ASUS X515EA-EJ4003W Review

lutjes Testpanel
10 augustus 2023, laatste update op 10 augustus 2023, 1.280 views Testpanel

ASUS X515EA-EJ4003W

prima laptop voor het geld en vanuit hardware zicht misschien zelf iets beter dan zijn directe concurrenten in dezelfde prijscategorie. Ventilator is wel vaak luid aanwezig en de accuduur is minder goed als verwacht. Ik zie de laptop dan ook voornamelijk als geschikt voor email/office en internet.

Pluspunten

• mooi groot scherm
  • touchpad voelt lekker aan
  • fysieke aansluitingen
  • algehele bouwkwaliteit

Minpunten

• ventilator gaat vaak zonder zichtbare reden volluit
  • Toetsenbord
  • geen lan aansluiting
  • geen USB C voor laden maar eigen aansluiting

- Algemene beoordeling

Het is een prima laptop voor z’n prijs, voorzien van alle benodigde zaken en de basis aansluitingen die je naar mijn mening minimaal nodig hebt om er zonder externe adapters etc. mee te werken.
Prima laptop om zeker voor de basis zaken zoals internet en office te gebruiken.

- Featureset
De fysieke aansluitingen op laptops worden natuurlijk al jaren minder maar voor mij springt deze asus er alsnog enigszins positief uit gezien dat er 3 usb aansluitingen zijn een usb c en een hdmi aansluiting zijn en een 3.5 mm jack.
Ook kwa wifi/bluetooth is er aan je gedacht. De wifi snelheid is vergelijkbaar tijdens een speedtest als op andere wireless devices haalbaar is.

De speakers zijn aan de onderkant van de laptop richting de zijkant verbouwd. Doordat het geluid reflecteerd vanaf een bureau of iets klinkt dit beter dan verwacht. heb je de laptop zo vast is de geluidskwaliteit wat je van een laptop speaker verwacht, dan klinkt het hol.

- Beeldkwaliteit
Deze is prima en helder te noemen en zelfs in buitenlicht is het scherm goed te bekijken en afleesbaar. Echter de spiegeling bij licht van de zijkant of achterkant geeft hetzelfde beeld als bij veel andere schermen dus op dat gebied niet speciaal

- Ergonomie
Vind ik moeilijk wat over te zeggen. Deze laptop is net zo ergonomisch voor mij dan mijn macbook of dell laptop

- Mobiliteit en accuduur
Kwa gewicht is de laptop prima om mee te kunnen nemen. Mijn persoonlijke ervaring is zoals in sommige andere reviews ook te lezen betreffende de accuduur dat dit wel wat beter had gemogen. Een normale werkdag is niet haalbaar tijdens mijn testsituatie.

- Prestaties
Laptop werkt voor wat ik ervan verwacht naar behoren en werkt lekker snel door ik denk voornamelijk de I5 processor en de SSD. De koelprestaties zijn prima, na wat langer gebruik ontstaat er een warme plek aan de onderkant maar dat gebeurt bij wel meer laptops. Aan de bovenkant merk je daar niets van dus als je werkt op een bureau heb je hier geen last van.

- Bouwkwaliteit en robuustheid
Dit sluit aan bij de bouwkwailiteit die ik van een merk zoals asus zou verwachten, laptop werkt naar behoren, toetsenbord/mousepad reageert direct. de laptop buigt ook niet door en voelt verder solide aan alsof deze tegen een stootje zou moeten kunnen.

- Warmte- en geluidsproductie
De ventilator gaat naar mijn mening wat snel aan en draaid dan ook vaak vrij hard of lang door om de laptop proberen koel te houden. Daarbij maakt deze ook meer lawaai dan ik van andere laptops gewend ben.

- Prijs
Ja wat valt er te zeggen over de prijs. Ik denk dat er in deze prijscategorie rondom de €550 leuke laptops te verkrijgen zijn en deze asus is naar mijn mening daar wel een positieve uitschieter kwa hardware gezien er een I5 is verbouwd waar vele anderen voor een Ryzen 3 of I3 kiezen, waar een I5 een betere performance bied.

- Vergelijkingsmateriaal
Ik haal eerder in de review al eens een macbook en een dell laptop aan die ik vanuit werk o.a. gewend ben. veelal met vergelijkbare specificaties zoals een I5 processor en 8GB+ geheugen i.c.m. een SSD. Om de een of andere reden voelt deze laptop langzamer aan als de andere laptops zij het de macbook air of de dell lattitude 5530. Nu vallen deze toestellen ook in een andere prijscategorie dus zijn de verwachtingen daar ook zeker hoger.

Heb jij ook een ASUS X515EA-EJ4003W?