Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH) Review

10 augustus 2023, laatste update op 17 augustus 2023, 191 views Rapporteer
Testpanel 0

Dit systeem word verkocht als een Gaming Chromebook, wat ook wel te merken is aan verschillende aspecten. Door deze beslissing is er een grote stap genomen naar cloud-gaming, echter zijn er aanknopingspunten waardoor dit systeem niet helemaal uitblinkt op de huidige markt. Je kan de visie overduidelijk zien van Google en welke kant ze op willen gaan, alleen hierop zijn er een aantal verbeterpunten die hopelijk meegenomen worden in de toekomst. Voor de casual-gamer is dit wel een product wat aantrekkelijk kan zijn als er geen belangen is naar een high-end systeem. Als het erop neerkomt wanneer een competitieve-gamer dit product ziet, dan is de kans erg groot dat het product niet zal opvallen in de menigte. Cloud-gaming is overigens wel langzamerhand de goede weg op aan het gaan en hopelijk zullen de platformen, zowel de systemen ook daarin meegroeien.

Pluspunten

• 120hz vloeiende display, met een scherpe resolutie en heldere kleuren.
  • Massieve behuizing, voelt stevig aan.
  • Lange batterijduur.
  • SSD als opslagmedium.

Minpunten

• Geen fysieke UTP of HDMI poort.
  • Touchpad voelt stroef aan.
  • Play Store aanwezig, ondersteuning voor het systeem weinig tot niet.
  • Booten, geen reactie of indicatie.

3 van 5 sterren (Voldoende)

Inleiding

Alright! Ik ben door Tweakers uitgekozen om 2 weken lang de "Gaming Chromebook" (zoals Google het zelf zegt) te testen, en mijn beoordelingen en mening te delen met andere Tweaker-leden. In mijn meest kritische staat ben ik dit systeem ingedoken, en heb ik alles proberen te beoordelen zoals een reguliere consument dat ook zou opvallen.

Zelf ben ik geen cloud-gamer dus dit kan nog weleens interessant worden. Ik zal het systeem dan ook voornamelijk beoordelen met verschillende games (3 categorieën), zodat er een beter blik is hoe erop gereageerd word. Deze game worden geheel gespeeld op mijn WiFi 6 netwerk, dus dan krijg je meteen een goede blik hoe de games hiermee omgaan. In ieder geval mijn PS5 Dualshock heeft wat te verduren gehad met al dat testen en button-mashing, dus ga er lekker voor zitten, pak een drankje en wat snacks en laat je meeslepen in deze diepgaande review.

Hardware

We hebben hier te maken met een Lenovo IP 5 Gaming Chromebook 16IAU7

De specificaties zijn als volgt:
  • CPU - Intel Core i3-1215U 900Mhz - 4,4Ghz | 6 cores
  • GPU - Intel UHD Graphics 64EUs (12th Gen | 1100Mhz)
  • Geheugen - 8GB | LPDDR4X | 4.266MT/s
  • Opslag - 256GB SSD
  • Beeldscherm - 16" | 2560x1600 | 120Hz | IPS
  • Toetsenbord - RGB Keyboard
  • Batterij - 71Wh accu | 7-8u screen-on tijd

Behuizing

Op de dag van ontvangen mochten wij langs het Tweakers-HQ om een eerste blik te werpen op het systeem. Het systeem ontvingen wij natuurlijk nieuw en ongeopend in een doos, dus dat was eerst een strijd met tape en karton om het systeem überhaupt eruit te krijgen. Ook wil ik even erop attenderen dat het je nog best kan verbazen hoeveel mensen een zakmes uit 1 van hun binnenzakken kunnen toveren. Maar goed, het systeem heb ik eindelijk voor me en het eerste wat mij opvalt is de kleur. Een kleur die je niet elke dag en zeker niet voor een gaming-systeem zal zien, het is een metalliek lichtblauwe kleur. Niet mijn voorkeur eerlijk gezegd want ik ben een guy die van donkere kleuren houdt, maar verschil moet er wezen natuurlijk.

Ook voelt het systeem lekker stevig en robuust aan, dus ik ben wel ervan overtuigd dat het tegen een stootje kan. Dat is ook wel nodig want het systeem heeft een behuizing van aluminium, dus een kans dat het zo uit je handen of armen kan glippen is er wel degelijk. Er is ook nog een soort van mesh-patroon op de klep gedrukt, maar dat vond ik naar mijn mening niet echt op zijn plaats of bij het systeem passen. Ik heb bij mij eigen thuis ook even een kleine fotoshoot gehouden met de DSLR-camera van mijn vrouw, dus het resultaat daarvan kan je ook nog even onderaan deze review bewonderen.

Eerste boot proces

We werden door de woordvoerders van Google op de hoogte gesteld dat de accu pas geactiveerd werd als de oplader gekoppeld was aan het systeem. Dit hield in dat je als een gek op die power-knop kon rammen, maar dat hij niet eerder erop ging reageren totdat je de oplader aansloot. Iets wat ik nog niet eerder heb meegemaakt bij andere systemen, dus dat was wel een opmerkelijk dingetje. Ik durf niet te zeggen of deze feature heel handig is, zeker omdat een reguliere klant meteen zal denken dat het systeem defect is. Dit moet natuurlijk ook weer door gecommuniceerd worden naar de leverancier, mocht het systeem teruggestuurd worden met de stempel: Defect. Maar dat is aan Google om erover na te denken, wellicht loop ik een beetje achter met de nieuwe ontwikkelingen misschien.

Terug naar het topic, ik heb de oplader aangesloten en op de power-knop gedrukt. Na een aantal seconden wachten reageerde het systeem nog steeds nergens op... Ai, gedachten waren al aan het rond spoken dat ik misschien het systeem onbedoeld gebricked had. Echter was ik nog net wat te ongeduldig, want na een seconde of 25-30 kreeg ik dan eindelijk het ChromeOS logo te zien. (Dit gebeurt overigens ook als je het systeem boot na een uit-stand, geen reactie en duurt best wel lang voordat de ChromeOS logo in beeld verschijnt.) Ik kon weer rustig ademhalen en mijn aandacht storten op dit systeem, ik heb dan ook misschien een beetje wat zweet van mijn voorhoofd moeten vegen. Wat ik ook even erbij moet vertellen is dat het keyboard niet oplicht tijdens de boot, wat al snel een bevestiging kan zijn tegenover de consument om aan te geven dat het systeem gewoon werkt. Dat voorkomt toch weer een aantal bezweette voorhoofden als dat toegepast kan worden, in mijn ogen een degelijk pluspunt als dit gerealiseerd word. Al moet ik er wel bijzeggen dat het rebooten van het systeem echt binnen 2 seconden gedaan is, dat was bizar en gaaf om te zien.

Het systeem is eindelijk geboot en zoals bij elk ander systeem krijg je meteen een instellingen en voorkeuren setup. De stapjes heb ik netjes en keurig doorlopen, en dan komt het scherm wat momenteel iedereen wel kent! "Wilt U inloggen met uw online-account?" Hhmmm... normaal gesproken ben ik geen fan om mijn persoonlijke account te gebruiken voor test doeleinden, maar de Google woordvoerders maakten dat goed om erbij te vermelden dat er allemaal goodies op ons stonden te wachten zodra wij volledig aan de slag konden. Ook moet ik even erbij vermelden dat het ook gewoon mogelijk is om een offline-account aan te maken, of hoe ChromeOS dat noemt "een gast-account", maar dan beschik je niet over functies zoals het gebruiken van Play Store etc.

Vormgeving

Ik heb deze topic even vormgeving genoemd om aan te geven dat ik het systeem nu naar mijn wens aanpas, denk dan aan instellingen, applicaties, features, etc. Zo gezegd zo gedaan, themaatje uitgekozen met dark-mode, past ook wel een beetje met mijn gevoel voor duistere humor. De woordvoerders gaf aan dat de main-focus ligt op GeForce Now, dus die applicatie meteen erachteraan geïnstalleerd. Mijn Epic, Steam en Ubisoft account ook meteen eraan gekoppeld, en de games werden nu langzaam aan de GeForce Now bibliotheek toegevoegd. Daarna meteen even de goodies geïnd, ik zal even de uitblinkers vermelden. Minecraft for ChromeOS, GeForce Now Ultimate voor 3 maanden en Google One.

Mocht iemand niet weten wat Google One nou precies is: Google One is een service wat de mogelijkheid bied om gebruik te maken van de online back-up, VPN en Dark-web report oplossing van Google. Met de online back-up kan je aangeven welke bestanden op je systeem automatisch worden geüpload naar de cloud, dit lijkt veel op wat OneDrive ook doet op systemen. De VPN van Google zorgt ervoor dat je op een ontraceerbaar netwerkomgeving komt. Echter kan je niet kiezen in welke regio jouw netwerkomgeving komt te zitten, dus het is niet te vergelijken met NordVPN waar je die mogelijkheid wel hebt. Dark-web report is een service van Google die jou op de hoogte stelt of 1 van je contactgegevens (e-mail adres, telefoonnummer, woonadres) tevoorschijn is gekomen op het Dark-web. Hiervan heb ik nog geen gebruik van gemaakt, dus ik durf niet aan te geven of Google een mogelijkheid bied om dat te laten verwijderen/voorkomen. Ik weet dat het nogal een mondvol is dit allemaal, maar dan heb je in ieder geval een indruk hoe het werkt in de praktijk.

Verder hebben wij ook nog de mogelijkheid gekregen om ChromeOS op een beta versie te laten draaien, wat ons weer de macht gaf om de Steam-client lokaal te laten draaien op de Chromebook. ChromeOS draait daarentegen op een Linux kernel wat de mogelijkheid bied om ook de Linux versie te installeren van Steam, echter is dat niet geadviseerd omdat de kernel alleen de CPU en opslagmedium ziet als hardware en niet de GPU. Steam is wat dat betreft ook aanwezig in de Play Store, maar dan installeer je de mobiele versie en kun je geen games vanuit je Steam bibliotheek installeren. Hopelijk kunnen zij in de nabije toekomst een functie toevoegen in Play Store om alsnog een desktop-versie te laten installeren via die weg. Maakt dat toch weer makkelijker voor de consument om het allemaal vanaf 1 plek te installeren.

Features

Het systeem is nu praktisch klaar voor gebruik, en heb ik eindelijk de kans om erin te duiken wat het allemaal te bieden heeft. Ten eerste de RGB toetsenbord, leuke toevoeging. Hedendaags weet elke gamer dat RGB een degelijk 10-15 frames tijdens het gamen toevoegt (grapje natuurlijk), dus deze feature zal ook zeker bij de meesten in de smaak vallen. ChromeOS heeft al een paar standen voor je klaargezet, namelijk statische kleuren en regenboog modus voor de kleurrijke individuelen onder ons. Ook is het nog mogelijk om de kleuren per zone aan te passen, bijvoorbeeld 1/4 word blauw en de andere 3/4 word een kleur naar keuze. Als het gaat om kleuren dan ben ik voor alle markten thuis met rood, dus je zal ongetwijfeld wel een idee hebben welke kleur ik gekozen heb. (stille hint: rood)

ChromeOS bied ook nog de mogelijkheid om je android telefoon te koppelen met het systeem, dit bied de mogelijkheid om een aantal functies vanuit de Chromebook te activeren op je telefoon. Je kan bijvoorbeeld via je Chromebook je hotspot aanzetten, je telefoon op stil zetten, en je telefoon laten rinkelen als je hem kwijt bent. Ikzelf gebruik een Motorola Edge 30 en naar mijn ervaring reageerde de Motorola hier echt prima op, voor de andere android telefoons kan ik helaas niet spreken. Ook weet ik niet of de Google Pixel telefoons meer functies hebben als die gekoppeld zijn met de Chromebook, en of iPhones ook gekoppeld kunnen worden met het systeem is ook nog een mysterie, maar dat is aan jou om het eventueel uit te zoeken.

De functietoetsen, oh boy... Iets wat je niet bij andere toetsenborden ziet is dat de CAPS-lock toets gewoon totaal verdwenen is, dat kon ik toch even moeilijk bevatten. Hiervoor hebben ze een ChromeOS knop voor in de plaats gezet, zo'n knop die het start-menu van ChromeOS geopend word. Vergelijkbaar met de Windows-toets op de Windows systemen, maar dan op de vertrouwde plek van de CAPS-lock toets. Overigens zijn de CTRL en ALT toetsen links-onderin ook zo gigantisch groot, wat mij toch een beetje vraagtekens neerzet bij het design van het toetsenbord. Waarschijnlijk is het om de slechte verliezers het iets moeilijker te maken om ze te laten RAGEN in de game-chat, wat overigens niet een hele slechte gedachte gang is. Verder is er ook nog een dedicated ververs-knop en terug-knop die overigens wal handig te gebruiken zijn in de internet browsers. Er is buiten dat ook nog een dedicated fullscreen-knop, wat eerst wel even wennen was maar na wat YouTube filmpjes kon ik hier wel aardig aan wennen.

Cloud-gaming

Het moment is aangebroken, ik ga nu dan eindelijk GeForce Now opstarten en kijken wat ik allemaal kan spelen op het GeForce platform. Mijn Epic, Steam en Ubisoft accounts zijn verbonden, dus klaar voor de start en gaan.

Het eerste wat mij opvalt is dat ik maar een beschikking heb tot 117 van mijn games in plaats van de 1666 totale games die ik heb. Het zijn voornamelijk triple-A games die je kunt spelen, en af en toe kom je een indie game tegen die ook beschikbaar is. Aangezien dat het een volwaardige launch had in 2020, valt dit toch nog een beetje tegen. Ook viel het mij op dat je geen EA-account kan koppelen aan GeForce Now, wat voor mij betreft ook wel een gemiste kans is. Nu kan ik niet voor jullie de meeste beroemde vraag beantwoorden: Can it run Crysis? Ik heb dan ook geen Crysis op mijn Epic of Steam account staan, dus ik kan je ook niet vertellen of GeForce überhaupt de game ondersteund. Al moet ik wel toegeven dat ze het platform wel een beetje bij beetje meer ontwikkelen, want in de periode dat ik het systeem gebruikt heb waren er wel 2-3 games erbij gekomen ter beschikking.

Oké! Ik heb mijn spel ervaringen ingedeeld in 3 categorieën.
  • Laag - Bestemd voor de game met weinig intensiteit (voornamelijk indie games en strategie spellen)
  • Midden - Bestemd voor de reguliere game, met activiteit op regelmaat (race, open-world, actie)
  • Hoog - Bestemd voor de game met veel activiteit (multiplayer, activiteit intensief)
Laag - Stardew Valley

Voor deze categorie heb ik 1 van mijn meest favoriete indie games uitgekozen waar ik maar geen genoeg van kan krijgen: Stardew Valley. Deze game verliep echt vlekkeloos, mooie kleuren, geweldige refresh-rate, en naar zekere zin geen latency opgevallen. Ik heb de game zowel met muis en keyboard als met de controller gespeeld, en in beide gevallen reageerde de game echt perfect. Ik heb zo'n 6 uur in deze game gestoken en in dat hele tijdsbestek heb ik geen problemen ondervonden. In korte zin, niets op aan te duiden met deze game als je het via de cloud speelt.

Midden - Just Cause 3

Ik heb voor het midden categorie gekozen voor Just Cause 3 omdat er een open-world is met racen, explosies en redelijk wat AI activiteit. Ik heb een beetje de intro gespeeld en daar was niet zoveel op aan te merken, refresh-rate was prima, latency was nog nergens te bekennen, en het beeld was mooi scherp. Toen ik eenmaal meer van de game te spelen kreeg, merkte ik op dat steeds meer met regelmaat last kreeg van packet-loss. Dit zorgde ervoor dat ik om de 3-5 minuten een soort van vergruizing zag in beeld kwaliteit, en dat er een aantal frame drops waren. Latency had ik verassend genoeg niet, daar stond ik wel even van te kijken. Voor de rest speelde het spel prima, en merkte ik alleen wat schommelingen als er teveel in 1x gebeurde in het spel.

Hoog - Rainbow Six Siege

Voor het hoogste niveau heb ik gekozen voor Rainbow Six Siege, deze is grafisch best wel zwaar en is volledig multiplayer. Dus ik was benieuwd hoe de remote connectie hierop zou reageren, zeker omdat latency een grote rol speelt in deze game. Nogmaals de beeldkwaliteit was uitmuntend, grafisch was het mooi om te zien en de kleuren waren zoals bij de andere games erg duidelijk verbeeld. Ook bij deze game ervaarde ik af en toe packet-loss, ietsje meer dan als bij Just Cause 3 waardoor het beeld zo nu en dan vergruisde. Ook had ik meer last van latency bij Rainbow Six Siege dan bij Just Cause 3, dit zorgde ervoor dat ik soms op pijnlijke manieren verslagen werd. Ik merkte het vooral met het rond bewegen van de camera en het schieten, de paar milliseconden doen het er echt om bij deze game. Wat ik ook wel opmerkte is dat als ik geraakt werd met een flashbang bijvoorbeeld, dat er dan best een degelijke lag-spike aanwezig was. Ik kon mij dan niet bewegen, of ik stond dan ineens op een hele andere plek dan eerst omdat mijn input niet correct doorgegeven werd. Naar mijn mening zijn dan ook competitieve spellen niet de meest ideale games om te spellen via een remote verbinding.

Game aftermath

Tijdens het spelen van de games had ik het systeem gestationeerd op mijn bureau. Ik gebruikte het toetsenbord van het systeem, en we hebben via Lenovo ook een gaming muis gekregen om te gebruiken voor het reviewen van de laptop, die ik dan ook tijdens het gamen gebruikt heb. Ik ben er best wel verbaast over dat het systeem bijna tot geen geluid maakte tijdens de game sessies, aangezien er toch gebruik gemaakt is van de volledige 120hz refresh-rate en de 2560x1600 resolutie. Ik had na een sessie van 2-3 uur wel een beetje last van zweethanden, en dat kwam niet alleen door het gamen, geloof mij op mijn woord. Maar ook van de warmte die van het systeem komt, en dan moet ik zeggen dat dat zeker niet slecht is. Meeste game systemen hebben al het tempratuur van een voorverwarmde oven als ze 30 minuten een game draaien, echter had de Chromebook hier geen last van maar pas na een lange tijd. Dus daarmee verdiend de Chromebook wel echt een dikke pluim, en hier mogen ze uiteraard trots op zijn! Dat maakt het gamen op je schoot toch wel een stuk gemakkelijker als je bijvoorbeeld onderweg bent.

Toch ben ik niet helemaal overtuigd van dit systeem als ik ooit voor een keuze stond om het zelf te kopen, in mijn ogen was dit een goed systeem voor de casual-gamer als het ook nog een HDMI en UTP port had. Begrijp mij niet verkeerd, met de dingen die je nu krijgt zijn ook totaal niet verkeerd. Echter kan ik de algemene gamer begrijpen dat het ook wel fijn zou wezen als je het systeem kon aansluiten op je TV en aan een vaste netwerkverbinding, zodat je ongestoord vanaf je bank een game kan spelen. Want geef eerlijk toe, iedereen word zijn bureaustoel toch een keer zat. Dit is overigens wel op te lossen met een externe UTP naar USB-A/C extensie en een HDMI naar USB-C extensie, maar niet de meest praktische manier. Hopelijk neemt Google dit advies ook mee naar het volgende product.

Zie hier, we zijn dan toch eindelijk bij het einde gekomen! Voor iedereen die de hele review gelezen heeft, ik ben super trots op je en bedankt voor je tijd!

Ik heb een goeie tijd beleefd met dit systeem, waar ik eerst wel een beetje skeptisch over was want ik geloof nog niet helemaal in cloud-gaming. Dat heeft ook meerendeels te maken met multiplayer games waar nog steeds ruimte voor verbetering is. Dit systeem heeft echter wel meer mijn ogen geopend hoe de cloud-gaming wereld in korte tijd eruit gaat zien, en tot zover is dat nog in posititeve zin. Ik werd letterlijk een beetje van mijn stoel geblazen hoe mooi de graphics eruit konden zien bij sommige games, en hoe de verfijning van de controls waren tijdens het spelen. Dus de grote stap waar ze het hedendaags meer over spreken is zeker waar, en er komt hier zeker ook een goeie toekomst voor. Wel moet ik erbij vermelden dat mijn gedachtegang nog steeds gefixeerd is op lokaal gamen, dat voelt vertrouwd en ben ik niet afhankelijk van een netwerkverbinding. Natuurlijk is dat mijn persoonlijke mening, maar ik ben er wel van overtuigd dat cloud-gaming zijn eigen grote markt met consumenten zal hebben.

Dan nog weer even terug naar het systeem, voelt stevig en vertrouwd. Ik denk dan ook dat dit systeem een aantrekkelijke blik zal werpen bij de meeste mensen, de keus voor een aluminium behuizing is iets waarop ze niet moeten veranderen. Dit systeem is ervoor gemaakt dat je het overal kan meenemen en gebruiken waar het jou schikt, daar hoort een kunststof behuizing gewoon niet bij thuis naar mijn mening. Op het moment van schrijven heeft dit systeem een prijskaartje van €649,- wat misschien bij sommige mensen wat aan de hoge kant kan liggen, wel moet ik erbij zeggen dat dit wel een goeie laptop kan wezen voor studenten die wat nodig hebben voor hun studie maar ook wel een game willen spelen op zijn tijd of lekker series willen streamen met mooi beeldkwaliteit.

Als het gaat om mobiliteit, dan is dit wel een mooi systeem om mee te nemen voor onderweg, mits je kan garanderen op een stabiele, snelle internet verbinding. Het is licht, hetzelfde geldt voor de oplader, en makkelijk te koppelen aan je controller. Als het gaat om ergonomie, dan is er toch nog een dingetje waar ik even eerlijk over moet zijn. De touchpad is toch niet echt het meest praktische van het hele systeem. Het kan aan mij liggen maar bij elke poging dat ik probeerde om de touchpad te gebruiken voelde het onwijs stroef aan, alsof je met je vinger ergens onnatuurlijk overheen aan het vegen was. Wellicht kan dit nog even opgelost worden met een update, dus ik ga er wel vanuit dat het goedkomt.

Voor de rest werkt dit systeem lekker vlot, is het systeem ook snel voorzien van de nieuwste updates en heeft het een lange support termijn tot het jaar 2030. ChromeOS heeft wel wat gewenning nodig, zeker voor mensen die alleen met Windows gewerkt hebben en niets anders gewend zijn. Na wat rondneuzen komt dit allemaal goed en dan heb je al snel je weg gevonden. Scheelt toch weer dat ChromeOS geen diepgaand besturingssysteem is, en alleen laat zien wat er echt te bieden is.

Toch is dit systeem niet voor mij, ik zie de visie erachter maar ik zie mijzelf niet volledig storten op cloud-gaming. Zoals ik eerder al vermeld had, lokaal voelt vertrouwd en gegarandeerd, ongeacht wat deze Chromebook allemaal te bieden heeft. Windows bied in vergelijking met ChromeOS toch wat meer dieptegang, wat ikzelf dan ook graag zie in een besturingssysteem.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH)?