Synology DiskStation DS411j Review

Freezerator
20 november 2010, laatste update op 24 november 2010, 11.688 views

Synology DiskStation DS411j

Ik heb sinds 10 november de Synology 411j in bezit met 4 keer een Samsung EcoGreen F4 2TB erin, dus bij deze een korte review: Setup Synology 411j 4x Samsung EcoGreen F4 2TB, 5400rpm, 32MB, SATA Doel Mijn doel is om een centrale opslag te hebben die makkelijk te configuren is en energie zuinig. Hij moet in staat zijn bestanden naar mijn HTPC te streamen en als backup doel dienen. Hij moet wel over veel opslag ruimte beschikken. Deze eisen zijn erg eenvoudig dus ik besloot hierdoor voor de minst krachtige 4 bay oplossing van Synology te kiezen, de nieuwe 411j. Het gebruik De installatie gaat reuze eenvoudig. Binnen enkele minuten laad je de firmware erop en kan je aan de slag door een volume te creeren om je data op te...

Pluspunten

• Gebruikersvriendelijk
  • Energiezuinig
  • Snel genoeg voor uiteenlopende taken
  • Iphone Apps

Minpunten

• Bootstrappen vereist linux kennis
  • Uitbreidbaarheid

Setup
Synology 411j
4x Samsung EcoGreen F4 2TB, 5400rpm, 32MB, SATA

Doel

Het gebruik
De installatie gaat reuze eenvoudig. Binnen enkele minuten laad je de firmware erop en kan je aan de slag door een volume te creeren om je data op te zetten. Ik koos ervoor om een raid 5 configuratie aan te maken waardoor ik netto circa 5,36TB overhield van de 8TBit bruto. Lang leve de harddisk fabrikanten die een andere TB hanteren :)

Na het aanmaken van het volume (wat wel lang kan duren als je verificatie van de disks ook kiest) kan je aan de slag met gedeelde mappen en gebruikers aanmaken. Dit spreekt allemaal voor zichzelf en werkt erg gemakkelijk.

Prestaties
Schrijven naar de 411j gaat met circa 35MB/s, lezen met 75MB/s. Dit komt redelijk overeen met de performance die op de site staat vermeld.
In het algemeen gebruik door de configuratie menu's van de Synology wordt redelijk vlot heengeklikt. Werkt allemaal snel genoeg.
Meerdere taken tegelijk gaat ook zonder problemen, het geheugen gebruik en de cpu kunnen het makkelijk aan.
SABnzbd+ haalt nogal wisselende snelheden, bij 1MB/s is de cpu voor circa 40% belast, dus ik denk dat mijn nieuwsserver hier roet in het eten gooit :)
Update: Vanochtend een NZB van 9GB met gemiddeld 3,14MB/s gedownload. CPU zit dan wel op de 90 a 100% tijdens het downloaden.

Overig
De Synology beschikt ook over extra opties zoals een iTunes server en audio station. Ik had zelf toen ik hem kocht niet verwacht deze opties te gaan gebruiken, maar ze blijken verrassend handig te zijn. Via een app op mijn iPhone (en ook voor Android) kan ik mijn muziek streamen vanaf mijn Synology. Dit werkt goed en gemakkelijk.
Ook heb ik er SABnzbd+ en Couchpotato op installed. Het apperaat bied een hoop opties om helemaal naar wens aan te passen als je hem bootstrapped. Er draait linux op waardoor je lekker aan de slag kan met scriptjes en programma's :) Wel zal het geheugen gebruik toenemen, met SABnzb+, Couchpotato, Mysql, Audiostation, Photostation allemaal aan zit het tegen de 60% geheugen aan.

Ik heb tevens ingesteld dat de schijven in slaapstand gaan als je hem niet gebruikt. Als je hem de 1e keer dan weer aanroept kan het lang duren (15-20 seconden) voordat je een teken van leven krijgt. Als je er naast staat hoor je dan de schijven opspinnen.

Al met al, ben ik er erg tevreden over. Voor 315 euro niet goedkoop, maar wel een hoop gemak en energiezuinig. Ik verwacht hier hopelijk nog veel plezier van te hebben.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS411j?

Vraag & Aanbod

Er staat dat er een raid-5 array is gemaakt.

Alleen snap ik het volgende niet: "waardoor ik netto circa 5,36TB overhield van de 8TBit bruto. Lang leve de harddisk fabrikanten die een andere TB hanteren"

Als je 4x2TB in raid-5 zet, heb je netto 3x2=6TB (n-1 disks voor opslag), eentje kun je dus niet gebruiken. Die 6TB zou dan dus neerkomen op jouw waarde van 5,36TB en dat klopt aardig.
Hij doelt meer op de aanduiding die fabrikanten hanteren, want je hebt volgens de fabrikanten 2TBx4 maar dat is eigenlijk slechts 2Tibx4. Ze hanteren de Tib en TB benoeming naar eigen voordeel.

[Reactie gewijzigd door karstnl op 27 juli 2024 05:42]

Precies andersom dus. HD fabrikanten doen het goed, de meeste OS-sen rapporteren het alleen verkeerd.
Werk je soms voor een HDD fabrikant. Alle bestandssystemen en OSén sinds het begin van de computer werken met de binaire varian 1024 based. Ook je werkgeheugen flash drives, usb drives. CD's DVD's alles werkt altijd al via 1024. HDD fabrikanten zijn altijd al de enigsten geweest die van deze standaard afwijken. Dat heeft niet met het OS te maken. In het OS kiezen ze altijd al de meest gebruikte en voor de hand liggende methoden. Kijk maar eens naar je werkgeheugen en naar cd/dvd/blu ray, floppy, flash en alle ander opslagmedia. HDD zijn de enige utizondering.
De snelheden die je hebt aangegeven:

"Schrijven naar de 411j gaat met circa 35MB/s, lezen met 75MB/s."

zijn relatief hoog voor een 'budget' NAS.

Ik ben geinteresseerd in de DS411J en DS410 en het verschil in performance.
Zou je misschien wat aanvullende informatie over de performance van je 411J kunnen geven?
Wat zou je graag willen zien? En ook meteen een suggestie over hoe ik het voor je kan meten. Ik kan zonder problemen wat files heen en weer gooien, maar dan hou ik dezelfde waarden als aangegeven.

Van de fabrikant zelf zie je dat de 411j al aardig meekomt
De grote vraag is natuurlijk met welke raid (of geen raid) opstelling haal je deze schrijf- en leesprestaties.
Mjah... Lezen?
Na lang twijfelen of ik een nas koop of zelf ga bouwen, heb ik toch maar deze "budget" nas gekocht.
Voor dit geld krijg je niet veel "hardware". Een eenvoudig behuizing met goedkoop, maar werkend oplossing om je hdd's erin kwijt te kunnen.

4 hdd's erin van 2 TB en zit nu al hele dag erop te kauwen en nog maar op 28%. Zeker al 8 uur bezig. WAT EEN KUTDING!!

Mijn conclusie voor nas is dat je veel te veel betaald voor zo weinig. Gewoon zelf bouwen!
Wat verwacht je van een 1200mhz processor?

Ik had zelf eerst 2 hdd's in raid 1 hangen met 1TB data.
Na het plaatsen van een 3de hdd maakte hij er een raid 5 van met behoudt van data, daar heeft hij dan wel 2 dagen over gedaan maar desalniettemin vind ik dat niet verkeerd voor zo'n licht processortje...
Als je op dat gebied performance wil zit je simpelweg aan duurdere versies.

Als je een daihutse cuore koopt moet je ook niet zeuren dat het zo lang duurt voordat je op de 100 km/u zit :P
Wat zou je aanbevelen?

Ik ben op zoek naar een betaalbare NAS die flexibel is in het gebruik. Op dit moment lijkt mij de Synology DS411J de beste oplossing, omdat

+ In staat om met schijven met verschillende groottes om te gaan
+ SHR biedt de mogelijkheid om meer te halen uit dergelijke mixes
+ Het ding schijnt een gebruikersvriendelijke interface te hebben
+ Betaalbaar

Een aantal minpunten zijn

- Ik had eigenlijk gehoopt een betaalbare oplossing met hotswap capaciteit te vinden
- Het schijnt niet mogelijk te zijn om voorgeformatteerde ext4 schijven met behoud van data in de configuratie op te nemen. Dit is voor mij een belangrijk puntje omdat ik wil voorkomen dat ik gelijk al hopen nieuwe schijven moet kopen en nog eens dagen bezig ben met het overtanken van de data. Daartegenover staat dat dit bij vrij weinig (geen?) NASsen van dit type kan. De flexibiliteit mbt schijfgrootte maakt een hoop goed, aangezien dit betekent dat ik alsnog van mijn oude schijven gebruik kan maken. Tevens hoop ik erop dat ik, als ik me een beetje in het OS van dit systeem verdiep, een mogelijkheid vind om mijn oude schijven toch met behoud van data in de configuratie te hangen.

Vraag: is er iemand die ervaring heeft mbt dit laatste puntje? Is het mogelijk om mijn oude ext4 schijven niet alleen te mounten in het systeem, maar daarna ook via de userinterface en andere features beheerbaar te maken met behoud van data?

Gr,

Gr.
Over SABnzbd: Ik heb zelf een buffalo linkstation om daarmee uit nieuwsgroepen te downloaden. Ik gebruik daarvoor nzbget + nzbgetweb. Deze combinatie belast de processor veel minder dan de SABnzbd software. Ik gebruik wel geen ssl. Misschien ook wat voor jou.

[Reactie gewijzigd door W1ck1e op 27 juli 2024 05:42]

Thanks, ik zal er eens naar gaan kijken. Is dat ook minder intensief bij de repair? Of maakt dat niet zoveel uit?
Iemand een idee of het systeem snel genoeg is voor het draaien van een website (Wordpress). Gaat om een site met een heel laag bezoekersaantal, 10tallen per week.
Ja ruim voldoende. Vergelijk de processor maar met een oude P3 900Mhz, paar jaar geleden waren dat soort machines prima om een grote website op te draaien met tig bezoekers.
Zijn de schijven goed compatible met de synology 411j? 'k vind ze namelijk niet terug op de site van Synology...
Hier geen problemen gehad. Het werkt goed en geen rare waardes in SMART. Performance is ook prima.
Kan helaas niet meer editten, maar er schijnen wel problemen mee te zijn: http://forum.synology.com...hp?f=26&t=27905&start=180 Ik heb firmware 1AQ10001 en heb nog niet de problemen ervaren die de mensen uit dat topic hebben.
In de conclusie zeg je dat het ding energiezuinig is, maar je noemt nergens een getalletje... Hoeveel verbruikt het ding? In idle, volaan verbruik en met HDD op standby?
Dat het even duurt om een array te bouwen op een NAS met zo'n cpu kan lastig zijn maar het voordeel is wel hij hoeft het maar 1keer te doen.

Ik zelf ben nu opzoek naar een "budget nas" om mijn pc met perc5i te vervangen die stroom slurpt en ik ben bijna zeker dat dit het gaat worden, al zou het builden langzaam gaan heb ik er geen haast bij.

Bedankt voor de revieuw
Is het mogelijk om deze NAS bereikbaar te maken via internet met Windows verkenner (dus niet persee in een apart ftp programma)?
Verkenner kan gewoon met ftp overweg dus dat mag geen probleem zijn.