Disclaimer
Alles is door mezelf beoordeeld en geschreven. Deze review is wel taalkundig geredigeerd door ChatGPT.
Unboxing
Een van de mooiste dingen van iets nieuws is natuurlijk het uitpakken. Het is niet alleen leuk, maar geeft ook direct inzicht in kwaliteit. De eerste keer dat je een apparaat in je handen hebt begint de beoordeling.
Mijn ervaringen tot nu toe met een Chromebook waren met een oude HP, een zwart plastic oud beestje waarvan ik het exacte model niet meer weet. Op een of andere manier verwachtte ik nu weer zoiets. Ik zat er echter compleet naast.
Allereerst straalt alles een stevige en hoogwaardige kwaliteit uit, helemaal niet goedkoop. De behuizing is vervaardigd van aluminium, geen plastic. Hij is zelfs niet zwart. Daarentegen heeft het scherm een zwarte bezel, wat functioneel is, omdat het bijzonder prettig is voor het kijken.
Bouwkwaliteit
De Chromebook Spin 514 heeft een slank en eigentijds ontwerp met een solide constructie. Het apparaat is gehuld in een aluminium behuizing die een premium uitstraling biedt en voor duurzaamheid zorgt. Dankzij de 360-graden draaifunctie van het scherm kun je de Chromebook in diverse standen gebruiken, zoals laptop-, tablet-, tent- of presentatiemodus. Dit maakt hem handig voor presentaties, samenwerking en ontspanning.
Niettemin zijn er enkele aspecten die als hinderlijk kunnen worden ervaren. Wanneer je hem als tablet gebruikt, oefen je druk uit op het toetsenbord tijdens het vasthouden. Bovendien moet je hem met twee handen vasthouden, aangezien hij met één hand niet te tillen is. Het royale scherm heeft ook nog een 2e nadeel. Het is onmogelijk om alle delen van het scherm comfortabel te bereiken.
Scherm, Geluid en webcam
Het scherm is een 14" IPS-display met een resolutie van 1920x1080 pixels. Over het algemeen is de kwaliteit goed, maar je kunt wel merken dat het een Edge-lit scherm is, vooral wanneer het beeld donker is en je op sommige plekken 'bleeding' ziet. In presentatie modus (op de kop) is de rand van het scherm slecht beschermd, je kunt daar schade verwachten.
Wat betreft het touchgedeelte, dat is prima in orde. Het scherm reageert adequaat en snel op aanrakingen.
Het geluid klinkt enigszins hol, maar het is zeker niet slecht. Bij stereo demo's is goed te horen uit welke richting het geluid komt. Tijdens het bekijken van een film zijn de stemmen helder en goed verstaanbaar. Hoewel het niet van home entertainment-kwaliteit is, is het zeker voldoende.
Er is een webcam voor videobellen aanwezig. Geen spetterende kwaliteit. Zeker in een donkere omgeving zie je veel ruis.
Aansluitingen
Waar sommige fabrikanten nog wel eens de plank misslaan door slechts aan één zijde van het apparaat aansluitingen te monteren (ik kijk naar jou, Apple), beschikt dit apparaat gelukkig over voldoende aansluitingen aan beide kanten.
Aan de rechterzijde bevinden zich een Kensington-slot, een USB-C met videomogelijkheid, een USB-A-aansluiting en een knop waar geen aanduiding bij staat. Deze knop blijkt de volumeknop te zijn, die alleen van pas komt in de tabletmodus, aangezien er zich ook volumeknoppen op het toetsenbord bevinden.
Aan de tegenovergestelde (linker) zijde bevinden zich een USB-C-aansluiting opnieuw met videomogelijkheid, een USB-A-aansluiting, een poort voor audio zoals een externe luidspreker of koptelefoon, en een Micro-SD-slot. Naast deze aansluitingen is de aan/uit-knop geplaatst, voorzien van een klein ingebouwd ledlampje dat de status aangeeft.
Accu, Warmte en Ventilatie
Tijdens deze review hoefde ik het Chromebook niet vaak op te laden. Momenteel, met nog 33% batterijlading over, geeft het aan dat het nog iets meer dan 4,5 uur kan functioneren. Uiteraard varieert dit afhankelijk van het gebruik. Vanaf het moment dat de batterij tot 33% is gedaald, duurt het slechts 55 minuten om weer volledig op te laden. Een positief aspect is dat beide USB-C-poorten kunnen worden gebruikt om op te laden.
Gedurende het gebruik heb ik geen warmte via de behuizing gevoeld. Wel ondervond ik hinder van het geluid van de ventilator in de portrait-tablet modus. De luchtuitlaat bevindt zich dan bij je hand, waardoor je warme lucht voelt blazen.
Dat blazen heeft ook een ander nadeel: het produceert geluid. Ik had verwacht dat een energiezuinige Chromebook alleen zou gaan blazen bij zware belasting. Echter, je kunt de ventilatoren daadwerkelijk op de achtergrond horen zoemen. Dit kan zelfs voorkomen bij het openen van slechts twee tabbladen in Chrome. Daar had ik meer van verwacht.
Toetsenbord en Trackpad
Beide zijn prima in orde. Weliswaar iets minder (wat gezien de prijs ook begrijpelijk is) dan bij een MacBook, maar zeker acceptabel. Het meest hinderlijke aan het toetsenbord is de zoekknop op de plek waar ik de caps-lock verwacht, wat resulteerde in een paar keer onbedoeld drukken. Ook voelt het indrukken van een toets anders dan ik gewend ben, hoewel de feedback prima is voelt het vreemd. Ik van mening dat het een kwestie van wennen is.
De trackpad heeft een prettige omvang en reageert zoals je zou verwachten. Aanvankelijk had ik het idee dat hij niet elke klik registreerde, maar dit bleek simpelweg een kwestie van wennen te zijn, aangezien ik dit later niet meer heb ervaren. Overigens reageert de trackpad ook op een lichte tik in plaats van dat je per se hard moet drukken. Dat is een fijne toevoeging.
Als ik iets zou moeten noemen wat ik zou missen is het de toetsen verlichting. Zeker omdat de layout anders is dan gewend moet ik vaak kijken. In het donker is dat natuurlijk een stukje lastiger.
Performance
Links naast de trackpad prijkt een sticker waar 'Athlon Silver' staat, dus verwacht geen goud. Om de performance te beoordelen, heb ik geprobeerd 3DMark te draaien. Dit leverde zoveel problemen op dat ik mijn poging heb gestaakt.
Dan maar proberen door verschillende spellen te spelen. Ik ben aan de slag gegaan met de volgende spellen:
- Fruit Ninja
- Brawl Stars
- Geometry Dash
- Candy Crush
- Roblox
Fruit Ninja werkte niet al te goed in het menu, Er waren haperingen zichtbaar, maar dit kan komen doordat het spel ouder is. Tijdens het spelen zelf heb ik geen vertraging gemerkt. Het 'slicen' van fruit via het touchscreen werd goed geregistreerd.
Brawl Stars wilde helemaal niet starten. Ik kreeg de melding 'Brawl Stars blijft stoppen'. geen idee wat hier de oorzaak was. Een grappig detail in het foutenrapport was wel dat het apparaat blijkbaar de naam 'Zork_cheets' heeft. Minder grappig is natuurlijk dat het spel niet werkt.
Geometry Dash speelde gewoon zoals je zou verwachten, zonder problemen hier. Het Chromebook had soms echter moeite met het wisselen tussen 'windowed' en volledig scherm weergave.
Candy Crush werkte ook goed, maar bracht iets anders aan het licht. Het spel is gemaakt voor de portretmodus, dus je moet eigenlijk ook zo spelen, anders wordt slechts een klein deel van het scherm gebruikt.
Roblox wilde wel starten, maar het bleek onmogelijk om een wereld te laden. Ik ben verder niet op onderzoek uitgegaan.
Hoewel mijn tests geen exacte uitspraken over de prestaties mogelijk maken, durf ik wel te stellen dat je geen wonderen van dit apparaat moet verwachten. Voor browsen, tekstverwerken, en simpele spelletjes is het echter prima en snel genoeg. Wil je meer dan zul je snel worden teleurgesteld.
Wat ik wel via Fast.com kon meten was de Wifi snelheid. Deze was prima in orde
Prijs
Ik vind dat de prijs-kwaliteitverhouding goed in balans is. De vraag is echter of je daadwerkelijk gebruik zult maken van alle functies. Zal je het touchscreen bijvoorbeeld echt benutten? Tijdens mijn testen vergat ik vaak dat deze functie überhaupt aanwezig was, aangezien ik voornamelijk het toetsenbord en de trackpad gebruikte.
Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om dit model aan me voorbij te laten gaan, maar ik besef wel dat mijn ouders aanzienlijk voordeel zouden halen uit een dergelijk apparaat. Aangezien ze al een Android-telefoon hebben, zou de overstap naar een Chromebook veel soepeler zijn dan naar bijvoorbeeld een Windows-laptop. Als ik alle eigenschappen van deze Chromebook in een Windows-laptop zou willen hebben, zou ik echter meer geld kwijt zijn. Dit brengt ons terug bij de initiële vraag: Heb je alle functies wel nodig?