ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W Review

Flubberkoekje Testpanel
5 augustus 2023, laatste update op 5 augustus 2023, 320 views Testpanel

ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W

De ASUS VivoBook Pro 16 is een uitstekende laptop met een mooi scherm, fijn toetsenbord, goede connectiviteit en uistekende specificaties. Ondanks een aantal kleine minpuntjes maakt dit de VivoBook ook mede dankzij de martkconforme prijs een veelzijdige laptop die voor velen een uistekende keuze zou zijn.

Pluspunten

• Scherm (16:10, 120Hz)
  • Specificaties (i7, RTX 3050)
  • Toesenbord
  • 150w Oplader

Minpunten

• Speakers
  • Coil Whine
  • #BeFearless

ASUS VivoBook Pro 16

Eerste indruk:

De VivoBook komt in een doorsnee doos die voldoende bescherming biedt.
Bij het openklappen van de doos wordt je meteen gegroet met een netjes verpakte laptop, 150w oplader en wat documentatie.

De eerste indruk van de laptop is zeer positief.
De behuizing van de laptop is gemaakt van plastic, maar voelt toch degelijk aan.
Er zit weinig tot geen flex in de behuizing en het gewicht wekt vertrouwen zonder daadwerkelijk te zwaar te zijn. Dankzij de dunne randen van het scherm heeft ASUS, ondanks het grotere dan gemiddeld scherm, een vormfactor aan kunnen houden die in de meeste laptoptassen zou moeten passen.
Ook heeft ASUS een aantal leuke designelementen toegepast, waaronder een ongelofelijk felle
neon-oranje escape knop, een patroontje op de enter knop en opvallend logo aan de buitenkant met wat vage hashtags zoals #GoFurther en #BeFearless. ASUS zet overigens wel vaker dit soort teksten op hun producten, die wat mij betreft absoluut geen toegevoegde waarde hebben.

Connectiviteit:

Wat betreft connectiviteit is de VivoBook fantastisch uitgerust met onder andere: een 1 Gbps ethernet poort, HDMI 2.1 poort, SD-kaart lezer, 2x USB-A poorten, & 2x USB-C poorten, één hiervan is geschikt voor Thunderbolt 4, en beide ondersteunen power-delivery.
Dankzij deze hoeveelheid IO poorten is de VivoBook wel echt een krachtpatser, iets wat professionals die de laptop voor bijvoorbeeld hun werk gebruiken, zeker zullen waarderen.
Daarnaast ondersteunt de VivoBook ook nog het razendsnelle Wifi 6E en bluetooth 5.3.

Beeldscherm:

Na het openklappen van het scherm, wat overigens heel soepel met een vinger kan, en het aanzetten van de laptop is het eerste wat me opvalt aan de VivoBook het prachtige scherm.
Dit model wordt geleverd met een 120hz IPS paneel met een resolutie van 1920x1200 op 16’’.
De maximale helderheid van het scherm is 300 cd/m². Er worden hier zeker geen records mee gebroken, al moet ik zeggen dat het toch echt prima te doen is. Het scherm is lekker scherp,
en ook buiten in de zon is het scherm goed te zien dankzij de matte anti-glare coating.

Ondanks dat het een IPS paneel is, is er vrijwel geen backlight bleed of glow te vinden.
Ook is, waarschijnlijk mede dankzij de Pantone Validatie, de kleurenweergave ook erg goed.
De kleuren spatten van het scherm af, zonder te opgeblazen te zijn. Ik kan helaas niet checken hoe accuraat het scherm daadwerkelijk is, maar naar mijn ervaring is het zeker goed genoeg voor het bewerken van o.a. foto’s en video’s.
Als kers op de taart is er nog de verversingssnelheid van 120hz, wat voor een heerlijke soepel ervaring zorgt. Ook bij software die hier geen gebruikt van maakt, lijkt de laptop hierdoor sneller aan te voelen.

Prestaties:

De VivoBook is uitgerust met een Intel i7 van de 12e generatie, Nvidia RTX 3050 videokaart, 16GB werkgeheugen en razendsnelle NVMe SSD van 500GB. Samen maken deze componenten de VivoBook een zeer vlotte laptop die voor vele soorten taken geschikt is.

De lichtere taken, zoals het werken met Office of browsers, zijn voor de VivoBook absoluut geen probleem. Ook heb ik wat zwaardere applicaties geprobeerd zoals Photoshop, Lightroom & Davinci Resolve en ook hier komt de VivoBook prima mee. Het is uiteraard niet gelijk aan mijn stuk snellere PC, maar toch heb ik nooit het idee gehad dat ie vast liep of te langzaam was.
De VivoBook is verrassend genoeg ook zeer capabel als het gaat om gamen. Lichtere en oudere games draaien met gemak op volledige resolutie dankzij de RTX 3050. Ik heb ook een aantal uur de relatief zware game Hogwarts Legacy kunnen spelen, en alhoewel max settings toch net wat te veel gevraagd is, kan je dankzij Nvidia DLSS toch een zeer soepele en vermakelijke ervaring hebben.
Dat is, totdat de accu leeg is…

Met 70Wh is de accu van prima formaat, en tenzij je zware applicaties zoals games draait, gaat deze ook zeer lang mee. Bij werken in bijvoorbeeld Excel en een beetje browsen gaat de accu echt urenlang mee. Ik heb hier dan ook absoluut geen klachten over.
Je merkt wel dat als je meer vraagt van de laptop, door bijvoorbeeld te gamen, de accu binnen
no-time leeg is. Dit is te verwachten en verwijt ik dan ook niet aan ASUS of de accu zelf, maar eerder aan de Intel processor en RTX 3050 GPU die als bijbaantje ook nog je huis verwarmen.
Als de accu eenmaal leeg is deze overigens wel supersnel weer opgeladen dankzij de meegeleverde oplader van 150w. Deze oplader maakt gebruik van een DC barrel jack, in plaats van de steeds vaker voorkomende USB-C. Wat mij betreft is dit een plus, aangezien je hiervoor geen USB poort hoeft op te offeren. Ik heb ook het idee dat deze connector een stuk robuuster is dan USB-C, dus hopelijk gaat ie langer mee.

Om even terug te komen op de hitte producerende componenten, de VivoBook kan hier echt uitstekend mee overweg. De processor en videokaart worden uiteraard wel goed warm, maar daar merk je weinig van. De twee ventilatoren in de VivoBook zijn erg stil en doen goed hun werk.
Bij normaal gebruik zijn ze zo goed als stil en bij zwaar gebruik hoor je ze wel, maar zit er gelukkig een prettige, niet storende toon aan. Hetzelfde geld voor de fancurves, deze zijn goed afgesteld door ASUS waardoor je niet heel irritant de ventilatoren harder en zachter hoort gaan draaien.
Je kan overigens ook nog in de meegeleverde ASUS ProArt Creator Hub of MyASUS software de fanmodus aanpassen tussen fluister, standaard en prestatie. Voor deze review heb ik m in standaard laten staan.

Toetsenbord & Trackpad:

Het toetsenbord op de VivoBook is erg prettig in gebruik. De toetsen zijn van prima formaat en hebben een ruime layout, waar zelfs mijn worstenvingers nog gemakkelijk op kunnen typen.
De toetsen voelen prima aan met een indrukafstand van 1,4mm een goede tactiele feedback bij elke toetsaanslag. Rechts vind je ook nog een numeriek toetsenbord en aan/uit knop met vingerafdrukscanner. Superhandig om snel in te kunnen loggen in Windows.
Het toetsenbord heeft witte achtergrondverlichting die instelbaar is op 4 helderheden. Deze geeft voldoende licht en komt mooi door de symbolen op de toetsen heen.
Het enige wat me opvalt is dat de verlichting niet helemaal gelijk verdeeld lijkt te zijn over het toetsenbord. Midden bovenin rondom de Y & U toetsen lijkt de verlichting net wat sterker te zijn dan onder in de hoeken.

Het trackpad op de VivoBook is voldoende. Formaat is groter dan ik gewend ben, wat wel erg prettig is. Trackpad werkt naar behoren en de rechter & linker muisklik voelen niet geweldig, maar volstaan. Het trackpad kan ook tijdelijk worden deactiveert met één van de Fn toetsen.

Speakers, webcam & microfoons:

Deze alinea had ik beter ‘’minpunten’’ kunnen noemen, want hier word ik dan weer wat minder blij van. De speakers op de VivoBook zijn zeer teleurstellend. Ten eerste zitten de stereo speakers aan de onderkant van laptop. Op zich geen ramp, maar het geluid wordt er zeker niet beter van. Het geluid wat speakers produceren is erg plat, er zit totaal geen definitie in en lage tonen zijn al helemaal niet te vinden. Qua volume zijn ze overigens wel prima; meer dan luid genoeg.
Waar het echt teleurstellend wordt is het ‘’sound by Harman Kardon’’ logo die de plastic behuizing van de laptop zit gegoten. Als je zo iets ziet verwacht je wel wat meer dan de €3 AliExpress speakers die in de VivoBook zitten. Als ik vertegenwoordiger bij Harman Kardon was zou ik me doodschamen.

Hoe dan ook, de webcam is ook vrij standaard. Resolutie is technisch gezien Full HD, al zou je het niet zeggen. Beeld is niet bepaald scherp. Contrast en levendigheid van het beeld zijn ook niet fantastisch.
Helaas geldt dit nog steeds voor veel laptops, dus om de VivoBook slecht te noemen zou overdreven zijn. Ik heb ik in ieder geval erger gezien. Voor basic videobellen is het meer dan voldoende.
Wat wel top is, is het schuifje dat over de camera heen zit. Deze kan dicht als de camera niet in gebruik is zodat er niemand mee kan kijken.

De microfoons op de VivoBook zijn dan wel weer prima. Duidelijk genoeg en pakken mijn stem goed op. Ik zou er niet professionele audio mee proberen op te nemen, maar goed, daar zijn ze ook niet voor gemaakt. Waar ik later pas achter kwam is dat er blijkbaar standaard ruisonderdrukking aanstaat.
Deze kan voor zover ik zie alleen in de MyASUS software worden uitgezet, waar je jammer genoeg een ASUS account voor moet aanmaken om het te kunnen gebruiken.
Met de ruisonderdrukking uit heb ik het idee dat de microfoons een stuk beter en helderder klinken, wel met een beetje ruis hier en daar, maar dat wil ik wel ruilen voor de achteraf iets te agressieve ruisonderdrukking.

Minpunten:

Dan helaas nog wat nadelen, en wees gerust, want veel zijn het er niet.
  • Als eerste de hiervoor genoemde speakers. Deze zijn simpelweg niet voldoende op de laptop in deze prijsklasse. Het geluid is blikkerig met te weinig bass. Dit probleem wordt alleen maar versterkt door de marketing die het tegendeel probeert te bewijzen.
  • Dan, de coil whine, iets wat ik lang niet meer zo duidelijk heb gehoord in een laptop. Het is een soort krakend, piepend geluid wat voornamelijk te horen bij het bewegen van de muiscursor over een platte achtergrond, zoals Word of een internetbrowser. Samen met het zachte gezoem van de ventilatoren was ik er qua geluid bijna van overtuigd dat er nog een harde schijf in de laptop zat.
    De coil whine is vanaf normale kijkafstand te horen, en terwijl niet niet persé storend is, valt het zeker wel op, wat jammer is.
  • Ten slotte nog de vooraf geïnstalleerde software, aka bloatware. Veel is er niet; eigenlijk alleen McAfee, maar dat is binnen een minuut verwijderd. Daarnaast zijn er nog een drietal applicaties van ASUS zelf geïnstalleerd, welke allemaal opzich wel handig zijn. GlideX en ProArt Creator Hub voegen een aantal functies toe (Bureaublad uitbreiden + performance monitoren & schermkalibratie).
    Alleen de MyASUS app is vreselijk. Je kunt hiermee instellingen aanpassen, updates downloaden en je apparaat registreren bij ASUS. Het nadeel aan de app is dat je er een ASUS account voor moet aanmaken om gebruik van te maken, en als je dat eenmaal hebt gedaan word je gebombardeerd met advertenties voor GlideX, Adobe Creative Cloud en Dropbox… Niet heel fijn als je alleen je fanmodus wou aanpassen.
Conclusie:

Juist, de conclusie, is de ASUS VivoBook Pro 16 een goede laptop?
Ondanks de hiervoor genoemde minpunten ben ik van mening van wel.

De VivoBook is een hele strakke en robuuste laptop met veel connectiviteit.
Je krijgt een uitstekend groot scherm en hoge specificaties, waaronder de i7 en RTX 3050.
De laptop is hierdoor razendsnel en fijn in gebruik. Het algemeen gebruiksgemak is zeer goed met een heel fijn toetsenbord en trackpad. Dankzij al deze factoren is de laptop geschikt voor velen, van student tot fotograaf.

Normaltier noem ik de prijs liever niet aangezien deze kan veranderen, maar met een prijs van €1200,- op het moment van schrijven is de waarde van VivoBook echt uitstekend. Je krijgt zeker waar voor je geld.

Heb jij ook een ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W?