ASUS Zenfone 10, 16GB ram, 512GB opslag Zwart Review
21 juli 2023, laatste update op 21 juli 2023, 2.518 views
Rapporteer
Product gekocht
Al met al een goede telefoon. Ik was opzoek naar een compact toestel. Mijn Pixel 2 was echt aan vervanging toe. Aangezien een S23 het enige alternatief is en ik een hekel heb aan de samsung UI, was dit eigenlijk de enige optie.
Pluspunten
- Compact (relatief)
- Stock android (+ goodies)
- High end specs
- Goede accu duur
Minpunten
- Zwakke trilmotor
- Matige upgrade support
Cons
Wat ik zelf als grote nadelen zie is het update beleid. 2 upgrades is eigenlijk vrij weinig. Zeker als je bedenkt dat Android 14 over niet al te lange tijd al uit komt. Daarnaast heb ik toch al wel een aantal oproepen gemist doordat de trilmotor vrij zwak is.
Voor mij niet een groot punt, maar voor anderen wellicht wel, de camera. De camera is oke. Niet heel gek, ergens moet natuurlijk op ruimte bespaard worden. Er zit helaas geen telelens op (S23 heeft die wel).
De navigatiebar is vrij smal. Om die reden ben ik overgestapt naar "gesture navigation". Ik moet zeggen dat dit prima werkt. In het verleden conflicten gehad binnen sommige apps.
Wat betreft repareerbaarheid, het had wat makkelijker gekund. Om het scherm te vervangen lijkt het dat de hele telefoon uit elkaar moet. Daarentegen voor de batterij "alleen" de achterkant los en wat kabeltjes.
Een aantal van de Asus goodies werken wat minder prettig dan ik had verwacht. De vingerafdruk scanner kan gebruikt worden om de notificatiebar open te trekken. Het gebeurd meer dan eens dat ik deze opentrek met mijn handpalm. Daarnaast heeft de Zenfone ook double en tripple back tap (inden het scherm aan is). Hier kun je acties aan koppelen. Dit zijn geen subtiele taps. Je moet vrij hard tappen. Daarnaast zit er ook een aanzienlijke vertraging in. Ik vind het daarom bijvoorbeeld niet geschikt om de notificaties te openen.Pros
De batterijduur is geweldig. Een on screen time van een uur of 8 a 10 lukt eigenlijk elke keer. Dat haal ik met een oplaad limiet van 80%. Uiteraard niet als je games speelt, maar dat spreek denk ik voor zich.
Er zijn ook een aantal batterij modi beschikbaar. Deze zijn "hoge prestaties", "dynamisch", "duurzaam" en "super duurzaam". Zelf heb ik hem op "dynamisch" staan. Het verschil met hoge prestaties is eigenlijk alleen in synthetische benchmarks zichtbaar. Duurzaam heb ik nog niet geprobeerd, maar heb ik eigenlijk ook niet nodig.
Een ander groot voordeel vind ik de battery management tools. Ik probeer altijd zo lang mogelijk met een telefoon te doen en de batterij is vaak het eerste probleem. De telefoon heeft een aantal tools die de levensduur zouden moeten verbeteren. De eerste is een oplaad limiet. Je kunt kiezen hoe ver te batterij telkens opgeladen moet worden (80% - 100%). Door het minder vol laden gaat je accu langer mee. Daarnaast is er de optie "gestaagd laden" hiermee laad je de batterij langzamer op wat ook weer beter is. Je kunt een periode kiezen om dit aan te zetten, of tijdelijk uit te zetten dmv een notificatie. Als laatst is er de optie voor "gepland laden" Hiermee kun je kiezen hoe laat de accu vol moet zijn. Dit is handig voor 's nachts. Normaal is je accu na een uurtje vol en ligt deze de rest an de nacht vol. Dit is niet al te best voor je accu. Met gepland opladen laad de accu op tot 80%? en vlak voor de ingestelde eindperiode laad deze helemaal vol. Al deze opties zijn in verschillende combinaties te gebruiken.
Het toestel heeft een prettige grip, niet glad en glibberig. Verder is het gewoon een snelle stock android ervaring. In juli 2023 krijg je voor 50 euro extra tov het basis model 16GB ram en 512GB opslag. Of voor 0 euro extra 256GB opslag.