Mili Mitag Zwart Review
Tot nu toe een mooie aankoop, fijne tracker-sleutelhanger geschikt voor het Find My iPhone-netwerk die perfect geschikt is voor bijvoorbeeld aan een sleutelbos, een honden/kattenriempje of een rugzak.
Pluspunten
- Fijne robuuste sleutelhanger die makkelijke sleutelring
- Plug and play
- Aan- en uitschakelaar
Minpunten
- Sleutelhanger is aan de grote kant
Een tijdje terug kon ik mijn sleutels weer eens niet vinden, nooit handig wanneer je op tijd staat. Ik heb al een aantal Airtags voor bijvoorbeeld de autosleutels en die werken prima, maar er zijn tegenwoordig natuurlijk ook alternatieven die met het Find My iPhone-netwerk werken.
In de winkel kwam ik deze Mitag van Mili tegen. Een mij onbekend merk, na wat research blijken ze meer accessoires te maken, zoals powerbanks en oplaadkabels. De Mitag behoort tot de goedkopere iOS-trackers en wordt geleverd met een sleutelhanger, het leek mij een goede deal.
Dat blijkt ook het geval. De Mitag zit verpakt in een mooi compact doosje en het product en de sleutelhanger zitten in een plastic bakje, los van elkaar. Anders dan bij andere merken zit er geen plastic lipje onder de batterij (CR2032 die vervangbaar is). Dat zal ermee te maken hebben dat de Mitag is voorzien van een powerbutton. In het doosje zit een klein instructieboekje met ook Nederlandstalige instructies. Daarin staat dat je de Mitag in moet schakelen door een aantal seconden op de voorkant te drukken. Er volgt dan een geluidje, waarna de Mitag direct te koppelen valt in de Find My-app.
Na het aantikken van 'Voeg accessoire toe' vindt mijn telefoon de Mitag direct. Even op koppelen drukken, net als bij andere Find My-producten, en de Mitag koppelt meteen. Dat is ook direct alles wat je hoeft te doen.
Het enige verschil met een echte Airtag qua zichtbaarheid in de app is dat je geen gebruik kunt maken van de Wideband-chip in je telefoon om te zien hoe ver je in meters van de tag verwijderd bent. Dit is een functie die je alleen in een Airtag van Apple terugvindt. Uiteraard werken de andere functies wel, zodat je gewoon op de kaart ziet waar de Mitag voor het laatst gezien is, ook als je niet in de buurt bent via andere iOS-apparaten. Ook kun je een geluidje afspelen, en dat geluidje blijkt nog aardig luid te zijn (wat luider dan bij een echter Airtag).
Fabrikant Mili is overigens een Chinees bedrijf. Qua privacy zit het echter goed met de Mitag want de tag heeft geen eigen app. Je kunt hem alleen lokaal koppelen met je iOS-apparaat en het Find My-netwerk, waarmee de tag dus ook direct alleen via Apple gekoppeld wordt. Hij is daarmee dus niet geschikt voor Android-apparaten. Er is op dit moment ook geen model voor Android op de markt zo te zien, maar wellicht komt dit nog.
Al met al een fijn apparaatje, zeker voor de prijs. Het enige nadeel vind ik wel dat de sleutelhanger nogal groot is. Aan mijn sleutelbos komen andere sleutels daardoor wat 'strak' te staan, dus een grote broekzak is wel prettig. Eventueel kun je de tag ook zonder de hanger aan je sleutelbos hangen, want de tag zelf heeft een gaatje om hem aan een sleutelbos te hangen. Je kunt dan echter niet de bijgeleverde sleutelring met makkelijke sluiting gebruiken want die is te dik voor dat gaatje.