Philips 55OLED807/12 Zwart Review
De OLED807 heeft prachtige beeldkwaliteit door het OLED paneel en de tv-speakers zorgen op zichzelf ook voor een goede audio ervaring. Wat mij betreft onderscheid Philips zich met deze TV op softwarematig gebied door een brede ondersteuning van media codecs op audio en video gebied, plus het in mijn mening fijn werkende AndroidTV. Ander pluspunt is ambilight wat zeker voor meer immersie zorgt, al staat de ambilight in zijn default instelling zeker niet op z'n best en is de onderste ambilight minder mooi door een 'gat' in de lichtbalk als gevolg van de voet van de tv.
Pluspunten
- Beeldkwaliteit
- Geluidskwaliteit
- AndroidTV
- Ondersteuning HDR formats
- Ondersteuning DTS
Minpunten
- Gat in onderste ambilight balk
Al een ruimte tijd was ik opzoek naar een opvolger van mijn Philips lcd-tv 50PUS8804. Ik wilde graag naar 55 inch en alhoewel de 8804 helemaal geen slecht beeld gaf, had ik het gevoel dat het contrast zeker beter kon en dat OLED toch echt wel die next-level beeldervaring kon geven.
De zoektocht begon vorig jaar, waar ik heb gekeken naar vele tv's en reviews daarvan. Ook heb ik miniled overwogen, vooral omdat de spiegelende eigenschappen van OLED tv's niet zo zag zitten. Dit is een eigenschap van bijna alle OLED tv's voor zover ik weet, afgezien van bijvoorbeeld een samsung S95B die wel een soort antireflectielaag hebben die aardig goed werkt, alleen wel een grijze waas achterlaat op het beeldscherm wat ik persoonlijk vervelend vind. Miniled vond ik echter niet vaak niet heel mooi, sowieso niet tegenover OLED.
Dus het moest een OLED worden en na goede ervaringen met mijn Philips 8804 neigde ik naar een Philips OLED. Belangrijk voor mij is de uitgebreide codec ondersteuning en AndroidTV, maar ook ambilight vind ik fijn. Indien een Philips OLED ook goede beeldkwaliteit liet zien tegenover bijvoorbeeld de LG C2, dan was voor mij de keuze snel gemaakt.
Philips 55OLED807 Beeld
Dus toen hij deze maand eindelijk wat in prijs daalde, waarschijnlijk door de release van de nieuwe 808 en 908 serie, pakte ik mijn kans. Voor 1100 euro gekocht en dit vind ik een juiste prijs voor een dergelijke tv.
Levering was goed en installatie was gemakkelijk. Ik heb de TV aan een muurbeugel hangen en heb dus geen ervaring met de voet. Wat ik wel begreep is dat de voet erg reflecteert en door de hoek van de voet ook het beeld van de tv reflecteert. Juist omdat ik 'm zou ophangen, was dit geen issue voor mij.
Inmiddels maak ik een week gebruik van de 807 en ik moet zeggen dat het erg goed bevalt. Het is mooi rustig beeld met super contrast. Ook is er erg veel te tweaken aan de beeldinstellingen, wat ik wel leuk vind, echter juist door die enorme hoeveelheid instellingen vind ik het moeilijk hierin een perfecte te vinden. Voor verschillende situaties heb ik simpelweg voorkeur aan ander beeld. Bij films en series zet ik de instelling op de Filmmaker mode, wat me goed bevalt. Voor gewoon TV kijken staat hij op 'Persoonlijk' wat net iets feller is en de TV meer doet om het beeld te verbeteren, wat een scherp en mooi beeld geeft voor gewone tv uitzendingen. Maar alsnog switch is nog wel eens en hangt het allemaal van het moment af.
Motion handling vind ik lastig te beoordelen. Voorlopig lijkt dit goed in orde, echter heb ik ook momenten gehad dat het schokkerig lijkt. Ik kan alleen niet uitsluiten of dat dan komt door de media zelf, of dat de TV gebrekkig is in het verwerken van de beelden. Ik vermoed de eerste op dit moment, omdat in het algemeen de bewegende beelden dik in orde zijn. Ik heb in ieder geval nog geen 'artefacts' gezien, wat ik wel had bij de 8804.
Ik ben vooral onder de indruk van het contrast, de scherpte en de kleuren. Hier niks over te klagen en helemaal tevreden mee.
Audio en Play-FI
Het geluid uit de 807 TV-speakers is goed in orde, maar mist natuurlijk een echte bass, wat je ook niet mag verwachten uit de TV.
DTS Play-Fi is meegeinstalleerd en geeft de mogelijkheid om losse speakers met Play-Fi compatibiliteit draadloos te koppelen aan de TV. Op mijn 8804 had ik dit ook, echter kreeg ik het toen niet goed draaiende, was het instabiel, en was het niet mogelijk de losse speakers als surround speakers in te stellen zonder een centrale speaker/soundbar die dan als center moest dienen. De 807 heeft een geupdate Play-Fi waar nu de home-theater mogelijkheid in zit, wat ervoor zorgt dat de TV speakers nu wel als centrale speakers beschouwd kunnen worden. Gisteren is het gelukt dit goed in te stellen en ik moet zeggen dat het goed werkt en ik een mooie audio-ervaring had met m'n 2 Philips TAW6205 links en rechtsachter me. Hopelijk blijft het ook stabiel werken, maar dat gaan we zien.
Android TV
Ik vind persoonlijk androidtv erg fijn werken en nu op de 807 bevalt het nog beter. Het werkt nu vooral lekker snel, een stuk sneller dan op mijn vorige TV. Inmiddels nog geen gekke dingen gezien, en trouwens geen reclame.
Voor Films en series maak ik veel gebruik van Plex die mooi de bibliotheek laat zien van mijn NAS server. Dit werkt ook snel, en hier is de ondersteuning van DTS(HD), Dolby Atmos en alle HDR formaten erg handig. Het zorgt ervoor dat de 807 altijd zelf de media kan afspelen en voorkomt dat Plex gaat transcoderen op mijn NAS, iets wat mijn NAS niet aankan. De films hebben vaak DTS en voor zover ik zie is Philips een van de enigen die dit ondersteund.
Gamen
Op de PS5 gamen met de 807 werkt goed. Ik moest alleen even handmatig wat instellingen aanpassen om te zorgen dat VRR, ALLM en 120 Hz werd gepakt. En de 120 Hz werkt goed en het reageert allemaal supersnel, wat je ook mag verwachten. Bij het spelen Gran Turismo 7 geeft dit een hele mooie ervaring door de goede responsiviteit en feedback.
Al met al een heel prettig werkende en mooie tv waar ik verwacht een paar jaar mee door te kunnen.