Lenovo Legion Y27h-30 Zwart Review

matel
24 juli 2023, laatste update op 27 juli 2023, 448 views Product gekocht

Lenovo Legion Y27h-30 Zwart

Fijne monitor voor de prijs (aanbieding 349 euro via Lenovo website). Ik ben, ondanks dat het misschien anders lijkt, overwegend positief over de monitor. De resolutie is fijn en kleuren worden goed weergegeven. Ik zie details die ik op mijn TN scherm niet kon zien. Als je laptop USB-C ondersteund, dan is dit daarnaast een prima "dockingstation" waar je alle kabels in kunt stoppen.

Pluspunten

• OSD Joystick prettig in gebruik
  • Bij interpolatie van lagere resolutie, nog steeds snelle response
  • Vanaf fabriek gekalibreerd (mooie kleuren)
  • Compatible met Samsung DEX
  • Laptop opladen, beeld en muis/toetsenbord via één USB-C kabel
  • Goed verstelbare voet

Minpunten

• USB verbinding onderbreekt bij wisselen input (DP naar HDMI bijvoorbeeld)
  • Geen ondersteuning voor Thunderbolt 3?
  • Geen schalingsopties (dot-by-dot, aspect ratio, etc)
  • Geen UTP ingang
  • Randen niet zo dun als het lijkt (1cm, incl. bezel)
  • Helderheid neemt af aan de randen
  • Hoog stroomverbruik bij 'uit'
  • Openingslogo bij aanzetten niet te onderdrukken

Ik was opzoek naar een nieuwe monitor en had daarbij een aantal eisen:
- 27 inch (niet groter, niet kleiner)
- quad-HD resolutie
- geen TN scherm
- minimaal 100Hz refreshrate
- USB-A hub
- USB-C video + power delivery

Als je deze filters instelt op de pricewatch, zijn er niet veel schermen die hieraan voldoen. Deze Lenovo is op moment ook nog eens de goedkoopste monitor die voldoet aan deze eisen.

Het scherm is gekalibreerd vanuit de fabriek.De 'warme' tint is 6500K, maar dat is naar mijn mening wat te warm. Bovendien zag ik dat lichtgrijs een wat groene tint kreeg. Bij 'neutraal' zijn de kleuren perfect.

Op mijn Fuijtsu en HP laptop heb ik aan 1 USB-C kabel genoeg om de laptop van stroom te voorzien en daarnaast video en muis/toetsenbord door te geven. Dat werkt ook zo voor mijn Samsung telefoon, waarmee DEX zonder issues werkt. De ingebouwde speakers zijn in deze gevallen wel een voordeel. Bovendien klinken ze best wel goed.

Ik heb ook nog een wat oudere Asus gaming laptop met een Thunderbolt 3 (USB-C) aansluiting. Maar ik krijg het niet voor elkaar om het videosignaal door te geven (DP-alt-mode). Die poort heeft daar ondersteuning voor, omdat het met een portable Asus scherm wel werkt. Maar ik denk dat het mis gaat omdat de monitor geen stroom mag/kan leveren over die poort. Muis/toetsenbord worden wel opgepakt. Deze laptop sluit ik aan via Display Port (1.4) op 165Hz. Vreemd genoeg leveren frequenties als 100Hz en 120Hz storingen op in het beeld. Maar dit zou aan de kabel kunnen liggen misschien.

Bij de monitortest op de Eizo website ziet alles er prima uit. De monitor heeft zelfs een betere responsetijd dan de Iiyama GB2488HSU met TN-scherm.

Verder heb ik even gekeken naar het stroomverbruik van de monitor. Mijn oude monitor gebruikte meer stroom naarmate de refreshrate omhoog ging. Dat is niet het geval bij deze monitor. Wat mij hierbij het meest opviel was hoeveel stroom de monitor verbruikt terwijl deze uit staat en er zelfs geen kabels aan verbonden zijn behalve de stroomkabel. Voortaan dus maar de stekker eruit trekken.

Voor het stroomverbruik is het belangrijk te weten dat ik een muis en toetsenbord heb aansloten op de monitor. De helderheid heb ik teruggezet naar 40%. De overige instellingen zijn standaard. De helderheid is ongeveer gelijk aan de Iiyama in eco modus. Op de Iiyama heb ik ook gebruikgemaakt van de USB hub met hetzelfde muis/toetsenbord.

- Monitor uit: 1.9 watt

- Full-HD @144Hz: 22.6 watt
- Full-HD @120Hz: 21 watt
- Full-HD @120Hz, geen USB alleen DP: 20.6 watt
- Full-HD @60Hz: 17.8 watt

Heb jij ook een Lenovo Legion Y27h-30 Zwart?

Bedankt voor de review, ben namelijk ook geïnteresseerd in een monitor die voldoet aan dezelfde criteria zodat het zowel voor gaming als kantoorwerk geschikt is.

Ben alleen wel benieuwd naar jouw ervaring met hoe goed het werkt met muis/toetsenbord zodra je switcht van desktop naar laptop. Veranderen ze automatisch mee als je alleen de input verandert van bv. DP naar HDMI of USB-C? Zo ja, hoe snel kan je gelijk verder op de andere machine?
Daar ging ik ook een beetje de mist in. Het is niet mogelijk om muis/toetsenbord mee te laten schakelen met de gekozen input. Muis/toetenbord worden ten alle tijden doorgegeven via USB-C. Dus je zou zelf de kabel moeten wisselen tussen pc's of werken met een USB-C switch.

Zelf heb ik een USB-C naar USB-A adapterkabel gekocht zodat ik de Thunderbolt 3 aansluiting op mijn laptop niet hoef te gebruiken voor alleen muis/toetenbord.

[Reactie gewijzigd door matel op 22 juli 2024 23:36]