€ 49,- bij Amazon.nl Marketplace

Soundcore Life Q30 (Zwart) Review

24 juli 2023, laatste update op 24 juli 2023, 385 views Rapporteer

Ik zocht een headset om in een wat drukkere ruimte toch nog te kunnen luisteren naar muziek, maar ook te kunnen gebruiken voor calls indien nodig als ik onderweg ben. Gezien ik thuis geen headset had met noise canceling, was dat een vereiste. Tot nu toe prima ding!

Pluspunten

• Lange accuduur
  • Geleverd met hard case
  • USB-C
  • Noise cancelling

Minpunten

• App nodig voor configuratie

Uiteindelijk tot de Soundcore Life Q30 gekomen omdat ik op zoek was naar een headset met noise caneling en geen microfoonboom wilde. Eentje die makkelijk is mee te nemen.

Besteld via een webshop in de Pricewatch listing, de headset arriveerde keurig op tijd. Hij zit verpakt in een kartonnen doos, en daarin in stevige hardcase waarin de headset zit.

Ontvangst

In deze hardcase ligt de headset opgevouwen (zie foto's). Je kan de beugels redelijk ver uitschuiven, dus voor een groter hoofd ook ideaal. Schelpen gaan over het oor. Ik las her en der dat sommigen na enige uren last kregen maar dat heb ik niet ervaren. Ik heb thuis een G935 en die zit strakker. Je kan de oren draaien en inklappen zodat de headset compacter wordt, en dus in het doosje past. Verder zit er in een stoffen zakje een kabeltje bij voor het opladen en een 3.5mm voor externe aansluiting. Ook zit er in de doos een quick-start handleiding op je snel op weg te helpen.

Gebruik

De headset pairde moeiteloos met mijn telefoon (Android, Mi11) en met mijn Laptop (Kubuntu 22.04), Gesprekken in calls waren goed, ik heb even geïnformeerd bij mijn gesprekspartners. Als je de app nog niet gebruikt kan je geen geluidsinstellingen aanpassen zoals de equalizer. Als je de headset aanzet geeft deze middels een spraakmelding de status van de batterij weer (medium, high). Ik heb hem nog niet leeg gehad, en kan er de hele dag mee doorgaan zonder bij te laden.

Ik heb het gebruik van een app als nadeel opgenomen, hoewel ik dat niet perse zo ervaar. Ik kan mij echter wel indenken dat niet iedereen op een app zit te wachten. Verderop in de review ga ik wat verder in op de app.

Geluid en noise caneling

Ik vond het standaard profiel bass-heavy, Again, persoonlijke observatie maar het is in te stellen mits je de app gebruikt. Zowel voor gesprekken als voor muziek luisteren via bijv. Spotify is het geluid meer dan prima.
Ook de noise canceling geprobeerd en ik vond het fantastisch werken. Ik heb weinig vergelijkingsmateriaal dus ik kan hier geen goede inschatting maken.

Bediening

De headset heeft sneltoetsen voor volume en het skippen van tracks als je muziek luistert. Aan de andere zijde vind je de knoppen om de headset in te schakelen en de noise caneling te bedienen. Wat ik een handige feature vond is dat je noise caneling uit/aam kan zetten door voor een seconde op de rechter oorschelp te drukken. Ik vind dat handiger dan op de tast dat kleine knopje te vinden. Je schakelt hiermee tussen NC en Transparency mode. In de app kan je ook nog kiezen voor Normal mode, zonder enige vorm van filtering van geluid.

App

Ik heb een Android, en kon de app uit de Playstore vissen. In de quickstart staan links voor Android en Apple. Koppelen in de app kan via je Google account en als je ingelogd bent kan je de headset koppelen. Vervolgens kan je deze bedienen en profielen kiezen om je equalizer in te regelen.

In de app kan je NC instellen voor binnenshuis, buitenshuis en transport. Ik heb enkel de binnenshuis optie geprobeerd en die werkte prima. De Equalizer komt met 22 voorgedefinieerde profielen, variërend van Latin tot Acoustic, maar ook dingen als Trebble reducer, Bass reducer, Podcast. Ook is er de mogelijkheid meerdere eigen (custom) profielen te maken en te gebruiken.

De app zorgt ook voor firmware updates, de headset kwam met de laatste firmware reeds meegeleverd, dus dat is netjes. Versie is 03.50. Geen idee nog hoe frequent men firmware releases doet.

Al met al een zeer aardige headset, zeker voor de prijs! Qua bouwkwaliteit vind ik het allemaal nog wel meevallen, voor die prijs is het zeker prima. Enige wat er fragiel uitziet zijn de inklapbare oorschelpjes, maar dat is prima ondervangen met de meegeleverde hardcase. Als je er verder normaal mee omgaat dan heb je volgens mij heel veel plezier met deze headset. Als het gebruiken van een app voor jou een no-go is, dan is deze headset waarschijnlijk niet voor jou, omdat je behoorlijk wat settings in de app dient te regelen.

Heb jij ook een Soundcore Life Q30 (Zwart)?