Inleiding
Via Bol.com mocht ik deze laptop twee weken thuis testen, eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit mijn eerste ervaring is met een echte gaming laptop. Thuis gebruik ik normaal een midrange laptop voor tekstverwerking en fotobewerking, gamen doe ik niet zo vaak. Maar ik interesseer mij zeker in deze laptops omdat ik op zoek ben naar één waar je ook op kan gamen, zeker nu mijn kinderen wat ouder worden.
What's in the box
De doos voelt redelijk zwaar, wat logisch is voor een gaming laptop, maar niet heavy. In de doos zitten een snelstart gids en een warranty boekje, de adapter en natuurlijk de laptop zelf. Dit alles netjes verpakt maar ook niet met teveel verpakkingsmaterialen en plastic.
Eerste indruk
De adapter van 230W voelt erg zwaar, en is redelijk groot in vergelijking met een standaard adapter van mijn eigen thuis laptop. De laptop daarentegen voelt stevig en ook robuust, maar minder zwaar dan ik dacht. Ermee op schoot zitten op de bank is daarom ook prima vol te houden. Achterop in het midden kan de voedingsstekker ingeplugd worden, daarnaast zit de hdmi poort, de internet poort en twee usb 3.2 (Gen2, 10Gb/s) poorten. Rechts van de laptop zit nog een usb 2.0 poort en een fysieke knop om de camera uit te schakelen. Links zit nog een usb-c 3.2 (Gen2, 10Gb/s) poort en de 3,5mm jack aansluiting.
Algemeen gebruik
Na het instellen van windows 11 kunnen we beginnen, standaard worden er een aantal hulpprogramma's voor geïnstalleerd van Lenovo. Deze starten ook meteen op, hiermee stel je je laptop optimaal voor gamen of juist een gebalanceerde modus voor langere accuduur. Ook is er een stille modus beschikbaar zodat de ventilator niet zo snel gaat loeien, daarover later meer.
In algemeen gebruik voelt de laptop snel aan, programma's starten snel op. De ssd van 512GB voelt wel als vrij weinig opslag. Na de eerste opstart was er nog 400GB over, na installeren van twee games is de schijf al voor drie kwart vol.
De toetsenbord verlichting is erg handig in het donker, je kunt deze in twee helderheidsstanden instellen of uit. Wel had ik persoonlijk graag meer keus gehad qua kleur verlichting, nu is het alleen wit. Dit is in stand één al vrij fel in het donker, als je bijvoorbeeld rood of paars zou kunnen gebruiken is dit prettiger voor de ogen. Maar dit is geheel persoonlijk.
Scherm
Het scherm is erg mooi om naar te kijken en met zijn 144Hz ook rustig voor de ogen. Helderheid is makkelijk te regelen en in de zon kun je nog goed duidelijk het scherm zien. Youtube filmpjes op 4K zijn heel erg mooi, daar is deze laptop ook uitermate geschikt voor. Met zijn 15,6" is hij niet erg groot, maar zeker niet te klein. Compact om mee te nemen als je bij vrienden wil gamen.
Gamen
Over gamen gesproken, dat gaat deze laptop ook erg goed af. Via de Microsoft store heb ik een gamepass geregeld en de volgende games geïnstalleerd: Forza Horizon 5 en Hitman 3, daarnaast nog een simpel spelletje voor de kinderen. Bij Forza kun je een soort benchmark uitvoeren zodat hij de beste instellingen voor de game voorstelt, wat mij daar opviel is dat hij een lage preset adviseert. Handmatig heb ik alles op hoog gezet en de game gaat gewoon als een raket, zo ook bij Hitman. Wat wel erg vervelend is is dat zodra je een game opstart de ventilator al zachtjes gaat draaien, na tien minuutjes spelen gaat de ventilator naar standje max en dit is toch wel erg storend. Ook bij simpele spelletjes lijkt de ventilator al vrij snel aan te gaan. Waarschijnlijk spelen veel mensen met een headset maar als er andere mensen in dezelfde ruimte zijn tijdens het gamen ervaren die het ook als storend. Gelukkig kun je via de Lenovo app verschillende modi kiezen, waaronder ook de stille modus. Hierdoor gaat de ventilator minder snel aan maar resulteert wel dat de prestaties worden verminderd.
Qua geluid valt deze laptop ook niet tegen, raceauto's klinken als echte Ferrari 's en niet als Fiat Panda's. Ontploffingen klinken echt als vlinderbommen en niet als astronautjes (sorry, generatie x hier) Kortom dikke prima, maar ik snap dat gamers gebruik maken van een goede headset voor echt goed geluid.
Accuduur
Tijdens normaal gebruik is de accuduur redelijk, na anderhalf uur is de accu bijna half leeg. Dus vier uur kan je er zeker wel mee doen. Maar ga je gamen dan wordt het aanzienlijk minder, na een half uurtje gamen is de accu al half leeg. Dus een uurtje lekker gamen en hij is al leeg. Gelukkig kan je met de bijgeleverde 230W adapter hem lekker snel volpompen, in een half uurtje is de accu weer volledig opgeladen.
Na twee weken redelijk intensief gebruik kan ik wel zeggen dat dit een prima laptop is, sowieso voor de alledaagse taken is hij erg prettig in gebruik. Voor gamen zou ik deze misschien minder snel aanraden, mede door het storende geluid van de ventilator die erg snel aangaat wordt gamen snel irritant. Door stille modus te gebruiken wordt het beter maar lever je wel in op prestaties. Daarentegen is de prijs dan ook wel prima voor deze laptop, dan kun je ook geen super top prestaties verwachten. 4 sterren krijgt deze van mij.