Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH) Review

9 augustus 2023, laatste update op 9 augustus 2023, 144 views Rapporteer
Testpanel 0

Lenovo en Google proberen samen de cloud gaming markt te ontdekken. Deze samenwerking resulteerde in de Lenovo IP 5 Chrome 16IAU7. Deze laptop is stevig, heeft een goed scherm en levert een fijne typ ervaring. Hier straalt Lenovo in. Het is een hele fijne laptop om te gebruiken (op de trackpad na). Als ik een ander beroep had, had ik dit kunnen gebruiken als een prima werklaptop.

Lenovo en Google adverteren dit als een echte "Gaming Chromebook" die met een combinatie van een Chromebook & cloud gaming, gamen betaalbaarder zou maken. Helaas ben ik het niet een hiermee. Een mooi scherm en een belicht toetsenbord maakt iets helaas niet een "gaming" product voor mij.

Pluspunten

• Groot en mooi scherm
  • Stevig gebouwt
  • Fijn toetsenboard
  • Lekker veel USB A en USB C poorten

Minpunten

• Trackpad voelt stroef
  • Product voor de verkeerde markt
  • Ethernet port mist
  • Te duur voor cloud gaming

3 van 5 sterren (Voldoende)

Lenovo IP 5 Chrome 16IAU7

Eerste impressie
Toen ik deze laptop opgestart had, dacht ik eerst dat hij stuk was. Hij ging maar niet aan. Toen kwam ik erachter dat je hem aan de oplader moet doen voor de eerste bootup om de Chromebook aan te krijgen.

Chrome OS was verwarrend voor mij om te gebruiken als een Mac en Windows user. Ik snapte spontaan waarom mijn vader soms om mijn hulp vraagt met technologische vragen. Over tijd merkte ik wel dat het een UI was die licht is, en fijn was om mee te werken als je het onder de knie kreeg.
Beeldkwaliteit
De Lenovo IP 5 Chrome 16IAU7 bevat een 16 inch, 2560x1600 scherm. Het scherm toont mooie kleuren, heeft dunne randen aan de zijkanten en een aspect ratio 16:10.
Chromebooks met 120hz?
Lenovo adverteert dat dit scherm een 120hz refresh rate heeft, wat inderdaad klopt, indien je laptop stroom krijgt van een stopcontact. Als je de laptop op batterij gebruikt dan is het een refresh rate van 60hz.

Het verlagen van de refreshrate wordt waarschijnlijk gedaan om de batterij duur te verlengen. Let dus op dat 120hz gamen niet mogelijk is zonder een stroom aansluiting. Je kunt op moment van schrijven niet handmatig de refresh rate kan wijzigen in de settings, alleen die van externe schermen.
HDR/SDR
Helaas heeft het scherm geen HDR maar met een IPS scherm is dit ook niet nodig naar mijn mening. Voor echte HDR-ervaring kun je beter een OLED of Mini LED scherm gebruiken (die vallen allebei wel buiten de prijsklasse). SDR content zag er prima uit.
Kan ik het meenemen?
Ik heb met veel laptops gewerkt, meerdere Windows laptops en een Macbook met een M1 Pro. Ik kan eerlijk zeggen dat Windows gaming laptops 1 groot nadeel hebben die deze Chromebook niet heeft: accuduur. Omdat de laptop alleen maar een Intel i3 processor hoeft te voorzien van stroom en niet nog een apparte video kaart, gaat de laptop een stuk langer mee. Over mijn korte tijd met het product heb ik niet hoeven na te denken over de batterij. Dit was vooral omdat ik de oplader aangesloten had voor de volle 120hz ervaring.

De IP 5 is makkelijk mee te nemen. Ik kon het makkelijk in de 15.6 inch vak van mijn laptop tas stoppen ondanks dat het scherm 16 inch is. De IP 5 woog ook wel wat maar niet zo veel als een bulky gaming laptop. Het weegt wel meer dan een ultrabook.
Redelijk solide voor een cloud apparaat
Bouw kwaliteit is prima op de Lenovo IP 5. Met mix van metaal en plastic met weinig flexibiliteit krijg je zeker een premium gevoel. Ook beweegt het toetsenbord nauwelijks als je typt.
Hoe voelt het om te gebruiken
Ik moest wel echt wennen aan het toetsenbord. Ik had vaak dat ik mis klikte, ik mis mijn Windows/command key en er is ook geen caps lock. Over tijd begint dit wel meer te wennen en kon ik al een flink stuk sneller typen dan eerst. De toetsen voelen goed aan en hebben een zachtere klik dan ik van mijn Macbook gewend ben. De toetsen hebben stiekem toch wel een lekkere click en maakt het schrijven van documenten een prima ervaring.

De trackpad is helaas wel echt een minpunt. Je vingers glijden er niet echt over heen en het voelt ook redelijk stroef. Als ik mijn vingers eroverheen haal voel je dat je vingers een beetje vast komen te zitten en stuiteren over het oppervlak. Ook als ik mijn muis bewoog in Chrome OS voelen mijn muisbewegingen daardoor inaccuraat.

De aan knop is verwarrend. Als je de Chromebook opstart, is er geen licht of indicatie dat het aan het opstarten is. Ik bleef de aan knop indrukken totdat ik er later achterkwam dat wel aan het opstarten was maar er geen indicatie voor was.

Speakers zijn prima, niks over te klagen.
Hoe is het om erop te gamen
Ik val maar met de deur binnen, de RGB-toetsenbord vind ik een gimmick. Ik ben zelf natuurlijk al een oudere gamer en ook redelijk op RGB uitgekeken. Vooral dat er maar 4 zones zijn betekent dat je veel mooie visuele effecten niet kan gebruiken. Ik heb het zelf op 1 kleur gehouden om de toetsen te belichten in het donker. Ik hoop dat bedrijven stoppen met lichten toe te voegen aan producten en het dan een "gaming" product te noemen. Dit is natuurlijk een persoonlijke mening.

De laptop zelf bevat een Intel i3-1215U processor die beschikt over 6 cores, 2 performance en 4 efficiënt, en kan boosten tot 4.4ghz. Dit is een prima laptop om op te werken.
Can it run Crisis?
Jazeker! (met cloud gaming)

Ik heb daarom 2 games echt uitgeprobeerd in Geforce Now.
  • Rocket League
  • Bricktales Demo
Ik begon met Rocket League omdat ik daar 700+ uur in heb en daarom redelijk comfortabel voel in het spel. Beeldkwaliteit was slecht en ik had super veel lag. Dit was niet echt een fijne manier om mijn game sessie mee te beginnen. Blijkbaar moet je in Nvidia je settings aanpassen. Ik heb mijn server locatie aangepast naar EU West, resolutie naar 1440p en fps naar 120.

Hoe was de tweede poging? Een stuk beter! De game was vloeiend en resolutie was haar scherp. Ik zat lekker te spelen maar merkte wel 2 issues. Latency en Package drops. Er voelde wat vertraging in wat ik invoerde en wat ik zag. Het was zeker te doen en veel beter dan ik had verwacht van Cloud gaming. Helaas was het wel storend genoeg om geen competieve games aan te raden. Dit wordt gevoel wordt versterkt door het feit dat soms de verbinding wegvalt (de router ligt naast me). Ik denk dat veel van deze issues verholpen worden met een ethernet adapter maar het was beter geweest als Lenovo dit in de laptop verwerkt had.

Competitieve schrijven we af, maar wat van niet competitieve games? Dit was een plezier om te spelen. Bricktales voelde vloeiend aan en alle haperingen en latency vielen me niet tot nauwlijks meer op. Dit zijn de perfecte games voor cloud gaming naar mijn mening.
Wordt het ook een toaster net als andere gaming laptops?
In Rocket League merkte ik weinig maar toen ik Bricktales speelde, begon ik de ventilator te horen. Dit gecombineerd met een warme plek boven de WASD knoppen was toch een mindere ervaring voor Chromebook die cloud games speelt. De rest van de laptop was redelijk cool en de OS bleef naar mijn ervaring prima werken.
Hoe duur is cloud gaming?
Dit is waar ik het meest aan twijfel over dit product. Persoonlijk had ik juist een beeld over Chromebooks dat ze betaalbaar waren met een licht gewicht OS. Dit maakt ze ideaal maakt voor lichtere workloads en/of een goeie laptop voor scholieren. Gaming is wel een zwaardere workload en merk dat het daarom inderdaad van de cloud afhankelijk blijft.

Als we kijken wat de Lenovo Ip 5 Chrome 16IAU7 aan de tafel brengt:
  • 16 inch, 120hz, 2560x1600 display
  • Vier zones RGB-verlichting
  • Intel i3-1215U processor
  • Chrome OS
  • Prijs: 649 euro op moment van schrijven
Als we dit vergelijken met een 50 euro duurdere ASUS TUF Gaming F15 FX506HF-HN014W:
  • 15.6 inch, 144hz, 1920x1080 display
  • Één(?) zone keyboard RBG-verlichting
  • Intel Core i5-11400H, RTX 2050
  • Windows
  • Prijs: 699 euro op moment van schrijven
Al hoewel de Lenovo stevig gebouwd is, een prachtig groot scherm heeft en gebruik maakt van een snelle Chrome OS, zou ik alsnog de Asus TUF GAMING F15 kiezen. De Lenovo IP 5 is zonder dedicated GPU afhankelijk van de cloud. Xbox en Nvidia bieden beide een cloud gaming service aan die 1440p, 120hz streaming kunnen leveren, indien je internet snel genoeg is.

Bij het opstarten van Chrome kregen wij gratis 3 maanden Geforce Now ter waarde van 60 euro. Dit komt neer op een abonnement van 20 euro per maand zonder games erbij. Xbox heeft ook een abonnement van 15 euro per maand incl games. Als je een jaar lang dus willen cloud gamen leg je tussen de 180 en 200 euro neer. 180-200 euro per jaar is een flink bedrag, maar let wel op dat dit voor 120hz, 1440p gaming is. Voor 1080p betaal je bij Nvidia 100 euro per jaar (10 euro per maand).
Mijn beoordeling
Tel op dat je een jaar zou willen gamen op een gaming Chromebook en je bent al snel duurder uit dan een laptop met een dedicated GPU erin. Je kan ook altijd natuurlijk nog streamen op een Windows computer. Chrome OS is wel heel snel en soepel en daarom zie ik dit product zeker wel een markt hebben, ik denk alleen dat het verkeerd geadverteerd is. Dit product lijkt me meer voor de persoon die een mooi groot scherm wilt op een snelle computer die geen last heeft van spontane lang durende updates.

Helaas is dit product niet voor mij, maar je gaat geen andere laptop vinden in deze prijsklasse met zo een mooi scherm. Buiten het scherm zie ik helaas niet de waarde van het product zelf voor mensen die willen gamen. Persoonlijk raad ik aan om een goedkopere Chromebook te halen voor cloud gaming of een duurdere laptop om lokaal mee te gamen.

Ik raad wel dit product aan voor iemand die veel met documenten werkt, een mooi scherm nodig hebt voor series en daarbuiten nog wilt cloud gamen.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad 5 Chrome 16IAU7 (82V8000PMH)?