€ 109,93 bij bol Plaza

Soundcore Sleep A10 (Wit) Review

9 augustus 2023, laatste update op 12 augustus 2023, 2.109 views Rapporteer

Nadat mijn Bose Sleepbuds II steeds minder goed gingen werken en deze niet meer verkrijgbaar zijn, ging ik op zoek naar een goed alternatief. De Soundcore Sleep A10 is een goed alternatief. Ze dempen het omgevingsgeluid goed, blijven goed zitten (al voelen ze wel minder comfortabel aan dan de Sleepbuds II) en hebben een aparte slaapmodus. De accuduur bij 60~70% volume (slaapmodus) is ruim 8 uur, dus in principe voldoende. De prijs is met €99,95 zeker niet slecht te noemen. Dit is bijna 3x goedkoper dan de Sleepbuds II. Mijn conclusie is dan ook dat dit zeker geen slechte vervanger is. De Sleepbuds II van Bose zijn wel beter op vele punten maar de Soundcore Sleep A10 doen bij mij wat ze moeten doen, storende omgevingsgeluiden maskeren en mij in slaap houden.

Pluspunten

• Goede demping omgevingsgeluid
  • Blijft goed zitten
  • Wekker functie
  • Zowel bluetooth als aparte 'sleep mode'
  • 'Tap'- functies zijn uit te schakelen
  • Prijs

Minpunten

• App wat onhandig ingedeeld
  • Minder comfortabel dan concurrent
  • Accuduur niet extreem
  • Verkrijgbaarheid
  • Slechts één geluid in slaap modus
  • Wekker functie bugs...

Beschikbaarheid, prijs en levering
Om het moment van bestellen kon ik de Sleep A10 alleen via Amazon bestellen. Gelukkig levert Amazon ook snel en was de prijs net gezakt van €129,99 naar €99,99. Omdat ik niet thuis was, werd de levering “in de brievenbus” gedaan. Bij thuiskomst bleek het pakketje voor het WC-raam geplaatst te zijn, naast de voordeur, vol in het zicht. Gelukkig nog niet meegenomen door een voorbijganger maar dit had zo gekund. De bezorging van Amazon is dus wel een flinke tegenvaller…

De Soundcore Sleep A10 wordt compleet geleverd met verschillende maten oordopjes. Tevens zit er een USB-A naar USB-C kabeltje bij om het opbergdoosje op te laden. Wellicht was een USB-C naar USB-C kabeltje logischer geweest gezien USB-A steeds minder vaak voor komt.

Uiterlijk en vormgeving
Het opbergdoosje heeft erg veel weg van het opbergdoosje van de Sleepbuds II, alleen iets kleiner. Er zit een laadindicatie (3 LED’s) op de voorzijde die aangeeft hoe vol het doosje is. Tevens zit er per oordopje een LED in het doosje die aangeeft of het desbetreffende oordopje aan het laden is of niet. De vormgeving is verder wel mooi en modern.

De oordopjes zelf zijn een stukje groter dan de Sleepbuds II. Ik heb er zelf gelukkig geen last van maar ik kan me voorstellen dat dit bij sommige zijslapers minder fijn aanvoelt. Er zit een uitstulping aan het dopje waardoor deze goed blijft zitten in het oor. Al met al dicht deze het oor goed af, ook tijdens regelmatig draaien tijdens de slaap.

Functionaliteit
Het fijne van deze oordopjes is dat ze zowel muziek via bluetooth kunnen afspelen, alsmede een slaapmodus hebben waarbij een gekozen geluid de gehele nacht door afspeelt. Dit laatste spaart batterijtijd. De bijbehorende Soundcore app is iets minder handig in mijn ogen. Om een geluid te kiezen voor de slaapmodus, moet men eerst weer uit de slaapmodus naar de muziekmodus en dan het geluid erin programmeren (duurt ca. 40 seconden). In tegenstelling tot de Sleepbuds II kan er slechts één geluid in de Soundcore Sleep A10 geprogrammeerd worden. Snel overschakelen gaat dus niet.

Ook het instellen van de alarmfunctie zit goed verborgen. In de instellingen en voorbij firmwareversies etc. zit de alarmfunctie. Deze mankeert wel het een en ander. De functie werkt op zich goed, maar je mag de oordopjes absoluut niet terug in het doosje doen. Hiermee wordt de alarmtijd gewist. Je hebt maar één geluid en daar wordt je echt wel wakker van kan ik je vertellen. Wanneer het alarm gaat na een nacht slapen, is het ook vrij lastig om deze uit te krijgen. Meestal is de verbinding weg (gevallen) tussen de app en de oordopjes waardoor het heen en weer schakelen is. Wanneer je het alarm eindelijk echt uit weet te krijgen ben je al dusdanig wakker dat een snooze functie ook echt geen zin meer heeft… En als fijne verassing begint het alarm geheel onregelmatig te gillen wanneer je de dopjes weer in het opbergdoosje hebt gedaan. Dit hoor je dus ook zonder dat ze in je oor zitten.

De oordopjes zijn te bedienen door middel van er op tikken. Dit is een handige functie maar kan tijdens het slapen ongewenste effecten hebben. Ik heb alternatieve dopjes gebuikt die midden in de nacht na het draaien ineens naar vol volume gingen. Gelukkig is het bij de Sleep A10 mogelijk om deze functionaliteit per modus (muziek of slaap) in- of uit te schakelen.

Geluid en demping
Het geluid van de Soundcore Sleep A10 is op zich prima. De demping van het omgevingsgeluid is ook goed te noemen. Dit viel mij eerlijk gezegd, alles mee. Ook zonder geluid af te spelen merk je wel dat alles goed gedempt wordt en doet zeker niet onder voor de Sleepbuds II.

Accuduur en opladen
Het opbergdoosje is in 2 uur volledig opgeladen. Met een vol doosje is het mogelijk om tot 47 uur muziek af te spelen of 80 uur geluid in de slaapmodus. De oordopjes kunnen met 10 minuten laden circa 1,5 uur muziek afspelen in muziekmodus of 2 uur geluid afspelen in de slaapmodus (info fabrikant).

Wanneer volledig opgeladen kunnen de oordopjes 6 uur mee in de muziekmodus en 10 uur in de slaapmodus (info fabrikant). Zelf red ik er circa 9 uur mee in de slaapmodus. De gegevens van de fabrikant zijn waarschijnlijk gebaseerd op een lager volume. Op zich is de accuduur prima, maar nu zijn ze nog nieuw. Hoe snel de capaciteit afneemt over verloop van tijd is maar af te wachten. En dan is het ook nog maar de vraag of het voldoende is voor een volledige nacht. Dit is wel fors minder dan de sleepbuds II van Bose. Deze konden tot wel 14 uur mee en in de praktijk was ruim 10 uur bij een hoger volume ook echt mogelijk. Dus zelfs als de capaciteit dan afneemt, zit je nog steeds veilig.

Al met al ben ik wel tevreden met de Soundcore Sleep A10. Hoewel de prestaties en het comfort wel minder goed zijn dan mijn oude Bose Sleepbuds II, doen ze wel wat ze moeten doen. Ze maskeren omgevingsgeluiden erg goed en gaan tot nu toe lang genoeg mee voor een volledige nacht. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed te noemen. Er komen regelmatig updates van de app uit, dus hopelijk verbetert dit de functionaliteit en verhelpt het wat issues in de toekomst.

Specificatietabel fabrikant:
Ingang: 5V 0.5A
Nominaal uitgangsvermogen: 2.2mW
Batterijcapaciteit: 2 x 25mAh (oordopjes); 580mAh (oplaaddoosje)
Oplaadtijd: Maximaal 2 uur
Speeltijd: (muziekmodus) Tot 6 uur (totaal 47 uur met het oplaaddoosje)
Speeltijd: (slaapmodus) Tot 10 uur (totaal 80 uur met het oplaaddoosje)
Driver: Dynamische 5mm-driver
Frequentierespons: 20Hz – 20kHz
Impedantie: 16 ohm
Waterdichtheid: (oordopjes) IPX4
Bluetooth-versie: 5.2
Bluetooth-bereik: 10m

Heb jij ook een Soundcore Sleep A10 (Wit)?