechter
ALT een
ALTGr toets waarmee het makkelijker is om speciale tekens te maken.
Bron
De betekenis van beide afkortingen wil ik je ook nog even meegeven mocht je dat interessant vinden:
ANSI: American National Standards Institute
ISO: International Organization for Standardization
Beide termen zeggen overigens alleen iets over de grootte en positionering van bovengenoemde toetsen. De volgorde en layout van de toetsen is afhankelijk van de keuze voor bijvoorbeeld QWERTY, QWERTZ en AZERTY. Lekker makkelijk allemaal, of niet?
Pretpakket
De verpakking
Ok, terug naar het toetsenbord. Wat mij als eerste opvalt is dat de doos een stuk lichter is als die van de Monsgeek M1W (zie hiervoor binnenkort een aparte review). De verpakking is een stevige doos zoals gewoonlijk bij Akko, dit keer met een stoere, in mijn ogen mooie wikkel met zwarte op witte teksten en logo's.
Het toetsenbord zit netjes in een stevige schuimlaag en heeft een plastic cover.
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUqRf2dQ3iarU9xXRFiGT4DCXIqam1KrBHiMACqGhbCiqp.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUTIHGQlePS2YsJNtVIhRmgzCKil3rp4JRU8tsR5UueFlR.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUqQQcDCx71eT9GHbBVYAbTKLQLXXJh8oJ21Bcng60VD21.jpeg?f=620xauto)
Accessories
Het toetsenbord komt met flink wat extra's:
USB C naar A kabel (coiled)
Keycap-puller
Switch-puller
5 reserve Gaskets
5 reserve switches
Extra zwarte versies van diverse toetsen en speciale keycaps
Diverse witte keycaps met speciale tekens
Zeker als je nagaat dat dit een toetsenbord van net over de €100,- is krijg je erg veel voor je geld, hieronder vind je de specs.
Specificaties
Support
Battery Capacity:
3000mAh
Polling Rate:
1000Hz In wired and 2.4G mode, 125Hz in Bluetooth mode.
Macro:
Akko Macro V1.0
Switches:
Akko CS Silver / Akko CS Wine Red(Lubed) / Akko V3 Cream Yellow / Akko CS Jelly Purple
Materials:
335*146*42mm
Operating Systems:
Windows / macOS / iOS / Android
Package List:
Keyboard×1, Manual×1, Cable×1, Supplementary Keycaps, Keycap Puller×1, Switch Puller×1, Dust Cover×1
:strip_exif()/m/511704/1QvzhUv0u1Y0M74X2YmugnMWXst8Qg6pZ4X4hzKVD6mpYFRwBs.webp?f=620xauto)
Behuizing
Het frame is gemaakt van kunststof. Dit is prima voor de prijsklasse en maakt het toetsenbord ook licht genoeg om mee te nemen. Rechts bovenop is er een dial welke standaard het volume van Windows regelen kan maar middels de Akko software is dit te wijzigen. De knop geeft goede feedback en is eventueel makkelijk verwijderbaar. Er zit uiteraard een USB-C aan sluiting op het toetsenbord maar onderop vinden we ook een dongle. Hiermee is het mogelijk het toetsenbord een snelle, stabiele draadloze verbinding met de pc te geven. Liever Bluetooth? Ook dat is mogelijk, hiermee zijn tot drie apparaten tegelijk te verbinden. Verder zijn er twee voetjes welke in twee fasen uit te klappen zijn. Als laatste is er een switch waarmee er gekozen kan worden tussen USB, MAC en Windows.
Typen
Switches
Het tikken op de toetsen voelt fijn aan, dit komt mede door de Cream Yellow V3 Pro switches dit zijn hele fijne lineaire switches. De pro versie heeft als groot voordeel dat er een soort muurtje om de stem gebouwd is. Hierdoor wiebelt de switch nog minder en is deze gelijk bestand tegen stof.
Er is ook een Cream Blue V3 Pro switch, dit is echter een tactile switch waarbij er een merkbare feedback is. In tegenstelling tot de eerdere variant van de Cream Yellow die ik voorheen probeerde voelt deze inderdaad stabieler en meer constant tijdens het typen. De stabilizers zijn erg goed! Er is geen geratel dankzij de behuizing welke voorzien is van POM materiaal. Hierdoor is de noodzaak van luben er niet naar mijn mening.
De switches zijn voorzien van 5 pinnen maar het toetsenbord accepteert ook switches met 3 pinnen.
De keycaps voelen goed aan, al zijn dit niet de hoogwaardige dikke keycaps die je terug vind in de losse luxere keycap series die Akko lost verkoopt. Ze volstaan verder prima en zijn goed bestand tegen slijtage. Daarnaast is het leuk dat er een aantal zwarte toetsen bijgeleverd worden om een leuk contrast te creëren. Voor mensen die dit op prijs stellen zitten er zoals gezegd diverse extra keycaps bij met speciale tekens. Ik kan mij zo voorstellen dat bijvoorbeeld mensen die vanuit het buitenland hier studeren dit kunnen waarderen. De keycaps schijnen niet door wanneer er gebruik wordt gemaakt van de optionele RGB effecten.
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUSDTI1bLlNykUTcPiE0ppF8JGIlfaxi1ung3P5YcH7cs6.jpeg?f=620xauto)
RGB
Over RGB gesproken, ook dit is aanwezig. Er zitten leds onder de toetsen welke naar beneden gericht zijn. Dit is de meest populaire variant onder enthousiastelingen, men praat dan vaak over een "south facing" toetsenbord. De 5075BB Plus ISO heeft daarnaast aan de zijkanten ook lichtbalken zitten. Ook deze zijn eventueel uit te zetten mocht je het toetsenbord bijvoorbeeld op kantoor gebruiken.
:strip_exif()/m/511704/1QxqPU7pR6DkBFMmFOMBeqlq9POshJDnu7KxEBH6znVpZt45kP.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUiNq8b8Gzio3Fcgj2EPpg04sLXHbLvRAJa8XRKLPEaEV6.jpeg?f=620xauto)
Wil je het toetsenbord juist omtoveren tot een waar kleurenfestijn dan doe je er goed aan wat shine through keycaps te bestellen. Er zijn ook zogenaamde pudding keycaps waarbij de onderste helft van de keycaps een soort melkachtig witte laag hebben waar kleur door heen schijnt. bovenop komt er dan weer geen kleur door.
/m/511704/1QxqPUtSyKmTfFaWj9Es9OcSkSXUKaXpm5xQaLV2aouFjSJ6Kf.webp?f=620xauto)
Een voorbeeld daarvan zijn de
Akko Summer Countryside keycaps, weer eens wat anders

Modding
Dit toetsenbord is niet specifiek gericht op modders. Maar dat neemt niet weg dat het niet kan. Het toetsenbord is los te halen door voorzichtig langs de randen met een dun kunststof driehoekje te gaan zoals de iFixit kitjes hebben.
Er is standaard een geluiddempend materiaal onder het pcb geplaatst, door middel van een paar schroefjes is deze uit elkaar te halen. Het verwijderen van de isolatie is makkelijk te doen en voor de liefhebber is er dan plaats voor een tape-mod. Ook de gaskets zijn te verwijderen of te vervangen na het openen van het toetsenbord evenals de draaibare knop. Zelf heb ik het toetsenbord stock gelaten.
Connectiviteit
Het toetsenbord is met een usb C naar A kabel te gebruiken voor de laagste latency. Wil je liever een opgeruimder bureau dan is draadloos ook een optie. Middels de bijgeleverde usb stick kan deze op een eigen frequentie verbinding maken met minimale tot geen merkbare vertraging. Wissel je vaak van werkplek of wil je even snel verbinden met een device dan is Bluetooth ook een optie. Hou er wel rekening mee dat de batterijduur zwaar beperkt wordt als je gebruik gaat maken van alle LED opties.
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUjpWAmdVNXzKsEbJvWkn2JpTKSYEUPjkUlbSdrrRzGVS3.jpeg?f=620xauto)
De dongle kan netjes in het toetsenbord zelf opgeborgen worden.
accu
Er zit een accu in het toetsenbord met een capaciteit van
:strip_exif()/m/511704/1QxqPUIemwBW3KOXWw9d7TUsNUXAnhJsGaRvolmIsaBo32GxWY.jpeg?f=620xauto)
Software
Akko gebruikt voor dit toetsenbord een eigen software suite. Er is dus geen ondersteuning voor VIA bij dit model. De meeste instellingen zijn echter ook direct op het toetsenbord zelf te door te voeren. De software, Akko Cloud driver is op de website van Akkogear.eu los te downloaden. Je vind deze
hier.
Voor mensen die graag een ISO layout gebruiken is deze 5075B Plus een leuk, compleet toetsenbord. Je krijgt veel waar voor je geld. Hoewel wij in Nederland voornamelijk gewend zijn aan de Ansi toetsenborden zijn er zeker liefhebbers voor ISO. Logitech brengt in deze regio al jaren zijn toetsenborden op deze manier uit. Zelf heb ik ook geen grote hinder ondervonden met het gebruik van de ISO vormgeving. Het toetsenbord voelt niet luxe aan maar is ook geen kraakfestijn. Hoewel de behuizing van kunststof gemaakt is, voelt deze stevig aan. Het lage gewicht maakt hem ideaal om mee op pad te nemen.
De stock feel van het toetsenbord is veel beter als prijs-concurenten zoals Ducky. Vooral de stabilizers zijn erg goed.
Het liefst had ik gezien dat Akko helemaal af zou stappen van de eigen software en alleen nog maar toetsenborden met VIA support uit zou brengen. Ondanks dat is de Akko Cloud software niet ingewikkeld in gebruik.
Met een prijs van om en nabij €120,- is het toetsenbord goed geprijsd voor hetgeen er geleverd wordt. Er is ruimte voor laagdrempelige mods en er word een ruime hoeveelheid extra's geleverd waaronder extra keycaps om het toetsenbord een persoonlijk tintje te geven. Het geluid valt onder de noemer "thocky".
Bestellen met korting
Het toetsenbord is te bestellen bij Akkogear.eu in twee uitvoeringen:
Black on white en
black and silver
Je kan de coupon
HELLOAKKO gebruiken bij de eerste order voor
10% korting.